Internațional

Presa internațională din Rusia, desemnată drept ”agent din străinătate”

Ziarul de Vrancea
26 nov 2017 554 vizualizări

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat, sâmbătă, legea care permite ca orice instituție internațională de presă să fie desemnată drept ”agent din străinătate”, ca reacție față de înregistrarea sub această desemnare a postului RT în Statele Unite.

 

Legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, la jumătatea lunii noiembrie, și de Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus, în această săptămână. Conform acestei legi, orice instituție media care activează în Rusia și are finanțare din altă țară poate fi considerată “agent din străinătate”. Măsura va putea să fie aplicată oricărei entități ”care distribuie mesaje imprimate, audio sau audiovizuale” în cazul în care ea ”primește bani de la un Guvern străin (...) organizații străine sau internaționale sau de la cetățeni străini”. Această măsură - care plasează o sabie a lui Damocles deasupra presei prezente în Rusia și care este finanțată din străinătate - constituie un nou episod de tensiune între Moscova și Washington în legătură cu acuzații de amestec rus în alegerile prezidențiale câștigate de Donald Trump în 2016.

O ”ripostă adevcată și similară”

De fapt, rușii au extins la nivelul presei o lege care datează din 2012 și care privea, până acum, doar organizațiile neguvernamentale (ONG). Legea din 2012 cu privire la ”agenții din străinătate” obligă ONG-urile care beneficiază de o finanțare din străinătate și care au o ”activitate politică” - o formulare vagă - să se înregistreze sub această denumire controversată, care o amintește pe cea folosită în perioada comunistă. Acest lucru obligă entitățile vizate să dea informații autorităților despre situația lor financiară și să precizeze în documentele pe care emit să sunt clasificate ca atare. Altă lege, adoptată în 2015, care o completează pe prima, permite să se califice drept ”indezirabile” organizații străine active în Rusia. Ele pot ulterior să fie interzise, indiferent că este vorba despre ONG-uri, fundații sau întreprinderi. Mai multe ONG-uri au fost nevoite să renunțe, după adoptarea acestor două legi în Rusia, la o finanțare străină, care le era indispensabilă, în timp ce altele și-au încetat activitatea.

RT a anunțat, la 13 noiembrie, că s-a conformat exigențelor americane și s-a supus legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o țară sau o organizație străină să prezinte cu regularitate rapoarte autorităților americane cu privire la relațiile sale cu un stat sau instituție, sub amenințarea blocării conturilor. Aceste exigențe au provocat furia Moscovei, iar președintele rus Vladimir Putin a denunțat un ”atac împotriva libertății de expresie” care îndeamnă la o ”ripostă adevcată și similară”.

Washingtonul acuză RT și agenția de presă Sputnik - controlate de statul rus și care emit în mai multe limbi - de răspândirea propagandei Kremlinului și le suspectează că au încercat să influențeze campania din alegerile prezidențiale în 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.