Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Premierul pakistanez a demisionat din funcție, după decizia Curții Supreme

Ziarul de Vrancea
12 iul 2017 245 vizualizări

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a demisionat din funcție, la câteva ore după ce Curtea Supremă a țării l-a descalificat pentru acuzațiile de corupție care planează asupra familiei sale, a anunțat biroul șefului Guvernului, citat de Reuters.

Sharif a explicat că s-a retras deși are “rezerve serioase” în legătură cu procesul judiciar. Curtea Supremă a decis vineri, în unanimitate, că Sharif nu poate să ocupe funcții publice și a ordonat lansarea unei anchete penală care să îl vizeze pe el și familia sa. De asemenea, instanța l-a descalificat pe ministrul de Finanțe Ishaq Dar.

Decizia l-a obligat pe Sharif să își dea demisia de la conducerea Guvernului pentru a treia oară de-a lungul carierei sale politice controversate, scrie AFP.

La citirea verdictului, susținătorii opoziției au izbucnit în aplauze și au ieșit în stradă scandând sloganuri anti-Sharif și împărțind dulciuri trecătorilor.

Decizia vine la finalul unei anchete privind averea familiei sale, după scandalul Panama Papers din 2015, care a scos la iveală legăturile dintre copiii lui Sharif și companii offshore. Decizia pune capăt anticipat celui de-al treilea mandat al lui Sharif, cu aproximativ un an mai devreme decât era programat.

Nici un premier pakistanez nu a dus la bun sfârșit un mandat de cinci ani. Majoritatea au fost demiși de armată, de Curtea Supremă sau de propriul partid, în timp ce unii au fost asasinați.

Curtea Supremă din Pakistan a decis în aprilie că nu există suficiente dovezi de corupție pentru îndepărtarea lui Nawaz Sharif din funcția de premier al țării, în urma scandalului Panama Papers și a ordonat o anchetă aprofundată în transferurile de bani.

Primele semne de întrebare privind afacerile familiei Sharif au apărut când numele a trei dintre copiii săi au apărut în scandalul Panama Papers. Sharif și familia sa au negat orice ilegalități și au afirmat că acuzațiile sunt motivate politic.

Curtea Supremă a decis să ancheteze conturile lui Sharif din străinătate la sfârșitul anului trecut, după ce liderul de opoziție Imran Khan a amenințat cu proteste de stradă. Investigația s-a concentrat pe fondurile folosite la achiziția unei proprietăți la Londra, folosind companii offshore.

Fiica lui Sharif, Maryam, considerată o stea în ascensiune pe scena politică, și fiii săi Hasan și Hussein, sunt implicați în acuzații.

Sharif susține că a obținut averea legal. Potrivit lui, apartamentul din Londra a fost cumpărat prin investiții în companii deținute de familia regală din Qatar, însă criticii săi au sugerat că a folosit companii offshore pentru a spăla bani obținuți ilegal și pentru a evita taxele.

Așa-numitele Panama Papers – 11 milioane de documente secrete obținute de la casa de avocatură din Panama Mossack Fonseca – au scos la lumină activitățile financiare offshore ale liderilor politici din economice din întreaga lume.

Trump le cere republicanilor să lase “Obamacare să facă implozie”, după eșecul din Senat

Președintele american Donald Trump a cerut vineri aleșilor republicani să „lase Obamacare să facă implozie”, după ce Senatul a respins o abrogare parțială a sistemului de asigurare medicală impus de predecesorul său, relatează AFP.

„Trei republicani și 48 de democrați au lăsat baltă poporul american”, a scris Trump pe Twitter, referindu-se la rezultatul votului.

„După cum am spus de la început, lăsați Obamacare să facă implozie, apoi negociați”, a adăugat el.

Cel puțin trei republicani - John McCain, Susan Collins și Lisa Murkowski – au votat împotriva proiectului de lege propus de grupul lor, care avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece. Textul a fost respins cu 51 de voturi împotrivă și 49 pentru.

Proiectul supus la vot în noaptea de joi spre vineri, care ar fi redus o parte dintre prevederile controversate ale Obamacare, reprezintă a treia tentativă eșuată a republicanilor de a înlocui sistemul asigurărilor medicale.

Al 45-lea președinte al Statelor Unite a promis să abroge și să înlocuiască „Affordable Care Act” - legea din 2010 cunoscută ca „Obamacare” - în primele 100 de zile ale președinției sale, însă nu a reușit să își respecte promisiunea.

Rusia ordonă SUA să își reducă personalul diplomatic în țară și confiscă proprietăți, în replică la noile sancțiuni

Rusia a ordonat Statelor Unite să își reducă personalul diplomatic din țară și a confiscat un conac și mai multe depozite de la Moscova aparținând Washingtonului, în replică la votul din Senat, prin care au fost adoptate sancțiuni suplimentare vizând-o, relatează Bloomberg.

“Adoptarea unei noi legi privind sancțiunile arată, cu certitudine, că relațiile cu Rusia au devenit ostaticele luptei politice interne din SUA”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, prin care sunt anunțate sancțiunile.

„Cele mai recente evenimente arată că, în cercuri bine-cunoscute din Statele Unite, rusofobia și un curs către o confruntare deschisă cu țara noastră au preluat controlul”, se adaugă în comunicat.

Rusia a amenințat că va expulza diplomați și va confisca proprietăți încă din decembrie, când Washingtonul a ordonat unui număr de 35 de diplomați ruși să părăsească SUA, în urma presupusei interferențe ruse în alegerile prezidențiale.

Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru și două împotrivă, impunerea de noi sancțiuni Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, în pofida obiecțiilor Casei Albe.

Cum Camera Reprezentanților a aprobat proiectul de lege la începutul săptămânii, tot cu o majoritate covârșitoare, textul va fi trimis președintelui Trump pentru a fi promulgat.

Un consilier de la Casa Albă a declarat că președintele și-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislației, pentru a impune condiții. Pe de altă parte, un veto prezidențial poate fi depășit cu votul a două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanților și Senatului.

Sancțiunile au fost trasate parțial pentru a pedepsi și mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014. Însă dezbaterea pentru noile măsuri a avut loc pe fundalul unei anchete în curs privind presupusa interferență rusă în alegerile prezidențiale din 2016.

Trump a respins în mod repetat existența oricărei implicări ruse în alegeri în ajutorul său.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.