Internațional

Premieră: Teza de doctorat a lui Stephen Hawking, disponibilă integral online

Corneliu Condurache
23 oct 2017 1440 vizualizări

Teza de doctorat a lui Stephen Hawking, scrisă în 1996, pe când omul de știință era un student doctorand de 24 de ani la Universitatea Cambridge, poate fi de acum consultată și descărcată la liber, de pe site-ul universității, scrie The Guardian.

Stephen Hawking speră ca accesul liber la această lucrare să-i inspire pe alții nu doar să gândească și să învețe, ci și să împărtășească rezultatele cercetărilor. ''Prin accesul liber la teza mea de doctorat sper să-i inspir pe oamenii din lumea întreagă să privească mai mult către stele, decât spre picioare, să mediteze la locul nostru în Univers și să încerce să înțeleagă cosmosul'', a spus fizicianul. ''Oricine, în orice colț al lumii, trebuie să aibă acces liber, nestânjenit, nu doar la cercetarea mea, dar și la cercetările tuturor minților strălucite și iscoditoare din spectrul cunoașterii umane'', a explicat omul de știință. Universitatea Cambridge, care consideră teza ca fiind ''percutantă și având valoare istorică'', afirmă că lucrarea este deja cea mai solicitată pentru descărcare pe platforma sa digitală, Apollo. ''În ultimele luni, universitatea a primit sute de cereri de la cititorii care doreau să descarce textul integral al tezei profesorului Hawking''. Intitulată ''Properties of Expanding Universes'', lucrarea se referă la consecințele expansiunii Universului, iar una dintre concluzii este că galaxiile nu pot lua naștere din creșterea unor perturbații inițial mici.

Teza fizicianului, cu o dedicație bătută la mașina de scris către profesorul coordonator și o dedicație scrisă de mână ''această teză reprezintă munca mea originală — SW Hawking'', a reprezentat punctul de debut pentru cariera unuia dintre cei mai faimoși oameni de știință din lume. Stephen Hawking a rămas un reper important în lumea științifică chiar și după ce o boală neuronală vegetativă, diagnosticată la scurt timp după cea de-a 21 aniversare, l-a țintuit într-un scaun cu rotile și l-a făcut dependent de un sistem vocal computerizat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.