Internațional

Polonia riscă să rămână fără drept de vot în UE, săptămâna viitoare

Ziarul de Vrancea
15 dec 2017 595 vizualizări

Niciodată utilizată până în prezent, această este cea mai dura sancțiune a Bruxelles-ului, considerată ca „arma nucleară”

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, se așteaptă la declanșarea, săptămâna viitoare, contra țării sale a celei mai dure proceduri de sancțiuni posibile în cadrul Uniunii Europene, din cauza controversatelor reforme judiciare, informează Agerpres. Comisia Europeană „va activa probabil” contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, în marja summitului european de la Bruxelles. „Desigur este de competența lor. Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne privește și finalul acesteia, vom vorbi cu siguranță, în mai multe rânduri, cu partenerii noștri”, a adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană, amintește AFP, a amenințat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei țări în privința justiției, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o amenințare sistemică la adresa statului de drept.

Niciodată utilizată până în prezent, această procedură este uneori considerată ca „arma nucleară” din rândul sancțiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei țări în cadrul Consiliului European, organism care reunește cele 28 de state membre.

Controlul asupra Justiției, eterna porblemă a țărilor din est

Președintele Andrzej Duda, aliat al PiS, a avut confruntări cu partidul după ce s-a opus schimbărilor, atunci când a spus că proiectele de lege conferă prea multă putere unui singur partid și ministrului justiției. Însă redactarea amendamentelor s-a făcut în secret, iar schimbările au fost criticate de ONU și Comisia Europeană, care spun că acestea ar putea dăuna sistemului judiciar al Poloniei. La 26 iulie, Comisia Europeană a anunțat că lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar și că Varșovia are la dispoziție o lună pentru a pune capăt „amenințării sistemice” pentru statul de drept și a „informa Comisia despre măsurile luate”. „Demersurile legislative al căror obiectiv principal este de a reforma sistemul judiciar rămân conforme cu standardele europene și răspund așteptărilor crescânde pe care populația le are de ani buni față de acest domeniu. De asemenea, dubiile Comisiei Europene rămân fără temei”, a comunicat, ulterior, guvernul de la Varșovia.

Prevederea în baza căreia cei 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi înlocuiți de noi judecători aleși direct de parlament poate conduce la o politizare a acestui organism, estimează experții Comisiei de la Veneția. Un alt motiv de îngrijorare este în opinia acestora și crearea a două noi camere ale Curții Supreme, care vor fi alcătuite din judecători ce urmează să fie desemnați și care vor avea puteri speciale.

De asemenea, posibilitatea ce ar fi oferită Curții Supreme de a revizui, cu efect retroactiv, orice verdict dat după anul 1997 pune în pericol stabilitatea sistemului judiciar, mai atrag atenția experții respectivei comisii a Consiliului Europei, ei dezaprobând și prevederea ce reduce vârsta obligatorie de pensionare a membrilor Curții Supreme, ea implicând pensionarea actualei președinte a acesteia. Aceiași experți cer anularea comasării funcțiilor de ministru al justiției și de procuror general, comasare deja în vigoare în urma unui act normativ adoptat anul trecut și criticat încă de atunci de Comisia de la Veneția.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.