Internațional

Poliția olandeză ”concediază” vulturii dresați să prindă drone

Ziarul de Vrancea
13 dec 2017 927 vizualizări

Anterior, poliția a concediat șobolanii de la departamentul de contrabandă

Poliția olandeză a decis ”să concedieze” vulturii dresați să prindă drone în zone care le sunt interzise, declarându-se foarte dezamăgită de comportamentul lor neascultător, în contextul în care programul este foarte scump, relatează AFP.

Cererea de păsări ”antidronă” nu este atât de importantă, iar dresarea lor este mai scumpă și mai complexă decât s-a prevăzut, a subliniat Poliția Națională olandeză. Ea s-a văzut nevoită să ”concedieze” vulturii refractari, achiziționați pe când erau doar niște pui. În contextul în care se confruntă cu drone în locuri în care sunt interzise, ca de exemplu la aeroporturi sau adunări publice, poliția olandeză a trecut anul trecut la o metodă de vânătoare milenară cu scopul de a prinde în zbor aceste obiecte zburătoare nedorite. În cadrul unei serii de teste vizând să determine care este cea mai bună modalitate de interceptare a dronelor, societatea specializată Guard from Above a dresat mai mulți vulturi în contul poliției, care a publicat ulterior o înregistrare video de la teste.

În clip apare un vultur care se aruncă în plin zbor asupra unei drone pe care o prinde ferm, iar apoi se așează, la câțiva metri depărtare, cu prada motorizată între gheare. Însă, în practică, metoda, care a făcut vâlvă în întreaga lume, prezintă riscuri. Vulturii nu fac întotdeauna ceea ce au fost antrenați să facă, potrivit televiziunii publice olandeze NOS. Poliția a ajuns să se îndoiască de buna purtare a acestor păsări de pradă în afara zonelor de antrenament.

De la integrarea lor în serviciile forțelor de ordine, vulturii au apărut în public în două rânduri, la evenimente la Rotterdam și la Bruxelles, însă nu au fost mobilizați. Comportamentul actual al păsărilor nu permite să se știe cu siguranță modul în care vor acționa în fața unei mulțimi, a declarat poliția, citată de presa olandeză.

Poliția a mai concediat șobolani pe care-i folosea pe post de ”detectivi” în scopul depistării de explozivi destinați unor artificii ilegale, de țigări de contrabandă și de rămășițe umane. Poliția consideră că nu este posibil ca aceste animale să devină ”operaționale”. Ea a dat asigurări că șobolanii și vulturii concediați au fost primiți în locuri adaptate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.