Internațional

Parchetul spaniol cere mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont

Ziarul de Vrancea
2 nov 2017 452 vizualizări

Un procuror spaniol a cerut ieri Audienței Naționale un mandat de arestare european pe numele președintelui catalan destituit Carles Puigdemont

Procurorul a cerut mandate de arestare și pe numele altor patru foști miniștri, scrie AP. El a adresat această petiție judecătoarei de instrucție Carmen Lamela, după ce președintele destituit al Cataloniei nu s-a prezentat la Adunarea Națională, unde a fost convocat la audieri într-o anchetă cu privire la rebeliune, după ce Parlamentul catalan a declarat independența ”republicii catalane” față de Spania pe 27 octombie. Puigdemont și unii din miniștrii său au fugit la Bruxelles după declarația de independență și au anunțat că nu vor da curs convocării. Lamela a interogat anterior alți nouă foști miniștri catalani. Procuratura a cerut ca opt să fie încarcerați, iar unul să fie eliberat pe cauțiune. În total 14 consilieri au fost convocați joi la Madrid de judecătoarea de instrucție de la Adunarea Națională, o jurisdicție specializată în dosare complexe.

 

Unul din cinci tineri indonezieni sprijină crearea unui califat islamic în țara lor

 

O proporție de 20% din liceenii și studenții indonezieni susțin crearea unui califat islamic în țara lor, deși majoritatea se opun acestui scenariu și violenței, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul de studii sociologice Alvara pe un eșantion de 4.200 de tineri. În ultimii ani, recunoscuta toleranță religioasă a Indoneziei a fost pusă sub semnul întrebării, în contextul ascensiunii tot mai rapide a grupărilor musulmane în viața publică și politică indoneziană. Marea majoritate a indonezienilor practică o formă moderată a islamului, iar în Indonezia trăiesc și minorități creștine, hinduse și persoane care aderă la credințele tradiționale. Diversitate religioasă este înscrisă în constituția indoneziană. Studiul mai arată că unul din patru elevi și studenți indonezieni sunt, în diferite grade, dispuși să participe la jihad pentru a crea un califat. ''Acest lucru indică faptul că doctrinele intolerante au intrat deja în liceele și universitățile de top din Indonezia'', adaugă sondajul Alvara.

Grupări precum Frontul Apărărilor Islamici (FPI) au cerut introducerea sharia în Indonezia și susțin că liderii țării trebuie să fie numai musulmani. Autoritățile de la Jakarta au avertizat în mai multe rânduri în legătură cu influența negativă a preceptelor islamice radicale în rândul organizațiilor și al campusurilor studențești.

Președintele indonezian Joko Widodo și guvernul său încearcă să împiedice creșterea influenței grupărilor radicale, în special în universități și în școlile islamice care au cămine. Parlamentul de la Jakarta a aprobat luna trecută un decret prezidențial care interzice organizațiile civile considerate ca fiind împotriva ideologiei seculariste a țării. Hizb-ut-Tahrir, o organizație în mare parte pașnică care pledează pentru crearea unui califat în Indonezia, este prima grupare care va fi dizolvată în virtutea noului decret.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.