Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: ONU: Proiectul de lege anti-imigrație din Ungaria este un "asalt împotriva drepturilor omului"

Ziarul de Vrancea
16 feb 2018 1076 vizualizări

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a etichetat vineri legea anti-imigrație propusă de Ungaria drept "un asalt împotriva drepturilor omului" și a cerut guvernului de la Budapesta să apere dreptul la libertatea de asociere, informează Reuters.

Guvernul de la Budapesta a înaintat marți în parlament un proiect de lege prin care ministrul de interne ar primi dreptul să interzică organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care sprijină imigrația și care ar reprezenta "un risc de securitate națională". Proiectul face parte din eforturile anti-imigrație ale premierului Viktor Orban care a avut ca țintă campania magnatului și filantropului american George Soros, născut în Ungaria, de dezvoltare a valorile liberale și de deschidere a frontierelor în estul Europei.

Propunerea de lege pare să marcheze o înăsprire a controalelor asupra organizațiilor "care lucrează asupra unor chestiuni pe care guvernul le consideră a fi împotriva intereselor statului, cum ar fi migrația și azilul", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville.

Proiectul introduce "o restricție nejustificată asupra dreptului la libertatea de asociere și este o continuare îngrijorătoare a asaltului guvernului asupra drepturilor omului și spațiului civic", a spus el într-un briefing de presă la Geneva.

Guvernul de la Budapesta susține că proiectul de lege, care va impune de asemenea o taxă de 25% pe donațiile din străinătate pentru ONG-urile care sprijină migrația în Ungaria, urmărește să descurajeze imigrația ilegală despre care Orban spune că erodează stabilitatea europeană și că a fost alimentată parțial de Soros, care are dublă cetățenie - ungară și americană.

"O astfel de taxă va duce cel mai probabil la diminuarea bugetelor și va afecta strângerea de fonduri, subminând astfel abilitatea ONG-urilor de a-și desfășura propriile activități și servicii", a spus Colville.

ONU îi cere Iranului să înceteze imediat execuțiile pentru crime comise de minori

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, le-a cerut vineri autorităților iraniene să înceteze imediat execuțiile persoanelor condamnate pentru crime comise atunci când acestea erau minore, execuții ce încalcă legislația internațională, informează AFP. Zeid Ra'ad Al Hussein a subliniat că de la începutul anului trei persoane - doi bărbați și o femeie - au fost executate în Iran pentru crime comise pe când aveau 15 și 16 ani, în timp ce de-a lungul întregului an 2017 au avut loc cinci execuții prin spânzurare ale unor condamnați de același tip. Un al patrulea condamnat, care trebuia se pare să fie executat miercuri, ar fi beneficiat de o suspendare de șase luni a pedepsei, a precizat Înaltul Comisar al ONU într-un comunicat dat publicității la Geneva. Circa 80 de persoane așteaptă, de asemenea, pe culoarul morții pentru crime comise când aveau mai puțin de 18 ani, potrivit UNHCR. "Execuția de minori delincvenți este total interzisă de legislația internațională, indiferent care sunt circumstanțele și natura crimelor comise", a amintit Zeid. "Impunerea pedepsei cu moartea unor persoane care au comis crime când aveau mai puțin de 18 ani constituie o încălcare clară a obligațiilor din partea Iranului, în virtutea a două tratate internaționale pe care le-a ratificat: Convenția internațională asupra drepturilor civice și politice și Convenția asupra drepturilor copiilor", a subliniat el. "Regret că trebuie să spun că Iranul a încălcat această interdicție absolută (...) mult mai des decât orice alt stat", a continuat Zeid.

Amirhossein Purjafar, 18 ani, a fost executat la 4 ianuarie la Karaj (lângă Teheran) pentru violarea și uciderea unei fetițe de 3 ani, fapte comise de el când avea 16 ani. La 30 ianuarie, Ali Kazemi, 22 de ani, a fost executat prin spânzurare la Bushehr (sudul Iranului), pentru o crimă comisă când avea 15 ani.

Execuția lui Mahbubeh Mofidi, 20 de ani, a avut loc în aceeași zi la Nowshahr (nordul Iranului). Măritată la 13 ani, ea și-ar fi ucis soțul în 2014, când avea 17 ani. Potrivit organizației americane pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), Iranul este una dintre cele patru țări din lumea arabă (alături de Arabia Saudită, Pakistan și Yemen) unde persoane sunt executate pentru crime comise când erau minore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.