Oficial german: Imaginea Marii Britanii rezistând singură împotriva naziștilor a alimentat euroscepticismul
Decizia Marii Britanii de a ieși din UE este o “tragedie”, mai spune ambasadorul german la Londra
Imaginea Marii Britanii ținând piept de una singură Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a alimentat euroscepticismul britanicilor, este de părere ambasadorul german la Londra, Peter Ammon, care atrage atenția asupra 'iluziilor' pe care și le fac aceștia în legătură cu Brexit-ul.
În opinia ambasadorului Ammon, imaginea unei 'Mari Britanii opunându-se singură unei Germanii dominante în Al Doilea Război Mondial', imagine alimentată de producții cinematografice precum 'Dark Hours' sau 'Dunkerque', a încurajat euroscepticismul în Marea Britanie. 'Este o istorie simpatică, dar nu rezolvă nicio problemă actuală', a comentat el într-o discuție cu cotidianul The Guardian. 'Am vorbit cu numeroși susținători ai Brexit-ului, mulți dintre ei spuneau că vor să păstreze o identitate britanică și că aceasta se pierdea în mijlocul altor identități', a adăugat ambasadorul german, care se va retrage din serviciul diplomatic în această lună. Potrivit lui Ammon, opinia conform căruia Germania domină în prezent UE, auzită în dezbaterile publice, este o 'istorie oribilă'. Referitor la Brexit, Peter Ammon identifică trei domenii în care Marea Britanie își face 'iluzii': avantajele pe care și le-ar crea din viitoare acorduri comerciale cu state terțe, frontiera irlandeză și natura acordului comercial ce va fi încheiat cu Uniunea Europeană. 'Ideea că a putea încheia acorduri comerciale cu țări terțe constituie mare avantaj pare fantezistă', a estimat ambasadorul german, exprimând dubii că Londra va reuși să negocieze acorduri mai bune decât cele pe care le are în prezent Uniunea Europeană. În ce privește granița irlandeză, 'fără uniune vamală, nu văd cum ar putea să nu existe frontieră' între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, și provincia Irlanda de Nord, care va părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit.
Referitor la acordul cu UE, 'ideea că Marea Britanie poate alege un acord de liber-schimb care să combine elemente din modelul norvegian și din modelul canadian nu va funcționa, pentru că piața unică se fundamentează pe un acord echilibrat vizând uniformizarea regulilor jocului', consideră diplomatul german.
În opinia ambasadorului Ammon, decizia Marii Britanii de a ieși din UE este o 'tragedie', care riscă să ducă la o 'pierdere' de influență a Londrei după 29 martie 2019, momentul în care 'divorțul' de UE va deveni oficial.