Internațional

O mare companie, cu activități în România, acuzată de ”complicitate la crime împotriva umanității” în Siria

Ziarul de Vrancea
26 sep 2017 616 vizualizări

Un colectiv care apără drepturile creștinilor în Orient a depus plângere cu privire la o ”complicitate la crime împotriva umanității” împotriva grupului producător de ciment Lafarge, inculpat pentru că a finanțat în mod indirect grupări armate în Siria, inclusiv organizația Statul Islamic.

”Atrocitățile comise în Siria de către organizația Statul Islamic nu țin de simple acte teroriste, ci de crime împotriva umanității”, a apreciat, într-un comunicat, Coordonarea Creștinilor în Pericol din Orient (CHREDO). ”Liderii grupului Lafarge au ajutat cu bună știință la pregătirea și la consumarea acestei crime”, denunță colectivul.

Lafarge, care a fuzionat cu elvețienii de la Holcim în 2015, se află în centrul unei anchete cu privire la legăturile pe care le-ar fi întreținut, în special cu Statul Islamic, cu scopul de a-și menține în funcțiune în 2013 și 2014, în pofida conflictului, fabrica de ciment de la Jalabiya, în nordul Siriei.

În septembrie 2016, după dezvăluirile cotidianului Le Monde, Ministerul francez al Economiei a depus plângere, declansând deschiderea unei anchete preliminare de către Parchetul Parisului, încredințată Serviciului Național francez Judiciar de Vamă (SNDJ). În raportul său, de care AFP scrie că are cunoștință, SNDJ confirmă că filiala siriană a grupului, Lafarge Cement Syria (LCS), a ”efectuat plăți către grupări jihadiste” printr-un intermediar. Concluzia vameșilor este copleșitoare pentru conducerea franceză de la acea vreme. Aceasta ”a validat aceste predări de fonduri producând false piese contabile”, potrivit anchetatorilor, care apreciază că anumiți membri din conducerea grupului par să fi ”acoperit aceste acțiuni”, inclusiv Bruno Lafont, președintele-director general al Lafarge din 2007 și până în 2015. În paralel cu plângerea Ministerului Economiei, două ONG-uri - asociația anticorupție Sherpa și Centrul European pentru Drepturi Consituționale și Drepturile Omului (ECCHR) -, dar și 11 foști angajați ai grupului au depus plângere cu privire la ”finanțarea terorismului” și ”complicitate la crime de război” și ”complicitate de crime împotriva umanității”. ”În general, dacă occidentalii nu ar cumpăra petrol, opere de artă sau nu ar vărsa rente ilicite Statului Islamic, gruparea nu ar exista”, apreciază avocatul Sevag Torossian de la CHREDO, denunând o ”complicitate criminală de neiertat” a Lafarge.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.