Internațional

O galaxie sfidează teoriile oamenilor de știință

Ziarul de Vrancea
28 mar 2018 1514 vizualizări

O galaxie foarte îndepărtată i-a nedumerit pe astronomi întrucât nu conține aproape deloc materie întunecată, ceea ce o transformă într-unul dintre cele mai ciudate obiecte din univers, informează miercuri Reuters.

Materia întunecată, care este invizibilă, se crede că reprezintă un sfert din masa și energia combinate ale universului și circa 80% din masa sa totală. În condițiile în care aceasta nu a fost observată direct, oamenii de știință cred că există plecând de la efectele gravitaționale pe care par să le exercite asupra galaxiilor.Pentru că materia întunecată este aproape absentă, oamenii de știință nu-și pot explica cum anume s-a formată această galaxie "fantomă". "Nu există nicio teorie care să fi prezis aceste tipuri de galaxii. Galaxia este un mister complet, în condițiile în care totul la ea este straniu. Cum se formează de fapt o astfel de galaxie este complet necunoscut", a declarat profesorul Pieter van Dokkum, coordonatorul studiului, de la universitatea Yale, din SUA.

Două posibile explicații

NGC1052-DF2 sau "DF2" se află la 65 de milioane de ani lumină și face parte din familia nou descoperită de galaxii "ultradifuze", clasificată astfel în 2015. Ele sunt numite "fantome" pentru că au atât de puțin stele, ceea ce face ca lumina lor să fie estompată în pofida mărimii mari. DF2 are aproape aceeași mărime precum Calea Lactee dar conține de 250 de ori mai puține stele și aproape deloc materie întunecată. În timp ce în Calea Lactee există 100 de miliarde de stele, în DF2 sunt doar 400 de milioane. Spre deosebire de galaxiile spirale tipice, DF2 nu are o regiune centrală densă și îi lipsesc discul sau brațele. Și, spre deosebire de galaxiile eliptice, nu are în centrul său o gaură neagră. Însă cel mai ciudat lucru despre DF2 a ieșit la iveală când astronomii au estimat masa galaxiei măsurând viteza cu care roiurile de stele orbitează în centrul său. Viteza mai mică este echivalentă cu o masă mai mare. Ei au aflat că aproape toată masa DF2 este reprezentată de stelele vizibile, gaz și praf, ceea ce înseamnă că masa "invizibilă" constând în materie întunecată nu se afla acolo. "Dacă există acolo materie întunecată, este foarte puțină. Stelele din galaxie reprezintă toată masa și nu pare să fi rămas loc pentru materia întunecată", a spus profesorul van Dokkum. Calificând DF2 drept "uimitoare", el a spus că galaxia este atât de rarefiată încât pur și simplu se poate vedea prin ea. Descoperirea este anunțată în revista Nature. Oamenii de știință încearcă acum să găsească o explicație viabilă pentru lipsa materiei întunecate din galaxie. Un indiciu ar putea fi că DF2 se află într-un grup de galaxii dominate de o galaxie eliptică gigantică, NGC 1052. Nașterea turbulentă a NGC 1052 în urmă cu miliarde de ani este posibil să fi jucat un rol în deficitul de materie întunecată al DF2, cred astronomii. O altă posibilitate este ca un eveniment cataclismic din DF2 să fi consumat tot gazul și materia întunecată, oprind formarea stelelor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.