Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: O britanică, desemnată "cel mai bun profesor din lume"

Ziarul de Vrancea
18 mar 2018 948 vizualizări

O profesoară din nordul Londrei, Andria Zafirakou, a fost desemnată câștigătoarea competiției care alege cel mai bun profesor din lume, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai, potrivit BBC.

Andria Zafirakou, care predă arta și materiale textile într-o școală din Brent, a câștigat un premiu de 1 milion de dolari (720.000 de lire sterline). Ea a vorbit despre greutățile și condițiile cu care cei mai mulți dintre elevii ei se confruntă. Acceptând premiul, ea a făcut apel la suport pentru "arte" în școli, mai ales în "comunitățile sărace". Zafirakou a devenit prima profesoară din Marea Britanie care câștigă Global Teacher Prize, fiind nominalizată dintre alți profesori din peste 170 de țări. Premiul, lansat în 2015 de o organizație caritabilă pentru educație, Varkey Foundation, a fost creat pentru a conferi mai multă importanță profesiei. Ceremonia decernării premiului a avut loc la Dubai.Peste 30.000 de profesori din 173 de țări au fost finaliștii concursului.

Pilotul ucrainean acuzat de Rusia că a provocat prăbușirea zborului MH17 s-a sinucis

Pilotul militar ucrainean acuzat de Rusia că a provocat, în iulie 2014, prăbușirea cursei Malaysian Airlines MH17, la bordul căreia se aflau 298 persoane, s-a sinucis, împușcându-se cu un pistol, conform presei din Ucraina, care citează surse din poliție. Vladislav Voloshyn a fost găsit mort în locuința sa din orașul Mykolaiv. El a fost transportat cu o ambulanță la spital, însă nu a putut fi salvat. Rudele pilotului care erau în apartament în momentul incidentului au spus că în ultima perioadă bărbatul trecea printr-o depresie. Oficialii ruși susțin că avionul de război al lui Voloshyn a doborât zborul MH17 și că a fost folosită o rachetă ucraineană de tip Buk. Căpitanul Vladyslav Voloshyn, considerat erou de război în Ucraina, a catalogat afirmațiile Rusiei ca fiind minciuni. Investigatorii olandezi au ajuns la concluzia că o rachetă rusească Buk a atacat avionul, omorând 298 de persoane.De asemenea, experți independenți de investigația olandeză au spus că dovezile indică faptul că o rachetă rusească lansată de rebelii pro-ruși sau de o unitate militară rusească se află în spatele atacului.Voloshyn a luat parte la 33 de misiuni de combat cu un avion de război de tip Su-25 împotriva rebelilor separatiști susținuți de Rusia în estul Ucrainei, iar după acuzațiile lansate la adresa sa a demisionat din Fortele Aeriene ale Ucrainei.

Studiu: Uleiurile din cosmetice care provoacă dezvoltarea sânilor la bărbați

Un nou studiu confirmă faptul că utilizarea uleiului de lavandă sau a uleiului din arbore de ceai este asociată cu dezvoltarea anormală a sânilor la bărbații tineri, relatează BBC News. Acest efect ar fi cauzat de opt chimicale conținute în aceste uleiuri, care ar afecta secreția hormonilor. Ginecomastia, așa cum este denumită în termeni medicali dezvoltarea țesutului mamar la bărbați, este o afecțiune rară, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Însă o cercetare recentă a americanilor indică faptul că unele chimicale conținute în uleiurile esențiale cresc secreția estrogenului și inhibă producția de testosteron. Nu toate persoanele au aceeași reacție la aceste uleiuri, care se găsesc în mai multe produse cosmetice: de la săpunuri și loțiuni, la produse de styling pentru păr, geluri de duș sau șampoane, precum și în soluțiile de curățare a tenului. „Societatea noastră a catalogat aceste uleiuri ca fiind sigure pentru sănătatea noastră. Dar ele conțin o cantitate de chimicale și ar trebui folosite cu precauție, deoarece unele dintre aceste chimicale pot avea un impact negativ asupra hormonilor din organism”, a declarat autorul studiului, J.Tyler Ramsey, de la National Institute of Environmental Health Sciences.

Un număr mare de cazuri de ginecomastie au coincis cu expunerea prelungită la uleiurile esențiale din produsele cosmetice. După ce au încetat să mai folosească uleiurile, simptomele s-au ameliorat, constată cercetarea. Un studiu mai vechi, realizat de medicul Kenneth Korach, a descoperit că uleiurile de lavandă și arbore de ceai au unele proprietăți care afectează producția de testosteron la băieți și pot afecta dezvoltarea tinerilor, în special a celor aflați la pubertate.Măsurile de precauție trebuie respectate în special atunci când sunt folosite uleiuri foarte concentrate. Astfel, uleiurile nu ar trebui aplicate direct pe piele și nici pe pielea copiilor mai mici de trei ani, fără a fi diluate în prealabil. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a folosi uleiuri esențiale. În ceea ce privește utilizarea uleiurilor esențiale în aromoterapie, acestea nu prezintă riscuri.

Everestul nu este cel mai înalt vârf muntos din lume

Este sau nu vârful Everest cel mai înalt loc de pe Pământ? Varianta acceptată la nivel internațional și pe care o regăsim inclusiv în manualele de geografie este că masivul Himalaya, cu vârful Everest, de 8.848 metri înălțime, este locul aflat la cea mai mare altitudine de pe planetă. Însă totul depinde de locul din care se începe măsurătoarea. Potrivit The Guardian, vârful Everest este cel mai înalt de pe Pământ doar în cazul în care măsurătoarea se face de la nivelul mării. Puțini știu însă că mai există o modalitate de calcul: cea care începe din centrul Pământului. În acest caz, vârful Everest este surclasat la înălțime de un vulcan din Ecuador: Muntele Chimborazo. În măsurătorile care pornesc de la nivelul mării, Everestul atinge 8.848 metri înălțime, cu mult peste Chimborazo, care se ridică până la 6.263 metri deasupra mării. Dar dacă măsurătoarea începe din Centrul Pământului, Chimborazo depășește Everestul cu 1.811 metri. Chimborazo este un vulcan inactiv, de tip stratovulcan, aflat pe teritoriul Ecuadorului, la 150 de km sud-vest de capitala Quito, și care măsoară. De unde vine însă această diferență? Christophe Basile, cercetător al Institutului de Științe ale Pământului de la Grenoble, oferă explicația simplă a acestui fenomen: „Pământul nu este perfect sferic. Din cauza forțelor centrifuge, acesta este aplatizat la poli și bombat la ecuator (cercul imaginar situat la mijlocul distanței dintre poli care împarte o planetă (un glob) în două emisfere egale).”.Drept urmare, în locul unde se află muntele Chimborazo, distanța dintre suprafață și centrul planetei este cu aproximativ 21 de km mai mare decât la poli. Astfel, vârful său se află la 6.384 de kilometri de centrul planetei, în timp ce cel al Everestului, mult mai departe spre nord, este de numai 6.382 kilometri, ceea ce înseamnă o diferență de 1.811 de metri față de Everest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.