Internațional

O bază americană, luată la țintă de Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
10 aug 2017 1079 vizualizări

Regimul comunist a amenințat că va lansa patru-cinci rachete spre insula Guam, un avanpost al armatei americane n rachetele ar străbate distanța până în largul insulei în doar 1.065 de secunde n

Regimul nord-coreean ”analizează în mod serios un plan” cu privire la lansarea unui atac cu patru sau cinci rachete cu rază medie de acțiune, care vor viza o zonă din apropierea teritoriului american Guam, ca răspuns la amenințările lansate în urmă cu două zile de către președintele Donald Trump, potrivit unei declarații a generalului Kim Rak Gyom. În acest sens, forța strategică nord-coreeană din Armata Poporului Coreean (KPA) ”analizează în mod serios un plan cu privire la un atac prin învăluire asupra Guam prin lansarea simultană a cinci sau patru rachete balistice cu rază intermediară de acțiune Hwasong-12, tocmai pentru a interzice forțele inamice de pe pricipalele baze militare din Guam și pentru a semnaliza un avertisment crucial pentru Statele Unite”, se arată în declarația generalului Kim Ray Gyom de la Phenian. Această escaladarea bruscă a tensiunilor din Oceanul Pacific vine după ce agențiile de informații din SUA au dezvăluit că primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi atașate de rachete intercontinentale sau cu rază intermediară de acțiune, au fost produse de către regimul de la Phenian. Luna trecută, regimul nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale, cunoscute drept Hwasong-14, care sunt capabile să lovească metropole importante din Statele Unite, precum Los Angeles, Chicago, Denver și chiar New York, situat la aproape 11.000 de kilometri de Coreea de Nord.

Șase mii de soldați americani în Guam

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în schimb un nou pachet de sancțiuni internaționale, propus de partea americană, împotriva regimului de la Phenian. Noile sancțiuni internaționale vizează o interdicție pentru mai multe exporturi, inclusiv cărbune, care au o valoare de peste un dolar. Însă, regimul nord-coreean a reacționat, susținând că noile sancțiuni reprezintă un ”complot american furios de a izola și a sugruma” Coreea de Nord. De asemenea, americanii au anunțat în mod separat sancțiuni împotriva Coreei de Nord, care au fost incluse în legea sancțiunilor alături de măsurile luate cu privire la Rusia și Iran. Armata Poporului Coreean susține că a avertizat Statele Unite împotriva aplicării de sancțiuni, acuzând că acestea încalcă suveranitatea Coreei de Nord. Potrivit KCNA, regimul nord-coreean va finaliza până la mijlocul lunii august un plan pentru a lansa rachete balistice spre Guam, iar armata va aștepta un ordin din partea dictatorului Kim Jong-un.

Rachetele Hwasong-12 lansate de Armata Poporului Coreean vor zbura deasupra prefecturilor japoneze Shimane, Hiroshima și Koichi. Acestea vor străbate 3.356 de kilometri în doar 1.065 de secunde și vor lovi la aproximativ 30-40 de kilometri de Guam. Nu există niciun indiciu dacă aceste rachete vor fi echipate cu focoase nucleare miniaturizate, înainte de a fi lansate în direcția teritoriului american din Oceanul Pacific.

Guam este o insulă izolată, cu o suprafață de aproximativ 550 de kilometri pătrați, dar reprezintă un avanpost-cheie al forțelor americane pe ruta către Asia.  Aproximativ 6.000 de militari sunt staționați pe insulă, care dispune de o bază aeriană capabilă să primească bombardiere grele americane de la cele de tip B-52 și până la cele de tip B-2, inclusiv de tip B-1

“O telegramă despre... o telegramă”

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a respins ieri dimineață amenințările venite din partea regimului nord-coreean. ”Le place să fie imprevizibili. Vor lansa o rachetă atunci când nimeni nu este pregătit și au făcut asta de câteva ori. Acum au trimis o telegramă despre... o telegramă despre lovitura lor, ceea ce înseamnă că nu vor să aibă neînțelegeri. Cred că asta este o poziție de frică”, a declarat Calvo. De asemenea, guvernatorul american a explicat că există o stare de îngrijorare printre membrii publicului, dar panica nu s-a instalat în Guam în urma amenințărilor repetate lansate de către Phenian. Autoritățile sunt ”extrem de încrezătoare” că nu a crescut amenințarea, în ciuda avertismentelor lansate de Coreea de Nord. ”Există o umbrelă de apărare în Coreea de Sud, există o umbrelă de apărare în Japonia, există active navale în Coreea, Japonia și Guam. De asemenea, există un sistem antirachetă în Guam, care este parte dintr-o umbrelă de apărare cu mai multe nivele. În acest moment, pe baza informațiilor pe care le avem, nu avem niciun motiv cu privire la o creștere a amenințării”, a declarat guvernatorul din Guam.

Poate Japonia să intercepteze rachetele?

Ministrul Apărării de la Tokyo, Itsunori Onodera, a declarat ieri dimineață că Japonia ar putea să intercepteze în mod legal o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, care ar putea să fie lansată de regimul nord-coreean în direcția Guam. Onodera le-a spus parlamentarilor că armata niponă ar avea aprobare pentru a lovi o rachetă lansată în direcția insulei izolate din Oceanul Pacific, doar dacă respectiva rachetă ar fi percepută drept o amenințare existențială la adresa Japoniei. Însă, experții susțin că armata japoneză nu are în prezent capacitățile necesare pentru a doborî o rachetă care zboară peste arhipelagul Japonez în direcția Guam.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.