Internațional

Nu avem de ce să ne bucurăm: e o veste proastă pentru România Cel mai tânăr lider din UE: viitorul premier austriac are 31 ani

Ziarul de Vrancea
16 oct 2017 622 vizualizări

Liderul conservatorilor de la Viena a repurtat un succes remarcabil la alegerile de duminică n pentru România ar putea să nu fie o veste prea bună, având în vedere discursul său anti-imigrație, dar și posibila alianță cu extremiștii n

Liderul conservator austrieci, Sebastian Kurz, în vârstă de doar 31 de ani, a obținut o victorie în alegerile legislative anticipate, marcând astfel revenirea dreptei la Cancelarie, posibil cu prețul unei alianțe cu extrema dreaptă, care a realizat unul dintre cele mai bune scoruri ale ei, relatează AFP. Kurz - care a provocat acest scrutin anticipat ce pune capăt celor zece ani de ”mare coaliție” cu social-democrații cancelarului Christian Kern - are toate cărțile în mână să devină cel mai tânăr lider european. Partidul său creștin-democrat (ÖVP) a fost votat cu 31,7% din sufragii, urmat de SPÖ al lui Kern, care ar obține 26,9% din voturile exprimate, potrivit proiecțiilor televiziunii publice ORF. Formațiunea de extremă dreapta a lui Heinz-Christian Strache se clasa a treia, cu 26% din sufragii și părea să dețină poziția care face cărțile. ”Promit că voi lupta pentru o mare schimbare în această țară. A venit timpul să se instaleze un nou stil de a face politică și o nouă cultură” în Austria, a spus Kurz. Secretara generală a ÖVP, partidul lui Kurz, a insistat și ea pe această temă. ”Vom forma o coaliție, în următorii cinci ani, cu partidul care ne va permite să realizăm cea mai mare schimbare în această țară”, a declarat ea. Kurz nu a exclus nicio opțiune. O coaliție cu FPÖ este considerată ipoteza cea mai probabilă.

 

Fermitate în imigrație

 

În contextul unei ascensiuni a partidelor populiste și antimigrație în UE, o asemenea reacție dură pare puțin probabilă în prezent. Partidul german AfD (dreapta radicală) a realizat la sfârșitul lui septembrie un avans istoric în alegerile legislative germane, obținând locul trei în scrutin. ”FPÖ este astăzi alt partid. Campania a fost marcată de un ton moderat” al partidului, apreciază Marcus Kronberg, un activist ÖVP în vârstă de 23 de ani, care se pronunță în favoarea unei coaliții cu Strache. O asemenea alianță ar putea să afecteze linia până în prezent eurofilă a țării, în contextul în care FPÖ îndeamnă la o apropiere de Grupul de la Vișegrad (V4), din care fac parte țări ca Polonia și Ungaria, care-și multiplică conflictele cu Bruxellesul. Unei Austrii prospere dar afectate de criza migrației, Kurz i-a prezentat o imagine a unei modernități și un discurs ferm cu privire la imigrație. Ministru de Externe din 2013, Kurz a fost în toamna lui 2015 una dintre primele voci europene care au criticat politica de primire a migranților a cancelarului german Angela Merkel și se laudă că a închis ruta migrației prin Balcani. El și-a înăsprit tonul de atunci, reclamând o reducere a ajutoarelor sociale acordate străinilor, motiv ca FPÖ să-l acuze că i-a ”plagiat” programul. ”60% dintre austrieci au votat programul FPÖ”, a subliniat duminică Strache.

Înalt, elegant, blond, cu părul pieptănat mereu pe spate, tânărul conservator a făcut senzație în mai, când a preluat controlul asupra partidului său. El va deveni cel mai tânăr lider din Europa, mai tânăr ca premierul irlandez Leo Varadkar (38 ani) și președintele francez Emmanuel Macron (39 ani).

 

Scor istoric

 

La rândul său, extremistul Strache, care reface scorul istoric obținut de către fostul său mentor Jörg Haider în 1999, a anunțat că va revendica pentru partidul său mai multe ministere suveraniste, în cazul intrării în Guvern, inclusiv ale Internelor și Externelor. Cotidianul de centru-stânga Standard scrie că ”FPÖ, ca partener de Guvern, nu va face impresia bună în Europa, iar domnul Kurz este conștient de acest lucru. Însă întrebarea este dacă va avea un mijloc să stea departe del după alegeri”. Ulrike Lunacek, conducătoarea Verzilor, se teme că Austria ar putea să se îndrepte într-o ”direcție anti-UE” dacă FPÖ intră în Guvern.

Partidul ei a suferit o derută și ar putea să nu treacă pragul de 4% al intrării în Parlament, în care este prezent de 31 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.