Internațional

NASA va lansa o operațiune de deviere a unui asteroid

Ziarul de Vrancea
4 iul 2017 637 vizualizări

In 2020, un motor spațial de 300 de kilograme ar urma să lovească un asteroid de 170 de metri

Agenția Spațială Americană (NASA) a anunțat că va încerca să devieze un asteroid cu diametrul de 170 de metri, periculos pentru Pământ, care ar intra în coliziune cu Terra în 2022. NASA a anunțat cum va împiedica această coliziune prin misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test), primul mare test care va devia un asteroid, scrie Le Parisien. 

Cei mai mari asteroizi nu mai sunt, teoretic, un motiv de îngrijorare. Mai mult de 90% dintre obiectele cerești mai mari de un kilometru sunt deja identificate, studiate, și niciunul dintre ele nu reprezintă o amenințare în secolele următoare. Adevărata problemă o reprezintă obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru, însă mai mare de 140 de metri. Doar 25% dintre ele au fost reperate. Potențialul lor de distrugere este considerabil, potrivit oamenilor de știință.

Ca măsuri de siguranță sunt avute în vedere trei scenarii: primul duce cu gândul la filmul ”Armaghedon”, deoarece constă în a exploda un focus nuclear pentru a-l devia. Dacă acesta nu este suficient de impunător și erupe, fragmentele vor reprezenta ele însele un pericol pentru Terra. Al doilea scenariu: ar putea fi trimis un satelit artificial în jurul asteroidului-țintă, care va exercita asupra lui o forță de gravitație pentru a-l devia încetul cu încetul. Al treilea scenariu: devierea asteroidului și aici intervine misiunea DART.  În 2020, NASA va trimite un motor spațial de 300 de kilograme. În 18 luni, el se va îndrepta către cei doi asteroizi care se rotesc unul în jurul celuilalt, Didymos B și Didymos A, și care ar fi periculoși pentru Pământ. Cel mai mare, Didymos A, măsoară în diametru 800 de metri. Luna sa, supranumită Didymoon, are un diametru de 170 de metri. Aceasta va servi drept țintă. DART îl va lovi în 2020, cu o viteză de 6 km/secundă pentru a devia Didymoon de pe orbita sa inițială modificându-i viteza. Proiectul misiunii ar fi de 200 de milioane de euro, însă oamenii de știință lucrează la un proiect mai puțin costisitor. Noul proiect va fi depus în 2019, pentru ca lansarea să aibă loc între 2022 și 2024.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.