Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Favorita lui Dragnea, comisar european din partea României?

Ziarul de Vrancea
7 sep 2019 2406 vizualizări

Rovana Plumb a fost nominalizată oficial pentru o funcție în executivul european n există cutuma ca președintele Comisiei Europene să nu respingă candidaturile propuse de țările membre, arată opoziția de la București, care critică alegerea Guvernului Dăncilă n în trecut, pretendenți audiați de eurodeputați au fost respinși

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat-o ieri pe Rovana Plumb în postul de comisar european din partea României. Conform unui comunicat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a dat acordul, ieri, asupra proiectului listei comisarilor desemnați, urmare a seriei de interviuri pe care aceasta le-a avut, în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre. În continuare, Consiliului Uniunii Europene trebuie să adopte această listă. Deocamdată, Ursula von der Leyen a anunțat numele comisarilor europeni desemnați, iar marți va anunța și portofoliile propuse pentru aceștia. Neoficial, România era în cărți comisia de Transporturi sau cea pentru Energie.

Dosarul Belina și sprijinul pentru Dragnea

Delegația USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european. „Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar european și nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziție”, se arată într-un comunicat al alianței. Conform sursei citate, Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului European. „Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României. Atenționăm Guvernul PSD că prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată în comunicatul Alianței USR PLUS. Alianța precizează că Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și anti-justiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. De altfel, fostul lider PSD a fost primul care a nominalizat-o pe Rovana Plumb pentru un post de comisar european. „Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului”, se mai arată în comunicat.

Popularii europeni, reținuți

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat ieri că Guvernul României “riscă foarte mult” prin susținerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european. “Există în momentul de față numeroase suspiciuni privind îndeplinirea criteriilor de către doamna Rovana Plumb pentru ocuparea funcției de comisar european. Mai există suspiciuni și pentru alți comisari europeni. Noi considerăm că Guvernul României riscă foarte mult prin susținerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar. Audierile în Parlamentul European nu sunt o joacă. De asemenea, votul în Parlamentul European și în comisii este și va fi foarte strâns. Viorica Dăncilă riscă foarte mult interesul României prin susținerea doamnei Rovana Plumb. În același timp, există cutuma ca președintele Comisiei Europene să nu respingă candidaturile venind din partea țărilor membre și să lase aceste candidaturi să fie evaluate în comisiile de specialitate și în Parlamentul European”, a spus Turcan. Ea a afirmat că grupul popularilor europeni și-a exprimat reținerea cu privire “la îndeplinirea criteriilor” de către Rovana Plumb.

Noua Comisie Europeană, aproape de paritate: 13 femei și 14 bărbați

Noua Comisie Europeană urmează să fie foarte aproape de paritate, cu 13 femei și 14 bărbați, potrivit listei aprobate de Ursula von der Leyen. Între țările care au nominalizat o femeie se află Franța, cu Sylvie Goulard, dar și Bulgaria, Ciprul, Danemarca, Portugalia, Suedia sau România. Prima femeie președintă a CE, acest fost ministru al Apărării al cancelarului german Angela Merkel și-a dat ca obiectiv să atingă partitatea în noua sa echipă. Ea se descurcă mai bine la acest capitol decât predecsorul său, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a avut aceași ambiție, dar care a obținut de la statele membre UE doar nouă femei candidate și 19 bărbați. Parlamentul European (PE) urmează să audieze de la 30 septembrie la 8 octombrie toți membrii noii echipe. În trecut, pretendenți audiați de către eurodeputați au fost respinși. Procesul se încheie cu votul de învestire a noului executiv de la Bruxelles, la 22 octombrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în Franța, după care noua Comisie intră în funcție la 1 noiembrie.

Scandal în USR, cu fitilul la Iași

Cosette Chichirău sugerează că alegerile interne au fost fraudate de tabăra Barna

Cosette Chichirău a acuzat, într-un mesaj pe grupul intern al partidului că alegerile pentru șefia formațiunii ar fi fost fraudate la nivel național. Șefa USR Iași a candidat pentru președinția partidului împotriva lui Dan Barna care a fost reales în fruntea formațiunii cu 65,75% din voturile exprimate în cadrul scrutinului online. “Toată ziua de duminică, 1 septembrie, prima zi de vot, Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot. Putea să genereze linkuri de vot, să genereze noi adrese de email, să suprascrie voturi, să facă ce voia el. Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională. Am aflat asta duminică seara la ora 20, de la Mircea Șerdin, când l-am întrebat cine are acces la cine a votat și cine nu. A zis că doar el, nimeni din Comisia Electorală, și că «ah da, și Drulă mai are parola, dar hai că o schimb acum»“, a scris deputatul USR de IașiDe partea cealaltă, Cătălin Drulă a respins acuzațiile, susținând că sistemul electronic ales este suficient de sigur pentru nu putea fi fraudat.  „Sistemul de vot Zeus folosit de USR pentru votul electronic intern este dezvoltat și găzduit de rețeaua academică națională din Grecia (GRNET). Integritatea voturilor și a sistemului este asigurată criptografic”, a explicat pentru site-ul HotNews.ro, deputatul USR. „Securitatea sistemului nu se bazează pe accesul la interfața de administrare, ci pe garanțiile criptografice ale sistemului de votare”, a mai spus Durlă, care a precizat că accesul său a fost oricum revocat, dar și că se va face un audit în perioada următoare după vot.“Supravegherea și gestionarea scrutinului intern din USR a fost făcută de o Comisie independentă formată din 7 membri USR (un “BEC” intern). Acest BEC al USR a raportat oficial probleme la filiala Iași pe care o conduce dna. Chichirău cu peste 500 de emailuri (aproximativ jumătate din membrii filialei) create în timpul scrutinului. Avem mecanisme instituționale solide în USR și se va face un audit al acestei situații în perioada următoare. Pun afirmațiile făcute de dna. Chichirău pe seama existenței acestui raport, altfel nu știu să existe din partea sa vreo contestație oficială asupra alegerilor recent încheiate”, a mai spus Drulă.

PNL: PRO România susține moțiunea de cenzură

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, ieri, că, după întâlnirea avută cu reprezentanții PRO România, poate spune că există angajament ferm din partea acestora pentru semnarea moțiunii de cenzură și a precizat că vor continua discuțiile și cu ALDE.„Am avut întâlniri până în momentul de față cu toate partidele care consideră că acest guvern este lipsit de performanță și de legitimitate. Am vorbit cu USR, PMP, ALDE, PRO România, UDMR și cu reprezentanții minorităților. Astăzi, după întâlnirea cu cei din PRO România, putem spune că din partea acestora există angajament ferm de semnare a moțiunii de cenzură. De asemenea, după acest angajament și după această discuție, vom relua discuția cu cei din ALDE, le vom pune la dispoziție textul care deja a fost armonizat cu colegii de la USR și PMP, astăzi urmând să primim propunerile de la UDMR, și vom depune moțiunea de cenzură cu încrederea că toate delimitările publice se vor concretiza în vot împotriva acestui guvern”, a declarat Raluca Turcan. Ea a precizat că în zilele următoare se va face centralizarea semnăturilor. „Mie mi se pare firesc ca această centralizare să aibă la bază un text asumat de toți cei care se delimitează de Guvernul Dăncilă. Există o solicitare din partea celor de la PRO România ca PSD să ia în calcul retragerea Vioricăi Dăncilă din competiția pentru Președinția României și venirea în Parlament pe o structură modificată a Guvernului, cu miniștri noi, care să se desprindă de abordarea nocivă de guvernare a celor care fac acum parte din guvern. De aceea probabil că vor mai fi câteva zile în care ne armonizăm pozițiile și decidem exact momentul în care depunem moțiunea de cenzură”, a explicat Turcan. Referitor la ALDE, ea a precizat: „Semnalele au fost favorabile, urmează să reluăm discuțiile cu ei și eu sper că delimitările publice se vor concretiza și în acțiune parlamentară”. Ea a spus că moțiunea de cenzură va fi depusă, iar șansele ca restructurarea Guvernului să treacă sunt foarte mici.„La modul concret nu s-a discutat despre ministere, structură de Guvern ș.a.m.d. S-a discutat despre starea economiei, care este dezastruoasă”, a mai declarat Turcan referitor la discuțiile legate de moțiune.

Un maghiar dă în judecată Guvernul pentru că acceptă imigranți

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, a declarat, ieri, că va depune o plângere către procurorul general pentru o eventuală infracțiune care ar fi fost comisă de Guvernul Dăncilă, prin acceptarea de imigranți din zona Africii. “Este vorba de articolul 3, punctul 4 din Constituție, care interzice colonizarea sau mutarea unei populații străine pe teritoriul țării. Acest lucru îl invocăm după afirmațiile și declarațiile repetate pe care le-am avut în ultima perioadă de la Guvernul din București legat de problema migrațiilor din regiunea mediteraneană, ultimul caz îl avem din luna august, când ne-am asumat responsabilitatea de a primi 17 persoane din imigranții care provin din zona subsahariană a Africii”, a spus președintele PPMT. Potrivit acestuia, acceptarea de imigranți ar fi o infracțiune. “Noi considerăm că afirmațiile legate de mutarea unui grup de populație străină în România reprezintă o infracțiune, se încalcă Constituția și astfel nu este de acceptat. Suntem curioși dacă și procurorul general consideră la fel, dacă acest lucru înseamnă încălcarea Constituției”, a mai spus Csomortanyi Istvan.

Alexandra Măceșanu, înscrisă în catalog alături de colegii ei de clasa a 10-a

Alexandra Măceșanu, eleva dispărută în această vară, despre care Gheorghe Dincă a spus că a ucis-o, figurează în continuare ca elevă a Liceului „Mihai Viteazul” din Caracal. Mai mult, colegii ei i-au păstrat locul în bancă liber. Colegii de clasă au ținut să arate că nu au uitat-o și au venit la festivitatea de deschidere a anului școlar purtând tricouri cu chipul Alexandrei. „Alexandra este eleva noastră, pentru că nu avem ceva oficial. Nu putem spune că nu mai este pentru că nu avem ceva oficial din parte autorităților. În acest moment ea este dată dispărută, dar noi i-am păstrat locul ei în bancă. Colegii ei o așteaptă. Azi am fost în clasa unde învăța Alexandra și colegii ei erau atât de frumoși! M-au impresionat și mi-aș dori ca în cazul ei să se întâmple o minune dumnezeiască și să fie iar printre noi”, a declarat Valentina Ciulavu, managerul Liceului „Mihai Viteazul” din Caracal.Managerul liceului a spus că Alexandra a absolvit clasa a 9-a cu medie peste 9. „Atunci când am aflat că Alexandra a dispărut, nu mi-a venit să cred că s-a întâmplat așa ceva cu un copil al școlii noastre. M-am dus direct la catalog și am văzut că absolvise clasa a 9-a cu medie peste 9 și am zis clar că nu este vorba de un copil cu alte preocupări. Nu îmi vine să cred nici azi că Alexandra nu este cu noi”, a adăugat directorul Liceului “Mihai Viteazul” din Caracal.Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor din Caracal, a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceșanu și apoi a ars-o. Analiza specialiștilor INML arătau că oasele găsite în cazanul din curtea lui Dincă au ADN-ul minorei, însă familia Alexandrei a cerut o altă expertiză în străinătate.

Sondaj: Neîncrederea în autorități și corupția, principalele motive pentru care tinerii pleacă din țară

Neîncrederea în autorități, corupția și nivelul de trai scăzut sunt principalele motive pentru care tinerii pleacă din România, potrivit unui Barometru Europa FM, realizat de IMAS. Pe de altă parte, peste 60% dintre respondeți spun că i-ar sfătui pe tineri să nu părăsească țara.  Întrebați ce i-ar spune unui tânăr care se gândește să plece din țară, cei mai mulți respondenți (61,2%) i-ar transmite că nu este o decizie bună, în timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – că este o decizie bună să plece definitiv din România.De asemenea, întrebați “care credeți că este principalul motiv pentru care unii tineri iau decizia să plece definitv în România”, cei mai mulți (31,3) inidică “neîncrederea în autorități” și “corupția”.Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august 2019 – pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare ^/- 3,1%.

Vremea, călduroasă în această săptămână

Vremea va continua să fie călduroasă în cea mai mare parte a țării în această săptămână, cu temperaturi maxime de până la 28 de grade Celsius, urmând ca de săptămâna viitoare să intre într-un proces de răcire, dar apropiat de normalul perioadei, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9-22 septembrie 2019. În intervalul analizat, probabilitatea de apariție a ploilor, izolat însemnate cantitativ, va fi mai ridicată începând din 14 septembrie 2019. În prima săptămână, în Moldova, vremea va fi caldă, astfel încât, cu mici variații, media maximelor se va menține în jurul valorii de 27 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 și 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va crește ușor și treptat până la sfârșitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie regională de 22 de grade Celsius. Media minimelor termice se va menține în jurul a 13 grade până pe 15 septembrie. În 16 și 17 septembrie se va produce o scădere, spre 8 grade, ulterior urmând o creștere ușoară și treptată, până la finalul celei de-a doua săptămâni, spre 10 grade Celsius. Probabilitatea pentru apariția ploilor, în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 14-18 septembrie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.