Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A fost câștigat cel mai mare premiu din istorie la loterie

Ziarul de Vrancea
24 oct 2018 1058 vizualizări

Numele câștigătorului celor 1,6 miliarde de dolari nu a fost încă aflat

Un singur bilet, cu numele 5, 28, 62, 65, 70 și 5 a obținut marele premiu-record al loteriei americane, în valoare de 1,6 miliarde de dolari - cel mai mare câștigat vreodată în Statele Unite și în lume -, au anunțat ieri reprezentanți Mega Millions. Biletul câștigător în extragerea de marți a fost vândut în South Carolina. Identificarea câștigătorului sau câștigătorilor - în cazul în care biletul a fost cumpărat în comun - nu a fost făcută încă, precizează Mega Millions pe site. ”Momentul pe care-l așteptam a venit, în sfârșit, și nu putem fi mai entuziasmați”, a declarat Gordon Medenica, directorul grupului Mega Millions. "Este cu adevărat istoric”, a adăugat el. Suma de 1,6 miliarde de dolari este echivalentul a aproape cinci tone de aur.

O șansă de câștig la 300 de milioane

Această extragere a Mega Ball a condus la cozi lungi de așteptare în fața chioșcurilor, supermarketurilor și magazinelor la care s-au vândut cu doi dolari biletele loteriei care reunește 44 de state americane, capitala federală Washington și Insulele Virgine. Șansa de câștig a fost de una la 300 de milioane.

Jucătorul care a ales cele șase numere câștigătoare are posibilitatea fie să-și încaseze premiul în plăți pe o perioadă de 29 de ani, fie să încaseze imediat o sumă redusă, care ar reprezenta, în cazul extragerii de marți, aproximativ 913 milioane de dolari, potrivit site-ului Mega Millions. Spre deosebire de multe alte țări, câștigurile la loteria americană sunt impozitate. Ultimul jackpot a ajuns la acest record pentru că nu a existat câștigător din iulie, când un grup de colegi din California și-au împărțit 543 de milioane de dolari. Recordul celui mai mare câștig unic în Statele Unite era deținut până acum de Mavis Wanczyk, o femeie căsătorită și cu copii, în vârstă de 53 de ani, din Massachusetts, care a câștigat în august 2017 premiul cel mare la Powerball, cealaltă mare loterie americană, în valoare de 758,7 milioane de dolari.

În ianuarie 2016, jackpotul Powerball a atins 1,58 de miliarde de dolari, însă în urma extragerii au existat trei câștigători, care și-au împărțit suma în mod egal - 528,8 milioane de dolari fiecare.

Mega Millions a fost înființat în 2002. Formula a fost modificată în mai multe rânduri, cu scopul de a scădea probabilitatea câștigării premiului cel mare, ceea ce a permis creșterea acestuia la câteva sute de milioane de dolari.

După extragerea memorabilă de marți, 36 de bilete au, de asemenea, dreptul la un premiu în cazul celor care au ales cinci numere, în valoare de 1 milion de dolari. Iar, în total, aproape 16 milioane de bilete au permis câștigul a câțiva dolari -rambursarea sumei plătite pentru super jackpot.

Studiu: Ciorile sunt capabile să asambleze unelte

Inteligența ciorilor a fost demonstrată științific de cercetători după ce păsările participante la experimente au fost capabile să asambleze unelte funcționale din două sau mai multe componente nefuncționale, o abilitate observată anterior doar la oameni și maimuțe mari, relatează Press Association. O echipă de oameni de știință a înregistrat imagini în care pot fi observate exemplare de ciori de Noua Caledonie care reușesc să asambleze mai multe componente și să obțină astfel o unealtă suficient de lungă pentru a extrage recompense sub formă de hrană. În cadrul experimentelor, păsările au avut la dispoziție componente de la seringi dezasamblate și, fără a beneficia de ajutor sau de o demonstrație prealabilă, patru dintre cele opt păsări au unit două componente reușind să pună cap la cap o unealtă de mărimea potrivită. Una dintre păsări, numită Mango, a reușit chiar să asambleze o unealtă din trei și chiar patru componente.

Păsările au utilizat uneltele pentru a ajunge la hrană printr-un orificiu deschis. Cu ajutorul uneltei prelungite ele împingeau hrana până când aceasta cădea din recipient și devenea astfel accesibilă.

Această descoperire este “remarcabilă”, conform dr. Auguste von Bayern de la Universitatea Oxford și de la Institutul de ornitologie Max-Planck din Germania. “Descoperirea este remarcabilă întrucât ciorile nu au beneficiat de asistență sau de dresaj pentru realizarea acestor combinații, ci și-au dat seama singure”, a explicat omul de știință.

Două dispozitive explozive, găsite în corespondența trimisă la birourile lui Obama și Hillary Clinton

Două dispozitive explozive au fost descoperite în corespondența trimisă la birourile fostului președinte democrat Barack Obama și fostului său secretar de Stat Hillary Clinton, a anunțat ieri un oficial în domeniul aplicării legii pentru The New York Times. Potrivit NYT, care citează acest oficial, dispozitivele seamănă celui trimis luni la locuința miliardarului și filantropului George Soros. Un dispozitiv a fost găsit miercuri dimineața (ora locală) de către un tehnician care corespondența trimisă la biroul lui Hillary Clinton, a declarat un oficial.

Un al doilea dispozitiv similar a fost trimis la biroul fostului președinte american Barack Obama. Era neclar imediat unde au fost găsite dispozitivele trimise la birourile lui Clinton și Obama.

Locuința lui Soros se află la periferia de nord a New Yorkului. Acel dispozitiv a fost construit dintr-un tub de aproximativ 15 centimetri, umplut cu o pudră explozivă, și a fost detonat controlat de o echipă de geniști, potrivit unuia dintre oficiali, toți informați în legătură cu ancheta. Motivul presupusului sau presupușilor autori ai atentatului cu bombă care l-a vizat pe Soros este neclar, a declarat unul dintre oficiali, adăugând că deocamdată nimeni nu arevendicat atacul.

Iranul: Arabia Saudită nu l-ar fi asasinat pe Khashoggi fără protecția SUA

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat ieri că Arabia Saudită nu l-ar fi ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi fără protecția SUA. „Nimeni nu și-ar imagina că în lumea de astăzi am fi martorii unei crize cum ar fi organizarea unei crime și că un sistem ar plănui o astfel de crimă odioasă”, a declarat Rouhani. „Nu cred că o țară și-ar permite să comită o asemenea crimă fără protecția Americii”, a adăugat el.

Iranul și Arabia Saudită sunt rivali regionali și au susținut părți diferite în conflictele din Siria și Yemen și diferite facțiuni politice din Irak și Liban. SUA au permis Arabiei Saudite să bombardeze civili în războiul din Yemen, a afirmat Rouhani. „Dacă ar fi existat protecție americană, ar fi fost oamenii din Yemen victimele acestor bombardamente brutale?”, a declarat el.

Cazul Khashoggi l-a așezat pe bin Salman exact acolo unde voia Erdogan

 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care părea să piardă lupta cu bogatul regat al Arabiei Saudite, s-a trezit într-o postură de forță după scandalul declanșat de asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi - un critic al Riadului -, notează editorialistul specializat în Orientul Mijlociu al cotidianului britanic The Guardian Martin Chulov.

Cei doi au viziuni puternic diferite în ceea ce privește viitorul regiunii.

Erdogan a fost un promotor al islamului politic atât în țară cât și în străinătate, în special în timpul ascensiunii și căderii lui Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului provenit din rândurile Frăției Musulmane. Președintele turc are o relație bună cu Qatarul, rivalul regional al Riadului, a acordat azil persoanelor expulzate din Egipt după căderea lui Morsi și rămâne un apărător ferm al acestei mișcări, Frăția Musulmană, pe care Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite o văd drept o amenințare existențială.

În acest timp, prințul a încercat să remodeleze Arabia Saudită, evitând legăturile profunde cu establishmentul wahhabit și salafist, în încercarea de a transforma regatul într-un stat arab naționalist și polițienesc. Abu Dhabi și Cairo servesc drept modele aici. Și, împreună cu Riadul, acest triumvirat a fost într-o ascensiune regională permanentă după căderea lui Morsi. Pentru Erdogan, acest asasinat macabru marchează o șansă istorică de a schimba lucrurile, o șansă oferită de actul sângeros care a provocat repulsie chiar și în rândul celor mai apropiați aliați ai regatului. “A devenit o luptă strategică între Erdogan și viziunea sa pentru Orientul Mijlociu și viziunea lui MbS și a aliaților săi, MbZ (Mohammed bin Zayed), prințul moștenitor din Abu Dhabi și președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi” spune, citat de The Guardian, Soner Çagaptay, directorul programului pentru Turcia al Washington Institute.

Încearcă să-l neutralizeze pe MbS

“Erdogan vede o oportunitate în uciderea lui Khashoggi – în condițiile în care a realizat că MbS a devenit veriga slabă în sectorul anti-Erdogan, anti-Frăția Musulmană în regiune. MbS dansează pe o gheață foarte subțire și cred că Erdogan încearcă să o subțieze și mai mult. “Rădăcinile merg în 2013 când Morsi a fost forțat să renunțe la putereț. A refuzat să ajungă la un acord cu guvernul Sisi, pe care îl considera ilegitim. Sisi este un general secularist care a băgat la închisoare politicienii islamiști. Iar Erdogan este un politician islamist care a băgat la închisoare generali seculariști.”

Saudiți în vârstă, de rang înalt, care căutau consolare din partea lui Erdogan în Ankara în ultimele două săptămâni, au părăsit orașul crezând că au și mai mult de câștigat - relansarea Turciei ca bază regională a puterii islamice, concomitent cu reducerea pretențiilor Riadului de a fi vocea prin excelență a islamului sunit.

Khaled al-Faisal, guvernatorul Mecăi, a revenit după ce s-a întâlnit cu Erdogan și era foarte îngrijorat, a afirmat un membru al familiei regale. “Nu mișca, nu a vrut să asculte nimic din ce i-am spus. Al-Faisal a venit acasă și i-a spus regelui că avem o criză.”

Çagaptay crede însă că scopurile lui Erdogan sunt mai limitate - pentru moment. “Nu vrea să se ia de familia regală saudită, față de care a dat dovadă de respect, inclusiv față de rege. Ceea ce încearcă să obțină din asta este să-l îndepărteze sau chiar să-l neutralizeze pe MbS cel puțin când e vorba de Turcia. Vrea să scoată din joc unul dintre oponenții săi din această triplă înțelegere care i se opune.

Din cauza alegerilor prezidențiale, tot mai mulți brazilieni merg la psiholog

Alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică în Brazilia, inedite prin încărcătura de tensiuni dintre cele două tabere, de violențe fizice sau verbale, și îngrijorările pentru propriul viitor i-a făcut pe mulți brazilieni să meargă la psihanaliști și psihologi, relatează AFP.

Într-o țară în care practica analitică a lui Freud sau Lacan are o mare răspândire, în orice caz pentru pătura înstărită, o suferință indusă de climatul electoral are ecou în cabinetul terapeuților. "80% dintre pacienții mei" exprimă o suferință legată de alegeri, "este enorm", a declarat Admar Horn de la Societatea Braziliană de Psihanaliză (SBP). "Pacienții mei au o angoasă tot mai mare, pentru că se află în fața a ceva necunoscut", explică psihanalistul, evocând "o ambianță periculoasă" și la unii "o frică teribilă în fața revenirii unui regim al extremei drepte". "S-au destrămat prietenii vechi, au apărut mari conflicte în familie, la birou", a continuat el.

Antonio Alberto Rito are o agendă plină și afirmă că în aproape 20 de ani este prima dată când vede un asemenea "climat de polarizare, de negare a altuia, de ură foarte puternică", fie că este vorba de un alegător al candidatului extremei drepte Jair Bolsonaro, dat mare favorit în prezidențiale, fie de unul al candidatului stângii, Fernando Haddad. "O pacientă mi-a spus chiar că dacă voi vota pentru Bolsonaro nu va mai veni aici", a adăugat acesta. Brazilienii vin cu simptome precum tulburări de dispoziție, insomnii, coșmaruri, crize de bulimie, probleme gastrice, alergii, reactivări ale unor atacuri de panică, constată psihologii. Stări de angoasă pot fi constatate în special în cadrul comunității homosexuale/LGBT, cu precădere stigmatizată de Bolsonaro, "oameni care își găsiseră locul în societate și cărora începe să le fie teamă să iasă pe stradă, să nu fie agresați", subliniază psihanalistul Fernando Rocha.

În Sao Paulo, ședințe de terapie de grup gratuite au fost propuse locuitorilor pentru a-i ajuta să facă față "angoaselor lor electorale", informează cotidianul O Globo. Brazilieni au venit să povestească aici imposibilitatea de a dezbate rațional în familie, la birou sau cu prietenii, atât de încinse fiind spiritele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.