Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONE: Rusia insistă că nu există suficiente dovezi că Navalnîi a fost otrăvit

Ziarul de Vrancea
24 aug 2020 1559 vizualizări

în lipsa certitudinii privind otrăvirea opozantului rus, Kremlinul exclude o anchetă

Un înalt oficial sanitar din Rusia a declarat ieri că Germania nu pare să aibă suficiente dovezi pentru a susține că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit, iar Kremlinul consideră la rândul său că medicii germani s-au pripit.

Spitalul Charite din Berlin, care îl tratează de sâmbătă pe Navalnîi, aflat în comă, după evacuarea sa dintr-un spital din Siberia, a transmis luni că Navalnîi a fost otrăvit cu un fel de inhibitor de colinesterază, care împiedică eliberarea normală a acetilcolinei, un neurotransmițător. Directorul Biroului de Medicină Legală din Moscova, Serghei Șigheev, a spus că este “prematur” să se ajungă la o astfel de concluzie fără identificarea unei otrăvi anume. “Activitatea colinesterazei variază semnificativ de la o persoană la alta, în special din cauza anumitor boli cronice”, a declarat Șigheev, potrivit DPA. “În prezent putem vorbi doar de faptul că s-a descoperit la pacient o scădere a activității colinesterazei. Pe asta se bazează concluzia privind otrăvirea cu un inhibitor de colinesterază. Concluzia este prematură”, a spus el. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că medicii germani s-au pripit cu concluzia lor. “Analiza medicală a medicilor noștri și cea a medicilor germani concordă în totalitate. Însă concluziile lor diferă. Nu înțelegem această precipitare a colegilor germani”, a spus el într-o videoconferință de presă. În același timp, Peskov a declarat că, în acest moment, Kremlinul nu vede nevoia de a investiga circumstanțele care l-au adus pe Navalnîi în această stare. El a precizat că va fi lansată o investigație atunci când s-ar stabili definitiv că el a fost otrăvit. “Dacă este identificată substanța și dacă se stabilește că este vorba de otrăvire, atunci, bineînțeles, va exista un motiv de investigație”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să ancheteze suspiciunea că Navalnîi a fost otrăvit și ca vinovații să fie trași la răspundere.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenți interni ai președintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupției.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău joi în timpul unui zbor de la Tomsk, oraș din Siberia, spre Moscova, iar aeronava a aterizat de urgență în orașul siberian Omsk pentru ca opozantul să fie spitalizat.

Berlinul îndeamnă Grecia și Turcia la dialog, pentru a evita o “catastrofă”

Berlinul a îndemnat marți Grecia și Turcia să-și soluționeze prin dialog direct diferendul teritorial cu privire la o zonă contestată din estul Mării Mediterane, bogată în hidrocarburi, avertizând cu privire la riscul unui război, relatează Reuters. “Situația actuală în Mediterana de est ține de jocul cu focul”, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas într-o vizită la Atena. “Orice mică scânteie poate declanța o catastrofă”, a avertizat el. Maas, care a discutat ieri și cu oficiali turci, a dat asigurări că Germania și partenerii săi europeni susțin Grecia în litigiul său cu Turcia. La rândul său, ministrul grec de Externe Nikos Dendias a precizat, după această întâlnire cu omologul său german, că Grecia este pregătit de dialog, dar că își va apăra drepturile suverane, în contextul în care Turcia continuă ceea ce Atena denunță drept “provocări” și “încălcări ale dreptului intrnațional”. Lansarea unor operațiuni de prospectare de hidrocarburi de către Turcia, în urmă cu două săptămâni, și desfășurarea navei turce de prospectare Oruc Reis în zona dintre Insula greacă Creta și Cipru, a aprins tensiuni în regiune. Grecia consideră această inițiativă ilegală și apreciază că-i încalcă domeniul submarin. În timp ce șeful diplomației germane se află în vizită în regiune, Turcia și Grecia, aliate în NATO, efectuau marți exerciții navale separate în această zonă.

ONU: Pandemia a redus riscul de atentate jihadiste

Riscul de atentate în țările pacificate s-a redus de la începutul anului, probabil ca efect al restricțiilor de mișcare impuse de pandemie, dar strategia grupării Stat Islamic (SI) pare să fi rămas neschimbată, a afirmat un responsabil din cadrul ONU. “În zonele de conflict, amenințarea a crescut, așa cum o demonstrează regruparea și intensificarea activităților SI în Irak și Siria”, a declarat luni, în fața Consiliul de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretar general pentru contraterorism. “În zonele neafectate de un conflict, amenințarea pare redusă. Măsurile de limitare a propagării COVID-19, precum izolarea și restricțiile de mișcare, par să fi diminuat riscul de atentate teroriste în multe țări”, a adăugat Voronkov. Potrivit responsabilului ONU, consecințele pandemiei asupra activităților de recrutare și de finanțare rămân dificil de estimat. Cu toate acestea, pandemia crește amenințarea de infracțiuni cibernetice pentru recuperarea de fonduri, a apreciat el. Voronkov a mai afirmat că “nu există un indiciu clar despre o schimbare de orientare strategică a SI odată cu noul său lider”. Jihadistul Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla i-a succedat fondatorului SI, Abu Bakr al-Baghadi, ucis la sfârșitul lui octombrie într-un raid american în Siria. Responsabilul ONU a mai arătat că SI și-a consolidat poziția în Orientul Mijlociu, organizația numărând încă peste 10.000 de luptători activi care se deplasează între Irak și Siria în cadrul unor mici celule. În vestul Africii, SI numără circa 3.500 de membri și continuă să-și întărească legăturile cu grupările jihadiste locale. În Libia, chiar dacă numărul membrilor SI este estimat la doar câteva sute, organizația își păstrează capacitatea de amenințare pentru regiune.

Un pacient olandez și altul belgian s-au reinfectat cu noul coronavirus

Medicii au confirmat că un pacient din Olanda și altul din Belgia s-au reinfectat cu noul coronavirus, a anunțat marți postul public olandez de radio și televiziune (NOS), citând doi experți în virusologie. Informația a fost dezvăluită la scurt timp după un raport publicat în această săptămână de cercetătorii din Hong Kong despre un bărbat care s-a reinfectat cu SARS-CoV-2 la patru luni și jumătate după ce fusese declarat vindecat de COVID-19. NOS o citează pe experta în virusologie Marion Koopmans, care a spus că pacientul olandez este o persoană în vârstă și cu un sistem imunitar slăbit. Potrivit declarațiilor sale, cazurile unor persoane care au fost bolnave vreme îndelungată din cauza virusului, apoi boala lor a cunoscut o nouă intensificare, sunt mai bine cunoscute. Însă o adevărată reinfectare, așa cum s-a întâmplat în cazul pacientului din Hong Kong, a celui din Olanda și a celui din Belgia, necesită testări genetice ale virusului atât în prima fază a infecției, cât și în cea de-a doua, pentru ca medicii să poată vedea dacă între cele două tulpini virale există ușoare diferențe. Marion Koopmans, consilier al guvernului olandez, a spus că specialiștii se așteptau deja la astfel de cazuri de reinfectare. “Faptul că a apărut un caz de reinfectare nu mă sperie. Trebuie să vedem dacă acest lucru se întâmplă des”, a explicat specialista olandeză. Pacientul belgian a prezentat simptome ușoare, a raportat postul de televiziune NOS, citându-l pe medicul virusolog Marc Van Ranst. “Însă acest caz nu este o veste bună”, a precizat specialistul belgian. Potrivit declarațiilor sale, anticorpii dezvoltați de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienți pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă ușor diferită a virusului. Același specialist a precizat că deocamdată nu este foarte clar dacă astfel de cazuri sunt rare sau dacă există “mulți alți oameni care trec printr-o reinfectare după șase sau șapte luni”.

AstraZeneca lansează teste ale unui medicament care să prevină și trateze Covid-19

Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva covid-19, a anunțat ieri că a lansat teste în faza 1 cu privire la un medicament care să permită prevenirea și tratarea covid-19, relatează AFP. Primii participanți la acest test au primit o doză de medicament - care este o combinație a doi anticorpi -, precizează într-un comunicat AstraZeneca. Faza 1, la care participă 48 de voluntari sănătoși în Regatul Unit, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, urmează să stabilească dacă medicamentul - al cărui nume de cod este AZD7442 - este sigur și cum reacționează corpul uman. Testul este finanțat de către Guernul Statelor Unite, prin departamentele Apărării și Sănătății. Grupul precizează că este vorba despre o “etapă importantă” pentru acest medicament, care ar putea fi folosit atât de către persoane expuse SARS-CoV-2, cât și persoane infectate. Rezultatele fazei 1 sunt așteptate în al doilea semestru, iar dacă vor fi concludente AstraZeneca va lansa teste de faza 2 și 3 la scară mai mare, în vederea evaluării eficienței medicamentului. AstraZeneca dezvoltă, de asemenea, împreună cu Universitatea Oxford, un proiect al unui vaccin împotriva covid-19, iar rezultatele testărilor în faza 3, pe mii de oameni, sunt așteptate în septembrie. Acest proiect dă naștere multor așteptări, iar potrivit unor informații de presă președintele american Donald Trump ar intenționa să accelereze procesul autorizării în Statele Unite. Guvernul britanic a dat luni asigurări, la rândul său, că Regatul Unit va fi prima țară care va beneficia de vaccin, în cazul în care este aprobat.

Poliomielita, eradicată în Africa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a certificat ieri faptul că pe continentul african “nu mai există poliovirus sălbatic”, la patru ani după apariția ultimelor cazuri în nord-estul Nigeriei, o regiune devastată de un conflict împotriva jihadiștior din Boko Haram. “Mulțumită eforturilor depuse de guverne, personalul medical și comunități, peste 1,8 milioane de copii au fost salvați” de această boală, își exprimă OMS satisfacția, într-un comunicat publicat înaintea acestei reuniuni istorice, o etapă crucială în eradicarea mondială a acestei maladii. “Este o victorie formidabilă, o eliberare”, a declarat pentru AFP dr. Tunji Funsho de la Comitetul Polio Nigeria și Asociația Rotary International. “Au trecut peste 30 de ani de când am lansat această provocare. Să spun că sunt fericit este un eufemism”, își exprimă satisfacția medicul nigerian, care și-a consacrat viața acestei cauze. Provocată de “poliovirusul sălbatic” (PVS), poliomielita este o boală infecțioasă acută și contagioasă care afectează în principal copiii, atacând măduva coloanei vertebrale și care poate cauza o paralizie ireversibilă. Poliomielita era endimică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii “50. Cele mai bogate țări au avut un acces rapid la vaccin, însă Asia și Africa au rămas mult timp focare importante de infecție. În 1988, OMS înregistra 350.000 de cazuri în lume, iar în 1996 înregistra peste 70.000 de cazuri numai în Africa. Însă, în urma unei conștientizări colective rare și unor importante eforturi financiare (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două țări din lume mai înregistrează în prezent contaminări cu “poliovirusul sălbatic”, și anume Afganistanul - 29 de cazuri în 2020 - și Pakistanul (58 de cazuri).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.