Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Tensiuni militare între Ucraina și Rusia, la doi pași de România

Ziarul de Vrancea
24 iul 2019 2215 vizualizări

Un petrolier rusesc a fost reținut de serviciile de securitate de la Kiev, la Izmail n ucrainenii susține că același petrolier ar fi blocat trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, marinarii fiind arestați atunci de autoritățile de la Moscova

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat ieri că, împreună cu Parchetul militar a reținut în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră, aproape de granița cu România. “Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Parchetul militar, a reținut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei în strâmtoarea Kerci. În cursul unei anchete preliminare s-a stabilit că, la ordinul direct al înaltei conduceri a FSB al Federației Ruse, reprezentanții Serviciului de graniță al Rusiei (instituție subordonată FSB) au comis un act de agresiune armată împotriva navelor militare ucrainene - Nikopol, Berdiansk și Yana Kapu în strâmtoarea Kerci”, menționează SBU într-un comunicat. Contrar normelor dreptului maritim internațional, militarii Serviciului rusesc de graniță, în mod ilegal, făcând uz de arme, au blocat accesul navelor ucrainene în timpul traversării strâmtorii Kerci cu ajutorul petrolierului Neyma, potrivit aceluiași text.

Zece marinari eliberați

În timpul acelui incident, Gărzile de coastă ruse au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje (24 de membri), pe motiv că au încălcat apele teritoriale rusești. SBU indică într-un comunicat că petrolierul, denumit acum Nika Spirit și care se numea anterior Neyma, a intrat joi în portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat și reținut. Potrivit comunicatului SBU, echipajul petrolierului rusesc, care a blocat în noiembrie 2018 trecerea prin strâmtoarea Kerci, a fost interogat. Conform Parchetului militar de la Kiev și SBU, 15 înalți responsabili de la vârful armatei ruse, între care un contramiral, doi viceamirali și un general-colonel sunt suspectați de implicare în incidentul de anul trecut în Marea Neagră. Aseară, zece membri ai echipajului Neyma au fost eliberați fără a se formula acuzații împotriva lor, ei având calitatea de martori.

Vor fi “consecințe”

Diplomația rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile “consecințe”. “Suntem pe cale de a stabili toate circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsuri adecvate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. “Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruși, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internațional și consecințele nu se vor lăsa așteptate”, a avertizat el. În același timp, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Vladimir Djabarov, a calificat drept “absolut ilegală” reținerea petrolierului Neyma, fapt care, în opinia sa, va agrava în mod semnificativ perspectivele de îmbunătățire a relațiilor ruso-ucrainene. “Această reținere este absolut ilegală, ea se putea face numai printr-o hotărâre judecătorească”, a spus Djabarov, îndemnând Kievul să elibereze imediat nava rusă dacă dorește să-și îmbunătățească relația cu Rusia “măcar un pic”. Rusia a susținut constant că a reținut cele trei nave ucrainene la intrare în strâmtoarea Kerci pe motiv că acestea încălcaseră apele sale teritoriale, în timp ce Kievul insistă că incidentul s-a produs în apele internaționale. La ora actuală, cei 24 de marinari ucraineni se află încarcerați la Moscova, urmând să fie judecați pentru presupusa încălcare a frontierei ruse.

Recordul de temperatură în Paris a fost doborât: 41 grade Celsius

Recordul istoric de căldură în Paris, vechi de peste 70 de ani, a fost doborât ieri, după ce în Orașul Luminilor au fost măsurate 41 de grade Celsius la ora 13,42 (11,42 GMT), a anunțat Meteo-France. De la începutul măsurătorilor, în 1873, capitala Franței nu a depășit pragul de 40 de grade decât o singură dată, în 28 iulie 1947, cu 40,4 grade Celsius. Și Olanda a marcat ieri un nou record de temperatură, cu 41,7 grade Celsius.

Creșe din Germania: Carnea de porc, interzisă din respect pentru musulmani

Două creșe din Leipzig au stârnit un întreg scandal după ce au decis să elimine din meniu carnea de porc, din “respect” față de doi copii musulmani. Valul de revoltă a fost atât de mare încât poliția a decis să patruleze sediile celor două instituții pentru a le proteja față de “evenutale pericole„. Conducerea instituțiilor a revenit asupra deciziei. Planurile de a scoate din meniul copiilor carnea de porc sau alte produse alimentare din gelatină cum ar fi jeleurile sub formă de ursuleți au declanșat o serie de critici aspre în mediul online, subiectul având parte de o largă mediatizare. Ziarul Bild a fost cel care a relatat, într-o primă fază, despre propunerea celor două creșe, precizând că ideea a luat naștere din „respect” față de doi copii musulmani. “Din respect față de o lume aflată în schimbare, din 15 iulie, mesele și gustările oferite copiilor nu vor mai conține carne de porc” anunțau cele două instituții într-o scrisoare adresată părinților, potrivit ziarului german. Reacțiile negative au fost atât de vehemente încât poliția din orașul est-german a decis să trimită polițiști care să asigure paza instituțiilor. La distanță de câteva ore, directorul celor două instituții a anunțat suspendarea deciziei. “Suntem copleșiți de întreaga poveste”, a precizat directorul creșelor Wolfgang Schäfer, citat de DPA. Relatarea Bild a devenit virală pe rețele sociale. Creștin-democrații cancelarului Angela Merkel au calificat drept “inacceptabil” planul de a interzice carnea de porc. Beatrix von Storch, parlamentar din partea extremei drepte Alternativa pentru Germania a descris incidentul drept “subjugare culturală”. “Imaginați-vă că niște copii germani din Riyadh s-ar fi luptat pentru dreptul lor la cârnați și ar fi forțat majoritatea să își schimbe dieta”, a spus ea. În același timp, părinții au calificat drept “absurdă” întreaga dezbatere.

Bruxellesul sesizează CJUE împotriva legislației ungare “Stop Soros”

Comisia Europeană (CE) a decis ieri să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Ungariei, cu privire la legislația “Stop Soros”, care transformă susținerea solicitanților de azil într-o infracțiune penală. Comisia consideră că, după două avertismente, “majoritatea îngrijorărilor exprimate nu au fost luate în considerare”, precizează ea într-un comunicat.

Un rapper adolescent, condamnat la 55 de ani de închisoare pentru crimă

Rapperul american Taymor McIntyre, cunoscut ca Tay-K, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare pentru crimă, iar single-ul certificat cu platină pe care l-a lansat când era fugar a fost considerat probă în dosar, potrivit The Guardian. În vârstă de 19 ani, McIntyre a fost găsit vinovat, alături de șase bărbați, de uciderea lui Ethan Walker, în Mansfield (Texas), în iulie 2016. Grupul a încercat să îi jefuiască pe Walker și un alt bărbat de bani și droguri. Walker a fost ucis în casa lui, fiind împușcat. Iubita acestuia a depus mărturie că el avea mâinile ridicate în aer când a fost asasinat. Avocații lui McIntyre au susținut că rapperul nu a fost cel care a tras letal, iar el a mărturisit că rolul lui în acest jaf a fost să găsească drogurile. A fost găsit vinovat de crimă și în cazul altor trei capete de acuzare privind jaf deosebit de grav. Celebritatea lui McIntyre a cunoscut o creștere, acest caz aducându-l în atenția americanilor. După ce a fost acuzat de crimă în urmă cu trei ani, McIntyre a fost plasat în arest la domiciliu, dar în martie 2017 a reușit să scape. El a scris atunci pe Twitter: „Îl dau dracului de arest la domiciliu... Trebuie să mă prindă”. A plecat din Texas în New Jersey, unde a înregistrat single-ul „The Race”, în care vorbește despre statutul de fugar. Piesa a ajuns pe locul 44 în topurile americane și a fost remixată de rapperi ca 21 Savage, Tyga și Lil Yachty. Videoclipul a fost vizionat pe YouTube de peste 174 de milioane de ori, iar în ianuarie 2018, cântecul a fost certificat cu platină. În timpul procesului, procurorii au difuzat videoclipul, în care Tay-K apare în fața afișului care anunță fuga lui, și au prezentat versurile curții. McIntyre a fost recapturat în iunie 2017 și acuzat de alte două infracțiuni comise în timpul în care a fost fugar: uciderea unui bărbat în vârstă de 23 de ani, în urma unei altercații din San Antonio (Texas), și agresarea și jefuirea unui bărbat în vârstă de 65 de ani în Arlington (Texas).

Brexit: Scoția e pregătită să organizeze un nou referendum privind independența

Scoția va continua pregătirile pentru organizarea unui referendum privind independența, i-a transmis liderul scoțian Nicola Sturgeon premierului Boris Johnson, într-o scrisoare adresată ieri. Sturgeon argumentează prin faptul că Brexit-ul afectează grav economia Scoției. “Acum, mai mult ca niciodată, este esențial pentru Scoția să aibă o alternativă”, a spus premierul Scoției, potrivit Reuters. “Guvernul scoțian va continua să facă pregătiri pentru a oferi poporului posibilitatea de a alege dacă vrea independența”, a completat ea, precizând că parlamentul local va reglementa legislația în vederea referendumului, după ce se va întoarce din vacanța de vară. Premierul Boris Johnson, care a preluat mandatul miercuri, a precizat că prioritatea cabinetului său este ieșirea din UE la data de 31 octombrie, cu sau fără acord. Scoția a mai trecut printr-un referendum similar în 2014, înainte însă ca Marea Britanie să organizeze plebiscitul prin care s-a decis ieșirea din blocul comunitar. La acea dată, alegătorii scoțieni au votat împotriva independenței. Pe de altă parte, la referendumul din 2016 privind Brexitul, scoțienii au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Tinerii britanici au renunțat aproape complet să urmărească știrile la TV

Tinerii britanici au renunțat aproape complet să urmărească știrile la posturile televiziune, potrivit Ofcom, autoritatea care reglementează audiovizualul în Regat, iar jumătate din populația țării se informează prin intermediul social media. În medie, persoanele cu vârste de peste 65 de ani urmăresc timp de 33 de minute programele informative de televiziune, citează The Guardian raportul anual al Ofcom. Persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani urmăresc până la 2 minute pe zi știrile la televizor. Declinul a survenit în urma faptului că publicul s-a mutat de pe canalele tradiționale pe serviciile de streaming, unde pot urmări calupuri de conținut informativ. Schimbarea poate însemna mult pentru politica britanică, având în vedere că servicii precum Netflix nu oferă deloc știri. Partidele politice consideră, în mod tradițional, buletinul de știri de la ora 22.00 difuzat de BBC ca cel mai important mijloc de a-și transmite mesajele către public. Știrile de televiziune rămân principalul mijloc prin care britanicii se pun la zi cu problemele curente, în parte, pentru că telespectatorii mai în vârstă au rămas loiali serviciilor tradiționale. Cercetarea făcută de Ofcom mai sugerează că oamenii sunt tot mai dornici să se implice în dispute online legate de știri. „Există dovezi că adulții din Marea Britanie consumă știri mai activ în social media. De exemplu, cei care accesează știri împărtășite de organizații de presă sau știri publicate de prieteni ori familie pe Facebook sau Twitter sunt mai predispuși să comenteze la noile postări pe care le văd față de anul trecut”. Cea mai populară sursă de știri în Marea Britanie a rămas BBC One - consultată de 58% din public -, urmată de ITV, cu 40%, și de Facebook, cu 35%. Presa britanică este, așadar, împărțită pe generații și linii etnice. Vârstnicii și britanicii caucazieni sunt mai legați de televizor și ziarele imprimate, în timp ce tinerii și reprezentanți ai minorităților etnice preferă social media.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.