Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Referendum în Irlanda privind eliminarea blasfemiei din Constituție

Ziarul de Vrancea
25 oct 2018 1198 vizualizări

În contextul dezbaterilor actuale despre limitele libertății de exprimare și libertatea religioasă, cetățenii din Irlanda sunt chemați la referendum vineri, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pentru a decide dacă infracțiunea de blasfemie ar trebui să fie eliminată sau păstrată în Constituția țării, relatează miercuri independent.co.uk.

În general, blasfemia este definită ca actul de a insulta sau de a vorbi într-o manieră profanatoare despre Dumnezeu sau alte chestiuni sacre. Într-o perioadă în care libertatea religioasă și libertatea de exprimare ajung adeseori să se afle în conflict, nu este o surpriză faptul că blasfemia a redevenit un subiect de dezbatere, notează Ben Kelly, autorul acestui articol publicat pe site-ul cotidianului The Independent.

Deși referendumul este considerat un nou pas pe care Irlanda îl face pentru modernizarea legislației sale - și pentru a sublinia separația dintre biserică și stat -, peste un sfert dintre țările lumii continuă să mențină și să introducă legi care interzic blasfemia.

Interzicerea blasfemiei a fost inclusă în Constituția Irlandei în 1937, care statuează că "publicarea sau rostirea unor chestiuni blasfematoare, care incită la răzvrătire și indecente reprezintă o infracțiune care este pedepsită în conformitate cu legea".

Legea Defăimării (The Defamation Act), adoptată în 2009, a clarificat noțiunea, stipulând că o persoană comite această infracțiune dacă publică sau rostește "o frază care este grosolan de abuzivă sau insultătoare în legătură cu o chestiune considerată sacră de o religie, cauzând prin aceasta sentimente de mânie în rândul unui număr substanțial de aderenți la acea religie".

Ce spun sondajele

În 2017, Poliția irlandeză a analizat plângerile formulate după comentariile făcute despre Dumnezeu într-un interviu acordat pentru RTE de către Stephen Fry, actor și scriitor englez, însă a decis să nu continue acea anchetă. De fapt, nimeni nu a fost pus vreodată sub acuzare pentru blasfemie în istoria statului irlandez, fapt care i-a făcut pe mulți să considere că legea în cauză este redundantă.

Constituția care a cimentat statutul de infracțiune al blasfemiei este adeseori văzută ca un text demodat, conservator, intrând într-un proces lent de revizuire.

Modificarea Constituției necesită un referendum, așa cum au fost cele organizate în ultimii ani în Irlanda în privința căsătoriilor gay și a avortului. Referendumul de vineri va fi organizat odată cu alegerile prezidențiale, iar acesta este motivul pentru care chestiunea ce o vizează nu a fost la fel de mult discutată ca în cazul precedentelor sesiuni publice de votare a unor chestiuni sociale.

Un alt motiv care ar putea să justifice mediatizarea slabă a acestei campanii constă într-o concepție general acreditată în conștiința publicului larg, potrivit căreia irlandezii urmează să voteze pentru eliminarea acestei infracțiuni din Constituție. Un sondaj publicat săptămâna trecută și realizat de The Irish Times și Ipsos MRBI a arătat că 51% dintre irlandezi vor vota pentru eliminarea infracțiunii, 19% pentru menținerea ei, 25% au spus că sunt indeciși, iar 4% au precizat că nu vor merge la vot.

Șefa CIA a ascultat înregistrarea cu uciderea lui Khashoggi

n autoritățile saudite își schimbă din nou discursul

Autoritățile turce i-au prezentat șefei CIA, Gina Haspel, înregistrări audio și video legate de asasinarea ziaristului saudit  Jamal Khashoggi,  scrie AFP. Printre acestea a figurat inclusiv o înregistrare audio cu interogarea și uciderea sa, afirmă Washington Post.

Cotidianul turc Sabah, apropiat puterii și una dintre principalele surse de dezvăluiri legate de acest caz, afirmă că serviciile de informații de la Ankara au prezentat șefei CIA, sosită în Turcia, dovezile strânse în cadrul anchetei. „Haspel, care a plecat într-o vizită secretă în Turcia luni, a ascultat înregistrarea audio în timpul întâlnirilor,” a scris Washington Post. “O persoană familiarizată cu înregistrarea audio a afirmat că este convingătoare și ar putea pune mai multă presiune asupra Statelor Unite pentru a acuza Arabia Saudită de uciderea lui Khashoggi,” potrivit sursei citate.

Gina Haspel, o spioană de carieră, turcofonă și care a preluat conducerea CIA în aprilie, a avut "discuții la nivel înalt" la Ankara, unde a aterizat marți.

Premieră: Riadul recunoaște o crimă “premeditată”

Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat ieri că, pe baza informațiilor furnizate de Turcia, suspecții acuzați de asasinarea jurnalistului saudit au acționat premeditat, transmit agențiile internaționale de presă. “Parchetul general a primit informații de la partea turcă conform cărora suspecții în cazul Khashoggi au întreprins acțiunea în mod premeditat”, a afirmat procurorul general. Acesta a precizat că anchetele continuă.

Declarația contrazice linia oficială de până acum a Riadului conform căreia jurnalistul a fost ucis într-o altercație.

Trump acuză presa că e de vină pentru că opozanții lui primesc colete suspecte

Donald Trump a acuzat ieri presa că este ”în mare parte” responsabilă de ”furia” din societatea americană, în contextul în care mai multe colete suspecte au fost trimise în ultimele zile unor personalități care-i sunt ostile. ”O mare parte a furiei pe care o vedem azi în soecitatea noastră este cauzată de tratamentul intenționat inexact și imprecis al presei tradiționale, pe care o numesc Fake News", a scris șeful statului american pe Twitter. Totul ”a devenit atât de rău și de plin de ură că nu poate fi descris”, a adăugat el. ”Presa tradițională trebuie să-și facă ordine în lucruri și repede!”.

Un pachet suspect, similar celor trimise în ultimele trei zile către lideri democrați și la sediul CNN, a fost găsit ieri la restaurantul Tribeca Grill din New York al actorului Robert De Niro. Dacă se dovedește că are legătură cu celelalte pachete trimise în ultimele zile, acesta ar fi al șaptelea care vizează un critic recunoscut al președintelui Donald Trump. De Niro este un vocal oponent al administrației Trump, numindu-l deseori „idiot”, „dezastru național” și „o rușine”.

Seria de alerte cu bombă a început luni, iar pachete cu sisteme explozive au fost trimise la adrese din New York, Washington DC și Florida. Primul a fost găsit în apropierea casei omului de afaceri George Soros, important susținător financiar al Partidului Democrat.

Potrivit FBI, alte pachete au fost trimise către fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul președinte Barack Obama, fostul director CIA John Brennan, care era invitat la o emisiune CNN, fostul procuror general Eric Holder, democrata Maxine Eaters (California), membră a Congresului.

NYT: Rusia și China interceptează iPhone-ul lui Trump

Beijingul i-a recomandat președintelui american să-și cumpere un Huawei

Rusia și China au dezmințit ieri un articol din New York Times care afirma că serviciile telefonice din cele două țări interceptează telefonul lui Donald Trump.

Cotidianul american, care citează surse oficiale anonime, scrie că serviciile secrete chinezești și rusești interceptează comunicațiile efectuate de președintele american de pe iPhone-ul său și folosesc aceste informații pentru a-și ajusta politica față de Statele Unite.

Întrebat cum comentează aceste afirmații, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, a ironizat, apreciind că "unii nu se dau înlături de la nimic pentru a câștiga Oscarul pentru cel mai bun scenariu". Hua Chunying a apreciat că este vorba de o nouă piesă în campania de informații false din partea New York Times. În ceea ce privește administrația Trump, ea a adăugat că, dacă există îndoieli că telefoanele Apple sunt interceptate,"ar trebui să se înlocuiască cu telefoane Huawei", marca chineză devenită numărul doi mondial.

În numele securității naționale, folosirea telefoanelor Huawei este interzisă în Statele Unite pentru militari și funcționari.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus și el la îndoială credibilitatea New York Times, apreciind că este vorba de un "declin al normelor jurnalistice".

O nouă tehnologie ar putea rezolva problema accidentelor în intersecții

Cu acordul autorităților locale și statale, Honda a început derularea unui test în orașul american Marysville, din Ohio, a unei tehnologii prin care mașinile pot vedea literalmente după colțul străzilor pentru a preveni eventualele coliziuni. Totul începe cu patru camere video montate în fiecare direcție deasupra semafoarelor dintr-o intersecție. Acestea compun o filmare la 360 de grade cu tot ce se întâmplă pe o distanță de aproximativ 90 de metri în zona intersecției. Filmarea respectivă este procesată de o soluție software, care recunoaște și clasifică obiectele aflate în mișcare, indiferent că sunt mașini, motociclete, biciclete sau chiar pietoni. Informația este transmisă către mașină unde este decodată de computerul de bord. Dacă computerul de bord, în funcție de calculele făcute în timp real, constată că există riscul unui accident cu oricare dintre obiectele ori pietonii aflați în mișcare pe străzile perpendiculare, va fi emisă o alertă audio și vizuală, iar șoferul va fi ajutat să evite pericolul.

200 de automobile participă la testul demarat de Honda.

Un tată, condamnat la închisoare, după ce și-a hrănit copiii doar cu prăjituri și Coca-Cola

Un tată alcoolic din orașul francez Limoges (centru) a fost condamnat la trei luni de închisoare cu executare după ce și-a hrănit cei doi băieți, în vârstă de trei și patru ani, în principal cu Coca-Cola, a indicat avocata copiilor, Carole Papon.

Băiatului cel mare i-au căzut șapte dinți din cauza zahărului, iar cel mic este aproape mut. Cei doi copii vor fi supuși în curând unor expertize psihologice și medicale, a precizat Papon, reprezentantă a asociației France Victime 87. Tatăl lor a fost condamnat la trei luni de închisoare cu executare de către tribunalul corecțional din Limoges pentru neglijență în ce privește obligațiile sale de părinte între 2016 și 2018, și a fost caracterizat la audierea din 19 octombrie ca fiind violent față de soția sa și față de copiii săi. “Situația, afectată de alcoolism, este una particulară. Tatăl nu știe nici să citească, nici să scrie, nici să socotească, și nici nu-și dă seama de situație și cheltuiește toate ajutoarele sociale pe alcool. În câteva zile, familia ajunge să nu mai aibă ce mânca, și ei nu mai au la dispoziție decât Coca-Cola”, a declarat avocata. Serviciile sociale s-au izbit de lipsa unor condiții elementare. “În apartament nu era nimic, nici frigider. Copiii dormeau pe saltele fără lenjerie și nu aveau jucării... Tatăl lor îi hrănea cu prăjituri și Coca-Cola. Ei erau lăsați complet în voia sorții”, a afirmat viceprocurorul Bruno Robinet. După ce serviciile sociale l-au alertat pe Procurorul Republicii, cei doi frați au fost dați în grija unor familii. Cel mare “a trebuit să învețe ce sunt legumele și carnea”, iar cel mic nu rostește “nici un cuvânt”, potrivit avocatei.

Expertizele trebuie să permită evaluarea prejudiciului și să afle care sunt consecințele în plan psihologic în primii lor ani de viață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.