Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:ONU, îngrijorată de grațierile acordate de Trump unor militari acuzați de crime de război

Ziarul de Vrancea
17 nov 2019 2534 vizualizări

Decizia președintelui american a fost criticată și de Pentagon

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a criticat vehement, ieri, decizia președintelui american de a grația trei militari acuzați de crime de război, calificând-o drept “un semnal îngrijorător”. “Suntem foarte îngrijorați de recentele grațieri acordate de președintele american pentru trei militari americani acuzați de crime de război”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville. “Aceste trei cazuri constituie grave încălcări ale dreptului internațional umanitar, dovedite sau presupuse”, a subliniat el. Președintele american Donald Trump a grațiat vineri doi militari judecați în cazuri de crime de război și i-a redat gradul unui al treilea. Decizia de vineri a venit în pofida unor obiecții chiar la Pentagon și rândul armatei, dar a fost susținută de conservatori, inclusiv de parlamentarii republicani. Cele trei cazuri ale lui Clint Lorance, Mathew Golsteyn și Edward Gallagher nu au legătură unul cu altul. Două au avut loc în Afganistan și al treilea în Irak. Edward Gallagher a fost achitat în iulie de cea mai mare parte din acuzații, dar a fost condamnat pentru o infracțiune mai puțin gravă și a fost retrogradat. Prin decizia de vineri, Trump i-a redat gradul pe care îl deținea anterior. Mathew Golsteyn se afla în așteptarea procesului său pentru crimă, în timp ce Clint Lorance execută o sentință de 19 ani pentru două crime. Amândoi au fost grațiați integral. Înaltul Comisariat este “afectat” de grațierile acordate de președintele american, a spus Rupert Colville, subliniind că aceste “grațieri vin împotriva literei și spiritului dreptului internațional care cere ca cei responsabili să dea socoteală”. “Nu cred că au existat grațieri de acest tip în SUA după războiul din Vietnam”, a spus el. Purtătorul de cuvânt și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu grațierea acordată lui Golsteyn, înainte chiar ca procedura penală să fie încheiată. “Grațieri există în legislația internațională și ele permit reglarea unor cazuri de injustiție, însă în cazurile prezente nu a fost invocată nicio circumstanță ce le-ar putea motiva altfel decât prin dorința de a evita procesul juridic. Aceste grațieri trimit un semnal îngrijorător forțelor militare din întreaga lume”, a atenționat Colville.

Premieră: Președinția popularilor europeni, deținută de un est-european

Congresul Partidului Popular European (PPE), ce are loc miercuri și joi la Zagreb, va marca o premieră în istoria celei mai mari familii politice din Europa, președinția formațiunii urmând să fie asigurată pentru următorii trei ani de un est-european, în persoana fostului premier polonez Donald Tusk. Tusk, care la 1 decembrie își încheie mandatul de președinte al Consiliului European, este unicul candidat înscris la președinția PPE (ce reunește 84 de partide din 43 de țări), funcție deținută în ultimii șase ani de francezul Joseph Daul. Alegerea președintelui PPE va fi rezultatul unui vot secret din partea delegaților, ce va fi anunțat miercuri seară. În vârstă de 62 de ani, Donald Tusk ar urma să preia funcția care de la fondarea PPE, în 1976, a fost deținută de doi belgieni (Leo Tindemans și Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) și un luxemburghez (Jacques Santer). Fostul premier belgian Wilfried Martens s-a aflat pentru cea mai lungă perioadă (23 de ani, între 1990 și 2013) la conducerea PPE. Pe lista invitaților la congres se află șefii de stat sau de guvern din PPE - președintele român Klaus Iohannis, omologul său cipriot Nikos Anastasiades, cancelarul german Angela Merkel, premierii bulgar Boiko Borisov, leton Krišjanis Karins, grec Kyriakos Mitsotakis și irlandez Leo Varadkar -, precum și președintele în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele la final de mandat al Consiliului European Donald Tusk, președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. În urma alegerilor europene din 23-26 mai, Partidul Popular European a obținut cele mai multe (182) de locuri în Parlamentul European, având în continuare cel mai numeros grup politic. De asemenea, PPE și-a asigurat asigurat președinția noii Comisii Europene, care va fi deținută până în 2024 de Ursula von der Leyen.

“Breaking Bad”: Doi profesori de chimie, arestați pentru că produceau metamfetamină în universitate

Realitatea întrece ficțiunea în statul american Arkansas, unde doi profesori de chimie au fost arestați pentru că fabricau metamfetamină, asemenea personajului Walter White din celebrul serial “Breaking Bad”. Bradley Rowland (40 de ani) și Terry Bateman (45 de ani) au fost arestați vineri în urma unei anchete inițiate de secția de poliție a universității la care aceștia erau angajați, se precizează într-un comunicat succint al biroului șerifului din comitatul Clark. O clădire a Universității Henderson, din orășelul Arkadelphia, a fost închisă pe 8 octombrie din cauza unui “miros chimic nedeterminat”, a precizat Tina Hall, purtătoarea de cuvânt a universității. “Primele analize au pus în evidență, într-unul dintre laboratoare, niveluri ridicate de clorură de benzil”, o substanță care poate fi folosită la fabricarea metamfetaminei. Clădirea a rămas închisă până pe 29 octombrie, timp în care au fost efectuate “lucrări de decontaminare”, a precizat Hall. “Securitatea elevilor noștri și a personalului este o prioritate și continuăm să colaborăm cu autoritățile”, a adăugat aceasta. Terry Bateman și Bradley Rowland, profesori asociați de chimie, au fost concediați pe 11 octombrie cu titlu preventiv. Potrivit presei locale, aceștia munceau de zece ani, respectiv cinci ani la Universitatea Henderson. Incidentul aduce aminte inevitabil de serialul “Breaking Bad”, în care un profesor de chimie, interpretat de Bryan Cranston, începe să producă metamfetamină pentru a asigura viitorul financiar al familiei după ce a fost diagnosticat cu cancer. Într-un articol apărut în 2014 în revista universității, Bradley Rowland s-a declarat atunci un admirator al serialului. “A avut o abordare corectă din punct de vedere științific și a stârnit interesul tinerei generații pentru chimie”, mărturisea acesta.

Un tribunal francez le permite rațelor să măcăne

Rațele dintr-o mică fermă din Franța au dreptul să măcăne în continuare, a hotărât ieri un tribunal, respingând astfel plângerea unor vecini nemulțumiți de zgomotul produs de aceste păsări. Tribunalul din Dax a dispus că nivelul de zgomot produs de circa șaizeci de rațe și gâște, aflate pe proprietatea fermierei pensionare Dominique Douthe, la poalele Pirineilor, în sud-vestul Franței, se încadrează în limitele acceptabile, potrivit postului France 3. “Rațele au câștigat”, a declarat Douthe pentru Reuters după decizia tribunalului. “Sunt foarte fericită pentru că nu voiam să îmi omor rațele”, a adăugat proprietara păsărilor. Plângerea a fost adusă în fața instanței de vecinii lui Douthe, care s-au mutat în urmă cu aproximativ un an, pe o proprietate din Soustons, aflată la circa 50 de metri distanță de spațiul în care se află păsările. Numele semnatarilor plângerii din Soustons, la aproximativ 700 kilometri sud-vest de Paris, nu a fost făcut public. Avocatul vecinilor a declarat că zgomotul păsărilor a depășit nivelul permis și îi împiedică pe reclamanți să se bucure de grădină sau să doarmă cu ferestrele deschise. Semnatarii plângerii au cerut măsuri imediate pentru reducerea zgomotului și daune de 3.500 de euro, potrivit media franceze. Această dispută este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri aduse în fața judecătorilor din Franța izvorâte în urma conflictelor tensiunilor dintre locuitorii de la orașe care achiziționează locuințe în mediul rural, însă nu sunt pregătiți să facă față realităților din acest mediu. În luna septembrie, un tribunal din Franța a dispus că un cocoș pe nume Maurice își poate continua cântecele din zori, în pofida nemulțumirii vecinilor mutați de la oraș, într-un caz devenit celebru, ce a provocat dezbateri aprinse și a declanșat acțiuni de susținere chiar și din Statele Unite. Proprietara cocoșului Maurice de pe insula franceză Oleron a declarat pentru Reuters că tribunalul din Rochefort (vestul Franței) a respins solicitarea primită din partea vecinilor ca pasărea să fie redusă la tăcere. “Astăzi, Maurice a câștigat o luptă pentru toată Franța”, a spus la acea vreme Corinne Fesseau.

Studiu: Poluarea fonică amenință supraviețuirea a peste 100 de specii

Poluarea fonică amenință supraviețuirea a peste o sută de specii, conform concluziilor unui studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, citat marți de Press Association. O echipă de oameni de știință de la Queen's University Belfast a descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii, printre care se numără amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile. Această metaanaliză, publicată în jurnalul științific Biology Letters, constituie prima dovadă cantitativă pe baza căreia organismele legislative pot reglementa în mod mai eficient poluarea fonică, au indicat cercetătorii. Studiul a analizat efectele zgomotului asupra a șapte grupe de viețuitoare: amfibieni, artropode, păsări, pești, mamifere, moluște și reptile. Doctor Hansjoerg Kunc de la Facultatea de Științe Biologice din cadrul Queen's University Belfast a declarat că au fost identificate dovezi clare potrivit cărora poluarea fonică afectează toate cele șapte grupe de specii. Studiul a scos în evidență mai multe riscuri provocate de poluarea fonică asupra unei varietăți de specii, cu implicații pentru supraviețuirii și populației. Multe specii de amfibieni, păsări, insecte și mamifere comunică prin producerea unor semnale acustice prin care sunt transmise informații vitale, iar altele se bazează pe sunete pentru a vâna. Metaanaliza avertizează asupra faptului că poluarea fonică reduce capacitatea de comunicare a acestor informații vitale, cu impact asupra supraviețuirii.

De asemenea, cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind și zona mărilor, zgomotele produse de ambarcațiuni îngreunând, prin altele, găsirea hranei și a adăpostului.

Julian Assange scapă de acuzația de viol

Parchetul suedez a anunțat ieri că abandonează ancheta cu privire la acuzații de viol, formulate în 2010 în Suedia împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange.  Assange, care neagă aceste acuzații, a evitat să fie extrădat în Suedia timp de șapte ani, după ce s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra în 2012. Australianul, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare cu privire la încălcarea unei eliberări sub cauțiune, după ce a fost scos de poliția britanică din amabasadă cu acordul Quito. În prezent, el este încarcerat la Închisoarea Belmarsh din Londra. “Am convocat această conferință de presă pentru a-mi anunța decizia de a clasa această anchetă” împotriva australianului, a anunțat procurorul-șef adjunct Eva-Marie Persson. “Toate actele de anchetă au fost epuizate fără să aducă problele necesare în vederea unei condamnări”, a adăugat ea. Ea a hotărât în mai să dea curs unei cereri de redeschidere a cazului formulate de un avocat, în pofida faptului că procedurile cu privire la viol împotriva lui Assange erau oprite din 2017. În urmă cu doi ani, parchetul anunța că era imposibil să continue investigațile din cauza situației fondatorului WikiLeaks, care trăia închis în Ambasada Ecuadorului la Londra. În mai, Eva-Marie Persson sublinia că “Julian Assange fiind încarcerat în Marea Britanie, se întrunesc condițiile în vederea cererii predării sale (Suediei) în virtutea unui mandat european de arestare, ceea ce nu era cazul înainte de 11 aprilie”. Julian Assange a fost arestat în aprilie la Ambasada Ecuadorului, în care s-a refugiat cu șapte ani mai înainte, în urma unei cereri de extrădare a Statelor Unite.

Trei morți într-un atac armat la un supermarket în Oklahoma

Trei persoane au fost ucise luni într-un atac armat la un supermarket Walmart, la Duncan, în statul american Oklahoma (centru). “O femeie și un bărbat au fost ucise într-o mașină, iar un bărbat în afara” vehiculului, parcat în fața magazinului, a anunțat Poliția din Duncan pe Facebook. Martori citați de presa locală au declarat că autorul atacului s-a apropiat de cele două victime, a tras în ele, iar apoi a întors arma împotriva sa, în timp ce alt bărbat îl amenința cu o armă la cap. O armă a fost găsită la fața locului, potrivit autorităților locale. Școlile din zonă au fost închise o scurtă perioadăde timp, la cererea poliției, au precizat autoritățile școlare din oraș. Potrivit ziarului local Duncan Banner, poliția a primit cu puțin înainte de ora locală 10.00 (18.00, ora României), o alertă care semnala focuri de armă la un magazin și prezența a trei victime. La începutul lui august, un bărbat alb în vârstă de 22 de ani a ucis 22 de clienți într-un magazin Walmart la El Paso, în Texas, unul dintre cele mai frecventate ale gigantului în Statele Unite, la câțiva kilometri de frontiera cu Mexicul. Într-un manifest postat online înainte de atac, atacatorul a denunțat o “invazie hispanică a Texasului”, iar după ce a fost arestat a recunoscut că a vrut să atace “mexicani”. Statele Unite sunt îndoliate cu regularitate de atacuri armate, care relansează de fiecare dată dezbaterea pe tema proliferării armelor de foc, fără ca legislația în domeniu să fi evoluat în mod semnificativ. Duminică seara, patru bărbați tineri au fost uciși, iar alți șase au fost răniți într-un “atac armat în masă”, în timpul unei reuniuni de familie, la Fresno, în California. Autorul sau autorii acestui atac nu au fost identificați, iar mobilul rămâne necunoscut. Anchetatorii explorau mai multe piste - o crimă comisă de un gang, un act de represalii în comunitatea asiatică - în încercarea de a-i găsi pe autorii atacului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.