Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Oficial: Trump i-a cerut lui Zelenski să ancheteze cu privire la Biden

Ziarul de Vrancea
24 sep 2019 2220 vizualizări

“Ar fi formidabil dacă ați putea face ceva cu procurorul general”, i-a transmis președintele american omologului său de la Kiev

Casa Albă a publicat ieri transcrierea unei convorbiri telefonice între Donald Trump și Volodimir Zelenski, care arată că președintele american i-a cerut omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, favoritul la învestitura democrată în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale. Trump i-a cerut omologului său ucrainean, în această convorbire la telefon, în iulie, să stabilească dacă fostul vicepreședinte Joe Biden a pus capăt unei anchete cu privire la un grup ucrainean la care lucra fiul său, Hunter Biden, potrivit unui rezumat al convorbirii telefonice publicat de către Departamentul Justiției. “Se vorbește mult despre fiul lui Biden, despre faptul că Biden a oprit procedura, iar mulți oameni vor să știe. Ar fi, deci, formidabil dacă ați putea face ceva cu procuroul general”, a declarat președintele american, potrivit rezumatului. “Biden s-a lăudat că a oprit acuzarea, așa că dacă vă puteți informa. Toate astea mi se par oribile”, a adăugat el.

Camera Reprezentanților, majoritar democrată, a deschis marți o anchetă în vederea punerii sub acuzare a lui Donald Trump, o primă etapă în cadrul unei proceduri de destituire a președintelui Statelor Unite, pe care-l acuză de abuz de putere. Camera examinează dacă Donald Trump a încercat să obțină ajutorul Ucrainei, pentru a obține informații susceptibile să-i dăuneze lui Joe Biden. “Președintele trebuie să dea socoteală. Nimeni nu este mai presus de lege”, declara președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Un misterios avertizor de integritate, un membru al serviciilor americane de informații, a semnalat, la scurt după acea converbire, ierarhiei sale, trăgând un semnal de alarmă cu privire la acest subiect. Democrații, întăriți în urma mai multor divulgări în presă, îl suspectează pe Trump că a încercat să exercite presiuni asupra lui Zelenski să ancheteze cu privire la familia Biden, folosindu-se de un ajutor militar ca mijloc de presiune.

Raport ONU: Trebuie salvate oceanele pentru a salva umanitatea

Victime ale încălzirii globale, oceanele și zonele înghețate decad rapid, amenințând porțiuni întregi ale umanității, care este necesar să-și reducă cât mai rapid emisiile de dioxid de carbon (CO2) pentru a limita pagubele, a avertizat ieri GIEC, într-un raport alarmant.

Creșterea nivelului oceanelor, insulițe amenințate să fie acoperite de apă, ghețari care dispar - unele dintre efectele devastatoare ale modificărilor climatice sunt deja “ireversibile”, subliniază Grupul ONU de experți în domeniul mediului (GIEC) la finalul unei reuniuni-maraton de cinci zile la Monaco.

La două zile după summitul dedicat luptei împotriva modificărilor climatice la New York - care nu a generat impulsul sperat -, în acest raport se subliniază că implementarea unor măsuri în vederea reducerii nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea să facă cu adevărat diferența. Modificările oceanelor nu se opresc în mod brusc, scăzând emisiile, însă ritmul lor ar urma să încetinească.

“Acest lucru dă mai multe șanse conservării ecosistemelor și ar permite să se câștige timp”, subliniază climatologul Valérie Masson-Delmotte, care a participat la redactarea documentului - de 900 de pagini - care are la bază studii științifice. Se câștigă timp, de exemplu pentru pregătirea creșterii nivelului apelor, care favorizează valuri de scufundare și furtuni, prin construirea unor diguri în jurul marilor megalopolisuri de coastă, ca New York, sau prin anticiparea deplasării poate de neevitat a anumitor populații, mai ales cele ale micilor state insulare, care ar putea deveni de nelocuit până la sfârșitul secolului.

“Sute de miliarde de dolari”

Nivelul oceanelor a crescut de 2,5 ori mai rapid la începutul secolului al XXI-lea și va continua să crească. Aceasta “nu este o problemă tehnică sau de mediu. Nu-i putem pune un pansament pentru a o face să dispară”, insistă alt autor, Bruce Glavovic, de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă. Acest lucru va “redefini litoralele din întreaga lume, chiar acolo unde este concentrată populația”.

Pe aceste coaste, construirea unor protecții împotriva creșterii nivelului apelor ar putea reduce de la 100 la 1.000 de ori riscurile unor inundații, se arată în raport. Cu condiția să se investească “zeci până la sute de miliarde de dolari pe an”. Aceste protecții ar fi însă mai eficiente în cazul megalopolisurilor de coastă decât în cazul marilor delte agricole sau micilor state insulare, care nu ar avea, oricum, mijloacele să finațeze aceste mari lucrări.

În total, potrivit raportului, peste un miliard de persoane urmează să trăiască, până la mijlocul secolului, în zone de coastă puțin înalte, deosebit de vulnerabile la inundații sau alte evenimente meteorologice extreme, amplificate de creșterea nivelului apelor mării și dereglementării climatice. Iar inclusiv într-o lume mai caldă cu ^2°C, numeroase megalopolisuri și insulițe ar urma să fie lovite, până în 2050, cel puțin o dată pe an de un eveniment extrem, care se producea până acum doar o dată la 100 de ani.

Oceanele, care acoperă peste 70% din suprafața globului, au absorbit aproape un sfert din aceste emisiile de carbon și 90% din căldura suplimentară generată de dioxidul de carbon produs de om, cu consecințe palpabile - creșterea temperaturii mării, acidității și pierderii oxigenului.

Aceste bulversări antrenează impacturi în cascadă asupra ecosistemelor de care depinde omul, precum recife de corali care servesc drept creșă multor specii de pești sau regiunile muntoase alimentate cu apă de ghețari. Acest raport, adoptat de cele 195 de state membre ale GIEC este al patrulea opus științific al ONU din ultimul an care trage un semnal de alarmă cu privire la impacturile dereglementării climatice și care indică piste către moduri de a le remedia sau cel puțin de a le limita.

Însă, în pofida constatării fără drept de apel a științei și mobilizării unor milioane de tineri pe stradă în întreaga lume săptămâna trecută, liderii mondiali reuniți la New York luni nu s-au ridicat la înălțimea angajamentelor necesare, acuză apărătorii planetei.

Macron: “Franța nu poate primi pe toată lumea dacă vrea să primească bine” migranți

Emmanuel Macron consideră că “Frața nu poate primi pe toată lumea dacă vrea să primească bine” și își exprimă dorința de a evita “dezbateri simpliste” pe acest subiect, într-un interviu acordat Europe1, înregistrat la New York și difuzat miercuri. “Eu cred în adevăratul «în același timp» și în politica migrației”, declară șeful statului francez, care-și asumă o dezbatere pe care a lansat-o în fața parlamentarilor majorității la 16 septembrie. El pledează pentru “a fi uman și eficient” și “a ieși din anumite poziții în care ne-am închis”, între “buna conștiință” și “falșii duri”. “Pentru a continua să primim pe toată lumea în mod demn, nu trebuie să fim o țară prea atractivă”, adaugă el, cu câteva zile înaintea unei dezbateri pe tema imigrației, progranată în Adunarea Națională la 30 septembrie și în Senat la 2 octombrie. Referitor la ajutorul medical de stat (AME) acordat imigranților, el dorește o “evaluare” a “coșului de îngrijiri” și se întreabă cu privire la posibilitatea unor “excese”, apreciind că o suprimare a acestuia ar fi “ridicolă”. “Ar fi o eroare să spunem că problema migrației este o o întrebare tabu sau că am putea, oarecum, să o punem doar când sunt crize”, a declarat el, subliniind că “Franța este o țară de migrație dintotdeauna” și și-a exprimat dorința de a aborda această dezbatere într-un mod “extem de pașnic”. El recunoaște că “nu a reușit să-și respecte” angajamentul asumat la Orléans, în iulie 2017, și că a avut loc o creștere foarte puternică a numărului solicitanților de azil, din cauza unei cooperări insuficiente în Europa. El recunoaște, de asemenea, un “eșec” în privința expulzărilor, pentru că “procedurile durează prea mult timp”. “La nivel european, trebuie să lucrăm pentru a avea cu adevărat reguli comune de azil”, insistă el. Emmanuel Macron prezintă astfel axele politicii de urmat, în opinia sa. Mai întâi “să se dea cât mai rapid posibil azil celor care au nevoie de protecția noastră”. Apoi, “să fie integrați mult mai eficient cei care au dreptul la azil, plus cursuri de franceză, o politică de angajări mai puternică”.

Corbyn, de acord cu Johnson cu privire la alegeri anticipate, cu o condiție

Liderul principalului partid britanic aflat în opoziție Jeremy Corbyn consideră că alegeri legislative anticipate este necesar să aibă loc imediat ce este îndepărtat riscul unei ieșiri fără acord a regatului Unit din Uniunea Europeană. “Această criză poate fi rezolvată doar prin alegeri generale”, a pledat Jeremy Corbyn, la Congresul anual al Partidului său Laburist, la Brighton, în sudul Angliei. Aceste alegeri ar trebui să aibă loc “imediat ce amenințarea acestui Guvern” cu o ieșire fără acord a regatului din Uniune (“no deal”) va fi îndepărtată, a subliniat el în fața membrilor formațiunii. “Această condiție a fost introdusă în lege de către deputați înainte ca Boris Johnson să închidă în mod ilegal Parlamentul”, a continuat el. “Aceasta este o protecție esențială”, a apreciat liderul laburist.

Marți, într-o hotărâre istorică, Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicție a regatului, a găsit “Ilegală” decizia lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul timp de cinci săptămâni. Acesta s-a reunit din nou miercuri. “S-a recunoscut că Boris Johnson a înșelat țara”, a acuzat liderul laburist, apreciind că premierul “trebuie acum să demisioneze”.

După hotărârea Curții Supreme, Boris Johnson și-a reiterat îndemnul la alegeri anticipate, îndemnându-l pe liderul laburist “să ceară alegeri”.

Delegația rusă la ONU n-a primit viză americană. Moscova furioasă

Kremlinul a catalogat decizia Statelor Unite de a nu acorda viză delegației Rusiei la ONU drept “o încălcare a obligațiilor internaționale, relatează Euronews. Zece delegați ruși urmau să se ducă la Adunarea Generală a ONU, însă potrivit Ministerului rus de Externe, Washingtonul a refuzat să le acorde viză. “Este o încălcare directă a obligațiilor internaționale ale Washingtonului, pentru că nu este vorba despre o vizită bilaterală, ci despre delegația rusă la AG a ONU. Or aceste reglementări au fost încălcate. Acest lucru cere cu siguranță o reacție destul de dură din partea Moscovei și, suntem siguri, a ONU”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit autorităților ruse, oficiali americani ar fi restituit documentele cu privire la cererea vizei afirmând că au fost depuse prea devreme.

“Americanii consideră această organizație ca organizația lor «domestică». Ei nu înțeleg diferența între statutul internațional al ONU și teritoriul american. Pentru ei, este o sală de cinema privată, unde pun diverse filme și în care sunt liberi să lase sau nu să intre pe cineva”, denunță un membru al Camerei civice a Federației ruse, Piotr Tolstoi.

Un al doilea obiect interstelar, descoperit în sistemul nostru solar

Un al doilea obiect originar din spațiul interstelar a fost descoperit în sistemul nostru solar și botezat 2I/Borisov, informează CNN.

În urma analizării unui obiect neobișnuit detectat luna trecută a rezultat că este vorba despre o cometă ale cărei origini se află în afara sistemului nostru solar. El a devenit, astfel, al doilea obiect interstelar observat de cercetători care a traversat sistemul nostru solar. El a fost numit 2I/Borisov de Minor Planet Center de la International Astronomical Union. Cercetătorii au precizat că are diametrul de până în 16 kilometri.

Observațiile făcute de NASA au arătat că această cometă are o orbită hiperbolică accentuată față de celelalte câteva mii cunoscute. „Traiectoria este suficient de cunoscută acum, iar obiectul este, fără îndoială, de origine interstelară”, se arată într-un comunicat al IAU.

El a fost observat prima dată pe 30 august, după aproximativ 2 ani de când a fost interceptat primul „vizitator” al sistemului nostru solar, cunoscut ca Oumuamua (descoperit în octombrie 2017).

Pe 26 octombrie 2I/Borisov va pătrunde în partea interioară a sistemului nostru solar. Va fi vizibil prin telescoape profesionale timp de mai multe luni. Cometa se află acum la peste 418 milioane de kilometri de Soare. Va fi cel mai aproape de Pământ - la 300 de milioane de kilometri - pe 8 decembrie.

„Viteza actuală a cometei este de 93.000 mph (149.668 km/h), ceea ce este mult peste viteza tipică a obiectelor care orbitează Soarele la acea distanță”, a spus Davide Farnocchia de la NASA.

Tensiunea arterială poate fi măsurată pe baza unei banale filmări cu telefonul

Oamenii de știință au găsit o metodă prin care pot măsura tensiunea urmărind figura pacientului pe video. O echipă de cercetare compusă din specialiști din Canada și China a publicat detaliile unei cercetări în urma căreia a fost realizată o metodologie de măsurare a tensiunii arteriale pe baza unei banale filmări a pacientului. Pentru că pielea facială este translucentă, senzorii optici de pe un smartphone pot captura lumina roșie reflectată de hemoglobina de sub piele. Folosind ceea ce oamenii de știință au numit imagistică optică transdermică, aceștia au putut vizualiza și măsura modificările din circulație a sângelui. Pentru acest studiu s-a apelat la 1.328 de voluntari, care s-au filmat cu camera frontală a smartphone-ului vreme de două minute. Astfel, s-au putut măsura trei tipuri de tensiune arterială cu o precizie de 95%. A fost dezvoltată chiar și o aplicație, numită Anura, care pe baza unui video selfie de 30 de secunde poate măsura ritmul cardiac de repaus și nivelul de stres. Printr-un update viitor, aplicația va putea măsura și tensiunea arterială. Cercetătorii recunosc că au nevoie să continuie studiul până când metoda să poată fi folosită pe scară largă. O limitare vine din faptul că voluntarii au fost doar de origine Asiatică și Europeană, iar tehnologia nu a fost testată și cu oameni de culoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.