Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O rețea occidentală de trupe de comando coordonează fluxul de arme în Ucraina

Ziarul de Vrancea
27 iun 2022 896 vizualizări

Potrivit unui raport obținut de New York Times, comandouri din 20 de țări și servicii secrete precum CIA ajută Ucraina cu transporturi de arme. De asemenea, acestea antrenează trupele Kievului.

În lupta împotriva invadatorilor ruși, armata ucraineană este din ce în ce mai dependentă de ajutorul SUA și al aliaților occidentali. Este vorba despre aprovizionarea cu arme, informații și pregătire pentru soldații de la Kiev. Toate acestea sunt controlate de o rețea secretă de comandă internațională, care ar implica forțele speciale și agențiile de informații americane, susține NYT.

Potrivit raportului, o mare parte din această activitate ar avea loc în afara Ucrainei, de exemplu în bazele din Germania, Franța și Regatul Unit. Cu toate acestea, rețeaua este activă și în Ucraina.

Președintele american Joe Biden, la fel ca și ceilalți șefi de stat și de guvern occidentali, a subliniat întotdeauna, încă de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, că nu vor fi trupe americane sau NATO staționate în Ucraina. Există, bineînțeles, asistență oficială occidentală: soldații germani instruiesc soldații ucraineni în domeniul armelor care urmează să fie livrate în zona de război.

Marea Britanie desfășoară, de asemenea, astfel de antrenamente, unele chiar în Polonia. 60 de soldați ucraineni au fost instruiți recent la baza americană de la Ramstein cu lansatoare de rachete multiple moderne din SUA. Canada a participat și ea la acest efort instruind ucrainenii în folosirea obuzierelor donate.

 

Kievul, plin de spioni

 

Dar, potrivit NYT, există și agenți ai Agenției americane de informații externe (CIA) care continuă să opereze în secret în Ucraina, în special în capitala Kiev.

Aceștia ar fi controlat și coordonat o mare parte din cantitățile uriașe de informații pe care SUA le schimbau cu forțele ucrainene.

Unități de comando din alte țări NATO, printre care Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania, se pare că operează, de asemenea, în Ucraina. SUA și-au retras cei 150 de instructori militari înainte de începerea războiului, în februarie. Dar, de atunci, comandourile acestor aliați fie au rămas în țară, fie au zburat încoace și încolo pentru a antrena trupele ucrainene, pentru a le consilia și pentru a livra arme și alte provizii pe teren, scrie New York Times, citând trei oficiali ai administrației americane. “Puține detalii au apărut despre activitățile agenților CIA sau ale comandourilor, dar prezența lor în țară - pe lângă personalul diplomatic care s-a întors după ce Rusia a renunțat la asediul asupra Kievului - indică amploarea efortului clandestin de ajutorare a Ucrainei în curs de desfășurare și riscurile pe care și le asumă Washingtonul și aliații săi”, scrie ziarul american.

De altfel, la scurt timp după invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin, Grupul forțelor speciale ale armatei americane care a antrenat comandourile ucrainene la o bază din vestul țării înainte de război a înființat în mod discret o celulă de planificare în Germania pentru a coordona sprijinul militar pentru comandourile ucrainene și alte unități. Se spune că această celulă ar implica până acum 20 de națiuni.

Prințul Paul al României a fost prins la Paris

Prințul Paul, condamnat la 3 ani și patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și dat în urmărire în 18 decembrie 2020, a fost prins la Paris, anunțul fiind făcut de ministrul de Interne Lucian Bode.

Conform ministrului de Interne, Prințul Paul al României a fost reperat și prins la Paris, ca urmare a colaborării româno-franceze. Bode a precizat că sunt în curs de desfășurare acte procedurale pentru aducerea în țară.

Bono a povestit cum a descoperit existența fratelui său vitreg

Muzicianul irlandez Bono a mărturisit, într-un interviu radiofonic la Desert Island Discs, cum a descoperit că are un frate vitreg, în 2011, la vârsta de 41 de ani. “Am un frate pe care îl iubesc și despre care nu știam că există”, a spus liderul U2, care se află în perioada de promovare a autobiografiei intitulată “Surrender”, care apare în noiembrie, explicând că tatăl său i-a ascuns acest lucru.

“Este o familie foarte apropiată”, explică Bono, “și mi-am dat seama că tatăl meu a avut o prietenie profundă cu această femeie frumoasă, care face parte din familie, și apoi au avut un copil. Și toate acestea au fost ținute secret. Nimeni nu știa”.

Existența acestui frate, descoperit târziu, i-a permis să înțeleagă reacția tatălui său la moartea mamei sale, în 1974, din cauza unui anevrism. Și să-l ierte. “Tatăl meu trecea prin multe. Capul lui era altundeva pentru că inima lui era altundeva”.

Paul David Hewson, numele adevărat al lui Bono, a crescut la Dublin, unde s-a născut în 1960. Are un frate mai mare, Norman. El a descoperit existența acestui frate vitreg cu doar un an înainte de moartea tatălui său în 2001.

“L-am întrebat dacă o iubește pe mama, iar el a răspuns 'da'. Și l-am mai întrebat 'cum s-a putut întâmpla asta?', iar el a spus: “Se întâmplă”. Și a mai spus că a încercat să rezolve lucrurile. Nu și-a cerut scuze, ci doar a relatat faptele. Era împăcat cu asta”. Cântărețul și-a exprimat regretul că a fost un adolescent “greu de tratat”, adăugând: “Simt că nu am fost acolo pentru el”.

Prima carte de memorii a lui Bono va fi lansată anul acesta la editura Penguin Random House. Intitulată “Surrender”, autobiografia va cuprinde copilăria cântărețului la Dublin, inclusiv pierderea bruscă a mamei sale când avea 14 ani, succesul U2 și munca sa de activist în lupta împotriva SIDA și a sărăciei.

Revocarea dreptului la avort: Solistul formației Green Day renunță la cetățenia americană

Billie Joe Armstrong nu mai vrea să fie un “american idiot”. În plin turneu “Hella Mega”, alături de Fall Out Boy și Weezer, liderul grupului Green Day a reacționat la decizia Curții Supreme luată vineri de a revoca dreptul la avort în Statele Unite, asigurată de legea federală Roe v. Wade. Pe scena de la London Stadium, cântărețul a declarat că intenționează să renunțe la cetățenia americană și să se stabilească în Marea Britanie. “Sunt prea multe prostii în lume ca să te întorci în această țară mizerabilă. Nu glumesc, veți auzi mai multe de la mine în următoarele zile”, a declarat el mulțimii, înainte de a striga: “F*ck America”.

După decizia luată de Curtea Supremă americană, numeroși artiști s-au mobilizat pentru a denunța această revocare. Unii, precum Taylor Swift, Olivia Rodrigo și Phoebe Bridgers, s-au folosit de rețelele de socializare sau de scenă pentru a-și striga revendicările. Alții, precum Lizzo sau Rage Against the Machine au anunțat că fac donații în beneficiul programelor americane de planificare familială.

Emblematica lege Roe v. Wade, care din 1973 a garantat dreptul femeilor americane de a avorta, a fost revocată pe 24 iunie 2022, majoritatea judecătorilor considerând-o astăzi „total nefondată”. Prin urmare, fiecare stat este acum liber să o interzică. Guvernatorii din California, Oregon și Washington au anunțat deja o inițiativă comună pentru a garanta accesul la avort. Dar mai multe state, după Missouri, care a anunțat pe 24 iunie că este „primul” care interzice avortul, au luat deja aceeași decizie.

Japonia înregistrează temperaturi-record

Autoritățile japoneze au avertizat ieri cu privire la o posibilă penurie de electricitate, în timp ce Japonia înregstrează temperaturi-record, iar Tokyo înregistrează cel mai scurt sezon ploios din istoria sa. “Cerem publcului să-și scadă consumul de energie la începutul serii”, când rezervele de electricitate se află la cel mai scăzut nivel în regiunea Tokyo, a solicitat adjunctul secretarului general al Guvernului, Yoshihiko Isozaki.

Guvernul i-a îndemnat, cu toate acestea, pe locuitori să ia măsurile necesare pentru a se proteja de căldură și să evite insolația.

Temperaturi de până la 35°C erau anunțate luni în capitala niponă, unde mercurul urmează să nu coboare sub 34°C până duminică, potrivit Agenției meteorologice japoneze (JMA). Anotimpul ploios ar trebui să fie în toi în mare parte a Japoniei, însă JMA anunță că acesta s-a încheiat luni în regiunea Kanto, în care se află Tokyo.

Aceasta este cea mai prococe încheiere a sezonului ploilor - cu 22 de zile mai devreme decât de obicei - de când Japonia a început să înregistreze aceste date, în 1951.

Mercurul a urcat duminică în termometru până la 40,2°C în orașul Isesaki, situat la 100 de kilometri nord de Tokyo - cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Japonia în luna iunie. “În fiecare an, (perioada) iulie-august este caldă, însă n-am cunoscut o asemenea căldură în iunie”, spune Asako Naruse, în vârstă de 58 de ani, în cartierul Ginza, la Tokyo, unde numeroși pietoni poartă umbrelă.

Poliția de Frontieră: 9.856 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România

Poliția de Frontieră anunță că 9.856 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 3,9 % față de ziua precedentă. “În data de 26.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 127.376 de persoane, dintre care 9.856 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 3.9 % față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.032 cetățeni ucraineni (în scădere cu 33 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.166 cetățeni ucraineni (scădere cu 7.8 %)”, a transmis luni Poliția de Frontieră. De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 26.06.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.334.679 cetățeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țară noastră 1.369.208 ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.