Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde la nivel mondial

Ziarul de Vrancea
7 sep 2019 2073 vizualizări

Interdicția pesticidelor în Sri Lanka a redus rata sinuciderilor cu 70% între 1995 și 2015 n SUA, singura regiune din lume unde rata suicidul a crescut

Cu 800.000 de persoane care își pun capăt zilelor în fiecare an la nivel mondial - una la fiecare 40 de secunde, cifrele rămân alarmante chiar dacă rata sinuciderilor la nivel global a cunoscut o scădere în ultimii ani, a avertizat ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).Într-un raport publicat înainte de Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, OMS a afirmat că doar 38 de țări dispun în prezent de strategii de prevenire a sinuciderilor. “Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni și colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea și împușcarea, a precizat OMS, care a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă față stresului și să reducă accesul la mijloacele de a-și lua viața.Pașii care s-au dovedit a fi eficienți includ educarea mass-media în ceea ce privește relatarea responsabilă a sinuciderilor, construirea în cazul tinerilor a abilităților de a face față stresului, ajutorarea persoanelor cu risc și reducerea accesului la pericole, precum pesticidele.OMS notează că interdicția pesticidelor în Sri Lanka a redus rata sinuciderilor cu 70% între 1995 și 2015. În Coreea de Sud, o politică similară a înjumătățit numărul sinuciderilor între 2011 și 2013.Pesticidele sunt utilizate de obicei în cazul sinuciderilor deoarece sunt extrem de toxice, nu au antidot și sunt adesea folosite în zone izolate unde nu există ajutor medical în apropiere. Rata sinuciderilor la nivel global a scăzut cu 9,8%, până la 10,5 decese la 100.000 de persoane, între 2010 și 2016, a declarat OMS, citând cele mai recente date disponibile. Statele Unite, unde accesul la armele de foc reprezintă un mijloc important de sinucidere, au fost singura regiune la nivel mondial cu o rată a sinuciderilor în creștere, 6%, în perioada respectivă. Sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere, conform OMS.

Guvernul a suspendat Parlamentul britanic

Parlamentul britanic va fi suspendat pentru cinci săptămâni după votul asupra unei moțiuni care face apel la organizarea de alegeri legislative, a anunțat ieri un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson. Suspendarea până la 14 octombrie va interveni indiferent de rezultatul votului, care urma să aibă loc aseară, respectiv dacă executivul va câștiga sau nu, a precizat el. Această măsură a provocat un val de indignare în Marea Britanie când a fost anunțată la sfârșitul lui august de Boris Johnson, acuzat că a recurs la manevre pentru a precipita Marea Britanie spre un Brexit fără acord pe 31 octombrie. Liderul britanic, venit la putere la sfârșitul lui iulie, a justificat măsura prin necesitatea de a prezenta un nou program de politică internă. Este puțin probabil ca executivul să adune majoritatea de două treimi necesară pentru a convoca un scrutin, pe care vrea să-l organizeze pe 15 octombrie.Opoziția se teme ca Boris Johnson să nu sfideze legea votată săptămâna trecută cu susținerea deputaților conservatori rebeli, care îl obligă să solicite Bruxellesului o amânare de trei luni dacă nu obține un acord de ieșire din UE până pe 19 octombrie.Reuniți ieri dimineață, liderii opoziției “s-au pus de acord să lucreze împreună pentru a face guvernul să se justifice în fața Parlamentului”, a declarat un purtător de cuvânt al liderului laburist Jeremy Corbyn.“Ei s-au pus de acord să nu susțină stratagema lui Boris Johnson vizând privarea poporului de puterea sa de decizie scoțându-ne din UE fără acord în timpul unei campanii electorale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Partidul lui Putin pierde o treime din mandate la Moscova

Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe președintele Vladimir Putin și care se află la putere, a pierdut un număr mare de mandate în consiliul local din Moscova, a relatat ieri agenția de știri RIA, sugerând că strategia de vot promovată de oponenți ar fi dat rezultate. Alegerile de duminică au fost unul dintre cele mai atent monitorizate scrutine din ultimii ani după ce excluderea multor candidați de opoziție a declanșat cele mai ample proteste din capitala Rusiei din ultimul deceniu. Deși local, scrutinul de la Moscova a fost prezentat de proeminentul politician de opoziție Aleksei Navalnîi și de aliații săi ca o oportunitate pentru o consolidare în fața partidului Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare naționale din 2021.Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidați ai opoziției, spunând că aceștia nu au reușit să adune suficiente semnături de la susținători reali. Candidații excluși, printre care și aliați ai lui Navalnîi, au denunțat acțiunea, spunând că este un truc folosit pentru a-i opri să câștige locuri în consiliul local din Moscova.

Navalnîi și-a îndemnat susținătorii să voteze tactic în întreaga Rusia pentru candidatul cu cele mai mari șanse de a învinge Rusia Unită.Candidații de la Moscova ai Rusiei Unite s-au promovat ca independenți, într-o aparentă încercare de a se distanța de partid, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 10 ani.Rezultatele aproape complete sugerează că Rusia Unită a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le deținea până acum.Conform RIA, Rusia Unită ar urma să controleze 26 din cele 45 de locuri din consiliul local din Moscova, suficiente pentru a-și menține majoritatea. La alegerile din 2014 s-a descurcat mai bine, obținând 28 de locuri cu numele său și alte 10 prin candidații independenți pe care i-a susținut. De această dată, Partidul Comunist a luat mandate de la Rusia Unită, obținând 13 locuri, în creștere față de cele cinci de data trecută. Alte două partide – Partidul Iabloko, de opoziție, și Partidul Rusia Corectă – ar fi câștigat câte trei locuri.Alegeri locale sau regionale au avut loc în întreaga Rusie. Însă atenția a fost asupra scrutinului de la Moscova, după ce demonstrațiile din această vară s-au transformat în cea mai mare mișcare de protest prelungită din Rusia din 2011-2013.

Bahamas: Uraganul Dorian a lăsat în urmă cel puțin 45 de morți

Cel puțin 45 de persoane și-au pierdut viața și numeroși locuitori sunt în continuare dați dispăruți după trecerea uraganului Dorian prin Bahamas, potrivit unui bilanț provizoriu, publicat duminică seara de poliția din arhipelag. Precedentul bilanț era de 44 de morți. În total, 37 de victime au fost găsite pe Insula Great Abaco și opt pe insula Grand Bahama. Însă, autoritățile locale estimează că numărul acestora va crește. “Ne așteptăm să găsim și alte corpuri în timpul operațiunilor de căutare. Există multe persoane date dispărute”, a declarat poliția din Bahamas într-un comunicat.La mai bine de o săptămână după ce a fost lovit în plin de uraganul Dorian, nordul arhipelagului Bahamas rămâne cufundat în haos, iar faza de urgență nu s-a încheiat, prioritatea fiind evacuarea sinistraților de pe insulele cele mai devastate.

Studiu: Cine ține regim de slăbit trebuie să stabilească o limită a caloriilor pe masă, nu pe zi

Stabilirea unei limite a caloriilor consumate la fiecare masă s-a dovedit o strategie mai bună pentru slăbit în comparație cu respectarea unei limite a caloriilor consumate într-o zi, sugerează un studiu la care au participat cercetători din Marea Britanie și Statele Unite. Persoanele care urmează un regim de slăbit și respectă o limită a numărului de calorii consumate la fiecare masă au mai multe șanse să mănânce mai puțin în comparație cu cele care urmează o strategie ce implică o limită a caloriilor consumate pe parcursul unei zile, potrivit unei cercetări efectuate la Warwick Business School. “Cei cu buget zilnic (de calorii) au redus aportul caloric la mesele în cazul cărora au considerat că exista cel mai mare risc de a mânca excesiv, precum cina sau gustările, dar nu au luat în considerare celelalte mese. Cei care au urmat un buget (al caloriilor) pentru fiecare masă în parte au redus numărul de calorii la toate mesele, ceea ce a redus aportul zilnic”, a explicat doctor Miaolei Jia, conducătorul studiului.

Hezbollah ar fi doborât o “dronă israeliană” la frontieră

Hezbollahul libanz a anunțat ieri că a doborât o “dronă israeliană” în momentul în care aceasta traversa frontiera cu Libanul, la o săptămână după o confruntare între mișcarea șiită și statul evreu.Într-un context de tensiuni tot mai puternice în Orientul Mijlociu, atacuri aeriene în estul extrem al Siriei au vizat poziții ale forțelor iraniene și unor miliții aliate, omorând 18 combatanți, potrivit unui ONG care nu a fost în măsură să identifice autorul acestor atacuri.Armata israeliană a dat asigurări, la rândul său, că rachete au fost trase “fără succes”, în noaptea de duminică spre luni, din Siria către Israel, inamicul jurat al Teheranului și Hezbollahului, care intervin militar alături de regimul sirian. În Liban, Hezbollah a anunțat că a folosit “armele adecvate” împotriva “unei drone israeliene, în momentul în care aceasta traversa frontiera” către localitatea Ramieh (sud). “Drona a fost doborâtă în afara localității și se află pe mâna” unor combatanți ai mișcării șiite. Armata israeliană a replicat că una dintre dronele sale a “căzut pe teritoriul libanez” duminică, fără să facă alte precizări cu privire la originea acestui incident. O purtătoare de cuvânt a armatei a dat asigurări că “nu există riscul” ca eventuale informații din dronă să fie decriptate. Incidentul intervine după o creștere bruscă a tensiunilor, în urmă cu o săptămână, între Israel și Hezbollah, marcată de schimburi de tiruri la frontieră. Organizația șiită a anunțat la 1 septembrie că a tras rachete antitanc contra unui vehicul blindat în nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat bombardând sudul Libanului, provocând incendii limitate în zone împădurite.

Norvegia: Câini de companie, afectați de o boală misterioasă

Zeci de câini din Norvegia sunt afectați de o boală misterioasă, în unele cazuri letală, ce provoacă îngrijorare în rândul proprietarilor acestor animale de companie, sfătuiți să evite contactul între patrupedele lor. Circa 200 de câini au prezentat în ultimele săptămâni aceleași simptome - diaree și/sau vărsături hemoragice, slăbiciune accentuată - iar aproximativ 25 dintre aceștia au murit, a indicat ieri Institutul de Medicină Veterinară din Norvegia. Estimările sunt incerte, nefiind disponibilă o evaluare exactă la nivel național. “Aceasta nu înseamnă neapărat că este aceeași boală, deoarece există o mulțime de afecțiuni ce pot provoca acest tip de simptome la câini”, a declarat purtătorul de cuvânt al institutului veterinar, Asle Haukaas.Autopsiile efectuate pe zece câini au relevat de fiecare dată o infecție intestinală gravă, iar cinci dintre animale prezentau aceleași două bacterii - Clostridium perfringens și Providencia alcalifaciens - în “cantități anormal de mari”, a precizat el. Autoritățile din domeniul sanitar au recomandat ținerea câinilor în lesă și limitarea contactului dintre exemplare. Numeroși proprietari au renunțat să își plimbe patrupedele în spații publice, iar mai multe evenimente cu câini au fost anulate. În media au fost evocate diverse ipoteze, cum ar fi prezența unui virus, o bacterie, intoxicații alimentare sau otrăvire.“Ceea ce este special la această boală este faptul că a afectat un număr destul de mare de câini sănătoși, într-un timp scurt și într-un mod fulgerător”, a declarat o reprezentantă a autorităților din domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, Ann Margaret Grondahl.Pe baza concluziilor medicale, institutul veterinar a respins, deocamdată, ideea unei otrăvirii, a salmonelozei sau a infecției cu bacteria Campylobacter. În acest stadiu, nu există niciun indiciu că boala ar fi transmisibilă la alte animale sau la om, notează AFP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.