Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Masacru după masacru în SUA

Ziarul de Vrancea
2 aug 2019 2109 vizualizări

Două atacuri armate s-au succedat în acest weekend, la un interval de câteva ore, în două state americane n în total, cel puțin 30 de persoane și-au pierdut viața n

Un bărbat a deschis focul, sâmbătă, într-un centru comercial din El Paso, Texas, în sudul Statelor Unite, ucigând 20 de persoane venite la cumpărături înainte de a fi arestat de Poliția care suspectează o crimă cu caracter rasist. În urma atacului care a avut loc la un hipermarket Walmart din comunitatea hispanică au fost și 26 de răniți, dintre care unii se află în stare critică.  Poliția l-a arestat pe bărbatul în vârstă de 21 de ani și anchetează o posibilă crimă "motivată de ură", care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce țin de culoare, origine sau religie. Un manifest, atribuit ucigașului, circulă pe internet. Acest text denunță în special "o invazie hispanică în Texas" și face referire la crimele comise în moscheile de la Christchurch din Noua Zeelandă (51 morți, pe 15 martie). El Paso are o populație în proporție de 80% hispanică, potrivit statisticilor din 2018. Trei mexicani au fost uciși în atacul din zona comercială. Președintele Donald Trump a denunțat un atac "tragic" și un "act laș". "Nu vor exista niciodată motive sau scuze pentru a justifica moartea persoanelor nevinovate", a scris el pe Twitter, transmițând gândurile și rugăciunile sale către populația din Texas.

"Trump stârnește rasismul în această țară"

Beto O'Rourke, originar din El Paso, care până de curând a fost reprezentant în Congres, l-a acuzat pe Donald Trump că încurajează rasismul în Statele Unite.  "Asistăm la o creștere a crimelor motivate de ură de trei ani, sub o administrație în care președintele îi tratează pe mexicani drept violatori și criminali", a spus el după o vizită la spitalul din El Paso unde au fost internate victimele atacului. "Trump este un rasist și stârnește rasismul în această țară", l-a acuzat O'Rourke pe președinte.  După unele publicații, atacatorul se numește Patrick Crusius. El este originar din Allen, în apropiere de Dallas, la nouă ore de mers cu mașina de El Paso. Într-o înregistrare surprinsă de camerele de supraveghere, publicată online de canalul local KTSM, el poate fi văzut cum intră în hipermarket înarmat cu o pușcă, având căști anti-zgomot.  Magazinul vindea rechizite înainte de începerea anului școlar. Potrivit Poliției, între 1.000 și 3.000 de clienți se grăbeau să-și facă cumpărăturile în acel moment. Atacul armat din El Paso a fost urmat sâmbătă noapte (n.r. – ieri dimineață, ora României), de un altul, în orașul Dayton, statul Ohio (nord-vestul Statelor Unite). Cel puțin zece persoane au murit. ''Atacatorul este mort. Alte nouă persoane au fost ucise. Cel puțin 16 persoane au fost spitalizate din cauza rănilor'', a scris poliția pe Twitter, cerând locuitorilor să evite zona, iar celor care au fost martori să ofere informații despre incident. Autoritățile nu au furnizat detalii despre circumstanțele atacului, cu excepția faptului că a avut loc în districtul Oregon al orașului, un cartier cunoscut pentru cluburi de noapte, baruri, galerii de artă și magazine, scrie Reuters. La sfârșitul săptămânii trecute un alt atac cu armă a avut loc la un festival gastronomic din Gilroy (California), soldat cu patru morți.

O nouă manifestație a opoziției, reprimată la Moscova

Peste 800 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în timpul unei noi manifestații pentru alegeri libere la Moscova, în timp ce autoritățile și-au sporit presiunea asupra opoziției lansând o anchetă contra organizației principalului opozant al Kremlinului Alexei Navalnîi.Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în urmărirea arestărilor, și a Poliției, 828 de persoane au fost arestate în timpul acestei manifestări neautorizate, prin care protestatarii cer alegeri locale libere pe 8 septembrie, la Moscova, pentru candidații opoziției.  Aceste arestări au fost făcute ca urmare a unei acțiuni de protest reprimată în weekend-ul trecut, care s-a încheiat cu aproape 1.400 de arestări, o premieră de la întoarcerea lui Vladimir Putin la kremlin, în 2012.

Autoritățile par determinate să suprime mișcarea de contestare.

Potrivit Poliției, 1.500 de persoane au participat la adunare. Conform jurnaliștilor de la AFP, care au asistat la zeci de arestări, numărul manifestanților ar trebui să fie de ordinul miilor, deși o estimare precisă ar fi dificil de realizat din cauza împrăștierii în mai multe cartiere. Manifestarea s-a desfășurat fără lider pentru că aproape toți au fost închiși încă de weekend-ul trecut.

Ultimul opozant de anvergură încă în libertate, Liubov Sobol, o avocată în vârstă de 31 de ani, a fost arestată cu câteva minute înainte de manifestație. Ea a fost sancționată cu amendă de 300.000 de ruble (4.130 de euro) pentru participarea la adunarea din 15 iulie și a fost supusă unui interogatoriu seara, potrivit unor apropiați.

"Autoritățile fac tot ce pot pentru a încerca să intimideze opoziția, pentru a se asigura că oamenii nu mai ies pe străzi ca să protesteze pașnic", a declarat ea înainte de arestare. Aflată în greva foamei de trei săptămâni, ea a reușit să scape de închisoare pentru că are un copil de vârstă mică.  Amnesty International a condamnat "folosirea în exces a forței", precum și tentativele "nefondate" de a prezenta manifestațiile pașnice drept o insurecție.

Conform opoziției, determinarea autorităților de a stopa intrarea candidaților săi în Parlamentul de la Moscova se explică prin faptul că ar putea descoperi și denunța, în caz de victorie, numeroase circuite de corupție și de deturnare de fonduri ale unui oraș cu un buget anual de 38 de miliarde de dolari.

Studiu : Rasismul, motivul pentru care roboții sunt construiți albi

"Roboții și rasismul", un studiu condus de Human Interface Technology Laboratory și publicat de Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, susține că oamenii le atribuie roboților o rasă și, prin urmare, folosesc stereotipuri rasiale de tipul alb și negru, relatează CNN. Cei mai cunoscuți roboți sunt din filme precum "Eu, robotul", în care joacă Will Smith, și Eve din "Wall-E", iar din realitate - Asimo de la Honda, Walker, realizat de UBTECH, Atlas de la Boston Dynamics, chiar și Valkyrie făcut de NASA. Toți aceștia sunt construiți din materiale albe, strălucitoare. Iar unele modele umanoide arată ca alte celebrități precum  Audrey Hepburn și Scarlett Johansson.

Explicația pentru această tendință în tehnologie de a folosi albul ar putea fi rasism, potrivit noului studiu.  "Discriminarea față de roboții negri este rezultatul discriminării afro-americanilor", a explicat cercetătorul-șef Christoph Bartneck, de la The Next Web. El a declarat pentru CNN: "Este uimitor să vezi că oameni care nu au avut nicio interacțiune cu roboți devin rasiști față de aceștia".

Cercetătorii consideră că aceasta este o chestiune care nu poate fi lăsată deoparte. "Dacă roboții sunt creați să fie profesori, prieteni sau însoțitori, de exemplu, atunci va fi o problemă serioasă dacă aceste ocupații vor fi îndeplinite de roboți care sunt catalogați albi", conform studiului.  Roboții analizați în studiu sunt doar niște roboți, fără mâini și picioare, cu nuanțe spre alb, sau mai bine zis roz, sau negru, care în fapt este un maro închis.

Într-o fază a testului, oameni și roboți albi și negri apar pe ecran mai puțin de o secundă iar participanților la studiu li s-a solicitat să îi "împuște" pe cei care țin o armă în mână. Roboții negri care nu erau "înarmați" au fost "împușcați" mai mult decât cei albi fără arme. 

Cercetătorii au apelat și la Google, arătând că o simplă căutare a cuvântului "robot" nu afișează prea multe culori.  Creatorii de roboți vin din toate colțurile lumii, a punctat Bartneck, subliniind că, totuși, aceștia idealizează roboții albi.  "Roboții umanoizi ar trebui să reflecte diversitatea oamenilor", a declarat Bartneck pentru The Next Web.

"Imaginați-vă o lume în care toate păpușile Barbie sunt albe. Imaginați-vă o lume în care toți roboții care lucrează în Africa sau India sunt albi. Mergând mai departe, imaginați-vă că aceste mașinării vor avea roluri care implică autoritate. În mod clar, acesta va crește îngrijorările legate de imperialism și supremația albilor", a mai spus Bartneck.

Într-un al doilea studiu, echipa de la HIT Lab Noua Zeelandă a inclus în studiu roboți de culoare maro deschis, constatând că, pe măsură ce diversitatea rasială creștea, discriminarea participanților la acest test față de roboți dispărea.  Aceasta ar putea însemna faptul că o diversificare a roboților ar putea duce la reducerea preferințelor rasiale, este una dintre concluziile acestui al doilea studiu.

”Omul zburător” a reușit traversarea Canalului Mânecii

Franky Zapata, ”omul zburător”, a reușit să traverseze Canalul Mânecii- în picioare, pe "Flyboard"-ul său - la zece zile după prima tentativă eșuată. El a decolat ieri dimineață de la Sangatte, din nordul Franței, în jurul orei locale 08.15 (06.15 GMT), iar după 25 de minute a aterizat la St Margaret's Bay, pe partea engleză.

La 25 iulie, Franky Zapata, în vârstă de 40 de ani, a eșuat înprima tentativă, după ce a căzut în mare la nivelul punctului de realimentare cu kerosen și a fost salvat.

"Flyboard"-ul, o mașină zburătoare autonomă alimentată cu kerosen depozitat în rucsacul său, este dotat cu cinci mini-turboreactoare care îi permit să decoleze și să zboare cu până la 190 de kilometri pe oră, cu o autonomie de aproximativ zece minute.

Siria: 31 de morți într-o explozie de muniții pe un aeroport militar al regimului

Treizeci și unu de combatanți ai forțelor pro-regim au fost uciși, sâmbătă, într-o explozie de muniții pe un aeroport militar din centrul Siriei, potrivit unui nou bilanț al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), după ce în prealabil au fost anunțați 12 morți. Cauzele exploziei de pe aeroportul militar Shayrat din provincia Homs (centru) "nu sunt clare deocamdată", a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane. Agenția oficială siriană SANA a relatat că există "un număr de morți" în urma exploziei, cauza fiind "o eroare tehnică în timpul transportului de muniții perimate".

ONU : Un nou val de atacuri teroriste, înainte de sfârșitul anului

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că un nou val de posibile atacuri teroriste ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului, potrivit The Guardian. În raport, specialiștii Consiliului de Securitate de la nivelul Națiunilor Unite, au conturat o imagine globală a mișcării extremiste care continuă să amenințe semnificativ în ciuda eșecurilor.

Autorii sunt îngrijorați cu privire la 30.000 de străini care au mers în "califat" pentru a lupta și care ar putea fi încă în viață.  "Unii se pot alătura Al-Qaida sau altor grupări teroriste ce riscă să apară. Unii ar putea deveni lideri sau radicaliști".  Raportul se bazează pe informații furnizate de agențiile de informații ale statelor membre ONU, și arată modul de gândire colectiv al serviciilor de securitate din îântreaga lume. Un motiv de îngrijorare major îl reprezintă radicalizarea "deținuților afectați de sărăcie, marginalizare, frustrare și violență”.

"Programele de deradicalizare nu s-au dovedit a fi pe deplin eficiente. Luptătorii cei mai radicalizați, care au primit condamnări mai mari, încă nu se apropie de perioada de eliberare. Ei rămân periculoși și continuă să reprezinte o provocare atât în interiorul sistemului penal, cât și în afara lui”, conform raportului.

Statele europene estimează că în jur de 6.000 din propriii lor cetățeni merg în Irak și Siria pentru a se alătura ISIS sau altor grupări extremiste. Aproximativ o treime dintre ei au murit, în timp ce o altă treime a rămas în regiune sau a plecat în altă parte. 2.000 sau chiar mai mulți ar fi revenit în Europa, se mai arată în raportul ONU.

Experții ONU precizează că "Statul Islamic va sprijini și facilita atacurile internaționale".

Luna ar fi cu 100 de milioane de ani mai veche decât se credea

Luna, satelitul natural al Pământului, ar fi cu 100 de milioane de ani mai veche decât se credea, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Koln, Germania, informează universetoday.com. Teoria adoptată la nivel general în comunitatea științifică este aceea că Luna s-a format în urma unei coliziuni uriașe. Ipoteza este aceea că, la aproximativ 150 de milioane de ani de la formarea Sistemului nostru Solar, o planetă cu dimensiuni similare lui Marte, numită Theia, s-a lovit de Terra. Deși momentul coliziunii este încă subiect de dezbatere între oamenii de știință, a fost adoptată ideea că, în urma coliziunii, Theia și o parte din Terra s-au topit și roci topite au orbitat Pământul până s-au unit pentru a forma Luna.

Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul de Mineralogie și Geologie de la Universitatea din Koln, nu contrazice teoria coliziunii uriașe, ci sugerează un alt moment, având drept concluzie că Luna este mai veche decât se credea. Studiul este bazat pe analiza chimică a mostrelor de roci prelevate de pe Lună în timpul misiunilor spațiale Apollo din anii 1970 și arată că satelitul natural al Pământului s-a format la numai 50 de milioane de ani de la nașterea Sistemului Solar. Cercetarea este importantă pentru că stabilirea vârstei Lunii ajută la o mai bună înțelegere a începuturilor Pământului, motivul fiind acela că rocile lunare au rămas majoritar nemodificate de la formarea lor, pe când cele de pe Terra au suferit schimbări în urma proceselor geologice de miliarde de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.