Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Johnson, criticat dur după publicarea raportului despre impactul unui Brexit fără acord

Ziarul de Vrancea
10 sep 2019 2634 vizualizări

Autoritățile prevăd perturbări 12 domenii-cheie, între care aprovizionarea cu apă și hrană, sănătatea, transporturile și frontierele

Premierul britanic Boris Johnson înfrunta ieri critici acerbe, după publicarea unui dosar guvernametal potrivit căruia un Brexit fără acord (“no deal”) ar putea provoca tulburări și penurii de medicamente și hrană. Iar apelurile se multiplicau în vederea reconvocării Parlamentului, suspendat la inițiativa premierului până la 14 octombrie, cu două săptămâni înaintea datei prevăzute a ieșirii din Uniunea Europeană (UE). “Documentele confirmă riscuri grave ale unui Brexit fără acord (no deal)”, a declarat Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în cadrul Partidului Laburist, principala formațiune de opoziție. “Este important ca de-acum Parlamentul să fie rechemat, să aibă ocazia să examineze aceste documente și să ia toate măsurile necesare în vederea blocării unui Brexit fără acord”, a subliniat el.

“Aceste documente sunt partea de deasupra apei a aisbergului. Dacă domnul Johnson nu ar fi închis Parlamentul, deputații l-ar fi luat la întrebări”, a reacționat Tom Brake, deputatul însărcinat cu Brexitul în cadrul Partidului Liberal Democrat (Lib-dem, eurofil). După ce a fost obligat prin vot de Parlament, Guvernul a publicat miercuri seara un dosar oficial care prezintă, potrivit Downing Street, “cel mai rău scenariu” al impactului economic și social al unui Brexit fără acord. Acest scenariu este avut în vedere de către Boris Johnson, care s-a angajat să scoată țara din UE “cu orice preț” la 31 octombrie, în pofida faptului că Parlamentul a adoptat o lege care-l obligă să ceară UE o amânare de trei luni a Brexitului, pentru a evita un “no deal”.

Documentul - intitulat “Operation Yellowhammer” - prevede “proteste și contraproteste”, “un risc de tulburări publice și tensiuni comunitare”.

“Fără precedent”

Dominic Grieve, un deputat rebel expulzat din Partidul Conservator (Tories) consideră că acesta este “fără precedent”. “Chiar dacă suntem pregătiți pentru un «no deal»“, repercusiunile sale sunt “extrem de dure și costisitoare”, iar “oamenii ar trebui să știe ce tip de perturbare va cauza un «no deal»“, a declarat el la postul de radio BBC4. “Guvernul ia tone de măsuri pentru a atenua” consecințele unui asemenea scenariu, a replicat ministrul Apărării Ben Wallace la același post. Autoritățile britanice prevăd perturbări pe tremen scurt în 12 domenii-cheie, între care aprovizionarea cu apă și hrană, sănătatea, transporturile și frontierele. Până la 85% dintre transporturile britanice ar putea să nu fie în măsură să răspundă criteriilor controalelor vamale franceze, antrenând o scădere cu “40 până la 60% a nivelului actual” al circulației. Aceste perturbări ar putea dura trei luni și “avea un impact asupra aprovizionării cu medicamente și material medical” și asupra produselor proaspete. În problema sensibilă a frontierei dintre Irlanda de Nord, o provincie britanică, și Republica Irlanda, un stat membru UE, documentul estimează drept “neviabil” proiectul lui Boris Johnson de a nu restabili controale fizice, “din cauza unor importante riscuri în planurile economic, juridic și biosecurității”

Descoperire: Planetă care „are temperatura corespunzătoare, atmosferă și apă”

​O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a descoperit pe o planetă îndepărtată apă și o atmosferă ce ar putea susține viața, relatează Press Association.Vapori de apă au fost detectați pe un super-Pământ pe care ar putea exista viață, planetă cunoscută sub numele K2-18b, situată la circa 110 ani-lumină distanță de Terra. Exoplaneta a fost observată pentru prima oară în anul 2015 de telescopul spațial Kepler al agenției spațiale americane NASA, însă analiza recentă a datelor a relevat detalii noi, ce nu au mai fost observate până în prezent pe un super-Pământ.K2-18b este clasificată drept super-Pământ deoarece este mai mare decât planeta noastră - de două ori mai mare și de opt ori mai grea. Dispozitivele obișnuite din prezent pot determina doar factori de bază, precum distanța, masa și temperatura, însă uneltele sofisticate create la University College London au reușit să “traducă” informațiile primite de la telescopul spațial Hubble pentru a înțelegere semnătura moleculară a vaporilor de apă. Planeta este mai apropiată de steaua pe care o orbitează în comparație cu distanța dintre Pământ și Soare, ceea ce înseamnă că are nevoie de doar 33 de zile pentru o rotație completă. “Este singura planetă din afara sistemului nostru solar pe care o cunoaștem care are temperatura corespunzătoare, o atmosferă și apă”, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Angelos Tsiaras. “Desigur, K2-18b nu este un al doilea Pământ, deoarece este o planetă mult mai mare și care are o compoziție atmosferică diferită. Aceasta orbitează o stea complet diferită, așa că nu seamănă cu Pământul”, a precizat cercetătorul. Deși planeta ar putea fi locuibilă, oamenii de știință au declarat că instrumentele disponibile în prezent nu pot determina dacă există semne de viață pe aceasta. De asemenea, va fi nevoie de multe alte observații pentru a putea fi siguri că este o planetă locuibilă, au precizat ei.

Zeci de percheziții în Rusia vizând susținători ai lui Navalnîi

Poliția rusă a procedat ieri la zeci de percheziții în țară vizând colaboratori ai opozantului Kremlinului Aleksei Nvalnîi, implicat în această vară într-o vastă mișcare de contestare electorală, au anunțat activiști. “Sunt deja peste 29 de orașe pe lista (perchezițiilor) și peste 80 de adrese”, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter Leonid Volkov, unul dintre aliații lui Navalnîi. “Acest lucru vizează nu doar apartamentele coordonatorilor și birourile, ci și domicilii ale colaboratorilor și unor voluntari activi”, a precizat el.Potrivit acestei surse, perchezițiile au toate legătură cu o anchetă cu privire la “spălare de bani” vizând organizația anticorupție a lui Navalnîi - Fondul Luptei împotriva Corupției, lansată la începutul lui august, în timp ce Moscova era zguduită de manifestații împotriva excluderii unor candidați ai opoziției din scrutinul local. La urne, acest vot s-a tradus duminică prin înfrângeri usturătoare ale unor candidați în favoarea puterii de la Moscova, în care au pierdut aproape o treime din mandate față de mandatul precedent.Condamnat la 30 de zile de închisoare în timpul acestor contestări, Aleksei Navalnîi, ai cărui candidați au fost excluși în întregime din scrutinul de la Moscova, a îndemnat în mod activ la participarea la această mișcare, fără precedent din 2012, reprimată ferm de către autorități. Denunțând o “lovitură masivă”, Kira Iarmîș, o purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, a catalogat ieri aceste noi percheziții drept un “act de intimidare” și un “furt” vizând să paralizeze munca organizației acestuia.

O regiune din Italia oferă 25.000 de euro celor care se mută în satele sale

O regiune cu populație redusă din sudul Italiei, Molise, oferă nou-veniților 700 de euro pe lună, timp de trei ani (25.200 de euro), dacă se mută într-unul din satele sale, relatează publicația Guardian. Există însă și câteva condiții: satul trebuie să aibă sub 2.000 de locuitori, iar nou-venitul trebuie să înființeze o afacere. “Dacă am fi oferit finanțare, ar fi fost încă un gest de caritate. Am dorit să facem mai mult; am dorit ca oamenii să investească aici. Pot deschide orice tip de activitate: o brutărie, o papetărie, un restaurant, orice. Este o modalitate de a readuce la viață orașele noastre și de a crește populația”, a declarat președintele regiunii Molise, Donato Toma. Acesta a mai anunțat că fiecare oraș cu mai puțin de 2.000 de locuitori va primi 10.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea activităților culturale. “Nu este vorba doar despre dezvoltarea populației. Oamenii au nevoie și de infrastructură și de un motiv pentru a sta, în caz contrar ne vom întoarce acolo unde eram acum câțiva ani”, a spus Toma. Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia (Istat), Molise, cu o populație de 305.000 de locuitori, se află printre regiunile care au pierdut numeroși locuitori în ultimii ani – peste 9.000 de persoane au plecat începând din 2014.

În 2018, nicio singură naștere nu a fost înregistrată în nouă din orașele sale

Pentru prima oară în ultimii 90 de ani, numărul cetățenilor italieni care trăiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane, potrivit Istat. Astfel, în perioada 2014-2018, numărul cetățenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut cu 677.000. În spatele acestui declin se află doi factori: scăderea numărului de nașteri, care se află la un minim istoric de la reunificarea Italiei, și o creștere a migrației tinerilor în alte țări europene, în căutarea de locuri de muncă. Italia este singura economie majoră din Europa unde este așteptată o scădere a populației în următorii cinci ani, potrivit Națiunilor Unite

Inundații puternice în Spania, haos pe străzi

Inundații puternice au loc în Spania, fiind afectată în special regiunea Valencia. În imaginile video pot fi văzute mașini luate de șuvoaiele de apă. Școlile au fost închise, iar peste un sfert de milion de copii au rămas acasă, au anunțat ieri autoritățile, scrie Agerpres. Ploile torențiale căzute în noaptea de miercuri spre joi au provocat haos pe străzi și au perturbat transportul public, iar râul Clariano s-a revărsat inundând locuințe și determinând evacuarea zonelor învecinate, au indicat serviciile pentru intervenții de urgență. În înregistrările video distribuite de serviciul național de meteorologie AVAMET pot fi văzute mașini luate de viituri în Moixent și torenți ce au înghițit localitatea învecinată Ontinyent, care s-a confruntat cu cele mai abundente precipitații de după anul 1917. În regiune a fost emis cod roșu de vreme severă, iar autoritățile locale au anunțat că au decis închiderea unităților de învățământ din 84 de municipalități, măsură care afectează peste 255.000 de elevi. Ploile torențiale și vântul puternic vor continua să afecteze și vineri sudul regiunii Valencia și nordul Alicante, conform prognozelor AEMET.

Furtunile cu vânt puternic, ploile abundente și căderile de grindină au încheiat brusc sezonul estival pe insula spaniolă Mallorca, conducând la amânarea începerii școlii în anumite zone, a anunțat joi guvernul regional al Insulelor Baleare.

Un pastor care-i ajuta pe cei cu gânduri sinucigașe s-a sinucis

Jarrid Wilson, în vârstă de 30 de ani, lucra de 18 luni, ca pastor într-o biserică creștină din California, ce are în jur de 15.000 de membri, potrivit BBC. Soția lui, alături de care crease un program menit să-i ajute pe cei cu probleme psihice, precum depresia, a anunțat că acesta s-a sinucis. Femeia, care avea doi fii cu pastorul, a scris pe o rețea socială că moartea soțului „i-a smuls complet inima din piept”. „Jarrid s-a luptat cu depresia și era foarte deschis despre luptele lui interioare. El voia în mod deosebit să-i ajute pe cei care aveau gânduri sinucigașe”, adaugă soția lui. Decesul bărbatului a fost confirmat de pastorul Greg Laurie, care conduce biserica din sudul Californiei: „Jarrid era vibrant, pozitiv și îi ajuta mereu pe ceilalți”. Înainte să moară, pastorul a scris pe Twitter despre înmormântarea unei femei ca s-a sinucis.„ Iubitorul Iisus nu vindecă întotdeauna gândurile sinucigașe. Iubitorul Iisus nu vindecă întotdeauna depresia. Dar asta nu înseamnă că Iisus nu ne oferă suport și confort. El mereu face asta”, a scris bărbatul pe rețeaua socială.

Bolton, dat afară, după ce a invocat “modelul libian” pentru Phenian

Președintele american Donald Trump a dat mai multe detalii despre demiterea consilierului său pentru securitate națională John Bolton, explicând că el și Bolton aveau dezacorduri într-o serie de probleme, în special în privința abordării față de Coreea de Nord. Donald Trump a declarat că Bolton “a făcut niște greșeli foarte mari când a vorbit de modelul libian pentru Kim Jong Un”, referindu-se la liderul nord-coreean. “Nu a fost o declarație bună de făcut. Amintiți-vă doar ce s-a întâmplat cu (Muammar) Gaddafi”, a remarcat liderul de la Casa Albă. Dictatorul libian a renunțat la o mare parte din arsenalul său și le-a permis inspectorilor internaționali să intre pe teritoriul țării sale, așa cum vor SUA să facă în Coreea de Nord. Dar el a fost totuși ucis în 2011 în cursul așa-numitei Primăveri Arabe, o mișcare de revoltă susținută de SUA. Bolton făcuse această sugestie pentru a-l convinge pe Kim să răspundă cerințelor SUA.

Trump a spus că declarația “ne-a costat” la negocierile menite să convingă Coreea de Nord să renunțe la arsenalul său nuclear.

Mass-media americane au informat marți că, în ultimele săptămâni, Bolton și Trump s-au contrat dur pe tema abordării față de Afganistan, chiar în toiul negocierilor menite să ducă la un acord de pace cu talibanii. De atunci acest proces a intrat în impas, iar miercuri Donald Trump a declarat din nou că negocierile “sunt moarte”. Președintele american a spus că va numi un înlocuitor al lui Bolton săptămâna viitoare, apreciind că cinci persoane foarte calificate “și-au manifestat interesul”.

Studiu: Cadavrele se mișcă în timpul procesului de descompunere

O echipă de oameni de știință din Australia a înregistrat, cu ajutorul camerelor de filmare secvențială montate într-un centru de cercetare, mișcările cadavrelor în timpul procesului de descompunere. Camerele cu înregistrare secvențială au realizat câte o fotografie la fiecare 30 de minute, pe parcursul a 17 luni. Cercetătorii au putut observa astfel modul în care membrele cadavrelor se mișcă în timp ce corpurile se usucă și se descompun. Cercetătoarea Alyson Wilson a declarat că această descoperire s-ar putea dovedi importantă în cadrul unor anchete în cazuri de crimă sau deces. “Am aflat că mâinile se mișcă semnificativ, astfel încât brațele care erau inițial lângă corp au ajuns în laterale”, a declarat Wilson. “O mână s-a depărtat și apoi a revenit, aproape atingând din nou partea laterală a corpului”, a adăugat ea. Wilson a precizat că mișcările ar fi determinate de micșorarea și contractarea ligamentelor în timp ce se usucă.

Juncker, despre cei care refuză vaccinarea: “Se joacă cu focul”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a criticat ieri pe care “care se joacă cu focul” refuzând vaccinarea, în cadrul primului “summit mondial” organizat la Bruxelles împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). “În contextul în care în unele părți ale lumii mor oameni din lipsă de vaccinuri, aici există persoane care riscă viața lor și a altora refuzându-le. Unii nu joacă jocul prevenției și se joacă cu focul”, și-a exprimat Juncker regretul în deschiderea summitului. UE și OMS au decis să organizeze împreună această întâlnire între lumea politică, societatea civilă, experți în domeniul sănătății și chiar reprezentanți ai rețelelor de socializare pe fondul îngrijorării tot mai mari față de înmulțirea cazurilor de boli despre care s-a crezut că pot fi eradicate datorită vaccinurilor, în special rujeola. În lume, aproape de trei ori mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrare în primul semestru din 2019 comparativ cu întregul an 2018. “În Europa, numărul deceselor legate de rujeolă a crescut de șase ori între 2016 și 2018. Iar aceste cazuri vizează în principal persoane nevaccinate. De ce? Pentru că numeroși europeni sunt suspicioși în privința vaccinurilor: 38% dintre ei cred că ele cauzează bolile împotriva cărora ele sunt menite să îi protejeze”, a subliniat Jean-Claude Juncker, acuzând această “neîncredere stupidă”. “Minciunile privind vaccinarea se răspândesc în țările dezvoltate din Europa, în SUA, în Canada și în alte părți, dar și în țări mai puțin dezvoltate precum Pakistan și Republica Democrată Congo, ceea ce compromite lupta împotriva poliomelitei, împotriva Ebola și a altor boli care ar putea fi evitate datorită vaccinurilor”, a explicat la rândul său Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Turcia se pregătește să scufunde un oraș de 12.000 de ani

Hasankeyf este una dintre cele mai vechi așezări locuite continuu de pe Pământ, datând de acum 12.000 de ani și care deține sute de peșteri, biserici și morminte. Însă această bijuterie istorică va dispărea curând; cele mai multe dintre așezări urmând să fie inundate, consecință a barajului hidroelectric Ilsu, construit în aval de râul Tigru. Lucrările de construcție a barajului și a hidrocentralei sale au început în 2006 iar Hasankeyf va fi distrus curând, în ciuda opoziției rezidenților și organizațiilor de mediu care vor să-l salveze. Guvernul turc le-a dat termen locuitorilor ca până la 8 octombrie să evacueze zona. O încercare de a contesta proiectul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe motiv că ar dăuna patrimoniului cultural al țării, nu a avut succes. Prima dată conceput în anii 50, proiectul barajului a fost mult timp controversat. După finalizare, va fi cel de-al patrulea cel mai mare baraj din Turcia. Se anticipează să genereze 4.200 de GW de electricitate anual, dar cu un cost uriaș. Proiectul prevede inundarea a 199 de așezări din zonă, sute de peșteri făcute de om și sute de situri istorice și religioase. Militanții au avertizat că 80.000 de persoane vor fi strămutate. Ei au avertizat și cu privire la deteriorarea teribilă a mediului înconjurător, precizând că biodiversitatea va avea de suferit și că numeroase specii vulnerabile și pe cale de dispariție sunt amenințate de construcția barajului. Hasankeyf a făcut parte din culturi diferite de-a lungul istoriei, inclusiv din vechea Mesopotamie, Bizanț, imperiile arab și otoman. Asirieni, romani, selgiucizi au trecut pe aceste teritorii, lăsând moștenire un patrimoniu excepțional, într-un sit care atrage turiști pentru miile de peșteri încă locuite până în anii 1970. Autoritățile turce au interzis protestele, împiedicându-i astfel pe locuitori să lupte pentru a opri barajul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.