Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Israelul avertizează: “Prima doză a vaccinului este mai puțin eficientă decât a afirmat Pfizer”

Ziarul de Vrancea
21 ian 2021 1525 vizualizări

Acuzațiile vin după ce aproximativ 12.400 de israelieni s-ar fi infectat între prima și a doua doză

Autoritățile israeliene au criticat recent vaccinul dezvoltat de Pfizer, deoarece serul produs de compania farmaceutică americană s-ar fi dovedit a fi “mai puțin eficient” decât s-a prevăzut. În special, în vizorul Ierusalimului a intrat nivelul de imunitate față de COVID-19 dezvoltat în organismul uman ca urmare a primei doze de ser, care pare a fi inferior celui promis de compania americană. În ciuda descoperirii unei protecții mai puțin eficiente garantate împotriva infecției de către prima doză a vaccinului, campania de vaccinare în masă din Israel avansează rapid, cu 2 milioane de cetățeni deja vaccinați și peste 400.000 care au făcut și rapelul.

Recent, Nachman Ash, coordonatorul național al strategiei de imunizare dezvoltată de Guvernul Netanyahu, a denunțat limitele protecției anti-COVID oferite de prima doză de ser produs de Pfizer, deși compania farmaceutică a furnizat date deosebit de liniștitoare Executivului israelian. Israelul ar fi lansat, marți, acuzația sa împotriva gigantului farmaceutic, în timpul unei reuniuni cu mai mulți directori din Ministerul Sănătății, subliniind faptul că multe persoane, adică 12.400 de indivizi, s-au infectat în țara din Orientul Mijlociu între prima și a doua doză.

69 de infectați după a doua doză?

Potrivit expertului israelian, aceasta ar fi o demonstrație a faptului că prima administrare a serului ar garanta o protecție “mai puțin eficientă decât am crezut” și, prin urmare, inferioară celei susținute până acum în datele furnizate de Pfizer autorităților de la Ierusalim. Pe baza datelor, compania farmaceutică din SUA susține că serul său ar avea o eficacitate de 52% după prima doză, care crește la 95% după a doua doză. În schimb, Ash a pus sub semnul întrebării procentele prezentate de companie, în principal cele referitoare la efectele primei doze de vaccin. Totuși, coordonatorul strategiei de vaccinare de la Ierusalim și-a exprimat îndoielile cu privire la protecția reală oferită de a doua doză, în timpul reuniunii de la Ministerul Sănătății, semnalând că 69 de cetățeni ar fi fost infectați până în prezent, în ciuda faptului că au primit a doua doză de ser și au pretins în consecință că acesta din urmă nu ar garanta fără echivoc imunitatea împotriva variantelor de coronavirus. În ciuda îndoielilor sale cu privire la eficacitatea antidotului Pfizer, Ash nu a cerut recent Executivului condus de Netanyahu să extindă starea de alertă maximă în țară și, respectiv, lockdown-ul la nivel național pentru anumite intervale de timp, susținând că nu ar fi necesar să se extindă restricțiile anti-contaminare pentru încă două săptămâni, ci că ar fi suficient să fie extinse numai pentru încă o săptămână și jumătate.

Eficacitatea serului Pfizer, pusă la îndoială de Ash, a fost totuși susținută acum câteva zile de Sharon Alroy-Preis, directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, potrivit căruia același vaccin ar contribui la reducerea cu 50% a infecției cu COVID-19.

Adepții QAnon nu își pot explica învestirea lui Biden

Învestirea lui Joe Biden drept al 46-lea președinte al Statelor Unite i-a perplexat pe unii adepți ai QAnon care au promovat teoria potrivit căreia Donald Trump va rămâne la Casa Albă după ziua de miercuri, relatează The Hill, preluat de hotnews.ro. Utilizatori de pe mai multe forumuri și camere de chat au petrecut primele ore ale dimineții elaborând noi teorii despre cum ziua de 20 ianuarie, poreclită „Marea Deșteptare” de adepții QAnon, va evolua așa cum au prezis aceștia. Unii afirmau în timp ce Trump părăsea Casa Albă pentru ultima dată că președintele american se va îmbarca la bordul Air Force One pentru protecția sa și că nu intenționează de fapt să se îndrepte spre reședința sa Mar-a-Lago din Florida. Un utilizator de pe un alt forum dedicat „deșteptării” a pretins că cele 17 steaguri aflate pe podiumul de pe care Trump și-a ținut discursul de adio reprezintă un mesaj codat întrucât „Q”, numele de utilizator al figurii misterioase care a pornit mișcarea QAnon, este și a 17-a literă a alfabetului. „Nu știu câte semne trebuie să ne fie date înainte de a avea încredere în plan”, a comentat un alt utilizator. Însă pe măsură ce ceremonia de inaugurare a lui Biden a continuat fără incidente, unii dintre cei mai înfocați susținători ai teoriei conspiraționiste au început să își dea seama că aceasta nu se va împlini.

Ron Watkins, un fost administrator al platformei care găzduiește postările „Q”, a scris pe Telegram că „am încercat tot ce s-a putut”. „Acum trebuie să ne ținem capul sus și să ne întoarcem la viețile noastre pe cât de bine putem”, a adăugat acesta pe canalul său cu 120.000 de utilizatori.

Un alt grup major QAnon de pe Telegram a anunțat că se va închide după inaugurarea lui Biden de miercuri pentru a oferi „un respiro” utilizatorilor săi.

Unul dintre utilizatori s-a plâns că a „crezut că lucrurile se vor schimba în sfârșit și că statul paralel va fi demascat” miercuri, adăugând că „vă rog, pur și simplu nu mai pot”.

Însă o porțiune semnificativă a adepților QAnon păreau convinși că mișcarea va continua să crească la fel cum s-a întâmplat și după alte teorii care nu s-au împlinit. Una dintre cele mai apreciate postări de pe un forum popular afirma că transferul de putere a fost necesar pentru ca presupusul plan al lui Trump de a elimina traficanții de copii din guvern să aibă succes.

De asemenea, mulți adepți ai QAnon au jubilat la informațiile potrivit cărora Trump se gândește să lanseze un partid politic numit „Partidul Patrioților” ca alternativă la Partidul Republican. Alte grupări mai violente de extrema dreaptă își fac deja planuri despre cum să îi atragă pe adepții deziluzionați ai QAnon în rândurile lor, potrivit The Hill.

Londra refuză să acorde statut diplomatic reprezentanților UE

Regatul Unit refuză să acorde statut diplomatic deplin ambasadorului Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, și echipei acestuia, a informat ieri BBC. Potrivit televiziunii citate, Foreign Office - ministerul de externe de la Londra - nu acceptă să recunoască egalitatea diplomaților UE cu a celor care reprezintă fiecare stat și să le acorde aceleași privilegii, pe motiv că Uniunea Europeană nu este o țară. Instituția britanică nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta decizia.

Brexit-ul - retragerea Regatului Unit din UE, decisă prin referendum de cetățenii britanici în 2016 - a intrat complet în vigoare în 31 decembrie anul trecut. UE are în întreaga lume 143 de delegații, echivalente cu misiunile diplomatice.

BBC citează o scrisoare a înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Joseph Borrell, către ministrul de externe britanic Dominic Raab, în care oficialul de la Bruxelles arată că propunerile Londrei în această chestiune nu constituie o bază rezonabilă pentru un acord. “Aranjamentele oferite nu reflectă caracterul specific al UE și nici nu corespund viitoarei relații dintre UE și Regatul Unit, ca o țară terță importantă”, a scris Borrell.

Surse europene au acuzat Regatul Unit de meschinărie și ipocrizie, afirmă BBC. UE a reamintit că atât timp cât a fost stat membru al Uniunii, Regatul Unit a semnat pentru acordarea statutului diplomatic deplin reprezentanților europeni.

BBC citează o declarație a Foreign Office potrivit căreia “continuă contactele cu UE privind aranjamentele pe termen lung pentru delegația UE în Regatul Unit”.

Ucraina, condamnată la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ucraina pentru “numeroase atingeri” aduse drepturilor omului în timpul reprimării manifestațiilor de la Maidan din Kiev, în perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, considerând că statul este “responsabil” pentru moartea unui manifestant. “Curtea consideră în special că autoritățile au recurs deliberat la rele tratamente și că statul este responsabil de moartea unui manifestant”, a anunțat CEDO într-un comunicat. Cei șapte judecători au apreciat în unanimitate că autoritățile ucrainene “au încercat în mod deliberat să perturbe manifestațiile pașnice”, recurgând la “o violență excesivă și la detenții ilegale”. CEDO fusese sesizată de 38 de reclamanți ucraineni și de un cetățean armean care au “jucat un rol” în manifestațiile la care au luat parte până la 800.000 oameni și au determinat destituirea președintelui Viktor Ianukovici și la mai multe schimbări constituționale în Ucraina. Curtea a respins unele dintre aceste cereri, dar a decis că în majoritatea cazurilor au avut loc încălcări multiple ale drepturilor fundamentale înscrise în Convenția europeană privind drepturile omului, printre care interzicerea torturii, libertatea de asociere și dreptul la viață.

O mare parte dintre relele tratamente constatate au fost comise în cadrul unei “strategii deliberate din partea autorităților”. Judecătorii au subliniat că autoritățile ucrainene au recurs la “detenții arbitrare” și la răpiri de către agenți “acționând sub egida statului”. În fața mobilizării populare, puterea ucraineană a trimis “mii de agenți de poliție și de soldați”, notează Curtea, care amintește că aceste evenimente s-au soldat cu “peste 100 de morți și mii de răniți”. Ucraina va trebui să plătească sume cuprinse între 1.200 de euro și 30.000 de euro drept despăgubiri morale sau materiale.

Administrația Biden asigură OMS de susținerea sa financiară

Noua administrație americană a lui Joe Biden a mulțumit ieri Organizației Mondiale a Sănătății pentru rolul de frunte pe care l-a jucat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 și a asigurat-o de susținerea sa financiară - o răsturnare a politicii lui Donald Trump. Statele Unite, care și-au anunțat miercuri revenirea în cadrul OMS, “intenționează să-și îndeplinească obligațiile financiare față de Organizație”, a anunțat imunologul Anthony Fauci, consilierul în lupta împotriva COVID-19 al Casei Albe, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Executiv al OMS.

Donald Trump anunța la mijlocul lui aprilie suspendarea contribuției americane la această agenție ONU, care s-ar face vinovată, în opinia sa, de numeroase “greșeli” în lupta împotriva noului coronavirus și de faptul că este prea apropiată Chinei. Statele Unite sunt primul contributor al acestei agenții sanitare cu sediul la Geneva.

Cântărețul britanic Robbie Williams a fost diagnosticat cu COVID-19

Cântărețul britanic Robbie Williams s-a izolat într-o vilă de lux din St. Barts după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, scrie Daily Mail. Artistul în vârstă de 46 de ani se află împreună cu soția sa Ayda Field, 41 de ani, și cei patru copii Teddy (8 ani), Coco (2 ani), Charlton (6 ani) și Beau (11 luni) pe o proprietate fastuoasă cu plajă proprie și piscină uriașă. O noapte în această vilă cu șase dormitoare costă 15.000 de lire sterline. Marți, presa britanică a scris că Robbie Williams s-a izolat la St. Barts după ce a contractat virusul și a fost constrâns să-și prelungească sejurul pe insula din Caraibe.

Cântărețul anunța în decembrie că plănuiește să înființeze o nouă trupă și să deschidă o galerie și un club de noapte în Berlin.

Incendiu la cel mai mare producător de vaccinuri din lume

Un incendiu a izbucnit ieri la Serum Institute of India - cel mai mare producător de vaccinuri din lume, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni locale, însă presa scrie că producția de vaccinuri împotriva COVID-19 nu era afectată. Posturi indiene de televiziune au difuzat imagini în care apare un nor uriaș de fum gri deasupra instalației Serum Institute of India, la Pune (vest) - unde se produc în prezent milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 Covishield, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

Bilanțul morților de COVID-19 în SUA a depășit bilanțul americanilor uciși în al Doilea Război Mondial

Bilanțul morților din cauza COVID-19 în Statele Unite l-a depășit pe cel al militarilor americani uciși în al Doilea Război Mondial, potrivit Universității Johns Hopkins. Prima putere mondială înregistrează 405.400 de morți din cauza COVID-19 de la începutul epidemiei - mai mulți decât numărul americanilor morți în luptă și în afara luptei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - 405.399. Bilanțul epidemiei în America l-a depășit la sfârșitul lui aprilie pe cel al americanilor uciși în cei 20 de ani ai Războiului din Vietnam, un prag foarte puternic din punct de vedere simbolic, în contextul în care acest conflict rămâne unul dintre cele mai mari traumatisme trăite de americani în secolul XX.

Statele Unite sunt, potrivit bilanțurilor oficiale, de departe cea mai îndoliată națiune ca valoare absolută, însă alte țări înregistrează mai mulți morți raportat la populația lor, precum Italia, Regatul Unit sau Belgia.

Aproximativ 122.000 de oameni sunt spitalizați în prezent din cauza COVID-19 în SUA. În total, peste 24,4 milioane de persoane au luat virusul pe teritoriul american. Însă bilanțul este subestimat, din cauza lipsei testelor la începutul pandemiei.

Numai 14,2 milioane de oameni au fost vaccinați pentru moment cu unul dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite - Pfizer/BioNTech și Moderna - dintre care 2,2 milioane au fost vaccinați și cu a doua doză.

Președintele american Joe Biden a semnat un decret încă de la preluarea funcției, miercuri, care impune ca obligatorii purtarea măștii și distanțarea fizică în rândul funcționarilor americani care muncesc în clădiri federale.

Coronavirus: Nou record de decese în Marea Britanie

Regatul Unit a înregistrat 1.820 de morți din cauza COVID-19, un nou “record” de la începutul pandemiei, potrivit Ministerului britanic al Sănătății. Este vorba despre persoane testate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 28 de zile. Bilanțul total al morților a crescut la 93.290 de la începutul epidemiei în Regatul Unit - cel mai grav în Europa. Bilanțul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut miercuri cu 38.905, înregistrând o scădere în ultimele zile. Bilanțul total al contaminărilor a crescut la peste 3,5 milioane.

Google a semnat un acord pentru remunerarea presei franceze

Google și Alianța presei de informare generală (APIG), care reprezintă cotidienele naționale și regionale franceze, au anunțat ieri semnarea unui acord care deschide calea pentru remunerarea presei franceze de către gigantul de Internet cu titlu de “drepturi conexe”, după luni de negocieri aprinse. “Alianța presei de informare generală și Google anunță astăzi (joi - n.r.) un acord privind remunerarea drepturilor conexe conform legislației franceze”, au anunțat cele două părți într-un comunicat comun, subliniind că acesta este “punctul culminant al multor luni de negocieri în cadrul stabilit de Autoritatea pentru Concurență”. Acest acord “stabilește cadrul în care Google va negocia acorduri de licență individuale cu membrii” APIG, pentru publicarea recunoscută de “informații politice și generale', precizează semnatarii. Aceste acorduri de licență “vor acoperi drepturile conexe și vor oferi, de asemenea, ziarelor acces la News Showcase”, program recent lansat de Google în cadrul căruia remunerează mass-media pentru o selecție de conținut. Potrivit comunicatului, remunerarea editorilor va fi calculată individual “pe baza unor criterii precum contribuția la informații politice și generale, volumul zilnic de informații publicate sau chiar accesările lunare pe internet”.

În opinia lui Pierre Louette, directorul general al grupului Les Echos - Le Parisien și președintele APIG, acest acord “marchează recunoașterea efectivă a drepturilor conexe ale editorilor de presă și începutul remunerării acestora de către platformele digitale pentru utilizarea conținutului publicat de aceștia online”.

La rândul său, directorul Google France, Sébastien Missoffe, s-a referit la acord ca fiind o confirmare a unui “angajament” din partea grupului, care deschide “noi perspective” editorilor de presă.

Germania: Un bărbat a murit după ce s-a reinfectat cu COVID-19

Un bărbat care s-a infectat a doua oară cu COVID-19 a murit în sudul Germaniei, au anunțat oficialii locali, acesta fiind primul caz din țară în care o persoană a decedat în urma reinfectării cu coronavirus. Bărbatul de 73 de ani, care locuia în landul sud-vestic Baden-Wuerrtemberg, a fost prima dată infectat cu virusul în aprilie, au precizat autoritățile sanitare. El s-a reinfectat cu COVID-19 în decembrie și a fost testat pozitiv la începutul lunii ianuarie.

Bărbatul a murit de pneumonia provocată de COVID-19 și după cedarea mai multor organe cauzată de septicemie. Stefan Brockmann, un oficial german în domeniul sănătății, a declarat pentru dpa că este primul astfel de caz din regiune. “Nu există niciun indiciu că ar fi avut una dintre noile variante de coronavirus”, a subliniat el. Bărbatul avea unele probleme de sănătate și probabil nu a dezvoltat o imunitate puternică când a fost infectat prima dată, a precizat Brockmann. Șansele ca o persoană să se reinfecteze sunt mici, a explicat el, deși au existat câteva cazuri izolate când pacienții nu au dezvoltat suficienți anticorpi după prima infectare.

Cazul bărbatului din Germania ar putea fi al treilea din lume în care o persoană moare în urma reinfectării, a relatat presa locală, după ce o olandeză a decedat din aceleași cauze în octombrie. De asemenea, în Israel, un rezident al unui cămin de bătrâni a murit în urma reinfectării cu COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.