Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Iranul, hotărât să îmbogățească uraniu la un nivel interzis

Ziarul de Vrancea
3 iul 2019 2027 vizualizări

Iranul a anunțat că își pune în parctică amenințarea de a îmbogăți uraniu la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, ignorând avertismente din partea inamicilor și partenerilor săi, relatează AFP.

Această măsură a fost anunțată miercuri de către președintele iranian Hassan Rohani, care a acuzat din nou Statele Unite, Europa, China și Rusia de faptul că se fac vinovate de impasul în care se află Acordul de la Viena. Anunțul Teheranului are loc pe fondul unor tensiuni exacerbate între Iran și Washington, care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război în regiunea Golfului Persic. “Atenție cu amenințările voastre. Ele se pot întoarce împotriva voastră cum nu s-a mai văzut până acum”, a scris Trump pe Twitter. Franța a avertizat anterior Iranul că nu va avea nimic de câștigat “ieșind din Acordul de la Viena”, a cărui “punere în discuție nu va face decât să crească tensiunile deja puternice” în Orientul Mijlociu. Însă Rohani dă asigurări că Iranul este atașat de menținerea acestui acord și că decizia iraniană este luată în virtutea dispozițiilor care permit unei părți să suspende - temporar - anumite angajamente, dacă ea consideră că altă parte nu le respectă pe ale sale. Prin Acordul de la Viena, Iranul s-a angajat să nu se doteze vreodată cu arma atomică și să-și limiteze programul nuclear în schimbul ridicării unei părți a sancțiunilor internaționale care-i asfixiază economia. Însă acest pact este amenințat, după ce Statele Unite s-au retras din el în mod unilateral, în mai 2018, reimpunând sancțuni punitive Republicii islamice, care privează Iranul de beneficiile pe care le aștepta de la acest pact. La 8 mai, la exact un de la retragerea americană, Teheranul - care s-a declarat sătul de promisiunile nerespectate ale celorlalte părți ale acordului (China, Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia) de a-i garanta interesele - a anunțat că nu se mai simte obligat să respecte plafoanele ce limitează rezervele de apă grea la 1,3 tone și stocurile de uraniu slab îmbogățit la 300 de kilograme.

Iranul a dat un ultimatum partenerilor săi - de “60 de zile” -, pentru a-l ajuta să ocolească sancțiunile americane, care au aruncat țara în recesiune.

“Extrem de îngrijorate”

Apreciind că nu a văzut vreun progres, Rohani a anunțat miercuri că țara sa va începe să pună în aplicare - de duminică - a doua fază a “planului de reducere” a angajamentelor sale - reversibile în orice moment, potrivit Iranului -, dacă ceilalți parteneri răspund cerereilor sale. Teheranul își va lăsa “deoparte” angajamentul de a nu îmbogăți uraniu la un nivel de peste 3,67% încă de la “7 iulie”, a anunțat el.“Atât timp cât vom vrea noi, atât timp cât este necesar, atât timp cât nevoile ne-o impun, noi (vom îmbogăți uraniu) peste (nivelul) de 3,67%”, a declarat Rohani, lăsând să planeze în suspans măsurile pe care Iranul intenționează să le pună în aplicare în mod tehnic. El a avertizat totodată că, începând de duminică, Iranul ar putea să-și relanseze proiectul unui reactor cu apă grea la Arak (centru), care ar putea să “producă plutoniu”, doar dacă “voi (celelalte părți la acord) nu vă respectați angajamentele”.“Noi rămânem obligați de (Acordul de la Viena) atât timp cât celelalte părți rămân și ele. Vom aplica 100% (acordul) în ziua în care celelalte părți vor acționa 100%” conform prevederilor acestora, a adăugat Rohani. Rezervele iraniene de uraniu slab îmbogățit au depășit luni plafonul de 300 de kilograme. Președintele american Donald Trump a reacționat în aceeași zi acuzând Teheranul că se joacă “cu focul”.Casa Albă a dat asigurări că “Statele Unite și aliații lor nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare”, ceea ce Teheranul a dezmințit mereu. Washingtonul și-a reafirmat de asemenea voința de a-și continua campania de “presiune maximă” asuprsa Teheranului, “atât timp cât liderii nu-și schimbă felul de a face”. “Extrem de îngrijorate” de depășirea stocurilor iraniene de uraniu slab îmbogățit, Berlinul, Londra, Parisul și UE au îndemnat marți Teheranul “să revimă asupra deciziei de a se abține să ia noi măsuri care ar slăbi” acordul. “Angajamentul nostru față de acordul în dosarul nuclear (depinde) de respectarea în întregime de către Iran” a angajamentelor sale, au avertizat europenii. Deplângând atitudinea Iranului cu privire la stocurile de uraniu, Beijingul a îndemnat, la rândul său, “toate părțile la reținere”. Moscova a îndemnat la rândul său Iranul “la reținere, să nu cedeze emoției și să respecte dispozițiile esențiale ale acordului”.

Iranul, hotărât să îmbogățească uraniu la un nivel interzis

California a devenit miercuri primul stat american care a interzis “discriminarea rasială bazată pe coafuri”, prin intermediul unei legi ce autorizează coafurile afro și șuvițele împletite (dreadlocks) în școli și la locurile de muncă, informează AFP. Această lege vizează în mod explicit protejarea afro-americanilor, care sunt supuși uneori unor reglementări supărătoare. Legea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de ambele camere ale parlamentului californian și va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020. Legea a fost redactată și depusă de Holly Mitchell, o senatoare democrată din Los Angeles, ea însăși o femeie de culoare și care poartă adeseori șuvițe împletite. “Această lege protejează dreptul californienilor de culoare să își poarte părul în manieră naturală, fără a mai resimți presiunea de a se conforma normelor euro-centrate”, a explicat politiciana americană. “Pentru noi, (coafura afro) este un simbol care definește cine suntem. Când îmi făceam dreadlocks în urmă cu 15 ani, știam că era o declarație în același timp socială și politică, adresată lumii exterioare”, a adăugat ea. Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a evocat cazul unui licean care a fost obligat de un arbitru în decembrie 2018, în New Jersey, să își taie dreadlock-urile dacă dorea să participe la o competiție de lupte, altfel risca să fie sancționat prin pierderea meciului. Adolescentul avea de ales între “a pierde o competiție sportivă și a-și pierde identitatea”, a deplâns Gavin Newsom. “Aceste lucruri se întâmplă la locul de muncă, în școli, nu doar în competiții sportive, în fiecare zi și peste tot în America, într-o manieră voalată sau flagrantă”, a adăugat guvernatorul californian miercuri în momentul semnării acestei noi legi. Potrivit textului de lege, părul “rămâne o cauză răspândită de discriminare rasială, cu consecințe economice și sanitare grave, în special pentru indivizii de culoare”. Coafurile nu vor mai putea fi invocate de acum înainte pentru refuzarea unui loc de muncă sau a unui contract de închiriere, la fel ca în cazurile de discriminare bazate pe sex, religie și origine etnică. Angajatorii vor putea totuși să aplice anumite reglementări legate de securitate sau de igienă, precum purtarea unei plase de păr, cu condiția ca ele să nu fie discriminatorii și să se aplice tuturor salariaților, a subliniat serviciul de presă al guvernatorului californian într-un comunicat. Orașul New York a adoptat o legislație similară la începutul acestui an.

Comisia Europeană: Rata șomajului este cea mai scăzută din istorie

n raportul arată că abordarea schimbărilor climatice și creșterea economică merg mână în mână

Comisia Europeană a publicat ieri ediția din 2019 a evaluării sale anuale privind evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Europa (ESDE), care confirmă extinderea continuă a activității economice a UE, înregistrându-se noi niveluri record de ocupare a forței de muncă și o îmbunătățire a situației sociale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Având în vedere tendințele globale pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea populației, globalizarea, transformarea tehnologică și schimbările climatice, evaluarea din 2019 este dedicată temei dezvoltării durabile. Raportul arată că abordarea schimbărilor climatice și creșterea economică merg mână în mână. Acesta stabilește o serie de opțiuni de politică capabile să mențină competitivitatea UE, să sprijine creșterea economică și să extindă beneficiile la întreaga populație a UE și la generațiile viitoare, realizând în același timp o tranziție ambițioasă către o economie neutră din punct de vedere climatic. Raportul arată că, pentru a continua creșterea economică, UE va trebui să investească în competențele cetățenilor și în inovare. Cele mai performante întreprinderi din UE sunt cele care investesc cel mai mult în formarea lucrătorilor și în condiții de muncă de înaltă calitate. Într-adevăr, investițiile în competențe, calificări și educația formală a adulților sprijină capacitatea de inserție profesională a lucrătorilor, creșterea salariilor și competitivitatea întreprinderilor. Evaluarea a constatat, de asemenea, că investițiile sociale, cum ar fi accesul la servicii de îngrijire a copiilor și educația copiilor preșcolari cresc productivitatea și bunăstarea cetățenilor. O locuință accesibilă și adecvată le permite europenilor să-și utilizeze potențialul pe piața forței de muncă și să participe la viața societății, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Cu 13,4 milioane de angajați mai mult decât la începutul mandatului Juncker

“Această evaluare anuală arată că redresarea economiei europene a avut loc. Cu cele 240,7 milioane de locuri de muncă în Europa, cu 13,4 milioane mai mult față de începutul mandatului Comisiei Juncker, rata ocupării forței de muncă în UE este cea mai mare rată înregistrată vreodată. Rata șomajului din Europa este cea mai scăzută din istorie. Numărul de persoane expuse riscului de sărăcie continuă să scadă. Acesta reprezintă un bun punct de plecare pentru intensificarea realizării politicilor care stau la baza Pilonului european al drepturilor sociale. Procesul trebuie să includă o tranziție echitabilă către o economie neutră din punct de vedere climatic, care să valorifice pe deplin oportunitățile de “creștere verde” din viitor. Putem îmbunătăți standardele de viață ale tuturor cetățenilor, cu condiția ca UE și statele membre, împreună cu partenerii sociali, să investească în competențe noi și mai bune, calificări mai înalte și servicii sociale mai bune”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon va spori numărul de locuri de muncă disponibile și va avea un impact asupra structurii pieței forței de muncă, a distribuției locurilor de muncă și a competențelor necesare. Până în 2030, se așteaptă ca tranziția să creeze 1,2 milioane de locuri de muncă suplimentare, pe lângă cele 12 milioane de locuri de muncă deja preconizate. Tranziția ar putea atenua polarizarea actuală a locurilor de muncă cauzată de automatizare și digitalizare prin crearea de locuri de muncă cu salarii și competențe medii, în special în sectorul construcțiilor și al producției, apreciază Comisia Europeană.

Impactul tranziției va varia de la o țară la alta și de la un sector la altul. Prin urmare, statele trebuie să se pregătească pentru această tranziție pentru a se asigura că cetățenii din profesiile, sectoarele și regiunile care sunt încă legate de modele cu emisii ridicate de carbon nu sunt lăsați în urmă. O importanță crucială o are integrarea dimensiunii sociale încă de la început, de exemplu prin măsuri care oferă sprijin pentru venit în perioada de tranziție sau combină impozitarea mai ridicată a energiei cu redistribuirea. Dialogul social poate contribui, de asemenea, la o tranziție echitabilă prin asigurarea implicării lucrătorilor și angajatorilor, se arată în raport.

Cântăreața Joss Stone spune că a fost reținută și deportată din Iran

Interpreta și compozitoarea britanică Joss Stone spune că a fost reținută și deportată din Iran, după ce autoritățile nu au crezut că ea nu va încerca să cânte pentru public. Într-o înregistrare video publicată miercuri pe Instagram, artista în vârstă de 32 de ani, care apare purtând o eșarfă albă pe cap, spune: „Am fost reținuți, apoi am fost deportați”. „Suntem conștienți că nu este posibil să existe un concert public pentru că sunt femeie, iar asta este ilegal în această țară. Personal, nu am chef să ajung într-o închisoare iraniană, nici nu încerc să schimb politica țărilor pe care le vizitez, nici nu îmi doresc să pun alți oameni în pericol”, a scris ea. „Oricum, se pare că autoritățile nu cred că noi nu am fi cântat pentru public, așa că ne-au pus pe ceea ce numesc «lista neagră», după cum am aflat când am ajuns la biroul de imigrație”. Ea a povestit că au fost reținuți peste noapte și deportați dimineață. „Asta a rupt o bucățică din inima mea”. Joss Stone a publicat și imagini din momentul îmbarcării spre Insula Kish din Golful Persic, zonă liberă economic care permite tuturor naționalităților să călătorească. Cântăreața a concertat în „Total World Tour” în peste 175 de țări inclusiv în Siria, Irak și Coreea de Nord. Iran era ultima pe lista ei și a trupei care o acompaniază, potrivit artistei.

O insulă din Grecia, caută locuitori

Antikythera, o insulă grecească însorită și scăldată de ape azurii, situată între Creta și Kythira, vine cu o ofertă care a generat atenție.

Mitropolitul de Kythera și Monemvasia împreună cu consiliul local al insulei Antikythera speră să aducă viața înapoi pe frumoasa insulă grecească, care acum găzduiește doar 24 de oameni față de 800 cât erau cândva. Planul lor este de a oferi 500 de euro lunar, plus teren și mâncare celor care aleg să se mute pe insula Antikythira. Mitropolitul și autoritățile locale spun că ar prefera familii tinere cu câte 3 copii. Pe lângă terenul oferit gratis și mâncare, consiliul local promite și joburi viitorilor localnici - ca pescari, fermieri, constructori sau brutari. Speră ca astfel populația să crească de la 24 la 300 de locuitori. Insula se află la 45 de minute de zbor de Atena iar localnicii au promis că-i vor găzdui gratis pe cei care vor să viziteze zona. Potrivit Greek Reporter, de când a fost prezentată oferta acum câteva săptămâni doar 15 familii s-au arătat dornice să se mute. Între timp, anunțul autorităților locale a ajuns și în presa din Europa. Insula are electricitate, internet, telefonie, singura avertizare fiind legată de vremea imprevizibilă pe timp de furtună.Antikythera este renumită pentru o mașină antică, de bronz, descoperită aici de scafandri în 1900. Cunoscută de arheologi drept “Mașina Antikythera”, aceasta este de fapt un calculator antic folosit pentru a prezice pozițiile astronomice, precum și eclipsele.

Cel mai notoriu criminal din Olanda, condamnat la închisoare pe viață

Cel mai notoriu criminal din Olanda, Willem Holleeder, a fost condamnat ieri la închisoare pe viață, informează dpa. Un tribunal din Amsterdam l-a găsit vinovat pe Holleeder (61 de ani) de comandarea a cinci asasinate și de o omucidere, fapte comise între 2002 și 2006. Willem Holleeder a fost o figură dominantă a crimei organizate din Olanda timp de peste 35 de ani. A devenit cunoscut pe plan internațional după ce l-a răpit, în 1983, pe magnatul berii Freddy Heineken. El și-a susținut nevinovăția pe tot parcursul procesului. Potrivit deciziei anunțate joi, Holleeder a acționat mânat de dorința de putere și de interese financiare. Victimele sale erau alți lideri ai crimei organizate, complici și chiar membri de familie. Două dintre surorile sale care au înregistrat în secret, ani la rând, convorbirile cu el și au predat înregistrările procuraturii au fost martori ai acuzării.Una dintre ele, Astrid Holleeder, a și scris un bestseller internațional pe această temă, care a stat la baza unui film.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.