Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Furie la Ankara după ce Erdogan a fost caricaturizat în Charlie Hebdo

Ziarul de Vrancea
28 oct 2020 1930 vizualizări

Țările din Occident care atacă islamul vor “să relanseze cruciadele”, a tunat președintele turc

Turcia a anuțat ieri că va recurge la măsuri “judiciare și diplomatice”, după publicarea de către săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi a președintelui Recep Tayyip Erdogan. “Acțiunile judiciare și diplomatice necesare vor fi întreprinse împotriva zisei caricaturi”, a anunțat conducerea comunicării președințeii turce într-un comunicat - în franceză -, în contextul unor tensiuni tot mai puternice între Ankara și Paris.

La scurt timp după această declarație, Parchetul din Ankara a anunțat că deschide o anchetă împotiva conducerii Charlie Hebdo.

Revista satirică franceză a publicat marți seara, pe rețele de socializare, prima pagină a ultimului său număr, pe care apare o caricatură a lui Erdogan, în slip, cu o bere în mână și care ridică rochia unei femei strigând “Uuuh! Profetul!”. Această reprezentare puțin flatantă a liderului turc a provocat furia Ankarei.

Președintele turc a condamnat ieri “cu cea mai mare fermitate” această “caricatură abjectă” care reflectă, în opinia sa, o “ostilitate față de turci și islam”. Țările occidentale care atacă islamul vor “să relanseze cruciadele”, a mai acuzat președintele Erdogan.

Aceste noi tensiuni intervin într-un context de criză diplomatică între Turcia și Franța, două state membre NATO cu relații agitate. Erdogan și-a îndemnat luni concetățenii să boicoteze produsele franțuzești, la câteva zile după ce Parisul și-a rechemat ambasadorul de la Ankara, dupăce șeful statului turc a pus în discuție “sănătatea mentală” a omologului său francez Emmanuel Macron.

Turcia îi reproșează președintelui francez Emmanuel Macron faptul că și-a exprimat susținerea față de caricaturizarea profetului Mahomed, în cadru unui omagiu național adus profesorului Samuel Paty, decapitat pentru că a arătat caricaturi cu Mahomed ale Charlie Hebdo la ore.

Săptămânalul a fost în 2015 victima unui atentat jihadist, soldat cu 12 morți, inclusiv jurnaliști și caricaturiști ai publicației.

Studiu: 82% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D

Peste 80 % dintre pacienții care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, iar această insuficiență este mai frecventă la bărbați, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism și pentru care au fost monitorizați 216 pacienți. Bolnavii de COVID-19 care au fost observați în cadrul acestui studiu se aflau internați la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din orașul spaniol Santander.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentrația de calciu din sânge și care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societății de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experți din 122 de țări. Deficiența de vitamina D este asociată unei varietăți de probleme de sănătate, iar comunitatea științifică cercetează încă motivul.

De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor. În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată și tratată deficiența de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii și pacienții cu comorbidități.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienților cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că “ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât și al celui imunitar”, notează expertul. Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienți cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D și că bărbații prezentau niveluri mai scăzute decât femeile. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentrațiile sau deficiența de vitamina D și gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau țări. Este vorba însă despre un studiu observațional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienților cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii și controlate.

Nicio țară din UE, în afară poate de Polonia, nu l-ar realege pe Trump

Dacă președintele Statelor Unite, Donald Trump, ar încerca să fie reales într-o țară din Uniunea Europeană, nu ar avea aproape nicio șansă, arată un sondaj publicat miercuri de cercetători din Germania. Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, ar întruni în statele europene circa 45% din voturi. Conform studiului realizat de Fundația Bertelsmann, circa 38% din cetățenii UE nu ar vota pentru niciunul din cei doi candidați americani, dacă ar avea acest drept. Rezultatele diferă de la o țară la alta. Polonia este singura unde Trump ar fi votat de mai mulți alegători decât Biden - cei doi ar obține 38%, respectiv 30%. Polonezii doresc o relație mai apropiată cu americanii din motive istorice, apreciază autoarea studiului, Isabell Hoffmann. Circa 77% din polonezi consideră că democrația din SUA funcționează bine, în timp ce 51% din toți europenii chestionați apreciază că a eșuat. Totuși, Statele Unite sunt mult mai bine cotate ca partener decât China, arată sondajul. “Patru ani de guvernare a lui Trump au lăsat urme asupra cetățenilor UE. Aceștia recunosc importanța relației transatlantice, dar sunt categorici în aprecierea a ceea ce o menține”, a declarat Hoffmann.

Sondajul a fost realizat în intervalul 9 iulie - 28 septembrie, pe un eșantion de 13.808 de persoane din toate statele membre ale Uniunii Europene, și are o marjă de eroare de ^/-1%.

Conservatorii polonezi își mobilizează susținătorii împotriva femeilor

Liderul partidului ultracatolic și naționalist Lege și Justiție (PiS) la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunțat marți “tentative de a distruge” țara și i-a îndemnat pe susținătorii săi “să apere bisericile” împotriva manifestanților pro-avort, informează AFP. Kaczynski, vicepremier responsabil pentru securitate, dar care este considerat principalul factor de decizie în toate chestiunile cele mai importante, a criticat vehement “nihilismul” și “vulgaritatea” atacurilor care, în opinia sa, “au drept scop distrugerea Poloniei”, țară atașată valorilor catolicismului.

“Îi îndemn pe toți membrii PiS și pe toți cei care ne susțin să apere bisericile poloneze, cu orice preț”, a declarat Kaczynski într-o alocuțiune televizată.

Polonia este de cinci zile scena unor proteste la nivel național după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituțional polonez de a interzice avortul chiar și în caz de malformații grave ale fătului, întrucât ar fi “incompatibil” cu Constituția. Decizia, salutată de PiS, restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte și la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest. “Nu vom accepta atacurile împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, bisericilor”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce edificii religioase au fost luate ca țintă de protestatari, duminică.

Marșurile de protest au continuat marți în mai multe orașe ale Poloniei, iar mișcarea Greva Națională a Femeilor, urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a cerut demisia guvernului. Mai multe organizații feministe au îndemnat femeile să intre în grevă miercuri și să manifesteze vineri.

În Polonia se înregistrează mai puțin de 2.000 de avorturi legale pe an și majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformațiilor fetale grave. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.

Șoferul camionului “morții” de la Londra a dat alerta la 23 de minute după ce a descoperit cadavrele

Șoferul camionului la bordul căruia au fost găsiți morți 39 de migranți vietnamezi, în urmă cu un an, la Londra, a așteptat 23 de minute înainte să sune poliția, acuză procuratura în cadrul procesului, în capitala britanică.

Maurice Robinson, în vârstă de 26 de ani, care a pledat vinovat de omor prin imprudență, a descoperit cadavrele la prima oră, la 23 octombrie 2019, într-o zonă industrială din estul Londrei. El a preluat remorca, care venea de la Zeebruges, în Belgia, din portul Purfleet, în sud-estul Angliei, după care a deschis ușile remorcii la Thurrock, în apropierea portului.

Înăuntru, el a descoperit cadavrele migranților, inclusiv a doi adolescenți în vârstă de 15 ani, care s-au sufocat în acest spațiu închis, în care temperatura a urcat până la 38,5°C. În loc să cheme imediat poliția, șoferul a dat mai multe telefoane altor membri ai rețelei de trafic de migranți, a declarat procurorul marți, la Tribunalul Penal Old Bailey, la Londra.

Patru bărbați sunt judecați - începând din această săptămână - la Old Bailey cu privire la omor sau ajutarea imigrației clandestine.

Principalii doi suspecți, șoferul camionului în care au fost găsite corpurile, Maurice Robinson, și un alt nord-irlandez, suspectat de organizarea șoferilor care au participat la rețeaua de trafic, au pledat vinovat și urmează ca pedepsele să fie stabilite ulterior.

Peste 70 de milioane de americani au votat anticipat

Peste 70 de milioane de milioane de americani au votat deja, prin corespondență sau în persoană, cu o săptămână înainte de alegerile americane în care președintele în exercițiu Donald Trump îl înfruntă pe democratul Joe Biden. În 2016 au votat în total 138 de milioane de americani. Aceste 70 de milioane de alegători care au votat anticipat reprezintă peste 50% din voturile exprimate în ultimele alegeri prezidențiale. Aceste voturi anticipate se explică prin criza cauzată de pandemia covid-19 și prin frica față de întârzierea poștei.

Americanii afiliați taberei democrate au votat în majoritatea lor prin corespondență, în timp ce republicanii s-au dus la secțiile de votare. Donald Trump s-a exprimat împotriva votului prin corespondență, apreciind că poate fi fraudat. Pentru moment, democrații îi devansează cu mult pe republicani și înregistrează două treimi din voturile deja înregistrate.

Însă alegătorii lui Donald Trump reduc, săptămână de săptămână, acest avantaj, la secțiile de votare.

Michael McDonald, administratorul United States Election Project, un profesor de științe politice la Universitatea din Florida, ediția din 2020 a alegerilor americane ar putea să mobilizeze mai mulți alegători ca niciodată - 150 de milioane, reprezintând 65% din alegători, cel mai mai procent din 1908 încoace.

Site-ul campaniei lui Trump, atacat

Site-ul campaniei președintelui Donald Trump a fost atacat marți noapte, pentru scurt timp. „Acest site a fost confiscat”, a fost mesajul care apărea pe donaldjtrump.com. „Lumea s-a săturat de știrile false răspândite zilnic de președinte”, a continuat. Cei care au atacat site-ul au transmis că au informații care îl discreditează pe președinte și familia lui și au cerut plata în criptomonedă pentru acestea. La scurt timp, site-ul a fost offline și reabilitat rapid fără mesajul respectiv. Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, Tim Murtaugh, a declarat că „site-ul a fost deteriorat și lucrăm cu autoritățile pentru a investiga sursa atacului”. „Nu a existat expunere la date importante, pentru că nu există astfel de informații stocate pe site”, a mai spus el. În luna iulie, mai multe conturi de Twitter, inclusiv al lui Joe Biden, rivalul lui Trump în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, și al fostului președinte Barack Obama, au fost atacate într-o altă schemă prin care se dorea obținerea de criptomonede. Contul lui Trump nu a fost afectat. Un adolescent din Florida a fost acuzat pentru acest atac.

Un ciocolatier belgian, desemnat cel mai bun patiser-cofetar din lume

Un ciocolatier belgian a fost desemnat cel mai bun patiser-cofetar din lume de către un juriu independent de jurnaliști, consolidând astfel reputația Belgiei în domeniul producției de ciocolată de cea mai bună calitate, informează Reuters. Pierre Marcolini a primit acest premiu atribuit de World Pastry Stars, o organizație cu sediul în Italia, compusă din maeștri bucătari din patiseria tradițională și din țări specializate în producția de ciocolată, precum Franța, Elveția și Japonia. Renumite pentru stilul lor minimalist, produsele create de Pierre Marcolini au devenit de-a lungul anilor adevărate cadouri de lux, iar unele dintre cutiile sale de ciocolată se vând cu peste 100 de euro, deoarece expertul belgian oferă adeseori un aspect sofisticat prăjiturilor, bomboanelor, pricomigdalelor și jeleurilor sale.

Pierre Marcolini a deschis cofetării în mai multe țări, inclusiv în Germania și în China, care se aseamănă cu magazinele de lux. După ce a primit acest trofeu, Marcolini a spus că îl consideră un fel de justificare pentru proiectele sale “nebunești, care au scopul de a renova, transforma, schimba și moderniza universul patiseriei și al industriei ciocolatiere”. Ciocolatierul belgian, în vârstă de 56 de ani, s-a născut la periferia orașului Charleroi și și-a deschis prima cofetărie la Bruxelles în urmă cu 25 de ani. El speră că ciocolata ar putea să aducă oamenilor o anumită alinare în această perioadă dificilă, marcată de pandemia de coronavirus. Belgia este o țară care se mândrește cu meșteșugul său din industria ciocolatieră, la peste un secol după ce Jean Neuhaus a inventat pralinele - bomboane cu o crustă tare din ciocolată, umplute cu cremă -, în 1912. Belgia se confruntă însă cu o concurență tot mai acerbă din partea unor producători străini din Canada și Malaezia, care își promovează produsele cu mesaje precum “ciocolată în stil belgian” sau “ciocolată după o rețetă belgiană”. În Belgia există peste 200 de producători de ciocolată, peste 2.000 de magazine și muzee dedicate ciocolatei, trasee turistice și ateliere, inclusiv Muzeul produselor din cacao și ciocolată din Bruxelles.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.