Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Erdogan vrea să-i judece pe asasinii lui Khashoggi la Istanbul

Ziarul de Vrancea
22 oct 2018 1185 vizualizări

Părți dintre trupul jurnalistului ar fi fost descoperite în grădina consulatului saudit, susțin surse citate de presă

Surse au declarat pentru publicația britanică Sky News că părți din trupul neînsuflețit al jurnalistului saudit au fost găsite în grădina consulului general al Arabiei Saudite la Instanbul. Sky News scrie că trupul a fost „dezmembrat” și fața acestuia, „desfigurată”.

Descoperirea vine după ce președintele turc Recep Erdogan a declarat în fața parlamentului de la Ankara că Arabia Saudită trebuie să facă lumină în cazul asasinării.  El a îndemnat ieri la judecarea la Istanbul a presupușilor asasini ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și a insistat asupra caracterului atent premeditat al acestei crime, contrazicând versiunea prezentată de Riad. ”Conștiința internațională se va liniști doar când toate persoanele implicate, de la executanți la comanditari, vor fi fost pedepsite”, a declarat Erdogan, într-un discurs pe care l-a susținut în fața membrilor grupului parlamentar al formațiunii sale, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator). ”La Istanbul s-au desfășurat faptele. Ca atare, propun ca cei 18 suspecți să fie judecați la Istanbul. Hotărârea aparține (Guvernului saudit), însă asta este propunerea mea, cererea mea”, a adăugat el.

Erdogan a expus, cu  forță, detalii ale pregătirilor întrerpinse de angajați ai consulatului saudit la Istanbul și de un comando de 15 agenți trimis de Riad să comită crima, pe care a catalogat-o ”asasinat politic”.

Erdogan a declarat că asasinatul a fost ”planificat” cu mai multe zile înainte ca Khashoggi să se ducă la consulat, pe 2 octombrie, la o întâlnire în vederea unui demers administrativ.

Supravegherea video, dezactivată

Agenții trimiși de Riad au efectuat, astfel, reperaje în oraș, într-o pădure, înainte de crimă, iar circuitul supravegherii video a consulatului a fost ”dezactivat” în acea dimineață, a spus Erdogan, confirmând astfel informații dezvăluite în ultimele zile de presa turcă.

Erdogan nu a precizat, însă, pe ce elemente își bazează spusele. El nu a menționat vreo clipă eventuale înregistrări audio sau video, despre care vorbesc, de la începutul anchetei, presa turcă și anumiți oficiali turci. ”În acest stadiu, toate elementele și probele care au fost descoperite indică faptul că Jamal Khashoggi a fost victima unui asasinat sălbatic”, a adăugat el. El a mai declarat că probele confirmă caracterul ”premeditat” al crimei, spre deosebire de versiunea saudită, potrivit căreia Khashoggi a fost ucis într-un interogatoriu care s-a terminat prost.

Erdogan, a cărui țară întreține relații complexe cu Arabia Saudită - un rival diplomatic, dar totodată un important partener economic -, a părut atent să-l cruțe pe regele Salman, declarându-se ”încrezător” în faptul că acesta din urmă cooperează cu Turcia în ancheta.

Riadul a sfârșit prin a mărturisi, sâmbătă, că Khashoggi a murit în consulat, afirmând că a decedat într-o ”încăierare”. A fost vorba despre o ”operațiune neautorizată” de către putere și despre care prințul moștenitor bin Salman nu a fost informat. Însă, în contextul unui val de dezvăluiri macabre în presă și ale unor oficiali turci, această versiune nu a convins.

Cele mai ample manevre militare ale NATO din ultimii 30 de ani

n este o demonstrație de forță care irită Rusia vecină

Aproximativ 50.000 de soldați, sprijiniți de mijloace materiale considerabile, vor lansa joi în Norvegia cele mai ample manevre militare ale NATO de la încheierea Războiului Rece.  

Exercițiul Trident Juncture 18, preconizat să se desfășoare până la 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianței Nord-Atlantice pentru a interveni în salvarea unuia dintre membrii săi. Este vorba de “demonstrarea capacității de apărare a NATO împotriva oricărui adversar”, a afirmat amiralul american James Foggo, comandantul șef al exercițiului. “Nu vizează o anumită țară”, a adăugat el.

Dar Rusia apare involuntar în mintea tuturor, mai ales că a efectuat cele mai vaste manevre din istoria sa în septembrie în Extremul Orient, notează AFP. “Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă pentru Norvegia”, susține ministrul apărării norvegian, Frank Bakke-Jensen. “Dar într-o situație de securitate atât de complicată ca astăzi (...) un incident altundeva ar putea foarte bine să sporească tensiunea în Nord și dorim să pregătim Alianța să evite orice incident nefericit”, a explicat el.

“Clinchete de arme”

Chiar dacă manevrele vor fi organizate la o distanță apreciabilă de frontiera ruso-norvegiană, care se întinde pe o lungime de 198 km în Arctica, Moscova și-a manifestat indignarea. În afară de Trident Juncture 18, SUA și Marea Britanie și-au intensificat desfășurările în țara scandinavă pentru a-și aclimatiza trupele la vremea rece. Pe termen lung, un contingent de 700 de pușcași marini americani se va afla permanent, prin rotație, pe teritoriul Norvegiei. “Principalele țări NATO își cresc prezența militară în regiune, în apropiere de frontiera Rusiei”, a denunțat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, denunțând “clinchete de arme”. “Astfel de acțiuni iresponsabile vor duce în mod inevitabil la destabilizarea situației politice și militare în Nord, la o creștere a tensiunilor”, a afirmat ea, promițând “măsuri necesare de răspuns”.

Sub președinția lui Vladimir Putin, armata rusă și-a consolidat în mod semnificativ capacitățile în Arctica. Baze militare aeriene au fost renovate sau construite și au fost instalate noi radare și sisteme de rachete antiaeriene.

Flota rusă a Nordului urmează să primească cinci nave noi de război, cinci vase de sprijin și 15 avioane și elicoptere până la sfârșitul acestui an, potrivit ministrului apărării rus Serghei Șoigu.

Reunind cele 29 de țări membre ale NATO, cărora li se vor alătura Suedia și Finlanda, exercițiul impune prin amploarea mijloacelor utilizate. Cei 50.000 de soldați vor fi sprijiniți de 10.000 de vehicule, 250 de avioane și 60 de nave, inclusiv un portavion SUA.

Doi observatori ruși și doi belaruși au fost invitați să asiste.

Donald Trump s-a autoproclamat „un naționalist”

Președintele american, Donald Trump, s-a autoproclamat ca fiind un „naționalist” la un miting din Houston. Trump și-a avertizat suporterii că democrații doresc să reinstaureze influența „globaliștilor corupți și avizi de putere”. „Știți ce este un globalist? Un globalist este o persoană care dorește ca planeta să meargă bine și, sincer, fără să îi pese de țara noastră prea mult. Știți ceva, nu putem să permitem așa ceva”, a declarat Trump. „Există un cuvânt. Este de modă veche. Se numește naționalist. N-ar trebui să folosim acel cuvânt. Știți ce sunt eu? Sunt un naționalist. Folosiți acel cuvânt.”, a adăugat Trump. La auzul acestor cuvinte, mulțimea a început să scandeze „SUA, SUA”.

Fostul vicepreședinte, Joe Biden, a făcut referire deseori la creșterea în popularitate a unui „naționalism fals” atunci când a vorbit despre Trump.

Președintele american și-a exprimat deseori dorința de a pune „America pe primul loc” și a criticat alianțe globale precum NATO sau ONU, iar recent a redus ajutoarele SUA pentru Guatemala, Honduras și El Salvador.

China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume

Președintele chinez, Xi Jinping, a fost prezent ieri la inaugurarea celui mai lung pod maritim din lume, cel care conectează Hong Kong, Macao și orașul chinez Zhuhai. Secțiunea de pod are o lungime de 35 de km la care se adaugă un tunel de 6,7 km. Podul face legătura între Hong Kong, o fostă colonie britanică și un teritoriu chinez autonom, punct financiar important, fosta colonie portugheză Macao și orașul chinez Zhuhai. Inaugurarea podului are loc cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea reformelor din China care au transformat țara într-o economie de piață.

Construirea podului a durat șapte ani și au contribuit experți din Marea Britanie, SUA, Elveția, Japonia și Olanda. Podul va reduce la jumătate durata traversării între China, Macao și Hong Kong.

Kremlinul admite că acordul nuclear cu SUA are probleme

Kremlinul a comunicat ieri că acordul nuclear din care Washingtonul vrea să se retragă are puncte slabe, dar nu este de acord cu abordarea periculoasă a SUA de se retrage fără a propune o alternativă. Rusia a precizat luni că va fi nevoită să răspundă pe măsură pentru a reinstaura echilibrul militar cu Statele Unite dacă Donald Trump chiar va retrage SUA din acordul nuclear și va dezvolta noi rachete. Președintele rus, Vladimir Putin, va discuta despre această problemă la Moscova cu consilierul pe securitate națională al lui Trump, John Bolton. Dmitry Peskov a declarat că se așteaptă ca Bolton să explice decizia SUA. „Bineînțeles că există puncte slabe, dar să distrugi acordul fără planuri pentru ceva nou, este ceva ce nu apreciem”, a declarat Peskov.

Bilete de autobuz în schimbul sticlelor de plastic goale

Al doilea oraș ca mărime din Indonezia a introdus o nouă modalitate prin care încearcă să-i încurajeze pe locuitori să recicleze deșeurile: aceștia pot beneficia de călătorii gratuite cu autobuzul în schimbul sticlelor de plastic goale, relatează Reuters. Potrivit schemei lansate în luna aprilie în Surabaya, navetiștii pot călători gratuit cu autobuzele roșii care circulă în oraș după ce aduc sticle de plastic goale pe care le lasă în stații. De asemenea, ei pot folosi sticlele de plastic pentru a “achita” în mod direct contravaloarea unei călătorii.

Un bilet de călătorie cu valabilitate de două ore “costă” zece pahare de plastic sau până la cinci sticle de plastic, în funcție de mărimea acestora, iar municipalitatea speră că astfel va reuși să atingă ținta ambițioasă de a elimina deșeurile din plastic până în anul 2020.

Surabaya este primul oraș din Indonezia care implementează o astfel de schemă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.