Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Epidemia bolii Lyme, experiment cu arme biologice scăpat de sub control?

Ziarul de Vrancea
16 iul 2019 2346 vizualizări

Un congresman american a cerut o investigație după ce mai multe articole ale unor oameni de știință ar confirma ipoteza

Camera Reprezentaților din SUA a cerut o investigație care să cerceteze dacă răspândirea bolii Lyme a fost provocată de un experiment prin care Pentagonul a încercat să transforme căpușele în arme biologice, notează Guardian. Camera Reprezentanților a aprobat un amendament al unui congresman republican, Chris Smith, prin care inspectorului general al departamentului apărării i se cere să cerceteze dacă SUA “a experimentat cu căpușe și alte insecte pentru folosirea lor ca arme biologice în perioada 1950 și 1975”. Ancheta trebuie să cerceteze scopul experimentului și “dacă unele căpușe sau insecte folosite în de experimente au fost eliberate în afara vreunui laborator, accidental sau experimental”. Smith a explicat că amendamentul său a fost inspirat de “un număr de cărți și articole care sugerează că au fost făcute cercetări importante la unitățile guvernului american, inclusiv în Fort Derick, Maryland și Plum Island, New York, pentru transformarea căpușelor și altor insecte în arme biologice”.

O nouă carte, publicată în luna mai de un membru al Universității Stanford, Kris Newby, a ridicat întrebări despre originea bolii ce afectează 400.000 de americani în fiecare an. În cartea “Mușcat: Istoria secretă a bolii Lyme și armele biologice” este citat cel care a descoperit patogenul Lyme, Willy Burgdorfer, acesta spunând că epidemia Lyme a fost provocată de un experiment militar care a fost scăpat de sub control.

Burgdorfer, care a murit în 2014, a lucrat ca cercetător în domeniul armelor biologice pentru armata SUA și a declarat că a avut rolul de a crește purici, căpușe, țânțari și alte insecte care se hrănesc cu sânge și de a le infecta cu agenți patogeni care provoacă boli la oameni.

Potrivit cărții, au existat programe pentru aruncarea de căpușe și alte insecte din aer, iar insecte neinfectate au fost eliberate în zone rezidențiale din SUA pentru a se vedea cum se răspândesc. Cartea sugerează că o astfel de schemă ar fi scăpat de sub control și ar fi dus la epidemia bolii Lyme din anii “60.

Musk lucrează la o interfață între creierul uman și computer

primul pas: o persoană să poată controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gândurilor

Proiectul Neuralink, ce dezvoltă o interfață care leagă creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni începând de anul viitor, a anunțat șeful său, Elon Musk. „Putem realiza o interfață creier-mașină completă”, a declarat Musk, marți seară, în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Științe din California unde miliardarul și membrii echipei Neuralink au susținut o prezentare a stadiului în care se află cercetarea lor. Proiectul poate „realiza un fel de simbioză cu inteligența artificială”, a precizat Musk. Antreprenorul futurist, creatorul mașinii electrice Tesla și proprietarul SpaceX, susține că ceea ce el numește „dantelă neurală”, o uniune între creier și computere, este o măsură esențială împotriva „amenințării existențiale” a inteligenței artificiale care, în opinia sa, reprezintă un pericol mai mare la adresa omenirii decât „pisicile domestice”. Neuralink a dezvăluit o primă versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat în creier printr-o incizie minusculă realizată de un robot conceput special pentru această sarcină de înaltă precizie. „Aceștia sunt electrozi minusculi pe care robotul îi implantează cu ușurință”, a explicat Musk adăugând că mii de electrozi ar putea fi conectați în viitor la creier. Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoană să poată controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gândurilor, însă tehnologia s-ar putea extinde în cele din urmă la alte dispozitive, cum ar fi uneltele robotizate. „Are un potențial enorm”, a estimat miliardarul care a adăugat că speră „să îl putem implementa la un om înainte de sfârșitul anului viitor”.

Potrivit unui neurochirurg din echipa Neuralink, una dintre primele aplicații ale acestei tehnologii este tratamentul afecțiunilor neurologice. Însă obiectivul pe termen lung este ca astfel de implanturi să fie îndeajuns de sigure, fiabile și simple încât să poată intra în câmpul chirurgiei elective, pentru persoanele care visează să confere creierului lor puterea unui computer. Elon Musk estimează că astfel de implanturi vor fi în curând la fel de comune precum chirurgia oculară cu laser. Musk a anunțat în 2017 înființarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfețe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.

El Chapo, mutat în închisoarea din care nu a evadat nimeni

n el va avea colegi celebri, printre care artizanii atacurilor de la 11 septembrie sau Boston n la Florence, condamnații sunt ținuți 23 de ore pe zi în celulele lor de o singură persoană, având o singură fereastră

Joaquin Guzman, baronul mexican al drogurilor cunoscut sub porecla de El Chapo, a evadat în trecut din două închisori de maximă securitate din Mexic, în unul dintre cazuri printr-un tunel de un kilometru și jumătate. Dar dacă autoritățile americane vor face ceea ce intenționează, o a treia evadare nu va mai fi posibilă, scrie Reuters. Oficialii americani nu au spus încă unde va fi încarcerat Guzman după sentința pe care o va da un judecător federal din Brooklyn. Probabil, însă, el își va petrece restul vieții în unitatea de maximă securitate din Florence, Colorado, cunoscută ca ADX Florence, cea mai sigură închisoare “Supermax” din Statele Unite.

Nimeni nu a evadat de aici de la inaugurarea ei ce a avut loc în 1994, iar numele lui Guzman se va adăuga la lunga lista de infractori celebri care își duc viața acolo. “Este foarte bine proiectată pentru scopul ei, acela de a găzdui cei mai periculoși infractori ai sistemului penitenciar federal”, spune Martin Horn, fost comisar al departamentului corecțional din New York, acum profesor la colegiul John Jay pentru Justiție Penală.

Pericol de evadare mai mare decât oricine altcineva

“În cele două evadări, Guzman a demonstrat că prezintă un pericol de evadare mai mare decât aproape oricine altcineva. Asta însemană că ADX Florence este locul potrivit pentru el”, a adăugat Horn.

Guzman, 62 de ani, a fost condamnat pe 12 februarie pentru aducerea a tone de cocaină, heroină și alte droguri în SUA ca lider al cartelui Sinaloa din Mexic, el acumulând în trecut putere prin asasinate și războaie cu cartelurile rivale.

În ADX Florence sunt acum 376 de deținuți, lista fiind un adevărat top al criminalilor celebri. Printre cei cărora le-a devenit casă pe viață se numără “Unabomber-ul” Ted Kaczynski, unul dintre artizanii atacurilor de la 11 septembrie, Zacarias Moussaoui, un condamnat pentru bombele din 1995 din Oklahoma, Terry Nichols, “Shoe Bomber” Richard Reid, atacatorul de la maratonul din Boston, Dzhokhar Tsarnaev, și Ramzi Yousef, încarcerat pentru atacul cu explozibili de la World Trade Center din New York din 1993. Martin Horn spune că ADX Florence “este, la propriu, săpată într-o coastă de munte, cu o infrastructură solidă de securitate”. Întrebat dacă Guzman ar putea să treacă prin ea, Horn a răspuns: “Niciodată nu aș spune niciodată, dar e foarte improbabil”. Condamnații de acolo sunt ținuți 23 de ore pe zi în celulele lor de o singură persoană, având o singură fereastră, îndreptată spre cer astfel încât să nu vadă decât cerul. Ei se pot uita la televizor în celulă și au acces la slujbe religioase și programe educaționale. În această închisoare “Supermax” sunt instituite restricții speciale astfel încât prizonierii nu pot influența lumea de afară și nici nu pot amenința pe cineva. Deținuții nu pot merge nicăieri fără escortă și sunt numărați de cel puțin șase ori pe zi.

Germania: Liderul CDU, noul ministru al Apărării

Annegret Kramp-Karrenbauer, liderul Uniunii Creștin Democrate aflată la putere în Germania, a fost numită noul ministru al Apărării, informație confirmată de un oficial al guvernului pentru Politico. Decizia a fost luată la doar câteva ore după ce predecesoarea sa, Ursula von der Leyen, a obținut susținerea Parlanentului European și a fost numită noua președintă a Comisiei Europene. Kramp-Karrenbauer va prelua mandatul oficial miercuri, conform Der Spiegel. Funcția de ministru al Apărării – care supervizează forțele armate subfinanțate ale Germaniei – este considerată una dificilă, care poate afecta sau chiar încheia cariera multor lideri. Von der Leyen era considerată unul dintre cei mai nepopulari politicieni din Germania. Kramp-Karrenbauer, poreclită AKK în Germania, este considerată favorită să ia locul cancelarului Angela Merkel după ce ea se va retrage. AKK a preluat conducerea CDU la sfârșitul lui 2018.

Președintele filipinez: “Nu răspund la întrebările unui caucazian”

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că nu va fi judecat niciodată de un tribunal internațional pentru ucidere în masă în războiul său împotriva drogurilor.  Într-un interviu televizat, Duterte a declarat că sistemul judiciar din Filipine funcționează bine, așa că ar fi „stupid” ca el să fie judecat de un tribunal internațional. „Voi fi judecat doar de un tribunal din Filipine. Condus de un judecător filipinez. Un procuror filipinez ... nu îi voi răspunde unui caucazian la întrebări acolo. Trebuie să fiți stupizi”, a declarat el. „Eu sunt un filipinez. Avem tribunale aici. Trebuie să mă aduceți în altă parte? Nu mi-ar plăcea. Am țara mea. Funcționează. Justiția funcționează aici”, a afirmat Duterte. El a declarat că se fac progrese în campania sa anti-droguri. Duterte a informat că suspecții ar trebui să aibă de ales „între a renunța la droguri sau la viață” însă a precizat că este vorba doar de o expresie, nu de un ordin de a ucide. „Dacă le place sau nu, voi duce la capăt ce am început”, a declarat el.

Săptămâna trecută, Amnesty International (AI) a cerut ONU o anchetă independentă cu privire la miile de filipinezi uciși în numele războiului declarat drogurilor de către Duterte, denunțând abuzuri devenite “sistematice”, comise în “impunitate”. Represiunea, care se bucură de un adevărat succes în rândul multor filipinezi, constituie politica-far a șefului statului însă crimele comise noaptea de către polițiști filipinezi sunt condamnate la nivel internațional.

Rodrigo Duterte a ajuns la putere în 2016, cu promisiunea de a eradica traficul de droguri, punând să fie uciși prin împușcare zeci de mii de presupuși traficanți și toxicomani. El a promis ca peștii din Golful Manilei să se îngrașe cu cadavrele lor. În al doilea raport referitor la acest subiect, Amnesty subliniază că victimele sunt în principal filipinezi săraci care figurează, marea majoritate, pe “liste de supraveghere a drogurilor”. Presa nu este interesată de masacru, autoritățile nu anchetează și nu există nici programe de îngrijire adecvate pentru toxicomani.

Lavrov: Rusia nu intenționează să recunoască independența autoproclamatelor republici din Donbas

Federația Rusă nu va recunoaște independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk din Donbas (estul Ucrainei), dar speră că autoritățile de la Kiev vor iniția negocieri directe cu rebelii, iar în final le vor acorda un “statut special” celor două regiuni, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu apărut miercuri în săptămânalul rusesc “Argumentî i faktî”, citat de portalul ucrainean Cenzor.net. “Donbasului trebuie să i se acorde un statut special, care să fie fixat în Constituția Ucrainei”, susține Lavrov în acest interviu. “Conducerea ucraineană trebuie să se întoarcă cu fața spre proprii cetățeni, să renunțe la politica sufocării economice a Donbasului, să recunoască dreptul locuitorilor din Donețk și Lugansk să vorbească în limba lor maternă (rusa), să-și sărbătorească datele sfinte și sărbătorile, să-și onoreze eroii lor”, a spus ministrul rus de externe, adăugând:”fără aceasta este cel puțin neserios de vorbit despre posibilitatea de restabilire a încrederii locuitorilor din Donețk și Lugansk față de autoritățile ucrainene”. “Condiția fundamentală este, desigur, stabilirea unui dialog direct și plin de conținut între Kiev și autoproclamatele republici nerecunoscute, conform prevederilor acordurilor de la Minsk”, a insistat Serghei Lavrov. El a subliniat faptul că, la ora actuală, părțile ar trebui să se concentreze asupra punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, aprobate printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul rus a menționat că pentru aceasta este necesar să fie restabilită activitatea Grupului de contact, din care fac parte reprezentanți ai Kievului, Donețkului și Luganskului, cu medierea Rusiei și a OSCE. Atunci și formatul de negocieri “Normandia” (Franța, Germania, Rusia și Ucraina) va funcționa mai eficient, consideră el. Kievul și Occidentul acuză în mod constant Rusia de furnizarea de sprijin militar rebelilor separatiști proruși din estul Ucrainei, care luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene. Moscova neagă acuzațiile, în pofida tuturor evidențelor.

Record de căldură în cea mai nordică așezare permanentă din lume

Mercurul termometrelor a urcat duminică la 21 de grade Celsius în Alert, cea mai nordică așezare permanentă din lume, situată la mai puțin de 900 de kilometri de Polul Nord, stabilind un “record absolut” de căldură pentru această stațiune meteorologică, a precizat serviciul meteorologic canadian. “Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele și sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală”, a declarat Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului. Alert este o bază militară permanentă stabilită pe paralela 82, care servește în special ca punct de interceptare a comunicațiilor ruse, iar din 1950, aici se află și o stațiune meteorologică. Duminică au fost înregistrate 21 de grade: “Este un record absolut, nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Castellan, subliniind că luni s-au înregistrat 20 de grade.

Marți, mercurul termometrelor a urcat la 17,6 grade la ora locală 16:00 (20:00 GMT) “și poate crește în continuare”, a mai afirmat acesta. “Nu este exagerat să o denumim un val de căldură arctică”, a spus la rândul său pentru AFP David Phillips, climatolog principal în cadrul Ministerului canadian al Mediului, precizând că este vorba “de recorduri înregistrate în fiecare dintre aceste zile”. Temperaturi atât de ridicate în nord, “este absolut înfricoșător”, potrivit lui Castellan, mai ales că “avem temperaturi mult mai ridicate ca de obicei de o săptămână și jumătate”. Precedentul record - 20 de grade Celsius - a fost consemnat în data de 8 iulie 1956, însă începând din 2012, temperaturi cuprinse între 19 și 20 de grade au fost înregistrate în mai multe zile la această stațiune situată pe țărmul Oceanului Arctic.

Media zilnică pentru luna iulie este de 3,4 grade la Alert, iar media temperaturilor maxime este de 6,1 grade Celsius.

Preot, aruncat de pe scenă după ce a spus că femeile grase nu ajung în Rai

Un preot din Brazilia, care ținea o slujbă în fața unui public mare, a fost împins de pe scenă de o femeie, după ce ar fi spus că “femeile grase nu ajung în Rai”. Preotul, pe numele lui Marcelo Rossi, un lider religios cunoscut în Brazilia, a scăpat fără răni în urma incidentului. Deși acesta nu a fost filmat jignind femeile supraponderale înainte să fie atacat, el ar fi spus la începutul slujbei că “femeile grase nu ajung în rai”, potrivit Metro. Totodată, alte publicații arată că femeia care l-a atacat pe preot ar suferi de probleme psihice. Aproximativ 50.000 de oameni au asistat la scena șocantă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.