Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Cine sunt autorii masacrelor din SUA

Ziarul de Vrancea
4 aug 2019 2285 vizualizări

Patrick Crusius, un tip singuratic, simpatizant al politicilor anti-imigrație ale președintelui Trump, riscă pedeapsa cu moartea după ce a ucis 20 de persoane în Texas n simpatizant al democraților, Connor Betts și-a împușcat inclusiv sora în atacul armat din Ohio, soldat cu 9 morți

Autorul atacului armat de la magazinul Walmart din El Paso, statul american Texas, descris de cunoscuți drept un tânăr extrem de singuratic și de distant, “a spus tot” atunci când a fost interogat de polițiști, a declarat Greg Allen, șeful poliției din oraș. Allen nu a dat detalii cu privire la ceea ce le-a declarat suspectul autorităților. Însă șeful poliției din El Paso a apreciat că “pare tot mai plauzibil” faptul că individul este autorul manifestului postat pe site-ul 8chan - un forum care abundă în mesaje pline de ură și pe care și-au postat mesaje mai mulți indivizi care au comis crime în masă - cu circa o oră și jumătate înaintea atacului și în care tânărul avertizează cu privire la o “invazie” a imigranților latino-americani și își exprimă sprijinul față de bărbatul care a ucis în martie musulmani la o moschee din Christchurch, în Noua Zeelandă. Deși autoritățile nu au identificat în mod oficial suspectul, presa a relatat că numele acestuia este Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani, iar registrele închisorii din El Paso arată că un individ pe nume Patrick Crusius a fost acuzat duminică pentru crimă. Procurorul districtual din El Paso, Jaime Esparza, a declarat că va cere pedeapsa capitală pentru Crusius. Manifestul online a fost postat pe 8chan, un site popular în rândul reprezentanților extremei drepte, de un utilizator anonim care a mai încărcat un document salvat cu numele de “P. - Crusius”. Documentul a fost apoi retras și nu este clar ce anume conținea. Un cont pe Twitter ce pare să-i fi aparținut lui Crusius a fost închis sâmbătă seara. Mai multe tweet-uri postate de pe acest cont îl lăudau pe președintele american Donald Trump și îndeosebi încercarea sa de a construi un zid de-a lungul frontierei americano-mexicane.

“Nu vorbea cu nimeni”

Leigh Ann Locascio, o fostă vecină, a declarat că Patrick Crusius era un tânăr excesiv de singuratic și de distant, care stătea mereu singur în autobuzul școlar, vorbea urât despre alți copii care practicau sporturi sau cântau în formația școlii. Locascio a mai spus că Patrick Crusius “nu prea interacționa cu cineva”. Fiul ei, Tony Locascio, mergea la școală cu sora lui și cu Crusius. Tony Locascio a povestit că Patrick Crusius mergea fie doar în fața, fie doar în urma lor, nu interacționa niciodată cu ei și își vedea de ale lui. Lui Crusius îi plăceau animalele și avea șerpi pe post de animale de companie. “Nu vorbea cu nimeni. Nimeni nu-l cunoștea cu adevărat”, a povestit Tony. Un alt coleg de școală, Jacob Wilson, a declarat că Patrick Crusius era “foarte încăpățânat” în clasă și că încerca tot timpul “să preia controlul”, dar alți copii refuzau să lucreze cu el deoarece “era irascibil și îi sărea repede muștarul”. Copiii “se luau adeseori” de el din cauza felului în care Patrick vorbea și pentru că părea că este îmbrăcat cu haine căpătate, a spus fostul coleg. Wilson, acum în vârstă de 20 de ani, a mai povestit că în ultimul an de liceu a fost în aceeași clasă cu Patrick și că ceilalți copii îl persiflau neîncetat. “Tot timpul era câte unul care vorbea urât despre el, «Patrick e bătut în cap, prost»”, a declarat Wilson. Deși lucra ca ambalator manual într-un supermarket local, Crusius a scris pe profilul său de LinkedIn că “în general e nasol să muncești”, și a adăugat că “nu are de fapt nicio motivație să facă ceva, doar strictul necesar pentru a supraviețui de pe-o zi pe alta”. Autorul manifestului atribuit lui Crusius numea automatizarea “cea mai mare problemă a vremurilor noastre” și atrăgea atenția că vor avea loc “tulburări civile pe măsură ce oamenii își vor pierde locurile de muncă”. Imigranții - scria autorul manifestului - iau de la americanii get-beget un procent tot mai mare de locuri de muncă, din ce în ce mai puține. “Costul diplomelor universitare a explodat pe măsură ce valoarea lor s-a prăbușit. Asta a dus la o generație de studenți îndatorați, supracalificați care ocupă locuri de muncă de slugi, prost plătite și nesatisfăcătoare”. Autorul manifestului susținea că nu intenționează să supraviețuiască unui atac planificat asupra unei ținte “cu grad ridicat de vulnerabilitate”, adăugând: “Nu am de gând să mă predau nici măcar dacă rămân fără muniție. Dacă voi fi capturat, acest lucru se va întâmpla doar dacă vor reuși cumva să mă imobilizeze”. Șeful poliției din El Paso a declarat că atacatorul s-a predat poliției, care nu a fost nevoită să tragă niciun foc de armă pentru a-l captura.

Sora, cea mai tânără dintre victime

De partea celaltă, autorul atacului armat de la Dayton, care s-a soldat cu nouă morți în noaptea de sâmbătă spre duminică în orașul din nord-estul SUA, era un alb de 24 ani și printre victime se află și sora lui, au anunțat autoritățile locale. “Atacatorul a fost Connor Betts, alb, de 24 de ani”, a declarat Matt Carper, responsabil al poliției din Dayton, în cadrul unei conferințe de presă. Megan Betts, “o femeie albă în vârstă de 22 de ani”, se află printre victime, a adăugat el. Potrivit lui Carper, “este sora” atacatorului. Tânărul, echipat cu o vestă antiglonț, o pușcă de asalt și multă muniție, a deschis focul într-un cartier animat din Dayton, în jurul orei 01.00, în noaptea de sâmbătă spre duminică. El a ucis nouă persoane și a rănit alte 27 în mai puțin de un minut, înainte de a fi neutralizat de polițiștii care patrulau în zonă. Poliția a lansat o anchetă în anturajul său și pe rețelele sociale pentru a încerca să determine motivele actului său, însă a refuzat “să speculeze” înainte de a ști mai mult. Sora atacatorului este cea mai tânără dintre persoanele ucise. Potrivit conturilor sale de pe rețelele sociale, Connor Betts se identifica drept “democrat”, nu-l simpatiza pe Trump și glorifica violența și moartea.

Trump propune o încadrare mai mare a vânzărilor de arme de foc

Președintele american Donald Trump a propus ieri să se încadreze mai mult vânzările de arme de foc în Statele Unite, sugerând totodată ca această măsură să fie legată de reforma imigrației pe care afirmă că o dorește, după weekend-ul marcat de două atacuri armate sângeroase. “Noi nu-i putem lăsa pe cei care au murit la El Paso, în Texas, și la Dayton, în Ohio, să moară degeaba”, a scris el pe Twitter. “La fel cei care au fost răniți serios. Noi nu vom putea să-i uităm vreodată nici pe cei mulți dinaintea lor”, a adăugat el. “Republicanii și democrații trebuie să se adune și să obțină verificări de antecedente robuste, poate cuplând această lege cu o reformă a imigrației disperat de necesară”, a declarat Donald Trump. “Ceva bun, dacă nu MARE, trebuie să rezulte din aceste două evenimente tragice”, a apreiat el.

India revocă autonomia constituțională a Cașmirului indian

n  “Astăzi este ziua cea mai neagră a democrației indiene”, a scris un fost lider al regiunii, plasat în arest la domiciliu

Guvernul indian a anunțat ieri revocarea autonomiei constituționale a Jammu-și-Cașmir (nord) și dislocarea sa, o decizie explozivă, care vizează să plaseze sub o tutelă mai directă a New Delhi această regiune rebelă revendicată de Pakistan. Aceste măsuri fără precedent, pregătite în cel mai mare secret de către naționaliștii hinduși ai premierului Narendra Modi, sunt susceptibile să provoace o revoltă sângeroasă a Văii Srinagar, cu populație majoritar musulmană. Numeroși locuitori din această regiune hamalayană sunt ostili Indiei și sunt atașați autonomiei lor, de care se bucură de la începutul republicii federale indiene, în urmă cu șapte decenii. Preconizând eventuale tulburări, autoritățile au desfășurat în ultimele zece zile peste 80.000 de paramilitari suplimentari în această zonă deja puternic militarizată. Locuitorii Cașmirului erau rupți de restul lumii luni, mijloacele de comunicație erau blocate toate, ieșirile și adunările erau interzise, iar școlile închise. Naționaliștii hinduși, aflați la putere, au adoptat un decret prezidențial care abolește statutul special al statului Jammu-și-Cașmir (nord), care era garantat de Constituția indiană. Anunțul a fost făcut ieri în Parlament de către ministrul de Interne Amit Shah, acoperit de o hărmălaie asurzitoare în rândul opoziției. Decretul prezidențial “intră în vigoare imediat și înlocuiește de îndată” articolele constituționale referitoare la Jammu-și-Cașmir, inclusiv articolul 370, potrivit textului difuzat de Guvern. Articolul 370 al Constituției indiene conferea o marjă de manevră importantă Jammu-și-Cașmir în gestionarea afacerilor sale. El autoriza Guvernul central de la New Delhi să legifereze doar în domeniile Apărării, Afacerilor Externe și Comunicațiilor în regiune, restul revenind adunării legislative locale. Revocarea autonomiei Cașmirului este o veche promisiune de campanie a naționaliștilor hinduși ai lui Narendra Modi, care a fost reales triumfal în primăvară în al doilea mandat. Cașmirul este, de fapt, împărțit între India și Pakistan de la împărțirea Imperiului colonial britanic al Indiilor în 1947, care-l revendică amândouă. Cei doi frați inamici din Asia de Sud au purtat două războiale în centrul cărora s-a aflat Cașmirul. “Astăzi este ziua cea mai neagră a democrației indiene”, a scris pe Twitter fosta șefă a Executivului Jammu-și-Cașmir Mehbooba Mufti. “Decizia unilaterală a Guvernului indian de a aboliarticolul 370 este ilegală și neconstituțională și va face din India o forță de ocupație în Jammu-și-Cașmir”, a declarat, pe rețeaua de socializare, această reprezentantă politică, plasată în arest la domiciliu în noaptea de duminică spre luni, la fel ca omologii săi din alte partide locale.

Anchetă cu privire la spălare de bani împotriva organizației lui Navalnîi

Justiția rusă a deschis în weekend o anchetă cu privire la “spălare” de bani contra organizației principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce susținătorii acestuia manifestau la Moscova cerând alegeri libere. Anchetatorii acuză “Fondul de luptă împotriva corupției” al lui Navanîi de faptul că a primit în mod ilegal aproape un miliard de ruble (13,8 milioane de euro). Aleksei Navalnîi se află în detenție pe o perioadă de 30 de zile după ce a îndemnat la manifestații. “Anchetatorii vor stabili sursele acestor fonduri criminale, suma lor și tot grupul de persoane implicat în acest mecanism de finanțare ilegală”, a anunțat în weekend, într-un comunicat Comitetul rus de anchetă. “Fondul de luptă împotriva corupției” al lui Aleksei Navalnîi se află la originea a numeroase anchete cu privire la felul de viață fastuos și corupția elitei ruse. Ignorat de presa publică, el este prezent pe rețele de socializare, unde postările îi sunt împărtășite masiv, mai ales una în care premierul rus Dmitri Medvedev este acuzat că se află la conducerea unui imperiu imobilizar. În ultima sa anchetă, difuzată joi, Aleksei Navalnîi o acuză pe adjuncta primarului Moscovei, Natalia Sergunina, de deturnarea unor fonduri publice în valoare de miliarde de ruble în administrarea fondului locativ al primăriei. Aleksei Navalnîi ispășește în prezent 30 de zile de detenție în urma unor îndemnuri la manifestații. Spitalizat weekendul trecut în urma unei “grave reacții alergice” și apoi trimis înapoi în celulă, el a depus plângere în justiție cu privire la o posibilă “otrăvire”.

Chișinău: Noul procuror general a deschis dosar penal pentru uzurparea puterii de stat contra fostei guvernări

Procurorul General interimar din Republica Moldova, Dumitru Robu, numit în funcție săptămâna trecută, a dispus deschiderea unui dosar penal privind uzurparea puterii de stat, de către fosta guvernare, în perioada 7-14 iunie a anului acesta, transmite Radio Chișinău. Ordonanța dată de fostul interimar de la șefia Parchetului General, Igor Popa, pe 23 iulie, prin care se dispunea neînceperea urmăririi penale, a fost anulată pentru erori de fapt și de drept. Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigație din diferite subdiviziuni ale organelor de drept. „Castelul din cărți de joc construit de Plahotniuc și slugile sale începe să se prăbușească!”, a reacționat, pe Facebook, ministrul de Interne Andrei Năstase, cel care depusese plângerea penală inițială. “Denunțul meu va fi așadar examinat de Procuratură! Cei vinovați de această crimă gravă – cea mai gravă dintre toate – trebuie să fie trași la răspundere! Voi lupta până la capăt și voi furniza Procuraturii toate informațiile necesare pentru bunul mers al anchetei!”, spune Năstase. În denunțul depus la data de 18 iunie, Năstase solicita tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, ridicarea imunității parlamentare a lui Vladimir Plahotniuc precum și tragerea la răspundere a liderului PDM, potrivit Unimedia.

Rușii au o opinie mai favorabilă despre fostul guvern sovietic decât despre cel actual

Rușii au o opinie mai favorabilă despre fostul guvern sovietic decât despre cel actual, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivel național și publicat ieri de cel mai mare institut de studii sociologice independent din Rusia, Centrul Levada. Respondenții au trebuit să aleagă cinci caracteristici dintr-o listă de 20 pentru a descrie fiecare guvern analizat. Primele patru calități în cazul guvernului sovietic au fost toate pozitive, iar pentru guvernul actual toate negative. Astfel, guvernul sovietic era “apropiat de popor” (29% dintre respondenți), “puternic” (în opinia a 25% dintre cei intervievați), “corect” (22% din respondenți) și “cinstit” (20%). În schimb, 41% dintre respondenți sunt de părere că executivul actual este “corupt”, 31% cred că el este “departe de popor”, 24% “birocratic” și 19% “obtuz”. Doar 15% dintre respondenți au indicat că, în opinia lor, guvernul actualul de la Moscova este unul “cinstit”.

Noua Zeelandă este decisă să legalizeze avortul

Noua Zeelandă este decisă să legalizeze avortul, această măsură făcând parte dintr-o reformă legislativă mai amplă ce urmează a fi prezentată ieri la Wellington. În prezent, avortul este considerat infracțiune în Noua Zeelandă și poate fi realizat numai în cazul în care viața mamei este în pericol sau pentru protejarea sănătății fizice sau mentale. O astfel de procedură trebuie să fie aprobată de doi medici. Proiectul de lege, a cărui primă lectură este prevăzută pentru joi, va elimina condițiile privind testele legale pentru o femeie a cărei sarcină este mai mică de 20 de săptămâni. Ulterior, un medic specialist va trebui să garanteze că avortul este necesar. “Avortul este singura procedură medicală care încă este o infracțiune în Noua Zeelandă. Este timpul ca acest lucru să se schimbe. Această lege va moderniza actele normative privind avortul prin aducerea legislației noastre în concordanță cu cea din multe alte țări dezvoltate”, a declarat ministrul justiției neo-zeelandez Andrew Little. “Avortul în siguranță ar trebui să fie tratat și reglementat ca o problemă medicală - o femeie are dreptul de a alege ce se întâmplă cu corpul său”, a subliniat Little. Proiectul de lege va fi analizat de un comitet de experți care va ține cont și de opinia publicului. În parlament, această lege va fi tratată ca o problemă de conștiință, ceea ce înseamnă că politicienii pot vota independent de poziția partidelor cărora le aparțin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.