Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Aproape 40% dintre ruși nu-l mai vor pe Putin la conducerea Rusiei după 2024

Ziarul de Vrancea
29 iul 2019 2156 vizualizări

Procentul rușilor care nu mai doresc ca Putin să rămână la conducerea Rusiei după încheierea actualului mandat este cel mai mare din ultimii ani

Circa 38% dintre ruși nu mai vor ca președintele rus Vladimir Putin să rămână pentru un nou termen la conducerea Rusiei după 2024, când îi expiră actualul mandat de șase ani, potrivit rezultatelor sondajului Centrul Levada, cea mai importantă instituție independentă de sondare a opiniei publice din această țară, informează dpa. Putin, care se află la putere - fie ca președinte, fie în calitate de premier - de aproape două decenii va atinge a doua sa limită constituțională pentru două mandate consecutive de președinte în 2024. Vladimir Putin a fost reales anul trecut în funcția supremă în stat cu mai mult de trei sferturi din numărul oficial de voturi. Rezultatele sondajului național al Centrului Levada desfășurat în această lună arată o nemulțumire în creștere față de liderul rus. Cu toate acestea, 54% dintre cei intervievați consideră că Putin ar trebui să continue să guverneze țara, conform rezultatelor sondajului publicat de ziarul economic rus Vedomosti marți. În august 2017, această cifră a atins un nivel maxim, atunci 67% dintre ruși s-au pronunțat în favoarea președinției lui Putin. Totuși, procentul rușilor care nu mai doresc ca Putin să rămână la conducerea Rusiei după încheierea actualului mandat este cel mai mare din ultimii ani, după valul de naționalism apărut ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014. “Vom vedea o creștere a tendinței negative față de președintele rus”, a apreciat directorului centrului Lev Gudkov, într-un comentariu publicat de ziarul Vedomosti. Autoritatea lui Putin se bazează în mare măsură pe elanul realizărilor anterioare și lipsa alternativelor, apreciază Gudkov. “Acum totul va depinde de lipsa unei alternative. Dar aceasta este mai ales o evaluare negativă, deoarece această lipsă de alternativă este asigurată prin forță”, adaugă directorul Centrului Levada. Peste 1.000 de persoane au fost reținute la un protest al opoziției în centrul Moscovei în weekend. A fost cel mai mare număr de rețineri la un protest în Rusia în ultimul deceniu, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info.

“DNA”-ul din Moldova, condus de unul dintre fidelii lui Dodon

Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul parlamentului de la Chișinău a anunțat luni seara că cele mai multe puncte în cadrul concursului pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA) le-a acumulat candidatul Ruslan Flocea, informează Radio Chișinău. Ruslan Flocea este secretarul general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. “Pe locul doi și trei s-au plasat Cristina Țărnă și respectiv Vitalie Verebceanu”, a menționat deputatul socialist Grigore Novac.

Candidații care s-au înregistrat în cursa pentru conducerea Centrului au prezentat conceptul de dezvoltare a instituției și au răspuns la întrebările deputaților. La concursul pentru funcția de director al CNA au fost admiși nouă candidați. Postul de șef al CNA a rămas vacant după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis de parlamentul moldovean la 8 iunie. “Nici mie nu-mi place că a ieșit așa”, a reacționat șefa guvernului moldovean, Maia Sandu, într-o declarație făcută la postul de televiziune TVC21. “Sunt de acord că sunt întrebări (...) Nici mie nu-mi place că a ieșit așa. Nu știu dacă parlamentul îl va vota, dar ar fi fost mult mai bine ca la astfel de concursuri să nu participe consilierii președinților sau ai premierilor. Nu pot spune nimic de dl. Flocea, am lucrat cu el când eram ministru, dar asta e cu totul altceva. Nu pot spune dacă e corect sau nu, trebuie să o spună cei care au jurizat. Dar dacă mai multă lume ar fi participat la concursuri, am fi avut de ales din oameni care nu sunt atât de apropiați politicului”, a spus Maia Sandu, citată de portalul Deschide.md.

Până la numirea sa în funcție de secretar general al Aparatului președintelui, Ruslan Flocea a activat în calitate de șef al Direcției Generale Teritoriale (DGTA) Centru al CNA. Acesta a mai făcut parte din echipa guvernamentală a Zinaidei Greceanîi, actualul președinte al parlamentului moldovean și lidera Partidului Socialist.

Într-o reacție publică, fostul primar al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, a declarat că Ruslan Flocea este incompatibil cu funcția de director CNA și ar trebui ca parlamentul să respingă candidatura sa.

Identitatea celui mai tânăr terorist din istoria Marii Britanii va rămâne secretă

Identitatea celui mai tânăr terorist din istoria Marii Britanii, care a plănuit să omoare ofițeri de poliție în Australia, va rămâne secretă pentru tot restul vieții sale în urma unei decizii a tribunalelor.

Adolescentul, din Blackburn, care poate fi identificat doar ca RXG, a transmis mesaje criptate la vârsta de 14 ani, îndrumând un jihadist australian să lanseze atacuri la o paradă de ANZAC Day în 2015. Având acum 18 ani, el a fost condamnat la închisoare pe viață de tribunalul din Manchester în octombrie 2015 după ce a recunoscut că a îndemnat la terorism. În mod normal, interdicția de a i se face publică identitatea emisă la acea vreme, ar fi expirat la împlinirea vârstei de 18 ani, dar tribunalul a decis ca identitatea adolescentului să nu fie făcută publică niciodată. Judecătoarea a afirmat că dacă i se va publica identitatea, acest lucru i-ar aduce prejudicii și astfel este necesară această decizie. Judecătoarea a precizat că mai mulți experți au ajuns la concluzia că identificarea lui RXG ar „submina în mod fundamental” reabilitarea sa. „Acest lucru este exacerbat de autismul său, care se manifestă în comportamentul său obsesiv. Combinat cu nevoia sa de recunoaștere și statut, aceste elemente îl fac vulnerabil pentru exploatare și o posibilă nouă radicalizare”, a afirmat ea.

La vârsta de 14 ani, adolescentul a preluat rolul de „organizator și consilier” și a sugerat decapitarea sau folosirea unei mașini pentru a ucide mai mulți ofițeri. El a fost recrutat online de propagandistul ISIS Abu Khaled al-Cambodi. Pe parcursul a nouă zile în 2015, el a trimis mii de mesaje către Sevdet Besim, în vârstă de 18 ani, în care îl îndemna să omoare ofițeri de poliție la parada anuală pentru comemorarea soldaților australieni și neozeelandezi uciși în războaie.

Poliția australiană a fost avertizată cu privire la acest plan după ce ofițeri britanici au descoperit mesajele pe telefonul lui RXG.

Inteligența artificială a învățat să recunoască portretele “photoshopate”

Dacă ochiul uman poate cu greu sau deloc să distingă fotografiile cu oameni modificați digital de cele reale, AI-ul se dovedește extrem de eficient la această sarcină. Cercetătorii de la Universitatea Berkeley, împreună cu specialiștii de la Adobe, au creat un instrument bazat pe inteligență artificială care nu doar că identifică portretele modificate, dar știe și cum pot fi aduse acestea la aspectul inițial. În acest sens, s-a folosit un script cu ajutorul căruia au fost fotografiați oameni și apoi au fost alterate imaginile în Photoshop. Alterările au vizat elemente fiziologice, precum forma ochilor, zâmbetul, nasul, obrajii, etc. Ambele forme ale imaginilor, originalele și variantele modificate, au fost date spre procesare unei rețele neuronale care, astfel, a încercat să identifice deosebirile pentru a putea face distincția între fotografia originală și cea prelucrată. Rezultatul a fost că AI-ul a identificat corect portretele modificate în 99% din cazuri.

Mai mult, prin intermediul aceluiași proces de învățare mecanică, inteligența artificială identifică și instrumentele folosite pentru modificare, sugerând în concordanță pașii prin care poate fi adus un portret la aspectul inițial.

Etiopia a plantat peste 350 de milioane de copaci în 12 ore

Etiopia a plantat peste 353 de milioane de copaci în 12 ore luni, ceea ce este conform oficialilor un record mondial, informează CNN. Acțiunea a făcut parte dintr-o campanie mai largă de protejare a mediului numită „Moștenirea Verde”, coordonată de prim-ministrul Abiy Ahmed. Milioane de cetățeni au fost invitați să participe la această provocare iar în primele șase ore, Ahmed a informat pe Twitter că în jur de 150 de milioane de copaci au fost plantați. „Suntem la jumătatea drumului spre obiectivul nostru”, a declarat el încurajând cetățenii să continue eforturile. După ce perioada de 12 ore s-a încheiat, premierul a anunțat pe Twitter că Etiopia nu doar și-a „îndeplinit obiectivul comun al #MoșteniriiVerzi”, chiar l-a depășit.

În total, au fost plantați 353,633,660 de copaci, a precizat ministrul pentru inovațiie și tehnologie, Getahun Mekuria. În 2017, India a stabilit recordul mondial prin plantarea a 66 de milioane de copaci în 12 ore de către 1,5 milioane voluntari. Conform Farm Africa, o organizație care contribuie la eforturile de reîmpădurire în estul Africii, mai puțin din 4% din suprafața Etiopiei este împădurită, față de 30% la sfârșitul secolului 19.

“Sunt persoana cea mai puțin rasistă din lume”, se apără Trump

Președintele american Donald Trump s-a apărat marți de acuzații de rasism, după ce a atact în mod repetat, în ultimele zile, un pastor și un ales afroamericani și orașul Baltimore, relatează AFP. “Eu sunt persoana cea mai puțin rasită din lume”, le-a declarat el unor jurnaliști, în grădina Casei Albe. “Niciun alt președinte nu a făcut câte am făcut eu pentru afroamericani”, a apreciat el, subliniind că șomajul în rândul afroamericanilor nu a fost “niciodată atât de mic în istoria” Statelor Unite. Trump l-a atacat în mod violent în acest weekend pe alesul democrat din Baltimore Elijah Cummings și i-a catalogat circumscripția drept un loc “dezgustător, infestat de șobolani” și drept un “loc foarte periculos” în care “nicio ființă umană nu ar vrea să trăiască”. Președintele a dat asigurări că a primit numeroase apeluri telefonice de la “comunitatea afroamericană”, pentru a-i “mulțumi pentru implicarea” sa în subiect și a-l felicita că “cineva spune în sfârșit adevărul”. El l-a acuzat de asemenea pe reverendul Al Sharpton, un reprezentant al mișcării apărării drepturilor persoanelor de culoare, că este un “escroc” care “detestă albii și polițiștii”.“Eu mă înțelegeam bine cu Al Sharpton. Acum el este un rasist”, a insistat marți Trump. Miliardarul republican declara la jumătatea lui iulie că nu există “o uncie de rasism” în el, după ce a invitat patru alese democrate în Congres provenind din rândul minorităților “să se întoarcă” în țara lor de origine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.