Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Aproape 200 de congresmeni îl dau în judecată pe Trump

Ziarul de Vrancea
14 iun 2017 522 vizualizări

Ei îl acuză pe președinte că a primit plăți din partea unor guverne străine

Aproape 200 de democrați din Congresul american și-au unit forțele pentru a demara un proces împotriva președintelui Donald Trump, pentru că ar fi primit plăți din partea guvernelor străine, prin intermediul afacerilor sale, după învestirea în funcție. Cel puțin 30 de senatori și 166 de membri ai Camerei Reprezenților sunt implicați. Reclamanții îl acuză pe Trump că a încălcat o prevedere a Constituției ce interzice primirea de daruri fără aprobarea Congresului. Potrivit lor, acesta este cel mai mare număr de congresmeni din istorie care dau în judecată un președinte. “Președintele Trump are conflicte de interese în cel puțin 25 de țări și se pare că folosește Președinția pentru a-și maximiza profiturile”, a spus reprezentantul John Conyers. “Nu facem acest lucru din plăcere sau pentru partid, ci pentru că președintele Trump nu ne-a lăsat nicio opțiune”, a adăugat el. Mai mulți oficiali, inclusiv procurorii generali din Maryland și Washington DC, dar și companii private l-au dat în judecată pe Trump în același dosar.

Casa Albă a negat acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sean Spicer, a spus că “politica de partid” s-ar putea afla în spatele proceselor.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze cel mai recent proces inițiat de congresmeni, dar a avertizat anterior că este neconstituțional ca cineva să îl dea în judecată pe președinte în capacitate privată. Organizația lui Trump include peste 500 de entități juridice, inclusiv hoteluri, terenuri de golf și clădiri de apartamente, dintre care multe au făcut afaceri cu guvernele străine.

Printre elementele-cheie ale anchetei privind încasările de la guvernele străine figurează Trump International Hotel, deschis anul trecut de Trump în apropiere de Casa Albă. Pe lângă problema plăților din străinătate, noua plângere subliniază că acest hotel reprezintă o problemă de concurență pentru hotelurile învecinate.  Washington Post citează mai multe exemple de țări străine care manifestă o preferință pentru acest hotel, precum Kuwaitul sau Arabia Saudită.

După ce a fost învestit în funcție, în luna ianuarie, Trump le-a încredințat fiilor săi controlul asupra funcționării afacerilor sale, dar și-a păstrat toate activele din cadrul Trump Organization. Mai mult, fiul său, Eric, a dezvăluit că îl ține la curent pe tatăl său cu situația grupului și se consultă cu acesta.

Un congresman republican, împușcat pe un teren de baseball

Un congresmen republican, Steve Scalise, și consilieri ai acestuia au fost împușcați ieri în timp ce se antrenau pentru un meci caritabil de baseball, în Virginia. CNN, care citează un alt congresman care lua parte la antrenament, Mo Brooks, afirmă că politicianul a fost împușcat în șold. Brooks a anunțat că atacatorul, un bărbat alb, avea o armă semiautomată și a tras peste 20 de gloanțe.  Doi ofițeri de poliție au fost împușcați de asemenea, scrie ABC News, precizând că atacul a avut loc în jurul ore locale 7.30 (14.30 ora României), într-un parc din Alexandria, Virginia, la aproximativ 11 kilometri distanță de Casa Albă, din Washington DC.

Atacatorul a fost arestat, susține poliția, dar potrivit unor surse ar fi fost ucis.

Scalise, în vârstă de 51 de ani, reprezintă Louisiana din 2008 și este președinte al Comisiei pentru Studii Republicane ale Camerei Reprezentanților. El este căsătorit și are doi copii.

 

Vârstnicii care iau zilnic aspirină se confruntă cu un risc sporit de hemoragii digestive

Persoanele de peste 75 de ani care i-au aspirină zilnic pentru a preveni crizele cardiace și Accidentele Vasculare Cerebrale (AVC) se confruntă cu un risc sporit de hemoragii digestive potențial fatale, avertizează un studiu dat publicității ieri. Publicat în revista britanică The Lancet, acest studiu le recomandă pacienților care urmează acest tratament să ia în paralel medicamente care reduc aciditatea gastrică (numite inhibitori ai pompei protonice, IPP) pentru a diminua aceste riscuri. Între 40 și 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA și Europa iau cotidian aspirină sau alte medicamente destinate fluidificării sângelui, relevă studiul. Acest tratament pe viață în doză scăzută este recomandat pacienților care au suferit deja un atac cardiac sau un accident vascular cerebral. Autorii studiilor subliniază că testele din care rezultă această recomandare au fost făcute pe pacienți în vârstă de mai puțin de 75 de ani care luau aspirină de numai câțiva ani. Din acest motiv este dificil de evaluat creșterea riscurilor hemoragice (în principal la stomac și intestine) odată cu vârsta.

Cercetătorii adaugă că dacă acești pacienți ar lua IPP, riscurile de hemoragie s-ar putea reduce cu până la 90%. "Folosirea de IPP pe termen lung poate comporta câteva mici riscuri dar aceste noi date arată că beneficiul depășește riscul la persoanele cele mai în vârstă", a dat asigurări profesorul Rothwell, autorul studiului.

Bangladesh: Cel puțin 152 de morți în urma "celor mai grave alunecări de teren"

Echipele de salvare se luptau ieri pentru a ajunge în zonele izolate din Bangladesh în urma "celor mai grave alunecări de teren din istoria țării" produse ca urmare a ploilor musonice și care au provocat moartea a cel puțin 152 de persoane. Bilanțul amenință să se agraveze în contextul în care mai multe zone sunt în continuare izolate.

În timpul nopții de luni spre marți, alunecările de teren produse ca urmare a ploilor torențiale au îngropat sute de case situate la poalele dealurilor din districtele din sud-estul statului. "Oamenii ne-au apelat din mai multe locații pentru a ne raporta persoane surprinse de alunecările de teren. Însă nu am avut destui oameni pentru a-i trimite", a declarat Didarul Alam, șeful pompierilor din districtul Rangamati învecinat cu India, zona cea mai afectată. Deoarece salvatorii se limitează în principal la zonele urbane, victimele aflate în satele izolate încearcă să îndepărteze noroiul cu ajutorul lopeților, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Scoaterea trupurilor victimelor de sub noroi se dovedește o operațiune complicată pentru personalul din cadrul serviciilor de urgență care se luptă cu solul moale și cu ploaia.

Aceste precipitații se produc la două săptămâni după trecerea ciclonului Mora, care a provocat moartea a opt persoane și a avariat zeci de mii de locuințe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.