Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zuckerberg, în Parlamentul European: "A fost o greșeală și îmi cer scuze"

Ziarul de Vrancea
22 mai 2018 1034 vizualizări

Patronul Facebook, Mark Zuckerberg, și-a cerut scuze marți în fața Parlamentului European (PE), la fel cum a făcut-o și în fața parlamentarilor americani, pentru lacunele rețelei sale sociale în protejarea datelor utilizatorilor, ilustrate de scandalul Cambridge Analytica.

Îmbrăcat într-un costum sobru și surâzător, deși puțin rigid, Zuckerberg a stat așezat alături de președintele PE, Antonio Tajani, și a fost foarte atent la întrebările liderilor de grupuri politice din legislativul comunitar. Potrivit AFP, formatul audierii i-a provocat multă frustrare miliardarului american: timpul consacrat întrebărilor a fost mult mai lung decât cel alocat răspunsurilor sale. Audierea de la Bruxelles s-a derulat în fața unui public restrâns dar în cele din urmă a fost difuzată în direct pe internet, sub presiunea mai multor formațiuni politice.

Informații false, ingerințe din străinătate în alegeri sau dezvoltatori care utilizează într-un mod rău intenționat informațiile personale: Facebook nu și-a îndeplinit responsabilitățile, a recunoscut Mark Zuckerberg. "A fost o greșeală și îmi cer scuze", a recunoscut Zuckerberg în introducerea sa, așa cum a făcut-o și la Washington luna trecută. "A devenit evident, în cursul ultimilor doi ani, că nu am făcut destul pentru a împiedica ca instrumentele pe care le-am creat să fie utilizate și în scopuri care provoacă prejudicii", a recunoscut tânărul patron miliardar al Facebook.

“Un geniu ratat care ne distruge democrațiile?”

Noile scuze prezentate de fondatorul Facebook i-au atras o admonestare din partea lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE. "Este deja a treia oară de la începutul anului", a spus politicianul belgian, întrebându-se care este gradul de control pe care îl exercită Zuckerberg asupra companiei sale. "Există o mare problemă care nu se rezolvă afirmând că vă veți ocupa personal de asta", a subliniat Verhofstadt. "Cum vreți să ne aducem aminte de dvs? Ca de unul dintre cei trei giganți ai internetului, alături de Bill Gates și Steve Jobs? Sau ca de un geniu ratat care a creat un monstru digital care ne distruge democrațiile?", l-a întrebat Verhofstadt.

Audierea lui Mark Zuckerberg la Bruxelles a avut loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare, vineri, a unei legislații europene care vizează protejarea mai bună a datelor personale ale europenilor, unele dintre cele mai avansate din domeniu.

Fondatorul Facebook a dat asigurări că rețeaua sa socială împărtășește pe deplin cele trei principii aflate în centrul noii reglementări europene: "Control, transparență și responsabilitate". El a dat asigurări că Facebook se va conforma noii legislații europene încă de vineri. "Ne vom supune și mai mult acestor reguli severe", a promis el. Facebook va oferi același grad de control "tuturor clienților săi" din lume, în special posibilitatea de a-și șterge istoricul în același mod în care pot șterge așa-numitele cookie-uri pe internet.

"Va fi nevoie de timp pentru a face față tuturor schimbărilor care trebuie făcute. Dar mă angajez să o fac bine și să realizez investițiile necesare pentru a ține oamenii în siguranță", a afirmat Zuckerberg, precizând că acest lucru este în continuare mai important pentru el decât "maximizarea profiturilor".

De asemenea, Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a fost "prea lent în identificarea ingerenței ruse" în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar a precizat că compania sa cooperează cu guvernele europene în vederea viitoarelor scrutine electorale.

Potrivit datelor comunicate de Facebook Comisiei Europene, datele a "până la 2,7 milioane" de europeni au putut fi transmise de "manieră inadecvată" firmei Cambridge Analytica, implicată în campania pentru alegerile prezidențiale a lui Donald Trump.

Dezamăgire printre europarlamentari

Audierea de la Bruxelles a fost urmată de multe comentarii din care reieșea dezamăgirea. "Ceea ce această audiere a scos în evidență, este că în continuare nu știm până în ce pe punct datele personale au fost utilizate inadecvat. Până când nu vom afla ce s-a întâmplat, ceea ce se întâmplă încă, Facebook și legislatorii nu pot introduce soluții bune pentru a împiedica ca aceleași probleme să se repete pe viitor", a acuzat Syed Kamall, liderul conservatorilor. "Congresul american avea formatul bun de audiere, dar nu a pus decât întrebări ușoare. Parlamentul avea întrebări bune, dar un format facil care i-a permis lui Zuckerberg să evite răspunsurile", a spus la rândul său eurodeputatul ecologist german Sven Giegold.

Patronul Facebook a mai spus că rețeaua sa socială rămâne o legătură socială importantă, zeci de mii de persoane recurgând la instrumentul său de criză "Safety check" la momentul atentatelor jihadiste de la Berlin, Londra, Paris sau Bruxelles.

Neurochirurgii au explicat mișcările imposibile ale lui Michael Jackson

Neurochirurgii au descris în detaliu cum a realizat Michael Jackson mișcările de dans imposibile din punct de vedere biomecanic în videoclipul său "Smooth Criminal". În 1987, Michael Jackson se apleca din glezne la un unghi de 45 de grade, ținându-și corpul drept.

Iluzia, pe care mulți au încercat să o copieze, a fost posibilă datorită designului special al pantofilor și de robustețea artistului. Experții în coloană vertebrală i-au avertizat pe alții care încercau această mișcare că se pot răni.  Manjul Tripathi și colegi de la Postgraduate Institute of Medical Education and Research din Chandigarh, India, spune în Journal of Neurosurgery: "Cei mai antrenați dansatori ajung să se aplece la cel mult 25-30 de grade în față. Michael Jackson a reușit o mișcare de 45 de grade care sfidează gravitația și pare că nu este de pe această Planetă".  Dacă o persoană încearcă să se aplece în stilul "Smooth Criminal" va observa că presiunea cade mai degrabă pe tendonul lui Ahile decât pe mușchii coloanei vertebrale. Acest lucru permite o aplecare limitată chiar și pentru cineva cu abilități ca ale lui Michael Jackson, explică profesorul Tripathi.

Starul a reușit mișcarea grație pantofilor special concepuți.  Aceștia aveau o bază în forma literei V în zona călcâiului, pe talpă, ca un dispozitiv mecanic cu ajutorul căruia Michael se putea prinde temporar de podeaua scenei.  Înainte de acești pantofi, Michael se folosea de cabluri sau hamuri prinse în jurul taliei pentru a crea iluzia.

Se crede că muzicianul și doi colegi de la Hollywood s-au inspirat din încălțămintea astronauților americani, cu care se fixau atunci când lucrau în condiții de gravitație zero. 

Situație jenantă pentru ambasadorul SUA în Israel

n diplomatul a fost subiectului unui fotomontaj din care sunt eliminate lăcașuri musulmane în Ierusalim

Ambasada SUA în Israel s-a distanțat ieri de un fotomontaj în care ambasadorul David Friedman apare pe fundalul unui templu evreiesc în locul unde se află de regulă lăcașuri musulmane în Ierusalimul de Est, relatează France Presse.

Friedman s-a fotografiat marți, zâmbind, pe fondul Ierusalimului, într-o imagine aeriană, care i-a fost prezentată, dar care a fost retușată.

În imagine, Cupola Stâncii (cunoscută și sub numele greșit de Moscheea Omar) și moscheea Al-Aqsa, de pe ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, au dispărut, iar în locul lor se înalță un templu evreiesc. În fața acestei situații controversate ce intervine la numai câteva zile de la mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim, misiunea diplomatică americană și-a exprimat dezaprobarea și a explicat că faptele au avut loc fără cunoștința diplomatului. Montajul atinge un aspect extrem de sensibil. Esplanada este al treilea loc sfânt al islamului sunnit, dar este de asemenea venerat de evrei sub numele de Muntele Templului, ca locul unde se afla templul distrus de romani în anul 70.

Subiectul este cu atât mai arzător cu cât este situat în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului anexată de Israel, și se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. Din rațiuni istorice, el se află în custodia Iordaniei, dar accesul este controlat de forțele israeliene.

“Gest politic meschin”

În timp ce situl este pentru musulmani un loc de cult unde vin să se roage zeci de mii de credincioși în fiecare săptămână, evreii au dreptul să-l viziteze doar în anumite ore și le este interzis să se roage.

Orice tentativă de a contesta acest statu quo este de natură să inflameze spiritele în rândurile musulmanilor. O minoritate de evrei cere suveranitatea asupra complexului religios și promovează intens reconstrucția templului. Un eventual sprijin american în acest sens ar avea un caracter exploziv pentru situația din zonă. Ambasada Statelor Unite din Israel a asigurat că nu este cazul. ''Ambasadorul Friedman nu știa ce reprezintă imaginea prezentată în fața lui atunci când fotografia a fost făcută'', subliniază misiunea diplomatică americană pe contul său de Twitter, adăugând: ''el este profund dezamăgit''. Potrivit acesteia, ''politica americană este absolut clară: noi sprijinim statu quo-ul''. Fotografia a fost făcută în timpul unei vizite la organizația Ahiya din Bnei Brak (centru), care ajută copiii cu dificultăți de învățare. ''Noi prezentăm scuzele noastre ambasadorului SUA în Israel și ambasadei'', a reacționat Ahiya într-un comunicat.

''Un membru al personalului organizației a prezentat fotografia cu ambasadorul fără cunoștința organizației, ambasadei și ambasadorului. Regretăm faptul că un gest politic meschin a umbrit acest eveniment'', adaugă organizația.

Incidentul intervine la mai puțin de zece zile după transferul ambasadei americane din Tel Aviv la Ierusalim, gest ce i-a indignat pe palestinieni, care au văzut în aceasta negarea pretențiilor lor asupra Ierusalimului de Est.

O moschee din Londra a anunțat că acceptă donații în Bitcoin

Bitcoin este acceptată de Allah, a declarat moscheea Masjid Ramadan din Dalston, estul Londrei, devenind prima din Marea Britanie care acceptă criptomoneda ca donație, scrie The Telegraph.

Consilierii islamici au subliniat că Bitcoin este "halal" atât timp cât "tranzacțiile respectă legea".  A existat o dezbatere amplă în lumea islamică în ultima perioadă. Muftiul Egiptului, de exemplu, a susținut că această criptomonedă este "haram", adică interzisă, deoarece ar fi utilizată în activități ilegale.  Din cauza naturii sale anonime, Bitcoin a fost asociat cu achiziția online de droguri sau alte obiecte interzise.

Însă moscheea a motivat că musulmanii o pot folosi pentru donații de Ramadan, cunoscut și ca "zakat".  Musulmanii oferă 2,5% din averea lor pentru acte de caritate în timpul Ramadanului, o donație anuală care le este impusă tuturor membrilor comunității celor săraci.

Moscheea, cunoscută și ca Shacklewell Lane Mosque, va accepta donații în două criptomonede diferite Bitcoin și Ethereum.

Tot mai mulți britanici se grăbesc să devină cetățeni germani înainte de Brexit

Perspectiva Brexit-ului în 2019 îi determină pe tot mai mulți britanici să devină cetățeni germani, numărul lor ajungând anul trecut la aproape 7.500, în creștere cu 162% față de 2016, a comunicat ieri Biroul German de Statistică, transmite Reuters. În 2016, circa 2.900 de britanici au obținut cetățenia germană, o creștere de 361% comparativ cu 2015. Cifra totală de aproximativ 10.400 în 2016-2017 este mai mult decât dublul bilanțului consemnat în intervalul 2000-2015. ''O legătură cu Brexit-ul este evidentă'', afirmă Biroul de Statistică, potrivit căruia britanicii sunt al doilea mare grup care au primit cetățenia germană, după cei aproape 15.000 de turci.

În lipsa acordului pentru Brexit la orizont, în pofida apropierii datei oficiale de ieșire din Uniunea Europeană - martie 2019 -, mulți britanici sunt îngrijorați că-și vor pierde dreptul de a trăi și munci în țara cu cea mai mare economie din UE, care traversează o perioadă neobișnuit de lungă de creștere economică și de șomaj scăzut.

Spre a se califica pentru primirea cetățeniei, britanicii au nevoie să fi trăit în Germania cel puțin opt ani. Procesarea solicitărilor durează mai mult de șase luni. Britanicii pot primi a doua cetățenie cât timp țara lor mai face parte din Uniunea Europeană. Per total, numărul persoanelor care au promit cetățenia germană a crescut cu 1,7% anul trecut, ajungând la 112.200, cel mai înalt nivel înregistrat din 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.