Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Ziua Z: Aliații au asediat capitala Statului Islamic

Ziarul de Vrancea
6 iun 2017 716 vizualizări

Bătălia va fi “lungă și dificilă”, a avertizat un general american

Forțele democrate siriene (FDS), formate din combatanți arabi și kurzi susținuți de Washington, au intrat ieri, 6 iunie, în Raqqa, principalul bastion în Siria al grupării teroriste Statul Islamic (SI). “Forțele noastre au intrat în cartierul al-Mosheileb, în estul orașului”, a declarat comandantul FDS Rojda Felat. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat intrarea FDS în acest sector, unde forțele democrate siriene au preluat controlul asupra mai multor clădiri.

Potrivit OSDO, încă din zori FDS au purtat lupte grele cu militanți ai SI la periferiile estică și nordică a orașului Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste. “Putem spune că atacul pentru capturarea orașului a început. Luptele se concentrează în zonele care sunt considerate fortificații ale orașului”, a declarat pentru DPA șeful OSDO, Rami Abdelrahman. Au loc confruntări și în interiorul bazei militare amplasate în nordul orașului, potrivit OSDO.

Pe de altă parte, prim-ministrul turc Binali Yildirim a declarat ieri că Ankara va reacționa imediat dacă operațiunea de recapturare a Raqqa reprezintă o amenințare la adresa Turciei.  Milițiile kurde din YPG (Unitățile de Protecție ale poporului kurd) reprezintă componenta principală a FDS. Turcia consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație

 separatistă care duce o luptă armată împotriva Ankarei din 1984, și care este catalogată drept "teroristă" de către Turcia și aliații săi occidentali.

Turcia se teme de crearea unei zone controlate de kurzi în nordul Siriei, la frontiera turcă. Ankara a lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în nordul Siriei în luna august deopotrivă împotriva Statului Islamic și a milițiilor kurde.

Avertizând că bătălia va fi “lungă și dificilă”, generalul american Steve Townsend, care comandă forțele coaliției internaționale, a subliniat într-un comunicat că ofensiva “va aplica o lovitură decisivă califatului SI”.

 

Bilanțul atentatului din Kabul  a depășit 150 de morți

 

Bilanțul atentatului cu camion-capcană de la Kabul, de săptămâna trecută, a depășit 150 de morți, a declarat ieri președintele Ashraf Ghani, vorbind despre cel mai sângeros atac din capitala afgană după îndepărtarea de la putere a talibanilor, în 2001. Explozia s-a produs când o vidanjă plină cu explozibili puternici a fost detonată la intrarea în zona securizată a orașului, unde se află ambasade străine și clădiri guvernamentale. “Nu numai noi am fost ținte, întreaga comunitate diplomatică a fost ținta acestui atac”, le-a spus Ghani diplomaților străini strânși pentru o conferință la Kabul. Bilanțul anterior era de aproximativ 90 de morți și peste 460 de răniți. Toți ce care și-au pierdut viața sunt afgani. Nicio grupare nu a revendicat atacul, care a generat manifestații antiguvernamentale violente.

 

Rusia amenință Muntenegrul după aderarea la NATO

 

Rusia a amenințat Muntenegrul pentru decizia de a adera la NATO, afirmând că poată “responsabilitatea totală” pentru “parcursul ostil ales”. “Ținând cont de parcursul ostil ales de autoritățile muntenegrene, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune pe baze de reciprocitate. În politică, la fel ca în fizică, pentru fiecare acțiune există o reacțiune”, a anunțat Ministerul rus de Externe. Relațiile dintre Muntenegru, o fostă republică iugoslavă și candidată la UE, și Rusia, anterior principalul său aliat slav și un investitor important, s-au deteriorat după ce țara a decis să adere la NATO. În octombrie, Muntenegrul a acuzat agențiile ruse de spionaj și partidele locale proruse de conspirație pentru asasinarea premierului din perioada espectivă, Milo Djukanovici, și pentru a aduce opoziția la putere.

Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO și a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii ruse

 

O aplicație IT a contribuit la prelungirea speranței de viață a pacienților cu cancer

 

O aplicație pentru dispozitive mobile prin care pacienții diagnosticați cu cancer în stadiu avansat pot să semnaleze în timp real medicilor care îi tratează simptomele pe care le prezintă a produs o serie de efecte benefice substanțiale, inclusiv o speranță de viață prelungită, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost prezentate la cel mai mare colocviu oncologic pe plan mondial, cu peste 30.000 de participanți, organizat de American Society of Clinical Oncology (ASCO) la sfârșitul săptămânii trecute în orașul Chicago. Acest studiu, realizat pe un eșantion de 766 de pacienți, dintre care 86% erau caucazieni și 58% erau femei, cu o vârstă medie de 61 de ani, diagnosticați cu diverse tipuri de cancer — pulmonar, mamar și de prostată — cu metastaze, a arătat că utilizatorii unei aplicații disponibile pe tabletă și smartphone, concepută pentru a comunica medicilor lor supraveghetori efectele secundare resimțite în urma chimioterapiei, au trăit, în medie, cu cinci luni mai mult față de pacienții din grupul țintă. Persoanele din grupul țintă așteptau vizita lor lunară la medicul oncolog pentru a menționa acele probleme. Speranța de viață pentru utilizatorii aplicației a crescut cu 20% (31 de luni în comparație cu 26 de luni), iar această creștere a fost însoțită de o mai bună calitate a vieții, a precizat Ethan Basch, profesor de medicină la centrul oncologic Lineberger din cadrul Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, coordonatorul studiului.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.