Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: În medie, 50 de militari ucraineni sunt uciși zilnic

Ziarul de Vrancea
24 sep 2022 964 vizualizări

Armata rusă piere însă de 5 ori mai mulți oameni, susține președintele ucrainean n Putin se implică direct în strategiile de pe front, dezvăluie presa americană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski estimează, într-un interviu acordat unor publicații franceze, că “aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic”, de cinci ori mai puțini, în opinia sa, decât pierderile militare ale Rusiei în Războiul din Ucraina.

Kievul și Moscova continuă să prezinte bilanțuri contradictorii ale războiului, fiecare afirmând că a pierdut cu mult mai puțini oameni decât inamicul, în contextul în care presei îi este dificil să obțină numărul exact al victimelor civile și militare. Zelenski a încercat să se eschiveze, în acest interviu, să răspundă la întrebări despre acest bilanț, afirmând că întâmpină dificultăți în obținerea unor cifre precise. “Mi se furnizează date. Însă Comandamentul Militar nu vrea să se comunice numărul exact al militarilor ucraineni uciși pe front. Avem, de asemenea, cifre care rămân imprecise cu privire la pierderile civile. Eu rămân prudent și nu trebuie să uităm că sunt vieți omenești în joc”, a declarat el.

Până la urmă, Zelenski a estimat că “aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic” - adică 10.500 de la începutul războiului, la 24 februarie.

În opinia sa, “procentul morților ruși este de cinci ori mai mare”.

Bilanțul avansat de către președintele ucrainean rămâne în “tendința” celui comunicat în august de către Statul Major ucrainean, într-o conferință de presă extrem de rară asupra acestui subiect foarte delicat. “Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost uciși în șase luni de invazie rusă”, declara luni comandantul-șef al Armatei ucrainene Valeri Zalujnî.

După o lună, ținând cont de acest bilanț al pierderilor de 50 de militari pe zi, datele prezentate de Zelenski sunt concordante cu declarațiile precedente.

Moscova avansează, la rândul ei, bilanțuri extrem de diferite.

“Pierderile noastre sunt, în prezent, de 5.937 de morți”, declara miercuri, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu. În opinia sa, pierderile ucrainene sunt mai mari de 100.000 de morți.

Rusia ar înregistra astfel, potrivit lui Șoigu, de 16 ori mai puțini morți decât Ucraina.

“Șocat” că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului

Președintele ucrainean s-a declarat “șocat” de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor rusești, potrivit aceluiași interviu. Zelenski a cerut armele de la scurt timp după începutul războiului, în februarie. El a menționat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit adesea pentru a intercepta rachete trase de militanții palestinieni în Gaza. “Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sunt sincer, sincer - sunt în stare de șoc, pentru că nu înțeleg de ce nu ne-au putut oferi sprijin antiaerian”, a spus el.

Comentariile lui Zelenskii au fost mai puternice decât cele pe care le-a făcut în martie, când a criticat Israelul pentru reticența de a trimite arme.

La acea vreme, Israelul a anunțat că va ajuta Ucraina cât poate de mult.

“Înțeleg - au o poziție dificilă în ceea ce privește situația cu Siria și Rusia”, a spus Zelenski, adăugând că nu face acuzații: “Doar prezint faptele. Discuțiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina. Israelul nu ne-a dat nimic. Nimic. Zero”.

Putin a refuzat retragerea din Herson

Potrivit publicației The New York Times, Vladimir Putin s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina, în ultimele săptămâni, conform unor informații oferite de oficiali americani. Putin ar fi respins cererile comandanților săi de pe teren de a li se permite să se retragă din orașul Herson, oraș vital din sudul țării. O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Nipru într-un mod ordonat, păstrându-și echipamentul și salvând viețile soldaților.

O astfel de retragere ar însemna o recunoaștere publică umilitoare a eșecului lui Putin în război și ar oferi o a doua victorie majoră Ucrainei, astfel că președintele Rusiei ar fi refuzat propunerea comandanților săi.

Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor în invazia inițială și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea acestui oraș ar fi o realizare majoră pentru Ucraina.

Oficialii americani au declarat că, în spatele scenei, Putin își asumă un rol semnificativ în planificarea războiului, inclusiv spunându-le comandanților că deciziile strategice pe teren îi aparțin. Deși Putin acceptă unele recomandări ale comandanților militari, inclusiv propunerea de mobilizare a civililor, implicarea sa directă în război crează tensiuni, spun unii oficialii americani.

Mugurii unei noi revoluții în Iran

protestele s-au intensificat în weekend n reformatorii iranieni cer anularea legii vălului, desființarea Poliției Moravurilor și eliberarea arestaților la manifestații

Principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, îndeamnă statul să anuleze obligația purtării vălului, după moartea unei tinere deținute a Poliției Moravurilor, Mahsa Amini, care a declanșat manifestații în întreaga țară.

Potrivit unei legi în vigoare din 1983, femeile - atât iraniene, cât și străine, indiferent de religia lor - sunt obligate să iasă în public purtând un văl pe cal și cu corpul acoperit de un veșmânt amplu, mai mult sau mai puțin lung.

Uniunea Poporului Iranului Islamic, din care fac parte apropiați ai fostului președinte reformator iranian Mohammad Khatami (1997-2005), a anunțat sâmbătă, că le cere autorităților “să pregătească elementele juridice care să dechidă calea anulării legii privind hijabul obligatoriu”. Această formațiune, care nu se află la putere, cere și ca Republica islamică să anunțe “oficial încetarea activității Poliției Moravurilor” și “să autorizeze manifestații pașnice”. Partidul îndeamnă totodată la formarea unei Comisii de anchetă “imparțiale” privind moartea lui Mahsa Amini și la “eliberarea imediată a persoanelor arestate recent”.

Moartea tinerei femei a declanșat manifestații nocturne în principalele orașe din Iran, în care 35 de persoane au fost ucise, potrivit unui bilanț oficial.

Sute de manifestanți au fost arestați la aceste manifestații. Numai în provincia Guilan (nord), “739 de răzvrătiți, inclusiv 60 de femei” au fost arestați, a anunțat șeful poliției provinciei, potrivit agenției de presă Tasnim.

SUA ridică sancțiuni impuse pentru a permite accesul la Internet

Statele Unite au anunțat că ridică anumite interdicții impuse în comerțul cu Iranul, pentru a permite întreprinderilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme și servicii care să le permită iranienilor să aibă acces la Internet - puternic limitat de către autoritățile iraniene.

Autoritățile iraniene au impus restricții drastice pe Internet și au blocat accesul la Instagram și WhatsApp. ONG-uri acuză autoritățile iraniene de faptul că încearcă să limiteze capacitățile de adunare a manifestanților și să reprime fără să se știe acest lucru.

Această ridicare a sancțiunilor “va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea și cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

Anterior, miliardarul Elon Musk a anunțat că întreprinderea sa aerospațială SpaceX intenționează să ceară administrației americane o scutire de la sancțiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelația sa de sateliți Starlink.

Căsătoria între persoane de același sex, supusă referendumului în Cuba

Căsătoria între persoane de același sex, dar și maternitatea surogat și filiația extinsă: cubanezii au votat duminică la referendum un nou Cod al Familiei, un text foarte avansat în ceea ce privește drepturile și care face obiectul reticențelor.

Peste opt milioane de cubanezi erau chemați să răspundă da sau nu la o singură întrebare: „Sunteți de acord cu Codul familiei?”

Noua lege definește căsătoria ca fiind uniunea a “două persoane”, care legalizează căsătoria între persoane de același sex și adopția de către cuplurile de același sex. Pe lângă întărirea drepturilor copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, codul introduce posibilitatea recunoașterii legal a mai multor tați și mame, pe lângă părinții biologici, precum și maternitatea surogat nonprofit.

Câteva dintre aceste subiecte rămân sensibile în Cuba, într-o societate încă cufundată în machism și al cărei guvern comunist a ostracizat homosexualii în anii 1960 și 1970. Cu toate acestea, în ultimii douăzeci de ani, atitudinea autorităților față de homosexuali s-a schimbat semnificativ, iar votul „da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale.

“Codul familiei stabilește mai presus de orice respect pentru ființe umane, respect pentru fiecare și pentru toți. Recunoaștem și acceptăm diferențele care există deja în societatea noastră”, a insistat președintele Miguel Diaz-Canel.

În America Latină, căsătoria între persoane de același sex este legală doar în șapte țări și mai multe state mexicane.

În 2019, guvernul cubanez a încercat să introducă căsătoria între persoane de același sex în noua Constituție, înainte de a da înapoi în fața criticilor din partea Bisericii catolice și evanghelice.

Conferința Episcopilor a reamintit recent opoziția față de mai multe articole: adopția de către cuplurile homosexuale, maternitatea surogat și parenitatea extinsă. “Este lipsit de etică să recunoaștem ca fiind potrivită “sarcina solidară”, când o femeie care poartă un copil în pântece timp de nouă luni trebuie să-l dea altora imediat după naștere”, au denunțat episcopii.

Timp de câteva luni, textul a făcut obiectul unei ample consultări populare, cu 79.000 de întâlniri, care au adus modificări de 48%. Cu toate acestea, caracterul larg al textului cu peste 500 de articole ar putea alimenta votul negativ sau abținerea, unii alegători spunând, de exemplu, că sunt în favoarea căsătoriei egale, dar împotriva adopției.

Este pentru prima dată când cubanezii sunt chemați să voteze da sau nu pentru o lege, referendumul fiind până acum rezervat textelor constituționale.

Legea va intra în vigoare a doua zi după rezultate dacă obține mai mult de 50% din voturi.

Oficial OMS: “Veți avea mâinile pătate de sânge dacă renunțați la lupta împotriva COVID”

“Veți avea mâinile pătate de sânge dacă renunțați la lupta împotriva COVID”, avertizează națiunile bogate un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a avertizat că națiunile mai bogate nu trebuie să facă un pas în spate în abordarea COVID ca problemă globală acum, în fața viitoarelor valuri potențiale de infecție.

“Dacă vă culcați acum și acest val ne lovește peste trei luni... Veți avea mâinile pătate de sânge “, a spus el.

În ultimele săptămâni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că se întrevede sfârșitul pandemiei, iar președintele SUA, Joe Biden, a declarat că pandemia s-a încheiat.

Putin promulgă o lege care înăsprește pedepsele militarilor care refuză să lupte

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamente la o lege, care prevăd pedepsirea cu până la zece ani de închisoare a militarilor care dezertează sau refuză să lupte în perioada de mobilizare, ca în prezent. Putin însăprește astfel sancțiunile, la doar câteva zile după ce a decretat o mobilizare a rezerviștilor în Ucraina.

El a promulgat de asemenea o lege care facilitează accesul la cetățenia rusă a străinilor care se angajează pe o perioadă de cel puțin un an de zile în armata rusă, în contextul în care Moscova caută să recruteze - prin toate mijloacele - bărbați care să lupte în războiul rus din Ucraina.

O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific

O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific după erupția unui vulcan subacvatic. Noua insulă se află in Insulele Tonga Centrale, iar navigatorii sunt sfătuiți să ocolească zona la peste 2 mile marine, scrie RFI.

Noua insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroși. Potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, citat de CNN, unul dintre acești vulcani s-a trezit pe 10 septembrie, aruncând lavă, aburi și cenușă. La doar unsprezece ore după erupție, o nouă insulă a apărut deasupra suprafeței apei, precizează NASA, care a surprins în imagini insula în formare cu ajutorul sateliților. Insula a crescut rapid în dimensiuni, cercetătorii de la Tonga Geological Services au informat că pe 14 septembrie, insula acoperea doar 4.000 de metri pătrați, iar până la 20 septembrie, insula crescuse până la 24.000 de metri pătrați. Noua insulă se află pe muntele submarin Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la sud-vest de Insula Late din arhipelag. Vineri, Vulcanul Home Reef încă mai erupea, potrivit unei postări pe Facebook a serviciilor geologice din Tonga. Aceștia precizează că activitatea vulcanului “prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică și pentru locuitorii din Vava'u și Ha'apai”, două grupuri de insule din centrul Tonga.

Cel puțin șapte persoane, moarte în inundații, în Venezuela

Ploi puternice au cauzat inundații în care au murit cel puțin șapte persoane la o reuniune religioasă la care participau aproape 40 de persoane, într-o regiune din Anzii venezueleni care se învecinează cu Columbia. “În partea înaltă a muntelui au fost ploi abundente, care au cauzat o inundație ce a luat un grup de persoane”, a anunțat sâmbătă, pe rețele de socializare, guvernatorul statului Tachira (vest), Freddy Bernal.

“Până în prezent, șapte corpuri au fost recuperate, dintre care patru nu au fost identificate, și căutăm în continuare trei corpuri”, a anunțat el, deplângând o “tratgedie regretabilă”.

În total 36 de membri ai Bisericii Metodiste, un grup religios protestant, s-au reunit în această regiune turistică la o “adunare”. Unii se scăldau în râi atnci când a avut loc inndația, care a luta mai multe persoane.

Căutările victimelor, îngreunate de caracteristicile geografice ale acestei regiuni muntoase și cu temperaturi scăzute, au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.