Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Xi Jinping: China a trecut “încercarea” covid-19

Ziarul de Vrancea
8 sep 2020 1154 vizualizări

China își laudă modul în care a gestionat epidemia covid-19, o “încercare”, a recunoscut președintele chinez Xi Jinping, în contextul în care pandemia a ucis aproape 900.000 de oameni în lume.

Propaganda oficială - reluat în cor de presa de stat chineză - creditează de mai multe luni Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) cu o cvasi-eradicare a SARS-CoV-2 pe teritoriul țării. China înregistrează în mod oficial doar 4.634 de morți din cauza covid-19 de la începutul pandemiei. Autoritățile au îndiguit boala în țară. În prezent se mai înregistrează doar o mână de contaminări zilnic.

În acest context, președintele chinez Xi Jinping a înmânat ieri medalii unui număr de patru “eroi” din cadrul personalului medical, în fața a sute de invitați care purtau mască de protecție, în impozantul Palat al Poporului, situat lângă Piața Tiananmen. “Am dus împotriva epidemiei o mare bătălie care s-a dovedit bulversantă pentru noi toți. Am trecut de o încercare istorică și extrem de aprigă”, a subliniat Xi Jinping în discursul pe care l-a susținut. “Suntem de-acum în avanposturile mondiale în domeniul relansării economice și luptei împotriva covid-19”, s-a felicitat el.

 

Origine nedovedită științific

China se află în colimatorul Statelor Unite, care îi pun în discuție gestionarea epidemiei și o acuză de ascunderea gravității noului coronavirus, descoprit la sfârșitul lui 2019 în orașul chinez Wuhan (centru).

Această poziție a fost criticată de către Xi Jinping. “Orice egoism, orice aruncare a vinei asupra altuia și orice deformare a faptelor” riscă “să facă rău” propriei populații și restului lumii, a avertizat el. Ceremonia de marți a început cu un moment de reculegere în memoria morților din cauza covid-19. Între cele patru persoane decorate se află Zhong Nanshan.

Un reputat specialist în boli respiratorii, în vârstă de 83 de ani, Zhong Nanshan a devenit de la începutul epidemiei fața luptei împotriva noului coronavirus în China. Zhong Nanshan a promis “să continue să muncească mână în mână cu personalul de îngrijire din China și din restul lumii” cu privire la originea virusului și la conceperea unor vaccinuri.

Noul coronavirus a fost descoperit prima oară în China, însă Beijingul a subliniat că originea acestuia nu a fost încă dovedită în mod științific.

Li Wenliang nu a fist menționat marți absolut deloc. Acest medic din Wuhan și-a avertizat colegii medici de apariția unei boli respiratorii misterioase, însă a fost mustrat de către poliție, care l-a acuzat de faptul că răspândea “zvonuri”. Moartea lui Li Wenliang din cauza covid-19, în februarie, a provocat o puternică indignare împotriva puterii chineze.

Noam Chomsky și-a lansat noua carte în România: Trump este un monstru

Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky a fost lansat de Curtea Veche Publinshing într-un eveniment online. Reputatul activist politic, filosof, lingvist și autor american a vorbit cu traducătorul cărții sale Paul Gabriel Sandu despre rolul Statelor Unite în lume, criza democrațiilor occidentale, încălzirea climatică, alegerile care urmează pe continentul american, rolul Chinei în noua ordine mondială, rolul intelectualilor.

Noam Chomsky pune sub semnul întrebării imaginea idealizată a democrației americane și ne spune că pentru a afla „cum merge lumea”, trebuie să ne îndreptăm atenția, pentru început, către deciziile militare, politice și economice luate în ultimele decenii de guvernele Statelor Unite ale Americii. „Trump nu este în niciun caz un politician obișnuit. Nu poate fi comparat cu niciun politician din întreaga istorie a SUA. Cu nimeni. Este un adevărat monstru. Interesat de nimic altceva decât de sine, de bani și de putere. Și ar face orice, absolut orice pentru a o păstra. Nu-i pasă absolut deloc de oameni. Ei bine, asta e ceva nou. Nu puteam spune asta despre G. W. Bush, nici despre primul Bush, nici despre Reagan, Nixon...”, spune Chomsky. El a vorbit despre alegerile care vor urma în SUA și poziția lui Trump, care a anunțat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor dacă va pierde. “De fapt, hai să ne uităm la acești președinți: Nixon, care n-a fost în niciun caz un om de treabă, a câștigat practic alegerile în 1960. Victoria i-a revenit lui Kennedy prin jocuri de culise, voturi false etc. Nixon nu a contestat alegerile. Știa că dacă ar fi contestat, ar fi putut câștiga, dar a spus că n-a vrut să arunce țara în haos. I-a păsat mai multe de țară, decât de victoria în alegeri. Sau să ne gândim la Al Gore în 2000: alegerile au fost furate, dar a spus că nu are de gând să le conteste. Motivul invocat a fost același. Deci un republican de extremă dreapta și un liberal-democrat au avut aceeași poziție. Și acum să ne întoarcem la Trump. A anunțat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor, dacă va pierde. Nu-i pasă. Nu-i pasă de țară, nu-i pasă de nimic. Oamenii îl numesc fascist, dar asta înseamnă să-i acorzi prea mult credit... Fascismul e o ideologie complexă. Depășește cu mult ceea ce poate el înțelege. Ce este el? E un fel de dictator de tinichea, dintr-o mică fostă colonie, în care guvernele sunt răsturnate odată la fiecare câțiva ani de către armată - și cam în asta încearcă să transforme America. Dar ce se întâmplă acum iese din absolut orice statistici. N-are de-a face cu normalitatea. Dacă va mai câștiga încă un mandat, s-ar putea ca această stare de fapt să se permanentizeze”, afirmă Noam Chomsky.

Consiliul Științific din Franța, favorabil scurtării perioadei de carantină

Consiliul Științific pentru COVID-19 din Franța s-a pronunțat în favoarea scurtării perioadei de carantină de la 14 zile la șapte zile, a anunțat ieri ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, care a precizat că o decizie în acest sens a Executivului de la Paris va fi anunțată vineri. Organismul de consultare înființat pentru combaterea pandemiei declanșate de noul coronavirus s-a pronunțat în favoarea ideii ca “perioada de izolare, într-un anumit număr de situații, să fie redusă de la 14 la șapte zile”, a informat postul de radio France Inter.

Olivier Veran a precizat că decizia nu dă prioritate chestiunilor economice, ci ține cont de faptul că “toți suntem contagioși în primele cinci zile după simptome sau după testul pozitiv, iar apoi contagiozitatea scade în mod semnificativ”.

Ministrul francez a admis că o parte importantă a compatrioților lui nu respectă în prezent perioada de carantină și s-a arătat încrezător că o scurtare a perioadei de izolare ar putea duce la îndeplinirea obiectivelor avute în vedere prin această măsură. Olivier Veran a subliniat că, potrivit experților, după cinci zile de la contractarea bolii, mai puțin de 5% dintre persoanele afectate sunt “potențial contagioase” și într-o formă “foarte scăzută”.

Franța a înregistrat luni 4.203 noi cazuri de COVID-19, față de cele 7.071 raportate duminică și de cele 8.550 diagnosticate sâmbătă.

Campanie în Marea Britanie: „Nu-ți ucide bunica!”

Miniștrii și medicii britanici îndeamnă publicul să ia din nou în serios coronavirusul după ce o creștere abruptă a numărului de noi infecții a cauzat temeri că pandemia ar putea fi scăpată de sub control în anumite părți ale țării, relatează Reuters și The Times.

Aproape 3.000 de noi infecții au fost înregistrate duminică și luni, cel mai mare număr înregistrat din luna mai și un salt abrupt de la media de 1.000 de cazuri înregistrate pentru majoritatea lunii august.

Ministrul sănătății britanic Matt Hancock a avertizat că persoanele tinere au devenit prea relaxate în ceea ce privește distanțarea socială și ar putea să își pună în pericol rudele datorită delăsării.

„Nu-ți ucide bunica prin contractarea coronavirusului și transmiterea sa. Și poți să îl transmiți mai departe înainte să ai vreun simptom”, a declarat acesta într-un interviu acordat BBC Radio.

Potrivit ultimelor cifre oficiale 41.554 de persoane și-au pierdut viața în Marea Britanie din cauza COVID-19, cel mai mare număr de decese din Europa, însă în ultimele săptămâni numărul de noi infecții a fost mai scăzut comparativ cu cel al altora țări europene.

„Numerele au început să crească și am văzut în alte țări unde duce acest lucru și nu este un loc bun”, a afirmat Hancock.

Ofițerul medical șef adjunct al Angliei, Jonathan Van-Tam, a avertizat la rândul său cu privire la „o tendință geografică” îngrijorătoare legată de ratele de contagiere mai ridicate în unele părți ale țării.

„Acesta este un semnal că trebuie să schimbăm lucrurile acum, trebuie să le luăm în serios, foarte serios din nou”, a declarat acesta pentru Channel 4 News.

Marea Britanie a implementat o carantină strictă între luna martie și începutul lui iulie dar a relaxat gradual restricțiile, permițând redeschiderea restaurantelor, magazinelor și sălilor de fitness cu respectarea distanțării fizice.

Șeful Sănătății Publice din Moldova: COVID-ul i-a ucis pe cei care erau o povară pentru societate

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova, Nicolae Furtună, a demisionat din funcție după ce a afirmat într-o emisiune televizată că “în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

Furtună a fost convocat ieri la Guvern de premierul Ion Chicu, iar în cadrul ședinței a anunțat că părăsește funcția, informează deschide.md. „Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP”, anunță Guvernul de la Chișinău într-un comunicat.

Nicolae Furtună a declarat într-o emisiune televizată că, în general, coronavirusul a luat viața oamenilor care deja erau bolnavi. „Nu vreau să fiu judecat și să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”, a afirmat el.

Furtună a explicat ieri într-un briefing de presă că „expresia a fost înțeleasă eronat” și că în domeniul medicinei termenul „povară” are altă conotație decât cea folosită în societate. Acesta și-a cerut scuze de la cei care au înțeles greșit spusele sale.

Trump îl etichetează pe Biden drept “prost”

Donald Trump l-a catalogat drept “prost” pe rivalul său Joe Biden și i-a cerut să prezinte scuze din cauza a ceea ce consideră o retorică împotriva vaccinurilor, în contextul în care democratul îl critică din cauza modului cum gestionează epidemia covid-19.

Președintele republican, devansat în sondaje de către rivalul său democrat în vederea alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie, și-a multimplicat, într-o conferință de presă la Casa Albă, luni, atacurile împotriva acestuia și a partenerei sale de cursă, sentatoarea Kamala Harris. Aceasta a avertizat că nu ar avea încredere în Donald Trump, în cazul în care un vaccin împotriva covid-19, o boală soldată cu 190.000 de morți în Statele Unite, ar fi disponibil înaintea scrutinului, așa cum spune locatarul Casei Albe. “Joe Biden și partenera sa de cursă foarte de stânga, cea mai de stânga persoană din Congres, fie vorba în trecere, ci nu o persoană competentă din punctul meu de vedere, ar distruge această țară, ar distruge această economie, ar trebui să prezinte imediat scuze din cauza retoricii anti-vaccin iresponsabile pe care o folosesc în acest moment”, a declarat Trump, care l-a etichetat pe Biden drept “prost”. “Asta discreditează știința”, a apreciat președintele american, acuzat de către critici de faptul că a fragilizat discursul experților sanitari de la începutul epidemiei.

Ayatollahul Khamenei: Caricaturile din Charlie Hebdo sunt “un păcat impardonabil”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ieri că publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în revista franceză de satiră Charlie Hebdo este un “păcat impardonabil” și o dovadă a urii lumii occidentale față de islam. “Păcatul impardonabil al unei reviste franceze, care a insultat sfântul chip al profetului, a dovedit o dată în plus ura și ostilitatea instituțiilor politice și culturale din lumea occidentală împotriva islamului și a comunității musulmane”, a susținut ayatollahul Khamenei într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de internet. Liderul suprem al Iranului a criticat folosirea de către unii politicieni francezi a “scuzei libertății de exprimare pentru a nu condamna această uriașă crimă (care) este complet greșită și demagogică”. În opinia sa, “profundele politici antiislamice ale sioniștilor și ale guvernelor arogante sunt cauza unor demersuri atât de ostile”. “Acest demers în acest moment ar putea fi și o metodă de a distrage atenția națiunilor și guvernelor din Asia de Vest de la sinistrele comploturi ale Statelor Unite și ale regimului sionist (Israelul) împotriva regiunii”, a adăugat el.

Din acest motiv, ayatollahul Khamenei a concluzionat că “națiunile musulmane, mai ales cele din Asia de Vest, trebuie să rămână vigilente la problemele acestei regiuni sensibile și să nu uite niciodată ostilitatea politicienilor și liderilor occidentali față de islam”.

Charlie Hebdo a republicat săptămâna trecută mai multe caricaturi cu profetul Mohamed cu prilejul începerii procesului împotriva jihadiștilor care au atacat sediul redacției în 2015, ucigând 12 angajați.

Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul pentru a nu fi deportată

Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziției din Belarus, și-a rupt pașaportul pentru a împiedica încercarea forțelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina vecină, a relatat ieri agenția de presă Interfax-Ukraina. Kolesnikova, despre care nu se știa nimic de 24 de ore, a reușit să împiedice o “expulzare forțată din țara sa de origine”, a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gherașcenko pe pagina sa de Facebook.

Soarta Mariei Kolesnikova, o figură-cheie în săptămânile de manifestații în masă împotriva realegerii contestate a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, reprezintă un mister de când susținătorii săi au spus că a fost luată luni cu forța de pe stradă, în centrul capitalei Minsk, de bărbați în civil care purtau măști. “Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukașenko este personal responsabil pentru viața și sănătatea ei”, a declarat Gherașcenko.

Interfax-Ukraina citează o sursă care a spus că Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul pentru ca autoritățile de frontieră ucrainene să nu poată să o lase să treacă granița. Nu se știe exact unde se află în acest moment Kolesnikova. Alte două personalități ale opoziției ucrainene - Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov- care au fost date dispărute luni, la scurt timp după răpirea Mariei Kolesnikova, au trecut frontiera cu Ucraina marți, la primele ore ale dimineții, a indicat Serviciul de frontieră ucrainean.

“Kolesnikova este în prezent reținută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reținută”, a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. “Ea a fost reținută în legătură cu circumstanțele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului”, a spus el. Potrivit autorităților de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească țara și să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reținerea carismaticei opozante, conform EFE.

Mai mulți reprezentanți de prim-plan ai opoziției belaruse au fost arestați sau forțați să fugă din Belarus de la alegerile prezidențiale de luna trecută, după ce Lukașenko a lansat represalii cu ajutorul forțelor de securitate pentru menținerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

 

Xxxxxxxxxxxxxx

 

OMS consideră “statistic irelevante” cazurile de reinfectare cu COVID-19

 

Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a precizat că până acum “sunt irelevante din punct de vedere statistic” cazurile de reinfectare cu noul coronavirus în întreaga lume.

“Dintre cele peste 26 de milioane de contagieri contabilizate în lume au fost raportate doar câteva cazuri de reinfectare, deocamdată puțin relevante. În orice caz, continuăm să le studiem împreună cu laboratoarele din diferite țări”, a subliniat experta americană în cadrul unei conferințe de presă.

Van Kerkhove a precizat că până acum s-a dovedit că pacienții infectați cu noul coronavirus, inclusiv cei care nu prezintă simptome, au dezvoltat după una sau două săptămâni anticorpi care presupun o anumită imunizare în calea unor posibile reinfectări, deși nu se știe cât durează aceasta.

“Vedem rezultate încurajatoare și că răspunsul (imunologic) durează mai multe luni, însă nu au trecut decât opt luni de la declanșarea pandemiei și nu știm cât va putea dura”, a recunoscut ea.

În cazurile de reinfectare verificate, printre care și cel al unei paciente din Hong Kong ce călătorise în Spania cu puțin timp înainte de a dezvolta pentru a doua oară infecția COVID-19, experții investighează ce tip de anticorpi s-au format în organism după contractarea virusului prima dată și după contractarea a doua oară, a precizat experta OMS.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.