Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Washingtonul studiază plecarea trupelor americane din Germania

Ziarul de Vrancea
1 iul 2018 1037 vizualizări

In informațiile publicate pe surse de Washington Post sunt infirmate de oficialii americani

Pentagonul studiază costul unei plecări sau al unui transfer al militarilor americani staționați în Germania, cel mai important contingent din afara Statelor Unite, scrie cotidianul Washington Post.

Ideea a fost deja evocată de președintele american Donald Trump în cadrul unei întâlniri cu responsabilii săi militari. Aceasta a provocat îngrijorarea țărilor europene membre ale NATO, care nu știu dacă liderul de la Casa Albă o ia în calcul serios sau dacă dorește să pună presiune înaintea summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, de la Bruxelles, din 11 și 12 iulie. El a trimis o scrisoare amenințătoare către șapte state membre ale Alianței, printre care Germania, pentru a le chema la ordine în privința angajamentului lor de a aloca cheltuielilor militare 2% din Produsul lor Național Brut până în 2024. Trump denunță în mod regulat contribuția, prea importantă în opinia sa, plătită de Washington la bugetul NATO. Germania, ale cărei relații cu SUA s-au tensionat în ultimele luni, a anunțat deja că nu-și va putea ține promisiunea. Printre opțiunile examinate figurează repatrierea în Statele Unite a unei mari părți a trupelor, care numără aproximativ 35.000 de militari activi, sau transferul total sau parțial al contingentului în Polonia, un aliat politic dat exemplu de Donald Trump în ce privește atingerea obiectivului cerut de 2%.

Pentagonul neagă

Potrivit cotidianului american, care citează oficiali sub condiția anonimatului, studiul este totuși doar într-o etapă de explorare internă a opțiunilor. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a dezmințit într-un comunicat că acesta ar fi cerut o analiză asupra unei eventuale retrageri a trupelor staționate în Germania. Și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dezmințit orice idee de retragere, subliniind că ministerul "evaluează în mod regulat amplasarea trupelor și analizele costuri-beneficii".

"Rămânem deplin angajați față de (Germania) aliatul nostru din NATO și Alianța NATO", a adăugat el.

Donald Trump și-a sporit însă criticile la adresa NATO, pe care a calificat-o ca "depășită" în timpul campaniei din 2016, spunându-le omologilor săi occidentali în cursul recentului summit G7 din Canada că Alianța Nord-Atlantică este "la fel de rea ca NAFTA" ( Acordul de comerț liber nord-american), tratat a cărui modificare o dorește pentru apărarea în mod mai eficient a intereselor comerciale americane.

Trupele americane sunt prezente în Germania de la cel de-Al Doilea Război Mondial iar țara servește drept bază de sprijin pentru operațiunile americane din Africa și Orientul Mijlociu. NATO s-a dovedit crucială pentru securitatea occidentală timp de decenii.

Coreea de Nord ar ascunde activități nucleare

Coreea de Nord, care s-a angajat față de Statele Unite, într-un summit istoric, să se ”denuclearizeze”, ar căuta în prezent să ascundă activități nucleare, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.

Indicii obținute în urma summitului de la 12 iunie între președintele american Donald Trump și numărul unu nord-coreean Kim Jong Un tind să arate existența unor instalații secrete de producție și dezvoltare de metode menite să disimuleze fabricarea de armament nuclear, scrie cotidianul în ediția de sâmbătă, citând oficiali americani sub protecția anonimatului. Potrivit acestor surse citate de WP, Coreea de Nord intenționează să-și păstreze o parte a stocului de material nuclear și instalațiile de producție. Asta ar înseamna că Phenianul vizează să-și continue programul nuclear, în pofida faptului că s-a angajat față de Washington la o ”denuclearizare”.

În summitul de la 12 iunie, în Singapore, Kim s-a angajat să ”acționeze în vederea” ”denuclearizării” peninsulei coreene.

Însă modalitățile unei asemenea ”denuclearizări” nu au fost clar definite. Summitul nu a condus nici la un calendar precis în vederea distrugerii arsenalului nuclear nord-coreean.

”Există probe absolut fără echivoc”

În weekend, postul american de televiziune NBC a dezvăluit că Phenianul și-ar crește producția de combustibil nuclear destinat armelor atomice, în mai multe instalații ascunse. Citând oficiali anonimi din cadrul serviciilor de informații, NBC afirmă că Nordul intenționează mai degrabă să ”stoarcă orice concesie” posibilă Statelor Unite în loc să-și abandoneze cu adevărat armamentul nuclear. ”Nu există vreo probă care să arate că (nord-coreenii) își reduc stocurile sau și-au oprit producția” nucleară, a declarat un oficial american pentru NBC. ”Există probe absolut fără echivoc potrivit cărora ei încearcă să înșele Statele Unite”, a declarat acest oficial, în pofida faptului că Nordul și-a încetat de mai multe luni testele nucleare și de rachete balistice (ICBM).

Principalul centru nuclear nord-coreean este cel de la Yongbyon.

Site-ul de referință în studierea Coreei de Nord - 38 North - a anunțat miercuri, pe baza unor imagini satelitare că Phenianul își continuă operațiunile în uzina de îmbogățire și că este pe cale să-și îmbunătățească centrul de cercetare. Cu toate acestea, avertizează 38 North, aceste lucrări ”nu trebuie văzute” în legătură ”cu promisiunea nord-coreeană de denuclearizare”. Site-ul specializat îndeamnă să nu se aștepte ca echipele însărcinate cu dosarul nuclear ”să facă ca de obicei, așteptând ordine specifice de la Phenian”.

Coreea de Nord a detonat, luna trecută, instalația de la Punggye-ri, singura sa instalație de teste nucleare, unde a efectuat cele șase teste atomice, un gest de bunăvoință înaintea summitului cu Statele Unite.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, care s-a întâlnit în două rânduri cu Kim la Phenian, a declarat recent că intenționează să se reîntâlnească cu el, pentru a stabili detaliile dezarmării la care Nordul s-a angajat. El a declarat că Kim este serios în privința acestui obiectiv al ”denuclearizării”. ”Este mult de lucru de aici și până acolo. Echipa mea lucrează deja la asta. Mă voi întoarce (la Phenian) înainte să treacă prea mult timp”, a declarat Pompeo.

”Mai avem de definit toate lucrurile care stau la baza angajamentelor luate la Singapore”, a precizat șeful diplomației americane.

Patruzeci și opt de morți într-un accident rutier în nordul Indiei

Cel puțin 48 de persoane au murit ieri, în statul himalayan Uttarakhand, în nordul Indiei, într-un accident de autocar, care s-a răsturnat într-un defileu, a anunțat poliția, relatează AFP. Echipe de salvare au fost mobilizate la locul dramei, în districtul accidentat Pauri Garhwal, la nord-est de New Delhi. ”Patruzeci și patru de persoane au murit în accident. Cel puțin alte trei au fost rănite. Salvatorii își continuă munca”, a declarat Deepesh Chandra Kala, un reprezentant local în domeniul gestionării catastrofelor. ”Șoferul a pierdut controlul autocarului și a ieșit de pe drum într-o vale adâncă. Sub forța impactului, vehiculul s-a rupt în doiuă și zace în prezent într-un mic râu, pe fundul văii”.

Pentru moment autoritățile nu cunosc cauza exactă a accidentului.

Drumurile indiene sunt printre cele mai sângeroase din lume, iar accidentele mortale sunt frecvente în regiunea himalayană.

Peste 160.000 de persoane mor anual în accidente rutiere. Starea căilor rutiere, vechimea vehiculelor și condusul periculos sunt factorii care explică acest bilanț.

Descoperire surprinzătoare despre cauzele diabetului

Un caz de diabet din șapte este provocat de poluare la nivel mondial, sunt de părere cercetători americani care au publicat sâmbătă un studiu preluat de AFP.  "Poluarea a contribuit la apariția a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri", apreciază autorii de la Facultatea de medicină Saint-Louis din Washington .

Legătura dintre poluarea atmosferică și diabet a fost deja avansată de studii anterioare.  "Credem că poluarea atmosferică diminuează producția de insulină și provoacă inflamații, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie", notează cercetătorii care au publicat studiul în revista The Lancet Planetary Health. Factori care favorizează diabetul precum suprapondera și obezitatea au fost de asemenea luați în calcul.  "Studiul nostru arată o legătură semnificativă între poluarea aerului și cazurile de diabet la nivel mondial", arată profesorul de medicină Ziyad Al-Aly.  "Este important având în vedere că multe lobby-uri economice afirmă că nivelurile actuale (poluanți degajați în aer) sunt prea stricte și ar trebui revizuite. Însă probele demonstrează că nivelurile actuale nu sunt deloc sănătoase și trebuie net reduse", a precizat cercetătorul.

Au râs și și-au bătut joc de un bărbat care se îneca. Nu vor fi sancționați

Cinci adolescenți din Florida care au filmat și au râs de un bărbat care se îneca nu vor fi puși sub acuzare, a decis instanța, care motivează că acestora „nu li s-a cerut ajutorul”, scrie CNN. Într-un clip filmat anul trecut, în iulie, adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani au răs și au filmat în timp ce Jamel Dunn, de 33 de ani, se îneca într-un lac.

Adolescenții au dat dovadă de o cruzime rar întâlnită: i-au repetat bărbatului că o să moară și i-au spus că nu au de gând să îl ajute. Ei au continuat să filmeze ultimele clipe ale bărbatului, apoi au încarcat clipul pe Youtube.  „Ieși din apă, vezi că te duci la fund. Nu mișcăm un deget. Nu te ajută nimeni, cine te-a pus să intri acolo? E gata, nu mai iese”, se aud adolescenții spunând pe înregistrarea video. Interogați ulterior de poliție, adolescenții au susținut că fumaseră marijuana îniante. Deși fapta lor este una gravă, adolescenții nu pot fi puși sub acuzare, deoarece nu există nicio lege în Florida care să îi oblige pe cetățeni să acorde ajutor unei persoane”. Șeful poliției a descris acțiunile lor drept „inumane și crude”, dar spune că legea nu îi permite să îi tragă la răspundere pe cei cinci.

Record de avioane în aer. Peste 200.000 de zboruri într-o zi

Cu 202.157 de zboruri înregistrate, vineri a fost cea mai aglomerată zi aeriană, scrie pe Facebook Flightradar24,com, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de urmărire a traficului avioanelor. “A fost pentru prima oară când am înregistrat peste 200.000 de zboruri într-o singură zi”, adaugă sursa citată. În momentul de vârf al zilei, peste 19.000 de avioane erau în aer.

Coreea de Sud: Doi ani de închisoare pentru angajatorii care își obligă muncitorii să lucreze peste program

Angajatorii din Coreea de Sud care își obligă angajații să lucreze mai mult de 52 de ore pe săptămână vor face 2 ani de închisoare sau vor primi o amendă de 17.960 dolari, începând de astăzi, informează The Korea Herald. Practic, începând de ieri, angajații sud-coreeni vor avea scăzută săptămâna de muncă de la 68 de ore pe săptămână, la 52 de ore, oficialii guvernamentali încercând astfel să crească calitatea vieții pentru cetățeni. Aceasta este una dintre legile promise în campanie de președintele țării, Moon Jae-in, fiind afectate business-urile cu peste 300 de salariați, agențiile și birourile guvernamentale. Sub această lege, muncitorii din Coreea de Sud vor lucra 40 de ore pe săptămână și încă 12 ore adiționale peste program.

Sunt încântată de știre, a declarat Shin Na-eun, în vârstă de 29 de ani, care are propria afacere în Seul după ce și-a dat demisia de la o firmă mare cu 2 ani în urmă. „Sunt multe motive pentru care mi-am dat demisia, deși era un job stabil ca multe altele. Unul dintre motive a fost, desigur, munca peste program”, a spus Shin, care a preciazat că de multe ori continua să muncească și de acasă. „Nu sunt naivă să cred că această lege va schimba totul peste noapte, dar cred că se merge în direcția bună”, a mai arătat Na-eun. Sud-coreenii lucrează anual cu 300 de ore mai mult decât angajați din alte țări precum SUA sau Italia și cu 700 de ore mai mult decât în Germania sau Norvegia, conform OCDE. De asemenea, studiile au arătat că orele lungi de muncă nu înseamnă o mai bună productivitate. În 2014, productivitatea muncii în Coreea de Sud era de 31,9 dolari pe oră, semnificativ mai scăzută decât media OCDE de 49 dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.