Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Washingtonul cere postului de televiziune rusesc RT să-și declare activitățile în SUA

Ziarul de Vrancea
13 sep 2017 474 vizualizări

Ministerul Justiției american a cerut postului de televiziune RT să se supună unei legi care obligă orice companie care reprezintă o țară să-și declare activitățile autorităților, punând din nou presiune asupra unui canal media considerat de Washington drept un instrument de propaganda al Kremlinului.

Filiala americană a canalului public rus a primit o scrisoare din partea Ministerului Justiției în care se face referire la obligația acestuia de a respecta legea numită FARA (Foreign Agents Registration Act), a declarat Anna Belkina, confirmând informații anterioare. Instituită în 1938 pentru identificarea surselor de propagandă nazistă în Statele Unite, această lege obligă orice companie reprezentând o țară, organizație sau partid străin să își raporteze activitățile autorităților. "RT urmează să-și consulte avocații pentru ca să examineze cererea", a indicat purtătoarea de cuvânt citată. Ministerul Justiției american nu a dorit să comenteze informațiile.

Pe site-ul internet al RT, redactorul-șef Margarita Simonian a condamnat cererea ministerului american, apreciind că aceasta atestă "războiul" dus de SUA împotriva mass-media ruse. Canalul, acuzat de Washington că ar fi un instrument de propagandă al Kremlinului, a fost menționat la începutul anului într-un raport al serviciilor secrete americane privind presupusa ingerință a Moscovei în campania prezidențială americană de anul trecut.

Acesta se află cu regularitate în centrul disputelor diplomatice între Moscova și țările occidentale, ale căror relații s-au deteriorat de la criza din Ucraina și anexarea în martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. RT dispune de canale de difuzare în limbile engleză, spaniolă și arabă, cu misiunea oficială de a aduce spectatorilor străini un "punct de vedere alternativ" și o "imagine asupra poziției ruse".

Hezbollah își proclamă victoria în Siria

 informația este însă infirmată de sursele independente

Gruparea șiită libaneză Hezbollah și-a proclamat marți victoria în Siria, anunță Reuters. Rusia, de asemenea aliată cu regimul de la Damasc, condus de președintele Bashar al-Assad, a afirmat că forțele guvernamentale siriene au respins militanții de pe o mare parte a teritoriului Siriei. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, care dispune de numeroși informatori pe teren, a dezmințit însă că armata a recucerit 85% din țară și a estimat că este vorba doar de 48%. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apreciat că în Siria mai trebuie purtate doar "bătălii izolate". Declarațiile sale victorioase în cadrul unei reuniuni religioase au fost preluate de ziarul libanez al-Akhbar.

Marți, al-Assad l-a primit la Damasc pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, cu care a discutat "cooperarea militară și tehnico-militară în contextul operațiunilor reușite de forțele guvernamentale siriene, cu ajutorul aviației ruse, pentru distrugerea grupului terorist Statul Islamic (SI) din Siria", a informat un comunicat al ministerului apărării de la Moscova. Rusia a intervenit în conflictul din Siria, de partea guvernului de la Damasc, în septembrie 2015.

Săptămâna trecută, armata siriană a reușit, cu sprijin aerian din partea Rusiei, să străpungă asediul jihadiștilor asupra orașului Deir Ezzor, unde erau blocați circa 90.000 de civili. Joi, pentru prima dată după trei ani, în localitate a ajuns un convoi cu ajutoare umanitare, format din 40 de camioane.

Regimul sirian se confruntă pe de o parte cu islamiștii, iar pe de alta cu insurgenții sirieni. Aceștia nu mai sunt însă susținuți de statele arabe din Golf, de Turcia și de SUA, în timp ce pentru Bashar al-Assad susținerea din partea Rusiei și a Iranului s-a dovedit vitală.

Sofia consideră Rusia drept una dintre principalele amenințări externe

Este o premieră pentru o țară cu simpatii profunde față de Moscova, inclusiv la nivel guvernamental

Guvernul Bulgariei consideră Rusia drept una dintre principalele amenințări externe, potrivit unui raport de securitate națională pe 2016, care a fost aprobat de către executivul de la Sofia și trimis spre coordonare parlamentului. Pentru prima dată un document guvernamental bulgar folosește astfel de termeni duri împotriva Moscovei. ''Acțiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională și de amenințare a obiectivului nostru cheie: o Europă unită, liberă și pașnică'', se afirmă în raport.

Provocările în materie de securitate cresc, mai ales în zona Mării Baltice și a Mării Negre, precum și în estul Mării Mediterane, unde Rusia își consolidează capabilitățile militare și își intensifică operațiunile militare.

La acestea se adaugă conflictele persistente de la periferia și din vecinătatea Europei, care devin o sursă de instabilitate și de insecuritate de durată'', se afirmă în document, care a fost semnat de către miniștrii guvernului și personal de către premierul Boiko Borisov.

Autorii raportului analizează pe larg rolul Rusiei, mai ales într-o lumină negativă. O altă problemă semnalată este înrăutățirea relațiilor Rusiei cu NATO și Uniunea Europeană. Acestea pun la o încercare serioasă arhitectura de securitate europeană, consideră raportul. Riscurile pentru securitate națională în 2016 includ de asemenea revendicări persistente sau noi din partea țărilor vecine pentru existența unor minorități care nu se regăsesc în Bulgaria, pe fondul intensificării asimilării minorităților bulgare în alte țări din regiune și a încălcării drepturilor lor, continuarea ostilităților în Siria, presiunea migrației asupra Uniunii Europene, posibilitatea ca fluxul migratoriu să fie folosit pentru infiltrarea unor celule extremiste, Brexitul, se mai spune în raportul guvernamental bulgar.

Un adolescent mărturisește asasinarea primarului din Mouscron

Un adolescent a mărturisit că este autorul asasinatului primarului din Mouscron, în Belgia, găsit mort, tăiat la gât, luni seara, într-un cimitir din oraș, potrivit postului public RTBF. Tânărul, care ar fi în vârstă de 18 ani potrivit postului, a declarat că a acționat să se răzbune pe alesul local, pe care-l acuza că se face vinovat de sinuciderea, cu doi ani mai înainte, a tatălui său, concediat dintr-un post municipal. Procurorul federal a declarat pentru Reuters că un bărbat s-a predat poliției la locul crimei.

Alfred Gadenne, în vârstă de 71 de ani, primar la Mouscron, o localitate industrială din apropiere de Lille, a fost găsit mort într-un cimitir situat în apropiere de locuința sa. Această crimă a provocat un val de emoție în țară. Premierul Charles Michel a denunțat oroarea morții fostului deputat.

”Aflu cu groază despre moartea brutală a lui Alfred Gadenne. Mă gândesc la familia și apropiații săi”, a declarat pe Twitter premierul belgian. Primarul din Lille Martine Aubry s-a declarat ”îngrozită” de omuciderea colegului ei în cadrul eurometropolei franco-belgiene Lille-Courtrai-Tournai

Netanyanu a anunțat că Israelul sprijină independența kurzilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat ieri că țara sa sprijină independența kurzilor, înaintea unui referendum cheie pe acest subiect.

Într-un anunț transmis ieri dimineață, cabinetul lui Netanyahu a precizat că Israelul respinge Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și îl consideră drept organizație teroristă. Totuși, în comunicat se menționează că Israelul "sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a avea un stat al său".

Kurzii din Irak intenționează să organizeze un referendum la 25 septembrie în trei guvernorate care formează prima lor regiune autonomă, precum și în zone disputate care sunt controlate de forțe kurde, dar revendicate de Bagdad, inclusiv provincia Kirkuk, bogată în petrol. Israelul este un susținător vechi al kurzilor și devine acum prima țară care își declară sprijinul pentru referendumul de independență al acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.