Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Victorie strategică pentru ofensiva ucraineană

Ziarul de Vrancea
1 oct 2022 749 vizualizări

Retragerea rușilor din Liman marchează cel mai semnificativ câștig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes din Harkov, luna trecută

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că soldații ucraineni au „intrat” sâmbăta aceasta în orașul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei sub controlul trupelor de la Moscova. Puțin mai devreme, armata a susținut că a „încercuit” câteva mii de soldați ruși în acest oraș din regiunea Donețk, anexat vineri de Rusia. Peste 5.000 de soldați ruși erau fortificați atunci acolo, înainte de retragere. Recucerirea localității Liman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai.

Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Liman a fost că “inamicul a folosit atât artilerie de fabricație occidentală, cât și informații din țările alianței nord-atlantice”, transmite CNN. “În legătură cu crearea unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din așezarea Krasny Liman către linii mai avantajoase”, a declarat ministerul pe Telegram.

Retragerea marchează cel mai semnificativ câștig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.

Armata rusă nu poate acționa pe un câmp de luptă nuclear

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut, sâmbătă, armatei ruse să folosească “arme nucleare de mică putere” în Ucraina, în contextul în care trupele Moscovei au dificultăți în anumite zone. “În opinia mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, mergând până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare de mică putere” a spus Ramzan Kadîrov într-un mesaj postat pe Telegram. De asemenea, în aceeași postare, el condamnă “nepotismul” în cadrul armatei ruse.

Deși liderul cecen i-a cerut lui Putin să atace Ucraina cu arme nucleare, în spațiul informațional rusesc acest mesaj nu a fost prea popularizat. Armata rusă, așa cum este la ora actuală, este aproape sigur incapabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă dispune de echipamentul necesar și din punct de vedere istoric, și-a antrenat trupele pentru a face acest lucru, arată Institutul de Studiu al Războiului. Aglomerația haotică de soldați contractuali epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari care alcătuiesc în prezent forțele terestre rusești nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear. Așadar, orice zonă afectată de armele nucleare tactice rusești ar fi impracticabilă chiar pentru ruși, împiedicând probabil avansurile lor, ceea ce reduce probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice.

Nord Stream, cea mai mare eliberare de metan în atmosferă înregistrată vreodată

Spărturile din sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan, dăunătoare pentru climă, înregistrată vreodată, a potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Un uriaș val de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, dar cu o durată mai scurtă de viață decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociați cu Observatorul Internațional al Emisiilor de Metan al UNEP sau IMEO. “Este foarte rău, cel mai probabil cel mai mare eveniment de emisie detectat vreodată. Acest lucru nu este util într-un moment în care trebuie neapărat să reducem emisiile”, a declarat pentru Reuters Manfredi Caltagirone, șeful IMEO. Cercetătorii de la GHGSat, care utilizează sateliți pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte de rupere a fost de 22.920 de kilograme pe oră. Acest lucru este echivalent cu arderea a aproximativ 287 de tone de cărbune în fiecare oră, a spus GHGSat.

Scurgerile majore care au izbucnit brusc în gazoductele Nord Stream, care merg din Rusia către Europa, au generat o mulțime de teorii, dar puține răspunsuri clare despre cine sau ce a cauzat pagubele. Atât Rusia, cât și Uniunea Europeană au sugerat că rupturile au fost cauzate de sabotori.

Europa și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Moscovei, ca răzbunare pentru invazia sa din Ucraina, stârnind îngrijorarea că Kremlinul va încerca să priveze Europa de aprovizionarea cu energie crucială până la iarnă.

Tragedie la un meci de fotbal: Cel puțin 174 de morți

Cel puțin 174 de oameni au murit în Indonezia, după ce mii de suporteri au intrat pe teren la un meci de fotbal, conform unui nou bilanț al autorităților. Tragedia, care a avut loc sâmbătă seara în orașul Malang, la est de insula Java, s-a soldat și cu aproximativ 180 de răniți.

Fanii echipei Arema FC au invadat terenul de pe stadionul Kanjuruhan din Malang City, după ce echipa lor a pierdut, scor 2-3, cu Persebaya Surabaya. A fost pentru prima dată în mai bine de douăzeci de ani când Arema FC a pierdut în fața marii sale rivale. Poliția, care a numit incidentul o „revoltă”, a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune și a tras gaze lacrimogene după ce doi ofițeri au fost uciși. Multe victime au fost călcate în picioare.

Președintele indonezian Joko Widodo a ordonat duminică “o evaluare completă a meciurilor de fotbal și a procedurilor de securitate”, după incident. El a cerut Asociației Naționale de Fotbal să suspende toate meciurile până la “îmbunătățiri de securitate”

Un director de spital a declarat unui post de televiziune local că una dintre victime avea doar cinci ani. Stadionul avea 42.000 de locuri și era plin, conform autorităților. Aproximativ 3.000 dintre ei au invadat terenul de furie după meci.

Violența fanilor este o problemă în Indonezia, unde rivalitățile de lungă durată s-au transformat în confruntări mortale. Unele meciuri - cel mai important fiind derbiul dintre Persija Jakarta și Persib Bandung - sunt atât de tensionate încât jucătorii au nevoie de protecția forțelor de ordine.

Fanii Persebaya Surabaya nu au avut voie să cumpere bilete pentru meci de teama incidentelor. Indonezia urmează să găzduiască anul viitor Cupa Mondială U-20 pe mai multe stadioane din țară, dar Malang nu este unul dintre ele.

În 1989, incidente pe stadionul Hillsborough din Marea Britanie s-au soldat cu moartea a 97 de fani ai echipei Liverpool, iar în 2012, pe stadionul Port Said din Egipt s-a întâmplat o altă tragedie, soldată cu 74 de morți. În 1964, 320 de oameni au murit și peste o mie au fost răniți pe Stadionul Național din Lima, în timpul unui meci de calificare dintre Peru și Argentina.

Iran: Manifestații în mai multe universități

Demonstrații au avut loc, sâmbătă, în mai multe universități din Iran pentru a denunța represaliile asupra mișcării de protest declanșată de moartea lui Mahsa Amini arestată de poliția morală în urmă cu 16 zile.

De asemenea, în întreaga lume au fost organizate mitinguri de solidaritate cu mișcarea, a cărei represiune a ucis cel puțin 83 de persoane de la moartea ei pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa pentru încălcarea strictului cod vestimentar al Republicii Islamice, care obligă femeile să poarte vălul. Puterea, care neagă orice implicare a poliției privind moartea tinerei de 22 de ani, a arestat sute de manifestanți, calificați drept „răvășitori”.

“Studenții au manifestat sâmbătă în universități pentru a denunța acțiunile poliției împotriva protestatarilor”, a declarat agenția iraniană de presă Fars, fără a preciza unde au avut loc aceste demonstrații și nici amploarea lor. Agenția a indicat însă că mitinguri “au fost organizate și în piața Enghelab (“Revoluția” în persană, n.red.) lângă Universitatea din Teheran, în centrul capitalei, unde au izbucnit ciocniri între poliție și manifestanți, dintre care unii au fost arestați”.

Potrivit martorilor, mulți polițiști anti-revolte au preluat anterior poziții la diferite intersecții din Teheran.

Vineri seara, iranienii au manifestat la Saqez, un oraș din Kurdistan de unde era Mahsa Amini. “Femei, viață, libertate”, au lansat bărbații și femeile în mijlocul străzii, preluând un slogan emblematic al mișcării de protest, cel mai mare de la manifestațiile din noiembrie 2019, cauzat de creșterea prețului la benzină și care fusese grav reprimat.

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă la Montreal și în mai multe orașe canadiene, inclusiv Vancouver, Toronto și în capitala Ottawa. La Montreal, mai multe femei și-au tuns părul, în timp ce o mulțime de peste 10.000 de oameni ținea pancarte pe care scria “Justiție” și “Nu Republicii Islamice”.

SUA: 44 de morți în Florida după trecerea uraganului Ian

Bilanțul continuă să crească în Florida după trecerea uraganului Ian, care a provocat cel puțin 44 de morți și care ar fi trebuit să se risipească în cursul nopții de duminică. “Acum sunt 44 de decese atribuite uraganului Ian”, a declarat Departamentul de Medicină Legală din Florida. Majoritatea prin înec și în marea lor majoritate persoane în vârstă.

Președintele Joe Biden și soția sa Jill urmează să viziteze acest stat, miercuri, pentru a vedea pagubele cauzate de acest uragan, potrivit Casei Albe. Vor pleca luni în Puerto Rico, devastat în septembrie de uraganul Fiona.

Comitatul Lee, puternic lovit de Ian, a înregistrat doar 35 de decese, potrivit șerifului său, în timp ce mass-media din SUA, inclusiv NBC și CBS, au înregistrat peste 70 de decese legate direct sau indirect de furtună.

Peste 900.000 de case și companii au rămas fără curent în Florida sâmbătă seara.

Torturată pentru că a refuzat să predea în limba rusă

În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene susțin că au recucerit 6.000 de km pătrați de teritoriu, eliberând comunități care se aflau sub controlul rusesc de peste șase luni. Profesorii din aceste zone au declarat pentru BBC că a existat o încercare sistematică de a elimina programa școlară ucraineană și de a o înlocui cu o agendă rusă. În plus, părinții au fost amenințați că, dacă nu-și trimit copiii înapoi la școală, aceștia vor fi duși la un orfelinat.

Călătorind la est de Harkov, în orașele recent eliberate Balakliya și Vovchansk, BBC a vorbit cu profesori și personal local care au descris cu toții un model similar de asimilare forțată. Mai întâi distrugerea proprietății: manuale școlare, steaguri ucrainene, lucrări ale copiilor - inclusiv expoziții murale despre scriitori ucraineni celebri sau icoane culturale. Dar apoi, un asediu asupra profesorilor înșiși.

Printre o mare de manuale ucrainene se află cu mândrie directoarea Liliya Sirous. Ea spune că i s-a dat o listă cu peste 2.200 de cărți și i s-a spus să le distrugă pe toate. Dar, în schimb, le-a ascuns. Înlocuită cu o nouă programă de istorie, literatură și limbă rusă, biblioteca secretă a Lilianei a rămas neatinsă timp de șase luni.

Într-o altă școală, la puțin peste 100 km nord de Balakliya, în satul Ivanivka, directoarea Lidiya Tina - un educator profesionist cu peste 40 de ani de experiență - spune că a fost reținută timp de 19 zile după ce a refuzat să înființeze o școală rusă. “În timp ce încercam să fug din Harkov, am fost reținută. O mașină a oprit și trei bărbați mascați cu puști de asalt au coborât. Mi-au pus un pistol la gât și mi-au rupt diploma de profesor în fața mea”, spune Lidiya, în vârstă de 60 de ani. Ea spune că i-au pus o pungă pe cap și apoi a fost plasată în izolare timp de cinci zile. “Mă durea sufletul”, spune Lidiya. “Mă gândeam - Nimeni nu știe unde sunt”.

Ea spune că a fost bătută și forțată să îngenuncheze și a fost făcută să creadă că va fi executată. “Au încercat să mă forțeze să învăț versurile imnului rusesc, dar am refuzat”. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitarea BBC de a comenta afirmațiile Lidiei.

Franța: Șase români inculpați pentru că au furat motoare de bărci

Șase români au fost inculpați pentru furturi de motoare și echipamente de ambarcațiune pe o perioadă de mai bine de un an în mai multe departamente inclusiv Gironde, cu prejudicii estimate la 320.000 de euro, relatează AFP, citând surse din cadrul poliției. Reperați în Franța la sfârșitul lunii septembrie, la întoarcerea din România, unde petrecuseră vara, acești șase indivizi, „în special mobili” și care aveau „un punct de sprijin” în apropiere de Langon (Gironda), au fost arestați miercuri dimineață, la câteva ore după „o tentativă de jaf la un magazin nautic în Gironde”. Aceștia sunt bănuiți că au furat „câteva zeci” de motoare și „unele echipamente electroportabile de mare valoare” pentru o sumă estimată la peste 320.000 de euro, a declarat pentru AFP colonelul Jean-Charles Bidaut, comandantul secției de cercetare din Bordeaux.

Potrivit jandarmeriei, ancheta începută în septembrie 2021 a permis identificarea unui „grup infracțional organizat” format din „trei autori principali cu experiență” și „mai mulți complici” care ajută la fabricarea și depozitarea bunurilor furate, dusă de transportari în România, unde motoarele au fost revândute. Membrii acestui grup „s-au mișcat mult în România și în toată Europa, probabil că le putem imputa și alte furturi în altă parte (decât în ​​Franța)”, a subliniat colonelul Bidaut, potrivit căruia ancheta a necesitat „multă muncă de monitorizare”.

 Ei au vârste cuprinse între 29 și 42 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.