Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Veste bună pentru cei doi români condamnați la moarte în Malaezia

Ziarul de Vrancea
11 oct 2018 1510 vizualizări

Guvernul a anunțat că oprește execuțiile și va aboli pedeapsa capitală

Noul guvern din Malaezia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Peste 1.200 de persoane, inclusiv doi cetățeni români, sunt condamnate la moarte în Malaezia. Condamnările la moarte se pronunțau pentru infracțiuni precum crime, trafic de droguri, trădare, răpiri și terorism. Ministrul Justiției, Liew Vui Keong, a anunțat că Guvernul a decis abolirea pedepsei cu moartea, iar proiectul de modificare a legislației va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Ministrul malaysian al Comunicațiilor, Gobind Singh Deo, a confirmat decizia. "Este vorba de respectarea unei promisiuni electorale, o măsură care se înscrie în renunțarea la pedeapsa capitală în întreaga lume", a spus Liew Vui Keong.

Deținuții condamnați la moarte ar putea să fie eliberați sau pedepsele le vor fi schimbați, a mai spus Keong. Printre ei se numără și Ionuț Gologan, românul condamnat definitiv la moarte în 2016, în Malaysia, pentru trafic de droguri. Tatăl său a făcut eforturi pentru a-i convinge pe oficialii malaezieni să îi aplice fiului său o pedeapsă mai blândă, iar pentru Ionuț Gologan au intervenit inclusiv oficialii români, fără rezultate până acum.

“Sue Ellen” îl compară pe Trump cu “JR Ewing”

Actrița Linda Gray, cunoscută pentru rolul Sue Ellen din serialul “Dallas”, l-a comparat pe președintele american Donald Trump cu soțul său din film, JR Ewing, un magnat al petrolului și personaj negativ în celebra serie de televiziune, relatează Press Association.

În ciuda faptului că la începutul acestui an s-au împlinit patru decenii de la transmiterea în premieră a serialului “Dallas”, Gray a respins ideea că un personaj precum JR Ewing nu ar mai avea astăzi succes la public și a declarat că Donald Trump, un cunoscut om de afaceri înainte de a deveni lider la Casa Albă, îi amintește de fostul său soț din seria TV.

“Avem un președinte la fel. Astfel de personalități există și în restul lumii, nu doar aici”, a declarat ea pentru Press Association.

“Este vorba despre acel tip cu personalitate puternică - cu ego, bani, afaceri și afemeiat. Mă refer la personalități, personalități foarte importante. Ca în cazul lui JR, totul se învârte în jurul afacerilor - Cum putem realiza asta? Ce manevre putem face? Descopăr o mulțime de oameni care au averi enorme și multă influență; ei pot influența o mulțime de persoane prin modul în care controlează lucrurile”, a spus actrița.

Serialul “Dallas” a fost transmis inițial între anii 1978 și 1991. O continuare a seriei, începută în 2012, nu a reușit să se bucure de același succes și a fost sistată după doi ani.

“Cel mai bun prieten timp de 37 de ani”

Producția originală rămâne, însă, una dintre cele mai populare serii TV din istoria Americii și a fost totodată un succes și în alte țări, precum Marea Britanie.

Gray consideră că popularitatea “Dallas” se datorează fascinației telespectatorilor pentru problemele celor bogați. “A fost o sincronizare perfectă, oamenii au dorit să îi cunoască pe americanii bogați cu toate problemele lor. Toată lumea vrea să creadă că dacă ai toți banii din lume, mașini și afaceri nu ai probleme. Însă apoi puteai arăta către acești bogați care aveau o mulțime de probleme, așa că a fost drăguț că s-a putut face o comparație și oamenii au putut vedea că viețile lor erau de fapt frumoase. În plus, a fost un mod minunat de distracție care i-a distras de la viața de zi cu zi”, a adăugat Gray, în vârstă de 78 de ani.

Actrița l-a descris pe Hagman, care a decedat în 2012 la vârsta de 81 de ani după ce a pierdut lupta cu cancerul, drept “cel mai bun prieten timp de 37 de ani” și totodată “fratele” ei.

Când cei doi apăreau împreună în “Dallas”, Hagman era mai bine plătit decât ea, a mărturisit Gray, care a dat asigurări că în prezent nu ar mai permite așa ceva. “Dacă mi s-ar întâmpla acum, m-aș duce și aș spune direct: «Domnul Hagman și cu mine (trebuie să) primim salariu egal». S-a întâmplat în serialul nostru (inegalitatea salarială), însă la mijloc nu a fost deloc genul. Probabil a fost vina mea pentru că am fost foarte încântată că am o slujbă pe care o iubesc. Atât de recunoscătoare pentru că nu am crezut niciodată că o să am acești bani, bani frumoși. Însă, dacă acest serial ar începe mâine, aș proceda complet altfel. Aș spune: «Mă scuzați, domnule Hagman, voi primi la fel ca dumneavoastră». Asta s-ar întâmpla acum”, a subliniat actrița care a adăugat că este în continuare foarte pasionată de actorie.

Gray, care s-a născut în Santa Monica, California, a fost desemnată ambasadoare a bunăvoinței pentru orașul Dallas în semn de recunoaștere a contribuției sale la serial. Ea a declarat că se simte “onorată” de rolul pe care l-a interpretat adăugând și că “iubește orașul”.

Racheta Soyuz, la un pas de catastrofă

n cei doi astronauți aflați la bord au scăpat cu viață după ce nava spațială a aterizat de urgență în urma unor probleme la motor

Astronautul american Nick Hague și cosmonautul rus Alexei Ovcinin au aterizat ieri în Kazahstan și sunt în viață, după ce racheta Soyuz care trebuia să îi transporte spre Stația Spațială Internațională s-a confruntat cu o problemă la unul dintre motoare, după decolare. "Contactul a fost stabilit", a declarat o sursă citată de Ria Novosti, adăugând că cei doi "nu au fost răniți" după problema de motor.

"În momentul decolării, a apărut o situație neobișnuită. S-au activat sistemele de salvare, nava a aterizat în Kazahstan. Echipajul este în viață și a fost stabilit un contac cu el", a anunțat agenția spațială rusă Roskosmos, într-un comunicat.

Racheta Soyuz care trebuia să îi transporte pe cei doi bărbați pentru o misiune de șase luni pe stația spațială s-a confruntat cu o problemă la două minute după decolare. "Problemă la lansator, două minute 45 secunde", a anunțat cu o voce perfect calmă Alexei Ovcinin, comandantul de bord, în transmisia live a decolării. "Este o problemă de motor la câteva secunde după separarea primului etaj al rachetei”, au indicat comentatorii NASA, care difuzau în direct lansarea.

Potrivit unui fotograf AFP care se afla la fața locului, decolarea a decurs bine dar "după separarea primului etaj, am avut impresia unui fel de flash".

Studiu: Purtarea pijamalelor din lână, mai eficientă decât număratul oilor

Îmbrăcămintea din lână purtată în pat reprezintă un remediu mult mai eficient contra insomniei în comparație cu soluția număratului oilor, sugerează un studiu realizat în Australia, citat joi de Press Association.

O echipă de oameni de știință australieni susține că lâna menține corpul în “zona de confort termic” cea mai favorabilă pentru un somn odihnitor.

Cercetătorii au testat această teorie pe două grupuri alcătuite din persoane tinere, respectiv vârstnice.

Studenții cu vârste de circa 20 de ani din primul grup au adormit cu patru minute mai devreme, în medie, atunci când au purtat pijamale realizate din lână merinos. Astfel, ei au adormit în 11 minute când au fost îmbrăcați în pijamale din lână și în 15 minute când au purtat haine din bumbac. De asemenea, ei au dormit cu șapte minute în plus, în medie, în cazul în care au avut pijamale din lână.

Studiul realizat pe cel de-al doilea grup a relevat că pijamalele din lână au avut un impact semnificativ mai mare asupra adulților cu vârste cuprinse între 65 și 70 de ani. Cei care au purtat haine din lână au adormit după 12 minute, iar cei care au avut pijamale din poliester sau bumbac au adormit după 27 de minute.

“Nu demult era ceva normal să se doarmă în așternut din lână, iar în prezent știința redescoperă beneficiile somnului în (haine din) lână”, a declarat dr. Paul Swan, cercetător în cadrul Universității Sydney.

“Poate nu este o coincidență că lâna reglează mult mai bine temperatura corpului menținându-l în «zona de confort termic». Prin urmare, nu doar că se adoarme mai repede și mai mult (în lână), dar somnul este mai profund și de o calitate mai bună”, a adăugat Swan.

“A te bucura de un somn bun a devenit un lucru din ce în ce mai dificil în vremurile moderne, așa că orice ajută (în acest sens) este binevenit pentru sănătatea psihică și fizică”, a mai spus cercetătorul.

Studiul a fost realizat în Australia pe grupuri formate din 17 studenți și 36 de vârstnici.

Temperatura din încăperile în care participanții au dormit a fost de 17 grade Celsius, menționează Press Association.

Concluziile primului studiu, care au apărut în jurnalul Nature And Science Of Sleep au fost publicate pentru a marca “Wool Week” (Săptămâna lânii), parte a campaniei pentru lână al cărei patron este Charles, Prinț de Wales. Cel de-al doilea studiu, finanțat de organizația Australian Wool Innovation (AWI), nu a fost publicat deocamdată.

RSF: 56 de jurnaliști uciși în primele nouă luni din 2018

În primele nouă luni ale anului, 56 de jurnaliști au fost uciși în lume din cauza activității lor profesionale, mai mult decât în tot anul 2017 (55), a anunțat ONG-ul Reporters sans frontières (RSF). "Numărul alarmant al morților ne amintește de necesitatea urgentă de a proteja mai mult jurnaliștii. RSF solicită nominalizarea unui reprezentant special al secretariatului general al Națiunilor Unite", se arată în comunicat.  Cu 13 jurnaliști uciși, Afganistanul este în prezent țara cu cei mai mulți morți, urmată de Yemen, cu 5.  Pakistan, Palestina și Siria numără fiecare câte doi jurnaliști profesioniști uciși de la începutul anului.  Numărul reporterilor uciși în Siria a scăzut în raport cu anul trecut, 9 jurnaliști fiind victime ale conflictului în 2018.  În total, 29 de jurnaliști (52%) au fost uciși în zona de război sau în conflict armat de la începutul anului.

Prințesa Eugenie a Marii Britanii se căsătorește vineri

Prințesa Eugenie a Marii Britanii se va căsători vineri, iar Theodora Williams, fiica în vârstă de 6 ani a lui Robbie Williams, va fi una dintre domnișoarele de onoare, potrivit unui anunț făcut de Palatul Buckingham.

Eugenie, în vârstă de 28 de ani, este fiica prințului Andrew, al treilea copil al reginei Elizabeth II, și a fostei lui soții Sarah Ferguson, ducesă de York. Ea se va căsători cu Jack Brooksbank, în vârstă de 32 de ani, la Castelul Windsor.

Robbie Williams și soția lui, Ayda Field, sunt prieteni cu prințesa Eugenie și sora ei, prințesa Beatrice, și vor participa la ceremonie, scrie presa britanică.

Prințesa Charlotte, în vârstă de 3 ani, fiica prințului William și a lui Kate Middleton, va fi, de asemenea, domnișoară de onoare, iar prințul George, primul născut al ducilor de Cambridge, va fi paj.

Cea mai recentă nuntă pe care a găzduit-o Castelul Windsor a fost cea a prințului Harry cu Meghan Markle, în mai 2018.

Un număr de 1.200 de persoane din Marea Britanie au fost invitate să participe, pe domeniul Windsor, la festivități și să îi salute pe miri la ieșirea din capela St. George, după ceremonie.

Prințesa Eugenie, a noua în linia de succesiune la tronul Marii Britanii, lucrează în domeniul artei, în timp ce logodnicul ei, fost manager al clubului de noapte londonez Mahiki, activează în industria băuturilor și ospitalității.

Ea a rugat-o pe prințesa Beatrice să îi fie domnișoară de onoare, iar cavaler va fi fratele viitorului mire, Thomas Brooksbank.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.