Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Venezuela, ultimul câmp de luptă pentru SUA și Rusia

Ziarul de Vrancea
25 ian 2019 1429 vizualizări

Liderul parlamentului de la Caracas, controlat de opoziție, s-a proclamat președinte interimar, iar mai multe state occidentale, în frunte cu SUA, l-au recunoscut drept șef al statului n Rusia, care îl susține pe socialistul Maduro, a reacționat agresiv

La Caracas domnește o atmosferă explozivă. Statele Unite, Canada, Brazilia și alte state sud-americane l-au recunoscut miercuri pe liderul opoziției din Venezuela drept președinte interimar. Ieri, Rusia a avertizat SUA în legătură cu o intervenție militară în Venezuela. Întrebat dacă ar putea trimite soldați americani în Venezuela, Donald Trump a răspuns:”Nu avem nimic prevăzut, dar toate opțiunile sunt pe masă.” Kremlinul a lansat avertisment Casei Albe prin Sergei Ryabkov, adjunct al ministrului de Externe din Rusia. “Avertizăm împotriva unei intervenții militare. Considerăm că ar fi un scenariu catastrofic, care ar clătina fundația modelului de dezvoltare pe care îl vedem acum în America Latină”, a declarat Ryabkov. El a anunțat că Rusia va susține Venezuela, îi va proteja suveranitatea și nu va lăsa pe nimeni să intervină în afacerile sale interne, relatează Reuters. “O ingerință externă distructivă, în special în situația actuală extrem de tensionată, este inacceptabilă. Este o cale directă spre arbitrar și o baie de sânge”, a mai afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat. “Vedem în acțiunile fără jenă ale Washingtonului o nouă demonstrație de ignorare totală a normelor și principiilor dreptului internațional”, adaugă MAE rus. ″Îi invităm pe politicienii venezueleni rezonabili, care se opun guvernului legitim al lui Maduro, să nu devină pioni ai unei partide de șah străine”, continuă comunicatul.

Mai devreme, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, a lansat ironii despre “implicarea americană” în criza din Venezuela.

Mexic, China și Turcia, alături de Rusia

Juan Gauido, liderul opoziției din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar miercuri, obținând susținerea Statelor Unite și a mai multor state din America Latină. Președintele Nicolas Maduro, care ar fi preluat al doilea mandat în urma unor alegeri frauduloase, a rupt miercuri seară relațiile cu Statele Unite. Maduro le-a cerut diplomaților americani să plece din țară în 72 de ore și a acuzat guvernul american că a ordonat “o lovitură de stat fascistă”.

Casa Albă a descris regimul Maduro drept “lipsit de legitimitaete” și declară parlamentul țării condus de Juan Guaidó “singura putere legitimă în Venezuela”.

Donald Trump nu a exclus nicio opțiune dacă tensiunile degenerează. În Venezuela au avut loc proteste masive împotriva lui Maduro, acuzat că a împins țara în colaps. Hiperinflația și lipsa alimentelor de bază au determinat milioane de oameni să fugă peste graniță.

Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care Brazilia, Columbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei. De partea cealaltă Rusia, Mexic, China, Cuba, Turcia îl sprijină pe Maduro.

O echipă de cercetători chinezi a clonat cinci maimuțe

O echipă de oameni de știință chinezi a anunțat ieri că a clonat cinci maimuțe, copii identice ale unui specimen unic, ale cărui gene fuseseră modificate pentru a-i fi indusă o tulburare de somn, informează DPA și AFP.

Maimuțele sunt clone ale unui tânăr macac mascul care fusese modificat genetic pentru a suferi tulburări de ritm circadian, susțin două articole publicate în jurnalul chinez de limbă engleză National Science Review. Cercetătorii, angajați ai Institutului de Neuroștiințe din cadrul Academiei Chineze de Științe din Shanghai, susțin că maimuțele clonate sunt ideale pentru cercetarea potențialelor remedii pentru tulburările de somn, asociate la oameni unor probleme precum depresia sau bolile neurodegenerative.

Anunțul lor vine în contextul unei controverse majore care înconjoară nașterea primilor copii modificați genetic, în cadrul unui experiment secret condus de omul de știință chinez He Jiankui. Autoritățile din sudul Chinei au declarat în această săptămână că He “a condus ilegal cercetarea în căutarea faimei și a câștigului personal”, potrivit agenției de presă Xinhua.

Anul trecut, oamenii de știință chinezi au anunțat nașterea primelor maimuțe clonate, Zhong Zhong și Hua Hua, prin aceeași tehnică prin care a apărut pe lume oaia Dolly cu circa 20 de ani în urmă. Cele cinci clone au fost create folosind aceeași metodă - transferul nucleului unei celule somatice. Pe de altă parte, în timp ce Zhong Zhong și Hua Hua au fost create folosind celule de la un fetus avortat, cele cinci maimuțe sunt clonele unui adult tânăr, căruia i-a fost alterată gena BMAL1 pentru a-i perturba ceasul biologic.

Boeing pregătește un vehicul zburător care poate revoluționa transporturile urbane

Boeing a anunțat miercuri că a efectuat zborul inaugural al unui prototip de vehicul zburător, un pas mic dar semnificativ în eforturile celui mai mare producător de avioane din lume de a revoluționa transporturile urbane și serviciile de livrare a coletelor, transmite Reuters. Boeing concurează cu veșnicul său rival Airbus și cu multe alte firme pentru introducerea unor vehicule zburătoare autonome capabile să decoleze și să aterizeze vertical.

Investițiile, alimentate de progresele realizate de tehnologia autonomă și de frustrarea provocată de traficul rutier aglomerat, ar putea schimba fața industriei aerospațiale în următorul deceniu. Avionul Boeing, lung de 9 metri, care este în parte elicopter, în parte dronă și în parte avion cu aripi fixe, s-a ridicat marți la o înălțime mică față de sol și a aterizat după mai puțin de un minut, pe un aeroport din Manassas, Virginia, a anunțat Boeing. “Așa arată o revoluție și asta datorită autonomiei”, a spus John Langford, președinte și director general al filialei Aurora Flight Sciences a Boeing.

Între dificultățile majore care trebuie depășite de proiectul Boeing se numără rezolvarea numeroaselor probleme legate de siguranță și de reglementări.

Boeing colaborează cu startup-ul SparkCognition și Administrația Federală pentru Aviație a Statelor Unite, pentru a dezvolta un sistem de management al traficului pentru autostrăzi tridimensionale, precum și la un cadru de reglementări care să permită zborul în siguranță a unui număr mare de vehicule printre clădiri, potrivit companiei. Grupul a cumpărat Aurora Flight Sciences din Manassas anul trecut, pentru accelerarea dezvoltării unei flote de vehicule zburătoare autonome. Boeing colaborează prin intermediul Aurora cu Uber Technologie, pentru serviciul UberAIR, care va oferi curse aeriene comandate prin smartphone-uri, începând din 2023.

Boeing intenționează să ajungă la o autonomie de 50 de mile cu două variante de vehicule zburătoare capabile să transporte doi-patru pasageri fiecare. În acest an urmează să aibă loc teste cu o versiune de vehicul destinată transporturilor de colete, care poate ridica încărcături de până la 226,8 kilograme. Între concurenți se află Airbus, care a anunțat că a efectuat deja numeroase teste de zbor ale unui vehicul zburător, și până la Volocopter, care a testat taxiuri drone, asemănătoare unui elicopter mic cu 18 rotoare, și AeroMobil, un concept de limuzină care poate fi transformată într-u avion cu aripi fixe. Vertical Aerospace, care a efectuat anul trecut un test de zbor, intenționeză să ofere în următorii ani zboruri intra-orășenești cu un avion pilotat capabil să transporte mai mulți pasageri.

Numărul morților în legătură cu terorismul a atins în 2018 cel mai scăzut nivel

Numărul morților în legătură cu terorismul a atins în 2018 cel mai scăzut nivel din 2009, în urma unei diminuări a violențelor comise de către gruparea Statul Islamic (SI), potrivit Centrului internațional de analiză a terorismului Jane (JTIC).

“În 2018 JTIC a înregistrat în lume un total de 15.321 de atacuri comise de grupări armate nonstatale, care s-au soldat cu 13.483 de morți” în rândul persoanelor care nu aparțin acestor grupări, a declarat miercuri Matthew Henman, directorul centrului de cercetare, citat într-un comunicat.

Acest număr este cel mai slab înregistrat de JTIC de când a început să colecteze aceste date, în 2009. Numărul atentatelor, în scădere cu 33,1% în decurs de un an, este însă cel mai mic din 2011. Primul element evidențiat în explicarea acestei evoluții sunt pierderile teritoriale suferite de SI în Irak și Siria până în 2017, care au “redus sensibil capacitatea grupării de a opera”, potrivit JTIC. SI a fost responsabil de 1.327 de atacuri care au provocat moartea a 3.151 de persoane - date în scădere cu 71% și, respectiv 51,5%. Acest fenomen, combinat cu recucerirea de către Guvernul sirian a controlului asupra unei părți tot mai mari a teritoriului sirian, “înăuntrul și în jurul Damascului, dar și în centru și sud”, au antrenat o scădere cu 63,6% a numărului atentatelor în Siria.

Invers, cu 4.180 de morți cauzate de terorism, Afganistanul devine “țara cea mai periculoasă din lume”, se subliniază în raport, din cauza persistenței atacurilor SI și “ascensiunii puterii talibanilor”. Pe continentul european, JTIC subliniază “intensificarea activităților operaționale a două grupări militante separatiste proruse”, aflate la originea creării “republicilor populare” autoproclamate la Lugansk și Donețk, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei. În Ucraina au fost comise, anul trecut, 4.422 de atacuri, al căror bilanț este de 92 de morți.

Cel puțin cinci morți în atacul armat la o bancă în Florida

Un bărbat a ucis cel puțin cinci persoane într-un atac la o bancă de la Sebring, în centrul Floridei, a anunțat poliția locală din acest stat din sud-estul Statelor Unite, relatează AFP. “Avem cel puțin cinci victime”, a declarat într-o conferință de presă Karl Hoglund, șeful poliției din acest oraș, cunoscut printr-o cursă auto de anduranță pe care o găzduiește. Autorul atacului armat - identificat drept Zephen Xaver - a fost arestat. El s-a predat în urma unor negocieri cu unități de intervenție. În vârstă de 21 de ani, tânărul a sunat la poliție și a anunțat că a deschis focul în bancă, potrivit lui Hoglund. Poliția nu a evocat eventualele motivații ale acestui gest.

Fostul șef al Guvernului, arestat pentru hărțuire sexuală

Fostrul premier socoțian Alex Salmond a fost arestat și inculpat de o infracțiune neprecizată, au anunțat ieri autoritățile scoțiene și presa, relatează The Associated Press.

Alex Salmond, în vârstă de 64 de ani, a demisionat de la conducerea Partidului Național Scoțian (SNP, separatiști) în august, în urma unor acuzații de hărțuire sexuală formulate împotriva sa de două femei. El respinge ferm acuzațiile și a dat în judecată Guvernul scoațian cu privire la modul în care acesta a gestionat acuzațiile.

Cea mai înaltă instanță civilă scoțiană a stabilit, la începutul acestei luni, că modul în care Guvernul a gestionat acuzațiile formulate împotriva lui Salmond a fost ilegal, însă această hotărâre nu a oprit ancheta poliției.

Salmond a condus SNP timp de 20 de ani și, în calitate de premier, Guvernul scoțian semiautonom din 2007 în 2014. Un reprezentant important al scenei politice scoțiene timp de decenii, el a condus în 2014 o campanie în vederea unui referendum pe tema independenței scoțiene, în care tabăra adversa a obținut o victorie.

Viktor Ianukovici, judecat în absență la Kiev, găsit vinovat de trădare

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost găsit vinovat de trădare, joi, de un tribunal de la Kiev, relatează The Associated Press. Ianukovici a fugit din Ucraina în 2014, în toiul unor manifestații, reprimate în sânge, prin care ucraineni îi cereau să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

El a apărut ulterior în Rusia. Fostul șef de stat este judecat în absență cu privire la acuzații de trădare, complicitate într-un război împotriva Ucrainei și acțiuni premeditate în vederea modificării frontierei Ucrainei. Tribunalul care-l judecă, la Kiev, l-a găsit joi vinovat de trădare și urmează să se pronunțe ulterior cu privire la celelalte acuzații.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.