Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Venezuela: 68 de persoane au murit într-un incendiu la o închisoare

Ziarul de Vrancea
28 mar 2018 1132 vizualizări

Oficialii guvernului din Venezuela au anunțat că 68 de persoane au murit după ce mai mulți deținuți au provocat un incendiu, în încercarea de a evada dintr-o închisoare în orașul Valencia, din statul Carabobo.

Incendiul a izbucnit, conform rapoartelor, după ce deținuții au dat foc saltelelor pentru a încerca să evadeze. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a înlătura rudele deținuților care se adunaseră în jurul centrului de detenție după ce au aflat de incendiu. Oficialul statal Jesus Santander a confirmat că un polițist a fost împușcat în timpul incendiului, care a fost în cele din urmă adus sub control. El a adăugat că statul Carabobo este în doliu după incident. Procurorul șef al statului Carabobo, Tarek Saab, a declarat că va fi demarată o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat. În ultimii 10 ani, au avut loc mai multe incendii grave precum și scandaluri cauzate de deținuți în închisorile din Venezuela. Totuși, conform ONG-urilor care susțin drepturile omului, era de așteptat ca o astfel de tragedie să se întâmple având în vedere suprapopularea și condițiile inumane din închisorile sud-americane. Venezuela trece printr-o criză economică și are dificultăți în a găsi destule spații pentru deținuți, lucru care a dus la crearea unor structuri temporare, precum cea din Valencia. Carlos Nieto, șeful asociației Una Ventana a la Libertad (O Fereastră către Libertate) a declarat că unele facilități găzduiesc de cinci ori mai mulți deținuți față de capacitatea maximă. Luna trecută deținuții de la o altă închisoare din Carabobo au luat ostatici mai mulți deținuți și gardieni.

Primarul capitalei libiene a fost răpit

Primarul capitalei Libiei, Tripoli, a fost răpit din propria casă în timpul nopții de miercuri spre joi de către persoane înarmate necunoscute, a anunțat consiliul orașului. „Municipalitatea din Tripoli și rezidenții săi au primit vestea răpirii primarului Abdulraouf Hassan Baitelmal de către niște persoane inconștiente care au intrat cu forța în reședința sa folosindu-se de arme și l-au dus într-o destinație necunoscută”, se arată în comunicatul emis de consiliu. Motivul răpirii nu era cunoscut ieri. Consiliul a precizat că își suspendă activitatea ca formă de protest până la informații noi și a făcut apel către „autoritățile și rezidenții competenți” să acționeze pentru a-l elibera pe primar. „Aceste acțiuni amenință direct stabilitatea statului precum și viețile civililor”, a adăugat consiliul. Oficiali ai guvernului de la Tripoli au declarat că securitatea s-a îmbunătățit în capitală în ultimii doi ani, dar răpirile au loc constant în continuare.

Urme ale prezenței omului datând de acum 13.000 de ani, descoperite în America de Nord

Urme ale prezenței umane, datând de acum 13.000 de ani, au fost descoperite pe o insulă de-a lungul coastei Columbiei Britanice din vestul Canadei, potrivit unui studiu publicat miercuri. Aceste urme de pași sunt asemănătoare cu cele ale unor adulți și unui copil, care mergeau desculți pe solul argilos, unde astăzi este o plajă a insulei Calvert, la nord-est de insula Vancouver, arată autorii studiului publicat în revista PLOS ONE.  În total, 29 de urme de pași au fost descoperite în sedimente în timpul lucrărilor de excavare desfășurate în perioada 2014-2016, a precizat autorul principal al studiului Duncan McLaren, profesor de antropologie la institutul Hakai și la Universitatea Victoria din Columbia Britanica.  Studiul încearcă să demonstreze că oamenii au existat pe coasta Pacificului, în Columbia Britanică, cu 13.000 de ani în urmă și faptul că în regiune nu mai exista gheață înainte de finalul ultimei perioade glaciare de pe continent, care datează de acum 11.700 de ani. Această descoperire acreditează ipoteza, susținută de un număr din ce în ce mai mare de cercetători, potrivit căreia primii oameni care au sosit în America de Nord migraseră din Asia printr-un coridor terestru de-a lungul coastei, fără gheață, pentru a ajunge în final în Columbia Britanică.  A susține această ipoteză nu a fost ușor pentru cercetători, pentru că regiunea din Canada, foarte denivelată și acoperită de păduri dense, nu a fost accesibilă decât pe vapor, au explicat ei. Autorii cred că alte lucrări de excavare cu metode mai elaborate vor permite descoperirea mai multor urme de pași, contribuind astfel la restituirea din ce în ce mai mult a istoriei primelor popoare care au trăit de-a lungul coastei vestice a Americii de Nord.

Poliție: Sergei Skripal ar fi fost otrăvit în fața casei sale

Detectivii care investighează otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia Skripal au declarat că cei doi ar fi fost otrăviți cu neurotoxina în fața casei lor din Salisbury, scrie The Guardian. Specialiștii au găsit concentrații mari ale neurotoxinei pe ușa de la intrarea casei lui Skripal, conform poliției. Detectivii își vor concentra eforturile în următoarele săptămâni sau chiar luni asupra locuinței celor doi. Asistentul adjunct al comisarului, Dean Haydon, cel care coordonează la nivel național politicile anti-terorism, a declarat: „În acest moment al investigației, credem că Skripal și fiica sa au intrat în contact pentru prima dată cu neurotoxina la intrarea în casă. Astfel, ne vom concentra eforturile în acest loc. Cei care locuiesc în acest cartier pot să se aștepte să vadă ofițeri care vor efectua cercetări dar vreau să îi reasigur că riscul rămâne scăzut și că cercetările sunt preventive”. „Aș vrea, de asemenea, să mulțumesc comunității locale pentru susținerea și înțelegerea lor. Circumstanțele unice ale acestei investigații înseamnă că ofițerii se vor afla în zonă pentru următoarele săptămâni sau chiar luni”, a adăugat el. Detectivii concentrându-se pe casa celor doi, poliția locală a preluat controlul ccercetărilor asupra centrului comercial The Maltings, unde au fost găsiți Skripal și fiica sa, precum și cimitirului London Road. Este posibil ca peste 130 de persoane să fi fost expuse armei chimice în urma otrăvirii din Salisbury, despre care guvernul britanic crede că ar fi responsabilitatea Rusiei. Experți în sănătate publică lucrează pentru a stabili dacă atacul chimic reprezintă un risc pe termen lung pentru rezidenții din Salisbury, oraș care va primi fonduri de un milion de lire de la guvern pentru a-și reveni în urma atacului. Pe de altă parte, un comitet al guvernului rus care anchetează otrăvirea Yuliei Skripal, fiica fostului spion rus Sergei Skripal, a anunțat că a trimis o cerere către Marea Britanie pentru asistență legală în investigație. Moscova apelează la „colegii britanici pentru a efectua mai multe proceduri care au ca scop stabilirea circumstanțelor crimei, dar și pentru copii ale materialelor investigației”. Rusia cere Londrei să furnizeze „rezultatele inspectării locației în care Yulia Skripal a fost găsită inconștientă dar și rezultatele examinării sale medicale”.

Un atac informatic de proporții mai mari ca WannaCry este în curs

Un atac informatic nou, de mare amploare, afectează sute de mii de calculatoare din întreaga lume, fără ca utilizatorii lor să își dea seama. Mai exact, un virus se instalează pe computer și îi consumă resursele, de exemplu memoria, pentru a crea bani virtuali, pe care îi transmite apoi către adrese criptate, au declarat ieri experți în securitate informatică.După atacul de tip „ransomware” WannaCry de vineri, „cercetătorii de la Proofpoint (companie de securitate informatică – n.r.) au descoperit un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz”, a explicat un expert în securitate informatică de la Proofpoint, Nicolas Godier. Adylkuzz „folosește în mod mai ascuns și în scopuri diferite instrumentele de piratare divulgate recent de NSA și vulnerabilitatea deja corectată a Microsoft”, a adăugat el.“Nu se cunoaște încă amploarea pagubelor, dar sute de mii de computere” ar putea fi infectate, a precizat și vicepreședintele Proofpoint, Robert Holmes, care susține că atacul este „de mai mare anvergură” decât Wanncry.Concret, virusul se instalează pe computerele vulnerabile și le folosește resursele, de exemplu memoria RAM sau procesorul, pentru a crea, în mod invizibil, unități de monedă virtual Monero, similar Bitcoin. Apoi, datele care permit utilizarea acestei monede sunt extrase și trimise la adrese criptate. „Deși mai silențios și fără interfață pentru utilizator, atacul Adylkuzz este mai rentabil pentru hackeri. Acesta transformă utilizatorii infectați în participanți involuntari la finanțarea atacatorilor lor”, a subliniat Godier.Pentru utilizator, „simptomele atacului sunt încetinirea performanțelor computerului”, precizează Proofpoint pe blog, precizând că atacul, care ar fi fost lansat pe 2 mai sau 24 aprilie, ar fi încă în curs.Compania a precizat că a detectat calculatoare care au virat echivalentul a mii de dolari fără ca utilizatorii lor să știe. Potrivit lui Holmes, „au mai existat atacuri de acest tip, cu computere care creează monedă virtuală, dar niciodată pe asemenea scară”.Agenția americană pentru Securitate Națională, NSA, a descoperit o vulnerabilitate în sistemul de operare Windows, care a fost publicată pe internet în aprilie. Microsoft a pus la punct o actualizare care să repare această problemă, însă mulți utilizatori nu și-au instalat-o. Wannacry s-a folosit tocmai de această vulnerabilitate pentru a bloca peste 300.000 de computer, din circa 150 de țări, inclusiv România

Prințesa Mako a Japoniei se va căsători cu ”Prințul Mării”

Prințesa Mako a Japoniei, în vârstă de 25 de ani, nepoată a împăratului Akihito, va renunța la statutul ei regal și se va căsători cu Kei Komuro, un tânăr absolvent de drept și angajat la o firmă de avocatură, a anunțat casa imperială niponă. Cei doi tineri, care au aceeași vârstă, s-au cunoscut în timp ce erau colegi la Universitatea Internațională Creștină din Tokyo, a dezvăluit NHK, postul public de televiziune din Japonia. În timpul studenției, Kei Komuro a interpretat rolul ”Prințul Mării” într-o campanie turistică de promovare a plajelor din Fujisawa, o localitate aflată la sud de Tokyo.Legea imperială din Japonia, veche de câteva secole, impune ca orice prințesă niponă să părăsească familia imperială dacă se căsătorește cu un bărbat ”din popor”. Ultima prințesă japoneză care a făcut acest lucru a fost mătușa prințesei Mako, Sayako, unica fiică a împăratului Akihito, care s-a căsătorit în 2005 cu dezvoltatorul imobiliar Yoshiki Kuroda.Logodna dintre prințesa Mako și Kei Komuro va deveni oficială abia după ceremonia de schimbare de cadouri, însă vestea despre căsătoria prințesei cu un bărbat fără rang nobiliar a reaprins îngrijorările exprimate de opinia publică niponă în legătură cu micșorarea familiei imperiale, care este alcătuită în prezent doar din 19 membri, dintre care 14 sunt femei. Legea imperială impune ca tronul Japonie să fie transmis doar moștenitorilor de sex masculin. Aceștia sunt în număr de trei: prințul moștenitor Naruhito, fratele lui mai tânăr, prințul moștenitor Akishino, și fiul acestuia din urmă - prințul Hisahito.

Brexit: Suma pe care va trebui să o plătească Marea Britanie nu a fost stabilită încă

Suma pe care va trebui să o plătească Marea Britanie în urma ieșirii din Uniunea Europeană nu a fost stabilită încă, pentru că părțile trebuie să convină mai întâi asupra unei metodologii comune de calcul și pentru că trebuie luată în calcul data ieșirii, a declarat ieri șeful echipei europene de negociere pentru Brexit, Michel Barnier. “Cifra va depinde de metodologia pe care o adoptăm și de data exactă a ieșirii Marii Britanii. Nu eu voi stabili suma”, a spus Michel Barnier în Parlamentul European. Presa, citând surse de la Bruxelles, a vehiculat că Londra va trebui să plătească până la 100 de miliarde de euro în urma Brexit. Este vorba despre angajamente Londrei față de bugetul UE pe perioada 2014-2020, dar și despre ieșirea regatului din instituții UE, bănci și fonduri precum cel referitor la refugiații din Turcia. Alte costuri sunt reprezentate de mutarea Agenției Medicamentelor și Autorității Bancare. Barnier a subliniat că nu vrea că Londra să iasă fără niciun acord din Marea Britanie în 2019 și și-a exprimat speranța să ajungă la o soluție în colaborare cu Regatul Unit, nu să negocieze împotriva sa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.