Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Vaccinările nu vor asigura dobândirea imunității de grup în 2021

Ziarul de Vrancea
10 ian 2021 1583 vizualizări

Experții invocă accesul limitat la vaccinuri pentru țările sărace, probleme de încredere în rândul comunităților și potențiala apariție a unor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, demarate deja în multe țări, nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în fața pandemiei de COVID-19 în acest an, au declarat ieri mai mulți experți din domeniul sănătății. “Nu vom reveni la normal prea repede”, a declarat Dale Fisher, președintele Rețelei de alerte și reacții privind focarele epidemiologice din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). “Știm că trebuie să dobândim imunitate de grup și că avem nevoie de acest lucru în majoritatea țărilor, dar nu vom vedea așa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite țări care ar putea să o dobândească, dar, chiar și atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce privește controalele la frontieră”, a adăugat Dale Fisher. Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informațiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.

Imunitatea de grup se referă la situația în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populație dobândesc imunitate la o infecție, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Posibil efect de amplificare a mutațiilor din cauza vaccinurilor

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependența periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne și acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat. “Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluție pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populației, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulți oameni care au nevoie de el”, a declarat Pandu Riono. Peste 90 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus la nivel global și aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit din cauza maladiei COVID-19, potrivit unui bilanț realizat de Reuters.

Țările bogate se află în fruntea listelor de așteptare în ceea ce privește livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există “o problemă clară” și că țările cu venituri mici și mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutații viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutațiilor din cauza vaccinurilor. Guvernatorul Băncii de Stat din Pakistan, Reza Baqir, a recunoscut că demararea campaniei de vaccinare în țara lui reprezintă “o provocare logistică”. Pakistan, o țară cu 220 de milioane de locuitori, a ordonat până acum doar 1,2 milioane de doze de vaccin de la producătorul chinez Sinopharm.

Ruptură între Trump și Pence

democrații insistă ca președintele să fie demis înainte de terminarea mandatului, iar electoratul pare că își dorește același lucru

Evenimentele de la Capitoliu au consacrat ruptura între Donald Trump și loialul său vicepreședinte Mike Pence, care se pregătește să asiste la depunerea jurământului lui Joe Biden și la facilitarea transferului puterii între cele două administrații. Spre deosebire de președintele republican în exercițiu, care a anunțat într-un tweet că nu participă la ceremonia învestirii succesorului său, la 20 ianuarie, Mike Pence a anunțat că va participa.

Prezența vicepreședintelui nu este o surpriză, iar Joe Biden a subliniat că este “binevenit”, și ilustrează o prăpastie care s-a căscat între președintele republican și mâna sa dreaptă după certificarea rezultatului alegerilor prezidențiale, la 6 ianuarie. Donald Trump și Mike Pence nu și-au mai vorbit, dezvăluie presa americană, din această zi marcată de de pătrunderea violentă a susținătorilor președintelui în Capitoliu, soldată cu cinci morți, care a șocat America și a siderat lumea.

“Spânzurați-l pe Mike Pence”

“Unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump este acum inamicul public numărul unu în universul” președintelui, a rezumat duminică alesul republican din Camera Reprezentanților Adam Kinzinger. În pofida presiunilor locatarului Casei Albe asupra sa, Mike Pence a anunțat miercuri, într-o scrisoare, că nu avea să se opună în Congres validării rezultatelor alegerilor prezidențiale, declanțând furia președintelui și susținătorilor acestuia. “Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a ne proteja țara și Constituția”, îi reproșa Donald Trump în timp ce o hoardă de susținători de-ai săi invada Capitoliul.

Înregistrări video publicate pe rețele de socializare surprind o mulțime compactă scandând “Spânzurați-l pe Mike Pence” la intrarea în Capitoliu.

În timpul acestor evenimente haotice, vicepreședintele s-a retras într-un buncăr, la Capitoliu, împreună cu familia sa. Donald Trump nu l-ar fi sunat pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la securitatea sa, potrivit NBC News.

Impasibil și discret, Mike Pence este considerat, cu toate acestea, unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump. El nu a răspuns îndemnurilor multor congresmeni, care exercită asupra sa presiuni să activeze cel de-al 25-lea Amendament al Constituției, care permite înlăturarea de la putere a unui președinte considerat “inapt” să-și exercite funcția. Înainte de a se dezlănțui împotriva sa, susținătorii președintelui obișnuiau să-i salute loialitatea, iar criticii să-i denunțe lingușirile miliardarului newyorkez. “El este solid ca o rocă. El a fost un vicepreședinte fantastic”, spunea Trump despre el în vară. Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, a fost în cei patru ani de mandat o prezență calmă în mijlocul furtunii Trump. Numit la conducerea celulei de criză cu privire la noul coronavirus în martie, el a făcut, tot anul, declarații măsurate despre acest subiect, departe de derapajele, aproximările și provocările președintelui - având însă grijă să nu-l contrazică în mod frontal. Un fapt notoriu - Mike Pence și Donald Trump nu erau, la început, deosebit de apropiați, înainte ca acesta să-l desemneze drept partenerul său de cursă, în 2016.

Donald Trump s-ar fi gândit să-și schimbe partenerul de cursă, însă a preferat să mizeze pe legăturile strțnse ale lui Mike Pence cu alegătorii albi, creștini, mai degrabă bătrâni, care au jucat un rol-cheie în victoria celor doi în 2016.

Aproximativ 56% dintre americani vor ca Trump să plece anticipat de la putere

Trump pare tot mai izolat în urma incidentelor sângeroase de la Capitoliu, iar potrivit unui sondaj Ipsos și-a pus alegătorii în cap - 56% dintre americani consideră că președintele republican în exercițiu este necesar să fie demis din funcție, cu doar câteva zile înainte de a preda puterea. Un asemenea nivel nu a mai fost atins în istoria americană modernă.

Potrivit CNN, atunci când relația lui Bill Clinton cu secretara sa Monica Lewinsky a fost dezvăluită, “numai” 40% dintre americani doreau ca democratul să plece de la putere. În 1974, după ce Camera Reprezentanților a deschis o anchetă împotriva lui Richard Nixon, în urma Saturday Night Massacre, după scandalul Watergate, 38% dintre americani considerau că președintele este necesar să demisioneze. Majoritatea - 53% - erau de părerea opusă.

Papa Francisc a schimbat legea Bisericii Catolice în favoarea femeilor

Papa Francisc a schimbat ieri legea Bisericii Romano Catolice permițând astfel femeilor să aibă un rol mai important, însă a reiterat că ele nu pot avea calitatea de preot. Într-un nou pas spre egalitate pentru femei în cadrul Bisericii, legea le permite oficial să citească liturghiile, să servească lângă altar și să distribuie cuminecătura. Într-un decret, Suveranul Pontif a formalizat ceea ce deja se întâmpla în mai multe țări dezvoltate, dar prin introducerea schimbării în Codul Canonic va fi imposibil episcopilor conservatori să blocheze accesul femeilor în dioceză la aceste roluri. Vaticanul a subliniat că aceste roluri „sunt diferite în esență de preoții hirotonisiți”, ceea ce înseamnă că ele nu trebuie văzute ca precursoare automate pentru devenirea femeilor preoți. În decretul intitulat „Spiritus Domini”, Papa Francisc a precizat că a luat această decizie după o cugetare teologică.  El a menționat că mulți episcopi din lume au spus că schimbarea este necesară pentru a răspunde „nevoilor vremurilor”. Modificarea reprezintă și o recunoaștere a „contribuției valoroase” pe care o au femeile în Biserică, subliniind că toți catolicii botezați au un rol în misiunea Bisericii.

Trump a spus aproape 30.000 de minciuni în timpul mandatului său

Timp de patru ani, cât a stat la Casa Albă, n-a fost săptămână ca Donald Trump să nu zică ceva și, astfel, să ajungă în atenția presei – în sensul negativ. Conform analizei realizate de The Washington Post, Donald Trump se apropie cu viteză de pragul de 30.000 de minciuni și afirmații false sau înșelătoare spuse. Până la data de 5 noiembrie, în secțiunea de fact-checking a The Washington Post au fost postate 29.508 de minciuni sau afirmații înșelătoare ale celui de-al 45-lea președinte american. Iar printre ele nu se numără și toate afirmațiile făcute de Trump cu privire la desfășurarea și rezultatul alegerilor.

Analiza cotidianului american arată că, pe măsură ce sfârșitul mandatului său se apropia mai mult, cu atât liderul de la Casa Alba făcea afirmații false și manipulatoare mai des. De exemplu, Glenn Kessler, editorul secțiunii, afirmă că Trump a făcut de două ori mai multe afirmații false în octombrie 2020 decât a făcut pe tot parcursul anului 2017.

Fost ambasador la Moscova, nominalizat de Biden la conducerea CIA

Președintele ales al SUA Joe Biden îl va nominaliza pe William Burns pentru postul de director al CIA, a anunțat echipa sa de tranziție. Burns are în spate o carieră diplomatică de 33 de ani. În timpul administrației Obama, în perioada 2011-2014 a fost secretar de stat adjunct. În perioada 2005-2008, Burns a fost ambasadorul SUA în Rusia, potrivit CV-ului de pe site-ul think tank-ului privind relațiile internaționale Carnegie Endowment for International Peace. În prezent, este președintele acestei organizații.

Sora lui George H.W. Bush a decedat în urma complicațiilor COVID-19

Nancy Bush Ellis, sora fostului președinte american George H.W. Bush, a murit în urma complicațiilor COVID-19, la vârsta de 94 de ani, a anunțat Fundația George și Barbara Bush. “Suntem triști să anunțăm că iubita soră a președintelui Bush, Nancy Bush Ellis, a încetat din viață”, a anunțat fundația fostului președinte George Bush jr. și a soției sale. “Condoleanțele și rugăciunile noastre sunt alături de familiile Ellis și Bush, amintindu-ne o femeie remarcabilă care a adus bucurie și lumină lumii”.

Fiul lui Nancy Bush Ellis, Alexander Ellis III, a declarat pentru New York Times că mama sa a murit la un centru rezidențial din Concord, statul Massachusetts, din cauza complicațiilor maladiei COVID-19. Ea fusese spitalizată cu febră în decembrie, a precizat Alexander Ellis. Nancy Ellis Bush a fost ea însăși activă în politică. O militantă pentru mediu care a donat pentru cauze și organizații progresiste, Ellis Bush a făcut campanie în mai multe rânduri pentru fratele ei și pentru fiii acestuia, George W. Bush și Jeb Bush.

NASA va testa motoarele celei mai puternice rachete construite vreodată

NASA va testa pe 17 ianuarie motoarele auxiliare ale celei mai puternice rachete construite vreodată, conform unui comunicat al agenției spațiale americane, transmite Space.com. Acesta va fi primul test al motoarelor rachetei Space Launch System (SLS), mult-așteptata (și construită cu întârziere) rachetă pe care NASA dorește să o folosească pentru zboruri spațiale necomerciale cu echipaj uman. Această rachetă se află în centrul programului spațial Artemis, al NASA, program care, conform agenției spațiale americane, îi va propulsa pe “prima femeie și pe următorul bărbat” pe Lună. În cadrul acestui prim test al motoarelor vor fi aprinse doar cele care funcționează cu combustibil lichid, fără cele care funcționează cu combustibil solid.

Cu o înălțime de 98 de metri, SLS este puțin mai mică decât racheta Saturn V (110 metri) ce a fost folosită pentru misiunile Apollo, care i-au dus pe astronauții americani pe Lună în anii 60 și 70. Noua rachetă este însă substanțial mai puternică, generând cu 15% mai multă forță de tracțiune în cadrul lansărilor și ascensiunii spre spațiul cosmic. Racheta SLS va avea capacitatea de a transporta o încărcătură de peste 27 de tone spre Lună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.