Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Unul din trei cetățeni din UE ezită să se vaccineze

Ziarul de Vrancea
4 mai 2021 399 vizualizări

La Bruxelles există încă neînțelegeri cu privire la funcționarea certificatului verde

Scepticismul față de vaccinarea împotriva noului coronavirus rămâne răspândit în Uniunea Europeană, potrivit unei declarații făcute luni de un înalt oficial european cu referire la un sondaj realizat la nivelul Uniunii. Un procent de 33% din cetățenii UE au declarat că nu doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau chiar anul acesta, a declarat Martin Selmayr, șeful reprezentanței Comisiei Europene în Austria. Această stare de fapt riscă să submineze obiectivul UE de a obține imunitatea colectivă în acest an, a spus el, un aspect logistic important având în vedere ritmul lent al vaccinării în statele membre.

Sondajul la care face referire Selmayr a fost realizat pe un eșantion de 27.000 de cetățeni din statele membre UE în lunile februarie și martie. Oficialul UE a făcut apel la înțelegere în cazul în care schema planificată de certificare a vaccinării la nivel european, “certificatul verde”, nu va funcționa 100% de la început.

Martin Selmayr a mai spus că este important ca cele 27 de state membre ale UE să fie de acord cu două aspecte cheie înaintea lansării certificatului menit să faciliteze circulația persoanelor. În primul rând, a spus el, încă există o dispută cu privire la faptul dacă cineva este considerat vaccinat la trei săptămâni după prima doză sau numai după imunizarea completă. În al doilea rând, țările trebuie să fie de acord dacă numai vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să fie valabile sau dacă deținătorii de certificate ar putea fi, de asemenea, persoane care au primit vaccinuri chinezești și rusești.

SUA pregătește vaccinarea adolescenților

Statele Unite urmează să autorizeze folosirea vaccinului împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru vaccinarea adolescenților în vârstă de peste 12 ani - începând de săptămâna viitoare -, scrie presa americană. Laboratorul farmeceutic american Pfizer a depus o cerere de autorizare de urgență a vaccinului său în vederea vaccinării adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, potrivit CNN, care citează un oficial guvernamental. “Agenția americană pentru produse alimentare și medicamentoase (Food and Drug Administration, FDA) urmează să-și modifice reglementarea cu privire la folosirea de urgență a vaccinului, însă procesul urmează să fie simplu”, scrie CNN.

Vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech este autorizată în prezent în Statele Unite pentru persoane în vârstă de peste 16 ani. Lărgirea vaccinării la adolescenți ar urma să deschidă campania de vaccinare americană altor milioane de persoane.

Potrivit unor date oficiale, rata vaccinării a atins un vârf la 11 aprilie, iar 55% dintre americani au fost vaccinați cu una sau ambele doze de vaccin, însă până la atingerea imunității colective, drumul este încă lung, în contextul în care numeroși americani ezită să se vaccineze. Aproximativ 29% dintre alegătorii republicanilor declară că nu se vor vaccina niciodată, în timp ce în rândul alegătorilor democraților 5% spun acest lucru, potrivit unui studiu recent efectuat de Kaiser Family Foundation. Moderna și Johnson & Johnson își testează de asemenea vaccinurile pe adolescenți.

Ciudad de México: Cel puțin 20 morți după prăbușirea unui metrou suspendat

Un tren de metrou al liniei suspendate 12 din Ciudad de México s-a prăbușit luni noapte între stațiile Olivos și Tezonco după surparea unei pasarele, iar autoritățile au anunțat că accidentul s-a soldat cu cel puțin 20 morți și peste 70 de răniți.

Șefa guvernului regional, Claudia Sheinbaum, se afla ieri la locul accidentului, iar echipele de intervenție continuau operațiunea de salvare. Mai mult de 5,5 milioane de persoane folosesc zilnic metroul din capitala mexicană.

Structura s-a prăbușit peste vehiculele care circulau pe bulevardul Tláhuac, una dintre arterele principale din sud-estul orașului. În luna martie a anului trecut, ciocnirea a două trenuri ale metroului din Ciudad de México a dus la decesul unei persoane și la mai mult de 40 de răniți. Linia 12, cu o investiție de 1.800 de milioane de dolari, a fost inagurată în octombrie 2012.

Un fermier belgian a mutat accidental granița cu Franța

Un fermier din Belgia a reușit, accidental, să redeseneze granița țării cu Franța după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câțiva metri în teritoriul vecin, relatează BBC. Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure și a observat că piatra care marca granița dintre cele două țări a fost mutată 2,29 de metri. Incidentul nu a cauzat un scandal internațional, ci a fost considerat amuzant de ambele părți ale frontierei. „A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1.

Granița dintre Franța și Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Ea a fost marcată cu pietre de hotar, care au fost menținute de atunci. „M-am bucurat. Orașul meu era mai mare”, a glumit edilul belgian. „Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”.

Primarul localității franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus: „Ar trebui să putem evita un nou război de graniță”. Autoritățile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a reapune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniță franco-belgiană, inactivă din 1930. Lavaux a subliniat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează. „Dacă arată bunăvoință, nu va avea vreo problemă, vom soluționa chestiunea amiabil”, a mai declarat el pentru site-ul de știri Sudinfo.

Bill și Melinda Gates contină să-și coprezideze fundația după divorț

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, și Melinda French Gates s-au angajat să-și continue împreună activitatea filantropică în cadrul fundației lor, în pofida divorțului lor, după 27 de ani de căsătorie.

Fundația Bill și Melinda Gates, una dintre cele mai puternice și influente în domeniul sănătății publice mondiale, a cheltuit peste 50 de miliarde de dolari (42 de miliarde de euro) în acest domeniu în ultimii 20 de ani. Cuplul anunță într-o cerere comună de divorț că a ajuns la un acord asupra împărțirii bunurilor conjugale. Niciun detaliu din acest acord nu a fost divulgat în cererea de divorț pe care cei doi au depus-o la un tribunal din Seattle.

Bill Gates, în vârstă de 65 ani, și soția sa, Melinda French Gates, în vârstă de 56 de ani, s-au întâlnit după ce aceasta din urmă s-a angajat la Microsoft ca șefă de produs. Ei s-au frecventat timp de câțiva ani înainte să se căsătorească, în ianuarie 1994, în Hawaii. Cei doi au trei copii.

Fundația cu scop nelucrativ, lansată în 2000, este cea mai mare fundație filantropică privată din Statele Unite și una dintre cele mai importante din lume. Ea avea active estimate la 43,3 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2019, potrivit ultimelor date financiare postate pe site. În perioada 1994-2018, cuplul a făcut donații în valoare de peste 36 de miliarde de dolari fundației cu sediul la Seattle.

Investitorul american Warren Buffett a anunțat anul trecut că a donat acțiuni ale fundației sale, Berkshire Hathaway, în valoare de peste două miliarde de dolari Fundației Gates, în cadrul unui plan de donare a întregii sale averi înainte de moarte. Fundația Gates a anunțat, într-un comunicat separat, că cei doi rămân copreședintele și administratorul organizației. “Ei vor continua să muncească împreună în vederea elaborării și aprobării strategiei fundației, apărării intereselor fundației și definirii direcției generale a organizației”, se precizează în comunicat.

Un șomer, suspectat de trimiterea unor scrisori de amenințare semnate “NSU 2.0”, arestat de poliția germană

Poliția germană a arestat un suspect, în noaptea de luni spre marți, în legătură cu scrisori de amenințare semnate de “NSU 2.0”, o trimitere la ogrupare neonazistă germană ai cărei membri au comis zece asasinate rasiste timp de un deceniu în anii 2000. Bărbatul, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat în trecut cu privire la infracțiuni atribuite extremei drepte, a anunțat procurorul din Frankfurt-am-Main.

Suspectul, un șomer, este “puternic suspectat” de faptul că a trimis, începând din august 2018, în toată țara, o serie de “scrisori de amințare al căror conținut îndeamnă la ură, insultător și amenințător” sub psuedonimul “NSU 2.0”, a anunțat marți parchetul. Aceste scrisori erau adresate în principal unor persoane publice, mai ales unor membri ai Parlamentului federal, Parlamentului landului Hesse și unui avocat din Frankfurt. În mai multe rânduri, anchetatorii au avut indicii care conduceau către poliție, deoarece datele persoanelor contactate proveneau de la posturi de poliție. Persoana arestată nu este, cu toate acestea, un polițist, a precizat parchetul.

Apartamentul de la Berlin al presupusului autor al scrisorilor a fost percheziționat.

Asasinarea în iunie 2019 a lui Walter Lübcke, un ales din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU, conservatori) care apăra politica primirii migranților a cancelarului Angela Merkel, a trezit spectrul terorismului “brun” în țară. Această amenințare - subestimată în anii 2000 de către autorități, în pofida uciderii a opt migranți turci, unuia grec și unei polițiste germane de către gruparea neonazistă NSU - este percepută în prezent drept o provocare crucială la adresa securității interne.

Marea Britanie ar putea renunța la distanțarea fizică din iunie

Marea Britanie urmează să renunțe pe 21 iunie la regula distanțării fizice, care înseamnă menținerea unei distanțe minime de cel puțin un metru, a declarat luni premierul Boris Johnson, relatează Reuters. “Cred că este foarte probabil, foarte probabil, să putem renunșa la distanța de peste un metru”, a declarat Johnson reporterilor în timpul unei vizite electorale în nordul Angliei.

Următoarea etapă de relaxare a restricțiilor, stabilită de guvern, este 17 mai, când se așteaptă ca restricțiile privind călătoriile în străinătate să fie relaxate, dar nu ridicate. Johnson a vorbit pe un ton prudent înainte de acest termen. „Vrem să facem o relaxare pe 17 mai, dar nu cred că oamenii din această țară vor să vadă un aflux de boală din orice altă parte. Cu siguranță nu. Trebuie să fim foarte , foarte tari și trebuie să fim cât se poate de precauți “, a spus el. Limitarea călătoriilor în străinătate ar trebui să continue pentru a opri intrarea variantelor coronvirusului de a intra în Marea Britanie, a spus un grup de parlamentari, scrie BBC.

În această săptămână sunt așteptate mai multe detalii care să confirme dacă se pot relua călătoriile internaționale începând cu 17 mai în Anglia. Însă comisia pentru coronavirus a parlamentarilor din toate partidele a declarat că restricțiile ar trebui menținute în vigoare după această dată. Grupul de peste 60 de parlamentari a spus că guvernul ar trebui să descurajeze oamenii să călătorească în străinătate, cu excepția cazului în care este esențial.

Marea Britanie a redeschis magazinele, sălilor de sport, frizeriile și terasele din Anglia, iar potrivit planului de ieșire progresivă din carantină, cinematografele, stadioanele, hotelurile și restaurantele (în interior) vor urma să se deschidă pe 17 mai, data la care membrii diferitelor gospodării se vor putea întâlni în interior.

Astfel dacă situația sanitară o va permite, întoarcerea fanilor pe stadioanele din Anglia să va întâmpla de pe 17 mai, cu o capacitate limitată la maximum 10.000 de persoane, a anunțat în aprilie premierul Boris Johnson.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.