Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: UNESCO a retras orașul Liverpool din lista patrimoniului mondial

Ziarul de Vrancea
20 iul 2021 1200 vizualizări

Dezvoltarea urbană, uneori fără consultare publică, deteriorează într-o „manieră ireversibilă” autenticitatea orașului natal al trupei Beatles, au stabilit experții

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a retras ieri orașul Liverpool din lista siturilor clasate în patrimoniul mondial din cauza unei supradezvoltări care afectează autenticitatea acestui port englezesc emblematic al erei industriale.

Un număr de 13 delegați ai Comisiei pentru patrimoniul mondial UNESCO, reunită într-o sesiune prezidată de China, au votat pentru declasarea acestui port din nord-vestul Angliei, inclus în 2004, și cinci împotrivă, adică mai mult decât majoritatea de două treimi necesară pentru declasarea unui sit. Liverpool devine al treilea sit exclus din patrimoniul UNESCO, după decizii similare care au vizat sanctuarul de orix arabi din Oman în 2007 și valea râului Elba din Dresda (Germania) în 2009.

Motivul retragerii îl constituie planurile de reamenajare a portului, care includ imobile foarte înalte și un nou stadion de fotbal care riscă să-i “deterioreze într-o manieră ireversibilă” patrimoniul, a afirmat comitetul UNESCO.

Port de plecare pentru milioane de migranți irlandezi și britanici, precum și a sclavilor africani, orașul, cu un bogat patrimoniul muzical, este totodată orașul natal al trupei Beatles: o istorie care a întărit “caracterul distinctiv și spiritul unic” al Liverpool, potrivit UNESCO. Cu toate acestea, Consiliul internațional al monumentelor și siturilor, care oferă consultanță UNESCO, a “solicitat deja în mai multe rânduri” guvernului britanic să furnizeze garanții mai solide referitoare la viitorul orașului, care figurează din 2012 pe lista patrimoniului în pericol.

Însă proiectele de amenajări au continuat până în măsura în care orașul și-a pierdut autenticitatea. Noul stadion al clubului de fotbal Everton - aprobat de guvern fără o dezbatere publică - constituie “cel mai recent exemplu al unui proiect major cu totul contrar” obiectivelor UNESCO, a adăugat consiliul.

Mai multe țări, printre care Australia, a cărei Mare Barieră de Corali este amenințată la rândul său cu declasarea, s-au pronunțat împotriva retragerii orașului Liverpool de pe listă, argumentând că ar fi vorba despre o măsură “radicală” în plină pandemie de coronavirus. Brazilia, Ungaria și Nigeria au solicitat de asemenea ca decizia să fie amânată cu un an, pentru a oferi mai mult timp noului consiliu municipal ales în luna mai.

Apartenența la patrimoniul mondial constituie un avantaj pentru turism și încurajează guvernele să-și protejeze comorile culturale și naturale. Dar statutul nu este unul permanent, iar aceste situri pot de asemenea să fie excluse sau avertizate că riscă să fie excluse.

Franța: Tabăra improvizată a unor români și bulgari, incendiată de două ori în 24 de ore

Tabăra improvizată a unor români și bulgari într-un district aflat în apropiere de orașul Bordeaux a fost incendiată de două ori în decurs de 24 de ore.

În așezarea improvizată Cracovie din apropiere de cartierul Aubiers, în nordul orașului Bordeaux, trăiesc aproximativ 200 de persoane de naționalitate bulgară și română. „Este vorba, la fel ca luni, de un incendiu criminal. Vreo 20 de tineri s-au infiltrat în tabără”, a spus marți seară primarul-adjunct al cartierului, Vincent Maurin. Pompierii au fost alertați marți, în jurul orei locale 22:00. Flăcările, mult mai intense față de luni seară, s-au ridicat la câțiva metri, iar fumul a fost vizibil de departe.

Nu au fost raportate victime, însă au fost înregistrate pagube importante în tabără. Cincisprezece rulote și cabane din lemn, în care trăiau familii, unele cu copii, au fost distruse. „Potrivit mărturiilor, la fel ca luni, tinerii care au venit din Aubiers s-au infiltrat în tabără și au dat foc rulotelor și cabanelor cu cocktailuri Molotov și tiruri de artificii. Erau vreo douăzeci”, a spus Maurin. Persoanele aflate la fața locului au confirmat.

Poliția a rămas acolo o bună parte din noapte, cu scopul de a securiza locul și de a se asigura că nu va izbucni un nou incendiu. Potrivit celui mai recent recensământ efectuat de serviciile de stat în urmă cu câteva zile, 180 de persoane de naționalitate bulgară și română, între care 40 de copii, se află în Cracovie, care a fost înființată în februarie 2020.

Viktor Orban convoacă un referendum în problema protecției copiilor

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat ieri că va fi organizat un referendum în problema protecției copiilor, ca răspuns la presiunile Uniunii Europene de a modifica recentele amendamente aduse legislației privind educația și protecția minorilor. “În ultimele săptămâni, Bruxellesul a atacat Ungaria în legătură cu legea sa privind protecția copiilor. Legile Ungariei nu permit propaganda sexuală în grădinițe, școli, la televizor și în reclame”, a spus premierul ungar într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice “reprezentarea sau promovarea” în rândul minorilor a homosexualității sau a schimbării de sex, legea intrată în vigoare la începutul lui iulie fiind calificată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept o “rușine” și descrisă drept “un atac la adresa democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale”, într-o rezoluție a Parlamentului European. La 15 iulie, Comisia Europeană a anunțat că a declanșat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această lege.

“Cei de la Bruxelles regretă că la noi nu este posibil ceea ce se practică deja în Europa de vest, unde activiștii LGBTQ merg în grădinițe și școli și fac educație sexuală”, afirmă Orban în mesajul de miercuri, subliniind că “în joc este viitorul copiilor noștri”, iar “când presiunea asupra țării este atât de puternică, doar voința comună a poporului o poate proteja”.

Prin urmare, notează premierul ungar, guvernul a decis să inițieze un referendum, la care ungurii sunt chemați să spună, între altele, dacă susțin organizarea de “ore de orientare sexuală” în învățământul public fără acordul părinților, promovarea și disponibilitatea tratamentelor de schimbare de sex pentru copiii minori și “prezentarea nerestricționată de conținut media sexual către minori ce influențează dezvoltarea acestora”.

Viktor Orban își îndeamnă conaționalii să “spună nu împreună” la aceste întrebări, adăugând că “acum cinci ani, când Bruxellesul a vrut să forțeze imigranții în Ungaria, un referendum și o voință comună l-au oprit”.

Ungurii au respins introducerea de cote de migranți la un referendum convocat în 2016, la care totuși cota de participare a fost sub 50%, prea scăzută pentru a fi validat.

Biserica Ortodoxă Greacă îi îndeamnă pe credincioși să se vaccineze

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei a redactat o circulară cu 12 întrebări și răspunsuri pe tema vaccinării anti-COVID-19, care va fi citită credincioșilor în bisericile din țară.

Scrisoarea de patru pagini, publicată de ziarul grec Kathimerini marți seara, nu conține doar întrebări medicale precum efectul vaccinării împotriva variantei Delta a coronavirusului, ci abordează, de asemenea, teorii ale conspirației privind COVID-19. “Vaccinurile împotriva coronavirusului nu conțin microcipuri. Acestea sunt teorii nerealiste bazate pe campanii de dezinformare (care circulă) pe internet”, scrie ziarul.

Totodată scrisoarea clarifică o teorie a conspirației populară în Grecia potrivit căreia vaccinurile conțin celule de la embrioni: nu este cazul niciunui vaccin, informează Sinodul Bisericii Ortodoxe elene.

Recent, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut brusc în Grecia, în timp ce cererea de vaccinare este în scădere. Autoritatea sanitară elenă a raportat marți 3.565 de noi infectări în 24 de ore, în țara cu 11 milioane de locuitori.

Guvernul încearcă să încurajeze vaccinările prin diferite măsuri, de exemplu prin acordarea unui card în valoare de 150 euro pentru tinerii care se vaccinează, dar și prin măsuri de constrângere.

Vaccinarea anti-COVID-19 este în prezent obligatorie pentru angajații din domeniul medical, iar cei care refuză nu mai pot lucra și nu mai sunt plătiți.

Sprijinul Bisericii ar trebui să fie un instrument valoros în campania de vaccinare anti-COVID-19, în condițiile în care în rândul scepticilor în ceea ce privește imunizarea în Grecia se numără multe persoane religioase.

Mai mult de 90% dintre adulții britanici au anticorpi pentru COVID-19

Mai mult de 90% dintre adulții britanici au anticorpi pentru COVID-19, arată datele publicate miercuri de Biroul pentru Statistici Naționale (Office for National Statistics). Aproximativ 92% dintre adulții testați de ONS în săptămâna încheiată pe 4 iulie au prezentat anticorpi, față de 89%, în urmă cu două săptămâni. Anticorpii sunt dovada unei infecții trecute cu SARS-CoV-2 sau a cel puțin unei doze de vaccin.

În Anglia, 92% dintre persoanele testate de ONS în săptămâna încheiată pe 4 iulie au anticorpi pentru COVID-19, o creștere cu 2% față de rezultatele prezentate înainte cu două săptămâni.

În Țara Galilor a fost înregistrată o creștere de 1%, până la 93%, în Irlanda de Nord, de 3%, până la 90%, iar în Scoția, de 4%, până la 89%.

Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din Europa, cu mai mult de 5,54 de milioane de cazuri și peste 129.100 de decese asociate.

Aproximativ 1,5 milioane de copii și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19

Aproximativ 1,5 milioane de copii din lumea întreagă și-au pierdut cel puțin un părinte, bunic sau un alt îngrijitor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada martie 2020 – aprilie 2021, potrivit unui nou studiu, informează DPA. O echipă de cercetători condusă de Seth Flaxman de la Imperial College London a calculat acest total folosind rata natalității și informații referitoare la mortalitatea provocată de coronavirus pe baza cărora a creat modele matematice. Întrucât datele nu sunt colectate la fel de cuprinzător în toate regiunile, numărul nu poate fi decât aproximativ și, probabil, subestimat, au precizat oamenii de știință.

Numărul copiilor care și-au pierdut unul sau ambii părinți în urma pandemiei este îndeosebi de ridicat în rândul populației din Africa de Sud, Brazilia și Columbia, printre alte țări. Per ansamblu, numărul copiilor care și-au pierdut tatăl este de circa cinci ori mai mare decât numărul copiilor care și-au pierdut mama. Studiul a fost publicat în revista medicală The Lancet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.