Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Unde a dispărut Angela Merkel?

Ziarul de Vrancea
2 aug 2018 1100 vizualizări

șefa guvernului german n-a mai fost văzută de pe 25 iulie n oficial, ea se află în concediu, dar nu cu soțul ei

Presa germană se întreabă unde se află Angela Merkel, după ce soțul ei a fost văzut singur într-o vacanță în nordul Italiei. În anii trecuți, media a publicat fotografii cu Angela Merkel și Joachim Sauer în timp ce făceau drumeții în Alpi, dar până acum în această vară acesta din urmă a fost surprins doar alături de fiul său dintr-o căsătorie anterioară, notează joi Reuters. ''Unde se ascunde cancelarul? La reședința sa de vară sau este alături de mama sa în vârstă de 90 de ani în Uckermark? Criza conjugală? Probleme medicale? Misiune secretă?'', a scris joi cotidianul de mare tiraj Bild. Întrebată luna trecută despre planurile sale de vacanță, Merkel (64 de ani) le-a răspuns jurnaliștilor că așteaptă cu nerăbdare să se odihnească, dar că nu va oferi alte detalii. Un purtător de cuvânt al șefei executivului german a refuzat joi să facă vreun comentariu legat de locul unde se află Angela Merkel în prezent. Angela Merkel și Joachim Sauer, care sunt căsătoriți de 20 de ani, au fost văzuți ultima dată în public pe 25 iulie, cu ocazia participării lor tradiționale la Festivalul de la Bayreuth (Bavaria), consacrat compozitorului Richard Wagner. Deși Sauer nu apare foarte des în public alături de soția sa, profesorul de chimie o însoțește de obicei în fiecare vară în regiunea italiană Alto Adige. În iulie și august activitatea politică în Germania este redusă, iar biroul cancelarului german nu are evenimente incluse pe agendă. Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul cancelarului german, are prevăzută o ședință a conducerii sale pe 20 august, un eveniment la care de obicei Angela Merkel participă.

O exoplanetă aflată la 1.400 de ani-lumină, favorită să întrețină viața

O exoplanetă din categoria "super-Terra", aflată la o distanță de 1.400 de ani-lumină în raport cu Pământul, este planeta - dintre cele descoperite până în prezent - cu cea mai mare probabilitate de a întreține viața, afirmă autorii unui studiu recent, citați de PA.Exoplaneta Kepler 452b, descoperită în 2015, se află în centrul "zonei de abiogeneză" în care există condiții potrivite pentru ca viața să apară și să fie întreținută de lumina stelară și procese chimice.De asemenea, acea planetă, care un diametru de 1,5 ori mai mare decât Terra, orbitează în interiorul zonei "locuibile" din jurul unei stele, în care temperaturile nu sunt nici prea mari, nici prea mici, pentru a permite existența apei în stare lichidă.Aproape 4.000 de planete au fost descoperite până în prezent orbitând alte stele decât Soarele. Dintre acestea, doar aproximativ 50 se află în zona "locuibilă" din jurul stelelor lor. Dintre ele, o singură exoplanetă - Kepler 452b - se află și în interiorul zonei de abiogeneză.O planetă din zona de abiogeneză primește cantitatea potrivită și tipul potrivit de radiație ultravioletă (UV) de la steaua sa, care declanșează reacții chimice similare celor care au determinat apariția vieții pe Pământ.Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au creat acest termen după ce au realizat o serie de experimente de laborator ce au imitat apariția "cărămizilor" chimice ale vieții terestre.Una dintre principalele teorii din astrofizică afirmă că viața a apărut pe Terra în urma unor reacții chimice în care au fost implicate acidul cianhidric și hidrogenul sulfurat, stimulate de lumina solară.

"Verișoara Terrei"

Reluând un experiment realizat în 2015, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au creat precursorii lipidelor, ai aminoacizilor și ai nucleotidelor - componente esențiale ale celulelor vii. Apoi, cercetătorii britanici au mers și mai departe, comparând radiația UV folosită în laborator cu radiațiile UV produse de diverse stele. În general, cele mai multe dintre stelele asemănătoare Soarelui emit tipul potrivit de lumină pentru a declanșa formarea "cărămizilor" chimice ale vieții la suprafața planetelor. Steaua Kepler 452, aflată în constelația Lebăda, este cu aproximativ 20% mai strălucitoare decât Soarele și cu aproximativ 2 miliarde de ani mai bătrână.Planeta Kepler 452b a fost supranumită "verișoara Terrei". Simulările computerizate sugerează că această exoplanetă are o atmosferă compactă, apă lichidă la nivelul suprafeței sale și deține vulcani activi.Cele mai multe dintre exoplanetele cunoscute și aflate în zonele "locuibile" orbitează stele reci din clasa "piticelor roșii". Vânturi solare violente și ocazionale pot să furnizeze radiația necesară pentru a declanșa apariția vieții, dar pot și să distrugă materialul genetic, afirmă oamenii de știință.Noul studiu a fost publicat în revista Science Advances.Potrivit unor estimări recente, în universul observabil cu mijloacele actuale ar putea să existe 700 de milioane de trilioane de planete asemănătoare Pământului.Următoarea generație de telescoape spațiale, precum Tess și James Webb, dezvoltate de NASA, ar putea să identifice mai multe exoplanete care se află în zonele de abiogeneză, afirmă oamenii de știință.

Studiu: ”Superbacteriile” devin tot mai rezistente la dezinfectanții pe bază de alcool

”Superbacteriile” rezistente la mai multe medicamente, care pot provoca infecții periculoase în spitale, devin tot mai rezistente la dezinfectanții pentru mâini bazați pe alcool și la alte substanțe care au rolul să le țină la distanță, potrivit unui studiu citat de Reuters.În cadrul studiului, în care cercetătorii au descris apariția ”unui nou val de superbacterii”, aceștia au observat modificări genetice specifice, care au avut loc pe parcursul a 20 de ani, ale bacteriei Enterococcus, rezistentă la vancomicină (VRE). Cercetătorii au putut urmări și arăta rezistența tot mai mare a acestei bacterii.Concluziile cercetătorilor au fost publicate miercuri în jurnalul Science Translational Medicine.Bacteriile VRE pot provoca infecții ale tractului urinar, ale rănilor și ale sângelui, care sunt foarte dificil de tratat, în principal pentru că sunt rezistente la mai multe clase de antibiotice.Pentru a combate dezvoltarea unor superbacterii în spitale, cum sunt VRE și stafilococul auriu, rezistent la meticilină, instituții la nivel mondial au adoptat măsuri stricte de igienă, care implică deseori soluții dezinfectante pentru mâini care conțin alcool.Tim Stinear, microbiolog la Institutul Doherty din Australia, unul dintre coordonatorii studiului, a spus că doar în Australia utilizarea produselor de igienă pentru mâni pe bază de alcool a crescut de 10 ori în ultimii 20 de ani. ”Le folosim foarte mult, iar mediul se schimbă”, a spus el.Totuși, în timp ce ratele de apariție a infecțiilor cu stafilococul auriu și alte infecții s-au stabilizat datorită igienei crescute, nu s-a întâmplat la fel în cazul infecțiilor cu VRE. Acest fapt i-a determinat pe cercetători să investigheze bacteria VRE pentru posibila rezistență la dezinfectanții pe bază de alcool.Cercetătorii au analizat 139 de mostre bacteriale izolate, colectate în perioada 1997-2015 de la două spitale din Melbourne, și au studiat cât de bine au supraviețuit atunci când au fost expuse la alcool izopropilic diluat. În urma studiului, aceștia au constat că mostrele colectate după 2009 au fost, în  medie, mai rezistente la alcool comparativ cu bacteriile analizate înainte de 2004.Cercetătorii au răspândit apoi bacteria pe podelele unor cuști de șoareci și au constat o probabilitate mai mare ca mostrele rezistente la alcool să fie contractate și să se dezvolte în intestinele șoarecilor, după curățarea cuștilor cu alcool izopropilic.Paul Johnson, profesor specializat în boli infecțioase la Austin Health din Australia, unul dintre coordonatorii studiului, a spus că aceste concluzii nu trebuie să ducă la modificarea semnificativă a utilizării dezinfectanților pe bază de alcool.”Soluțiile pe bază de alcool pentru curățarea mâinilor sunt pilonii internaționali ai controlului infecțiilor în spitale și rămân extrem de eficace în reducerea transmiterii altor bacterii spitalicești, în special a stafilococului auriu”, a afirmat el.

Călugăr, acuzat că a abuzat sexual călugărițe prin “controlul miniții”

Un călugăr chinez de rang înalt este acuzat de mai multe călugărițe că le-a forțat să întrețină raporturi sexuale “prin controlul minții”, el respingând acuzațiile, scrie BBC. Presupusele acțiuni ale lui Abbot Xuecheng au fost descrise într-un raport trimis guvernului de doi călugării de la templul Longguan. În raport, Xuecheng este acuzat că a trimis mesaje explicite călugărițelor și le-a forțat să întrețină relații sexuale cu el. De asemenea, el este acuzat că a ademenit sau amenințat cel puțin șase călăugărițe pentru a avea relații sexuale. Patru dintre ele au cedat cererilor sale. În plus, călugărul este acuzat că s-a folosit de mesaje “pentru a le controla mințile” călugărițelor, susținând că sexul face parte din studierea doctrinelor buddhiste.Documentul de 95 de pagini arată că una dintre călugărițe a depus o plângere la poliție în iunie după ce Xuecheng a abuzat-o sexual.Xuecheng a fost chestionat de autorități dar a fost eliberat ulterior, conform unei surse a Global Times. Templul, situat în Beijing, a acuzat călugării că prezintă informații false.Xuecheng este șeful Asociației Buddhiste a Chinei, cea mai tânără persoană din istorie care a ocupat acest post și un consultant politic în guvern. Templul a informat într-un comunicat postat pe Weibo, o rețea socială chinezească, unde Xuecheng are peste un milion de urmăritori, că va demara o investigație, dar a subliniat că Xuecheng neagă acuzațiile. În comunicat se precizează că dovezile sunt false.

De ce autoritățile chineze distrug sicrie și dezgroapă cadavre

Oficialii din sud-estul Chinei au distrus mii de sicrie, unele dintre ele fiind dezgropate, după ce au interzis persoanelor din provincia Jianxi să mai îngroape persoanele decedate, optându-se pentru varianta incinerării, scrie The Telegraph. Politica prin care se interzice îngroparea morților în provincia Jianxi a fost introdusă acum șase luni după ce autoritățile au ajuns la concluzia că era folosit prea mult teren pentru îngroparea persoanelor decedate. În ultima săptămână autoritățile au înăsprit măsurile pentru a se asigura că politica este implementată iar acest lucru a cauzat reacții adverse de-a lungul Chinei.Videoclipuri și fotografii arată cum oficialii iau sicriele din casele sătenilor - care își folosesc economiile de o viață pentru a-și achiziționa coșciuge scumpe - le adună într-un singur loc și apoi le distrug. De asemenea, oficialii au înlăturat forțat protestatarii care stăteau înăuntrul propriilor sicrie pentru a le proteja. Dovada de respect față de cei decedați este un element important în China, o țară în mare parte laică, mai ales în zone rurale precum Jianxi. Familiile se întâlnesc des la mormântul celor decedați și ard bani falși sau telefoane mobil, crezând că le vor fi utile celor decedați, în viața de apoi. În urma criticilor, autoritățile locale din provincia Jianxi, care și-a propus ca toate persoanele decedate să fie incinerate începând cu septembrie, au comunicat că implementarea legii va fi făcută cu mai mult respect.

Trump îi mulțumește lui Kim Jong-un speră că îl va vedea „în curând”

Președintele american, Donald Trump, a declarat ieri că este nerăbdător să se întâlnească din nou cu Kim Jong-un și i-a mulțumit liderului nord-coreean pentru trimiterea rămășițelor soldaților americani uciși în Războiul Coreean (1950-1953), scrie Reuters.„Vă mulțumesc domnule Kim Jong Un pentru că v-ați ținut cuvântul și ați început procesul de a trimite acasă rămășițele soldaților noștri minunați căzuți la datorie!”, a scris Trump pe Twitter. „De asemenea, vă mulțumesc pentru scrisoarea frumoasă – sunt nerăbdător să vă văd în curând!”, a adăugat Trump, fără să ofere detalii.Promisiunea de a trimite rămășițele soldaților americani a fost făcută în timpul summit-ului istoric dintre Trump și Kim din iunie în Singapore. Kim i-a trimis o scrisoare lui Trump la mijlocul lui iulie în care liderul nord-coreean a precizat că speră că va exista o a doua întâlnire dintre cei doi dar nu este clar dacă aceasta este scrisoarea la care face Trump referire.Trump a lăudat pe Twitter și „ceremonia incredibil de frumoasă” din Hawaii, acolo unde vicepreședintele american, Mike Pence, a fost prezent pentru primirea rămășițelor în SUA.Promisiunea de a transfera rămășițele din război a fost văzută ca un gest de bunăvoință din partea lui Kim și reprezintă cea mai palpabilă înțelegere la care au ajuns cei doi lideri. “Știu că președintele Trump îi este recunoscător lui Kim pentru că și-a ținut cuvântul și suntem astăzi martorii acestui progres tangibil pentru a ajunge la pace în peninsula coreeană”, a declarat Pence, al cărui tată a luptat în Războiul Coreean.Peste 7.700 de soldați americani au rămas dați dispăruți în Războiul Coreean. În jur de 5.300 au fost pierduți în Coreea de Nord.

Papa Francisc a înscris în catehism opoziția categorică a Bisericii Catolice față de pedeapsa cu moartea

Papa Francisc a înscris în catehismul Bisericii Catolice opoziția categorică față de pedeapsa cu moartea și vrea de acum ca biserica să se angajeze "de manieră determinată" pentru abolirea acestei pedepse în întreaga lume, scrie AFP. Versiunea din 1992 a catehismului Bisericii Catolice din Biserica Catolică nu excludea explicit pedeapsa capitală în cazuri extreme. "Biserica învață, în lumina Evangheliei, că pedeapsa cu moartea este o măsură inumană care rănește demnitatea personală și se angajează de manieră determinată, în vederea abolirii sale peste tot în lume", se arată în versiunea în limba franceză a textului modificat de papa Francisc.În versiunea în italiană, textul folosește expresia "măsura inadmisibilă", ca și în germană, engleză, spaniolă și portugheză. Doar traducerea în franceză vorbește de o măsură "inumană".Papa a aprobat aceste modificări în 11 mai, în timpul unei audiențe cu prefectul Congregației pentru doctrina credinței.

”Creierul” atentatelor din Catalonia circulă liber prin Europa

Bărbatul care ar fi planificat atentele sângeroase de la 17 august 2017 în Catalonia, în nord-estul Spaniei, circulă în prezent liber în Europa, scrie în edția de joi ziarul El Periódico. ”Teroristul este localizat, el schimbă cu regularitate țara (ei nu precizează dacă el trece prin Spania) și «continuă să fie în contact cu alte grupuri» radicale”, scrie cotidianul catalan, citând surse apropiate anchetei cu privire la atentatele de la Barcelona și Cambrils - revendicate de organizația jihadistă Statul Islamic (SI) - soldate cu 16 morți și 120 de răniți, pe 17 august 2017. Mult timp, un imam marocan în vârstă de 43 de ani, Abdelbaki Es Satty, a fost prezentat ca fiind ”creierul” acestor atacuri, care s-a impus într-un grup de tineri radicalizați în orășelul catalan Ripoll. De-acum, ”forțele de securitate consideră că imamul servea drept contact cu autorul intelectual al atacurilor, care se afla la acea vreme «într-un oraș din centrul Europei»”, scrie El Periódico. Sursele ziarului nu au indicat însă ”naționalitatea și nici vârsta creirului atentatelor și nu au dezvăluit nici dacă el a trăit la un moment dat în Spania”.Imamul a murit într-o explozie accidentală, cu o zi înainte de atentate, într-o casă situată la 200 de kilometri de Barcelona, unde grupul lucra să confecționeze bombe.Cei șase autori ai atacurilor erau copii de imigranți marocani, cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani, care au fost uciși toți de poliție.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.