Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi gata în septembrie

Ziarul de Vrancea
11 apr 2020 1823 vizualizări

Testele pe oameni pentru acest vaccin vor începe în două săptămâni

Un vaccin împotriva coronavirusului, aflat în lucru la Oxford University, ar putea fi gata până în septembrie, a declarat profesoara de vaccinologie Sarah Gilbert, care coordonează echipa de cercetători, transmite Bloomberg. Sarah Gilbert a declarat sâmbătă publicației The Times că este sigură în proporție de 80% să vaccinul ar putea fi gata până în septembrie. Experții au avertizat anterior că dezvoltarea vaccinurilor durează de obicei ani de zile, iar în cazul vaccinului pentru coronavirus, acesta ar putea fi gata în cel mai bun caz în 12 până la 18 luni.

“În cazul echipei de la Oxford, nu este doar o bănuială și, pe măsură ce trec săptămânile, avem mai multe date de analizat”, a declarat Gilbert publicației londoneze. Echipa condusă de Gilbert este una dintre zecile la nivel mondial care lucrează la un vaccin și este cea mai avansată din Marea Britanie, a spus profersoara.

În timp ce Marea Britanie va intra în a patra săptămână de restricții, un vaccin ar fi fundamental pentru relaxarea măsurilor de limitare a circulației persoanelor și revenirea la o viață normală. Gilbert a spus că testele pe oameni pentru vaccin vor începe în două săptămâni.

Producerea a milioane de doze de vaccinuri ar putea dura luni de zile. Gilbert a spus că discută cu guvernul britanic despre finanțare și începerea producției înainte de obținerea rezultatelor finale ale testelor, ceea ce ar permite oamenilor să aibă acces imediat la vaccin, dacă se va dovedi că funcționează.  Ea a adăugat că succesul până în toamnă ”este posibil, dacă totul va decurge perfect”.

Un medicament experimental, promițător pentru forme severe de Covid-19

Un medicament experimental produs de compania Gilead Sciences pentru pacienții cu forme severe de infecții Covid-19 a avut o eficacitate promițătoare, dând speranțe că în curând va exista primul tratament pentru noul coronavirus, transmite Bloomberg. Studiul publicat în New England Journal of Medicine a urmărit 53 de persoane din Statele Unite, Europa și Canada care au avut nevoie de susținerea respirației, dintre care aproximativ jumătate au fost ventilați mecanic, în timp ce patru au fost conectați la un aparat de by-pass pentru inimă și plămâni. Alți opt pacienți au fost excluși din analiză, unul  din cauza unei erori de dozare și șapte pentru că nu există informații legate de evoluția bolii în cazul lor. Toți pacienții au primit medicamentul remdesivir timp de până la 10 zile, în cadrul unui program care permite oamenilor să folosească medicamente neaprobate atunci când nu sunt disponibile alte opțiuni de tratament. Pe parcursul a 18 zile, starea de sănătate a 68% dintre pacienți s-a îmbunătățit, 17 dintre cei 30 de pacienți conectați la ventilație mecanică fiind capabili să fie deconectați de la aparat. Aproape jumătate dintre pacienții incluși în studiu au fost externați, în timp ce 13 au decedat. Mortalitatea a fost mai ridicată în rândul celor care erau conectați la ventilație mecanică, 18% dintre aceștia murind. Mai multe studii clinice de amploare sunt în derulare, pentru evaluarea beneficiilor utilizării remdesivir pentru tratarea Covid-19, boala provocată de noul coronavirus care a infectat peste 1,65 de milioane de oameni la nivel mondial și a omorât circa 100.000. Unul dintre aceste studii a fost efectuat în China, iar rezultatele ar putea fi publicate în această lună. Un alt studiu, sponsorizat de U.S. National Institutes of Health, a înrolat rapid pacienți, în condițiile răspândirii virusului la nivelul Statelor Unite. Și rezultatele acestui studiu ar putea fi publicate în următoarele săptămâni. Compania Gilead sponsorizează alte două studii clinice. Dacă se va dovedi că remdesivir este sigur și eficace în tratarea Covid-19, fabricarea medicamentului va costa circa 9 dolari doza, a afirmat Andrew Hill, cercetător la departamentul de farmacologie al Liverpool University, împreună cu colegii săi, într-un studiu publicat vineri. Sub formă de soluție intravenoasă, vor există costuri suplimentare de administrare a remdesivir, care vor depăși estimările de producție, potrivit autorilor.

Președintele Comisiei Europene: Vârstnicii, la izolare tot anul

Vârstnicii ar putea fi nevoiți să stea la izolare tot anul din cauza coronavirusului, a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care speră ca un vaccin să fie descoperit până la sfârșitul anului, relatează The Guardian. ”În absența unui vaccin, va trebui să limităm cât mai mult posibil contactul cu persoanele în vârstă”, a declarat ea cotidianului german Bild, subliniind că știe că este greu și că această izolare este o povară, dar ”este o chestiune de viață și de moarte” și trebuie să rămânem ”disciplinați și răbdători”. Ea a declarat că tinerii și copiii se vor bucura de mai multă libertate de mișcare mai devreme decât cei în vârstă și decât cei cu probleme medicale. Ursula von der Leyen a afirmat că speră că un laborator european va descoperi un vaccin până la sfârșitul acestui an și că, pentru a se asigura că oamenii vor putea fi vaccinați rapid, autoritățile discută deja cu producătorii pentru a pregăti producția la nivel mondial.

În mesajul de Paște, Papa Francisc cere anularea datoriei țărilor sărace

Papa Francisc a propus ieri, în cadrul mesajului său pascal, "reducerea" și chiar "anularea" datoriei țărilor sărace și a lansat un apel la ridicarea sancțiunilor internaționale și la solidaritate în Europa în fața pandemiei de coronavirus. În mesajul său de Paște, citit în basilica Sf. Petru în absența credincioșilor, Papa a susținut "relaxarea sancțiunilor internaționale care împiedică țările afectate să asigure sprijinul cetățenilor lor" și a lansat un apel la solidaritate internațională "prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor țărilor cele mai sărace". Într-o lume "oprimată de pandemie, în care marea noastră familie umană este pusă la grea încercare", Papa a îndemnat să răspundem prin "contagiunea speranței". De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părțile lumii. "Nu este vremea să continuăm să producem și să traficăm arme, să cheltuim sume enorme care ar trebui folosite pentru a ajuta oamenii și pentru a salva vieți", a mai susținut liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din toată lumea. Papa a mai evocat în mesajul său situația din Yemen și din Siria, precum și din Irak și Liban, conflictul israelo-palestinian, estul Ucrainei, "atacurile teroriste săvârșite împotriva atâtor persoane nevinovate" în Africa, drama migranților și situația umanitară din nordul Mozambicului. De asemenea, el a solicitat identificarea de "soluții concrete și imediate" pentru Venezuela, "pentru a putea acorda un ajutor internațional populației". Papa Francisc a lansat un apel și pentru Europa care trebuie să-și regăsească "spiritul concret de solidaritate care le-a permis (țărilor europene) să-și depășească rivalitățile din trecut", în special după cel de-al Doilea Război Mondial. În fața pandemiei mondiale, care a lovit dur țări precum Italia, Spania sau Franța, trebuie să recurgem "la soluții inovatoare" și să uităm "egoismul". Chiar dacă a anunțat un acord asupra unor fonduri de 500 de miliarde de euro, UE a apărut divizată în această criză. Țările din sud, susținând Italia și Spania, doresc să instituie un sistem de mutualizare a datoriei publice (coronabonduri), însă nordul se împotrivește, în special Germania și Olanda. "Fie ca oamenii vulnerabili, care populează orașele și periferiile din toate părțile lumii, să nu fie lăsați singuri", s-a rugat Suveranul Pontif. Papa Francisc s-a rugat și pentru "persoanele în vârstă și pentru persoanele singure", "medici și infirmiere", "forțele de ordine și militari" și pentru toți cei "care muncesc în spitale sau care trăiesc în cazărmi sau în închisori". "Pentru cei mai mulți este un Paște petrecut în singurătate, în doliu și cu numeroase dificultăți provocate de pandemie, suferințe fizice și probleme economice", a mai suținut el.

China a încercat să cumpere comentarii pozitive în Germania

Oficialități chineze au încercat să influențeze responsabili guvernamentali germani, în speranța de a obține comentarii pozitive cu privire la gestionarea de către Beijing a pandemiei de coronavirus, a relatat ieri cotidianul german Die Welt. Astfel, înalți funcționari și personal din ministere germane au fost invitați "să se exprime în termeni pozitivi pe tema gestionării coronavirusului de către chinezi", subliniază Die Welt, care citează un document confidențial al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să trimită o cauză de inadmisibilitate acestor abordări, adaugă ziarul citat. MAE german a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informații. În schimb, serviciul de informații interne german a confirmat pentru cotidian că "oficialități chineze duc o politică intensă de informare și propagandă pe tema coronavirusului". Beijingul încearcă să pună sub semnul îndoielii ideea că noul coronavirus a apărut în China și să promoveze asistența oferită țărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei "pentru a prezenta Republica Populară drept un partener demn de încredere", a declarat Oficiul german pentru Protejarea Constituției. Președintele american Donald Trump a vizat în mai multe rânduri China pe fondul pandemiei, făcând referire la "virusul din Wuhan" sau la "virusul chinez", acuzând totodată Beijingul că a mințit cu privire la numărul morților sau reproșând Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o atitudine prochineză.

SUA, cel mai mare număr de decese din lume

Statele Unite au devenit sâmbătă țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus la nivel mondial, înregistrând 18.860 de decese, bilanț care îl depășește pe cel al Italiei, potrivit Universității Johns Hopkins. Italia a raportat 18.849 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins. Statele Unite au pe departe cel mai mare număr global de cazuri confirmate de coronavirus, cu aproape 503.600 de infectări. Vineri, SUA au devenit prima țară din lume care a depășit pragul de 2.000 de decese cauzate de noul coronavirus într-o singură zi, înregistrând 2.108 de noi decese în 24 de ore. Statul New York este epicentrul pandemiei de COVID-19 în SUA. Pe întreg mapamondul, numărul deceselor provocate de pandemie a depășit 104.900 și fiind recenzate peste 1,7 milioane de cazuri confirmate.

Boris Johnson despre cadrele medicale: Le datorez viața

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este în viață datorită cadrelor medicale de la spitalul londonez St Thomas, relatează Reuters. Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost transportat la spitalul St Thomas în urmă cu o săptămână, din cauza unor simptome persistente ale bolii cauzate de noul coronavirus. La 6 aprilie, el a ajuns la terapie intensivă, unde a rămas până la 9 aprilie.   “Nu am cuvinte suficiente ca să le mulțumesc. Le datorez viața”, a spus Boris Johnson despre staful spitalului. Johnson s-a putut ridica vineri și a mers de câteva ori pe distanțe mici.

Bruxelles-ul amenință Ungaria cu sancțiuni

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat duminică Ungaria cu procedura de infringement în cazul în care restricțiile adoptate de guvernul de la Budapesta pentru combaterea coronavirusului sunt excesive și a amintit că orice măsură trebuie să fie temporară. Măsurile care se adoptă trebuie să fie "proporționale, limitate în timp și controlate democratic", a insistat Von der Leyen, într-un interviu pentru ediția duminicală a cotidianului german Bild. "Sunt dispusă să acționez, în cazul în care aceste restricții depășesc limitele permise", a spus președinta Comisiei Europene, care s-a referit la măsurile impuse la finalul lui martie de premierul ungar Viktor Orban, care îi oferă atribuții extraordinare pentru o perioadă nelimitată cu scopul de a combate pandemia. Practic, puterile extraordinare aprobate de Parlamentul ungar, controlat de partidul lui Orban, îi permit acestuia să guverneze prin decrete pe termen nelimitat. Comisia Europeană observă modul de aplicare a măsurilor "în toate statele" membre, însă urmărește cu deosebită atenție cazul Ungariei "din cauza experiențelor critice" avute deja în trecut, a apreciat Von der Leyen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.