Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un secol de la Ziua Armistițiului

Ziarul de Vrancea
10 nov 2018 1190 vizualizări

Lumea întreagă marchează 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial: 70 de lideri politici s-au reunit ieri la Paris n

O serie de evenimente au avut loc ieri în întreaga lume pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și pentru a omagia memoria soldaților care și-au pierdut viața într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte militare. Cele mai importante din acestea au avut loc la Paris. Președintele francez Emmanuel Macron a susținut un discurs în cadrul ceremoniei de la Arcul de Triumf, făcând apel la ”patriotism” în loc de ”naționalism” . De asemenea, el a condamnat ”fascianția pentru izolaționism”, comentând că aceasta este o eroare care va fi condamnată de generațiile viitoare.  Afirmațiile sale au fost făcute în fața celor peste 70 de șefi de stat reuniți la Arcul de Triumf, printre care Donald Trump și Vladimir Putin. Ceremonii au avut loc însă și în Marea Britanie, Canada, Australia, și statele europene, dar accentul este pus pe evenimentele organizate la Paris, scrie BBC News

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, inclusiv Vladimir Putin și Donald Trump, au asistat însă la Paris la ceremonii. La evenimente este prezent și președintele Klaus Iohannis. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au salutat și și-au strâns mâna cordial, în momentul sosirii la Arcul de Triumf, relatează și Reuters. 

Cei mai mulți lideri vor participa apoi la un forum al păcii organizat de Macron. Trump intenționa inițial să boicoteze acest eveniment, din cauza unor controverse anterioare cu Macron, dar a fost totuși prezent.

În jur de 10 milioane de soldați au fost uciși între 1914-1918 și milioane de civili și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Armistițiul a fost semnat în nordul Franței și a intrat în vigoare pe 11 noiembrie, la ora 11 am, momentul în care au început ceremoniile de duminică.

Descoperire medicală epocală "din greșeală"?

Un medicament al AstraZeneca pentru diabet zaharat reduce riscurile cardiace și renale

Cel mai mare studiu clinic pentru evaluarea unei noi clase de tratamente pentru diabet zaharat a arătat că medicamentul Farxiga al AstraZeneca poate preveni riscurile cardiace și renale pentru o gamă largă de pacienți, transmite Reuters. Cu toate acestea, medicamentul, care aparține unei clase de tratamente cunoscute ca inhibitori SGLT2, nu a arătat un beneficiu semnificiativ din punct de vedere statistic pentru prevenirea atacurilor cardiace sau vascular cerebrale, chiar și la pacienții cu boală cardiovasculară diagnosticată.

Diabeticii au un risc crescut de probleme cardiace, ceea ce face ca medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare să beneficieze de o atenție importantă din partea medicilor și pacienților. Medicul Stephen Wiviott din Brigham și Spitalul pentru Femei din Boston, investigator senior în acest studiu cinic, a spus că aceste concluzii sunt importante în realizarea unei imagini clare a medicamentelor SGLT2, care până acum au fost adresate pacienților cu boală carcdiacă diagnosticată. AstraZeneca speră ca noile date să ajute la extinderea utilizării Farxiga la o gamă mult mai largă de pacienți.

Principalele rezultate ale studiului clinic Declare, realizat pe o cohortă de 17.000 de pacienți, au fost anunțate prima oară în septembrie, dar detaliile au fost dezvăluite sâmbătă, la reuniunea anuală a Asociației Americane a Inimii și publicate în acelați timp în New England Journal of Medicine. Aceste rezultate au arătat că Farxiga reduce cu 27% riscul spitalizării din cauza unei probleme cardiace, precum și riscul de boală renală. În timp ce două studii mai mici care au implicat medicamente SGLT2 concurente s-au concentrat pe pacienți cu boală cardiacă diagnosticată, Wiviott a spus că imaginea de ansamblu a studiului Declare a arătat că prevenirea extinsă a atacurilor cardiace este avantajul principal. ”Când analizăm cele trei studii, este foarte clar că beneficiul principal al acestei clase de medicamente în domeniul cardiovascular este legat de reducerea insuficienței cardiace”, a spus Wiviott.

Zeci de ani, medicii diabetologi s-au concentrat în primul rând pe reducerea nivelului de glucoză în sânge, la anumite nivele. Dar predispoziția diabeticilor la alte probleme, cum ar fi insuficiența cardiacă, la care rata de supraviețuire la cinci ani este de doar 50%, arată că este nevoie de o abordare mai holistică, consideră Wiviott.

”Mesajul de acum este că modul în care reducem nivelul glucozei ar putea fi la fel de important ca proporția în care o facem. Ar trebui să alegem medicamente care îmbunătățesc speranța de viață a pacienților, nu doar medicamente care au eficacitate în reducerea glocozei din sânge”, a arătat medicul.

Farxiga concurează cu medicamente SGLT2 concurente, între care Jardiance, produs de Eli Lilly și Boehringer Ingelheim, și Invokana al Johnson & Johnson, care au dovedit deja creșterea speranței de viață pentru pacienți cu probleme cardiace diagnosticate, așa numita prevenție secundară. Întrucât studiul AstraZeneca a evaluat și pacienți fără boală cardiovasculară diagnosticată, acest studiu deschide o piață mai largă, care include și prevenția primară.

Studiul Declare nu a identificat niciun risc crescut de amputări, fracturi, cancer de vezică sau cangrenă la pacienții tratați cu Farxiga, probleme care au fost observate ocazional la pacienții tratați cu medicamente SGLT, dar a avut loc o creștere a cazurilor de infecții genitale.

Corpul jurnalistului Khashoggi dizolvat în acid și aruncat în canalizare?

n cazul a creat un conflict fără precedent între Turcia și Arabia Saudită

Asasinii jurnalistului Jamal Khashoggi au aruncat corpul acestuia în canalizare, după ce l-au "dizolvat" în acid, a anunțat, sâmbătă, cotidianul turc Sabah, citat de AFP. Examinarea resturilor din canalizarea reședinței consulului saudit de la Istanbul a dus la găsirea unor urme de acid, scrie sursa citată. Anchetatorii susțin că trupul jurnalistului a fost dizolvat în acid, iar apoi autorii crimei l-au aruncat în canalizare, notează Sabah. Un responsabil turc cu grad înalt a afirmat, luni, că "îngrijitori" saudiți, între care un chimist și un expert în toxicologie, au fost trimiși la Istanbul pentru a șterge urmele uciderii jurnalistului.

Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde a mers pentru a efectua un demers administrativ în vederea viitoarei sale căsătorii. Asasinatul jurnalistului saudit, critic al regimului de la Ryad și colaborator la Washington Post, a afectat imaginea regatului saudit și în special pe cea a prințului moștenitor Mohammed Bin Salman, care exercită în prezent puterea.

Numărul morților în incendiile din California a ajuns la 25

Pompierii continuă să lupte cu incendiile care au făcut 25 de morți și au distrus mii de case în California, fără a exista încă speranțe de a reuși să controleze focul în curând, relatează AFP. Salavatorii au descoperit sâmbătă trupurile a 14 persoane ucise de incendiu, cel mai grav înregistrat vreodată în California, a declarat șeriful din regiunea Butte, unde se gășește Paradise, un oraș cu 27.000 de locuitori, la nord de Sacramento, capitala Californiei. ”Astăzi, încă 14 trupuri au fost găsite, ceea ce duce numărul total (al morților) la 25”, a spus șeriful Kory Honea, într-o conferință de presă. Din cei 25 de morți, 19 trupuri au fost găsite în Paradise, iar patru în regiune Concow, a precizat el. Începând de joi, peste 6.700 de clădiri din Paradise, dintre care cele mai multe erau locuințe, au fost distruse de incendiul numit ”Camp Fire”. Mai mult de 250.000 de persoane au primit ordin de evacuare.

Ofițerul austriac suspectat de spionaj în favoarea Rusiei a fost arestat

Un ofițer superior al armatei austriece suspectat că a spionat pentru Moscova zeci de ani a fost arestat, a anunțat un purtător de cuvânt al procurorilor din Salzburg scrie Agepres. Ofițerul pensionar a fost arestat vineri în Austria Superioară și este chestionat, a declarat purtătorul de cuvânt. Vineri, cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, care guvernează în coaliție cu Partidul Libertății (FPÖ), o formațiune de extremă dreapta și pro-Moscova, a anunțat că un colonel pensionar este suspectat de spionaj în folosul Moscovei începând din anii 1990 până în acest an. Procurorii intenționează să solicite arestul preventiv după interogatoriu.

Marea Britanie: ​Patru miniștri sunt gata să demisioneze, UE respinge ultimul plan Brexit

Patru miniștri care susțin rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană sunt pe punctul de a demisiona din guvernul condus de Theresa May, scrie Reuters, citată de Agerpres. Potrivit unor surse britanice ale publicației, UE a respins planul May privind un mecanism independent de supraveghere a oricărui acord vamal provizoriu. Între Londra și Bruxelles persistă dezacordul privind modalitatea de evitare a unui regim strict al frontierei dintre Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, și Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit. Theresa May a propus un aranjament vamal temporar pentru întreg Regatul Unit, dar susținătorii Brexit din cadrul Partidului Conservator vor ca britanicii să poată decide până când se va aplica înțelegerea respectivă. Un ministru din cabinetul de la Londra, citat de ziar, a declarat că "acesta este momentul ca ea (Theresa May - n. red.) să se confrunte cu Bruxellesul și să spună clar că este nevoie de un compromis, sau vom ieși (din UE - n. red.) fără un acord". Neînțelegerile din cadrul guvernului britanic au determinat deja anul acesta demisiile mai multor miniștri din cabinet (seniori) și din afara acestuia (juniori). Printre aceștia, Boris Johnson (externe) și David Davis (ministru pentru Brexit). Vineri, a demisionat și ministrul junior al transporturilor Jo Johnson, fratele mai mic al lui Boris Johnson.​


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.