Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un nou vaccin anti-COVID a obținut rezultate “impresionante”

Ziarul de Vrancea
17 oct 2021 1403 vizualizări

Niciun caz grav de boală nu a fost înregistrat în cadrul testelor de faza a treia, făcute cu serul Valneva pe mai mult de 4.600 de participanți

Vaccinul contra COVID-19 al Valneva provoacă un răspuns imun puternic cu mult mai puține efecte secundare decât cel Oxford/AstraZeneca, potrivit rezultatelor testelor clinice publicate ieri, scrie Financial Times. Primele date din testele de faza a treia arată că participanții care au primit vaccinul Valneva au avut mai mulți anticorpi neutralizanți decât cei inoculați cu AstraZeneca.

Adam Finn, profesor la Universitatea Bristol și lider al echipei de testare clinică, a declarat că răspunsul imun a fost “atât impresionant, cât și deosebit de încurajator”. “Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord, și aceste rezultate sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a adăugat acesta.

Acest vaccin folosește tehnologia virusului întreg, inactivat, iar compania îl testează în comparație cu AstraZeneca, un produs deja aprobat în numeroase țări, nu în comparație cu un grup care primește placebo.

Acțiunile Valneva au scăzut cu 42% într-o singură zi, luna trecută, după ce Guvernul britanic a anunțat că va rupe contractul pentru achiziționarea a cel puțin 100 de milioane de doze. Londra a acuzat Valneva că a încălcat termenii contractului, idee respinsă vehement de companie.

În schimb, UE este în continuare interesată de vaccinul Valneva și își continuă negocierile.

Niciun caz grav de COVID-19 nu a fost înregistrat în cadrul testelor de faza a treia, făcute pe mai mult de 4.600 de participanți.

Are puține efecte secundare

Vaccinul Valneva a provocat și un răspuns al celulelor T, o parte importantă a sistemului imunitar uman. Participanții la testele clinice ce au primit vaccinul Valneva au suferit în număr mult mai mic efecte secundare, nefiind consemnat niciun caz advers grav. “Continuăm să credem că vom fi capabili să aducem o contribuție importantă la lupta globală contra pandemiei de COVID-19”, a spus directorul executiv al companiei, Thomas Linegbach. “Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, a adăugat acesta.

Valneva a spus că pregătește teste clinice pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani și o altă serie de teste clinice pentru a evalua performața vaccinului său, intitulat VLA2001, la cei care au nevoie de o doză booster.

Un conservator, desemnat candidatul opoziției unite împotriva lui Orban

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator în vârstă de 49 de ani, a obținut o victorie detașată în alegerile primare ale opoziției din Ungaria și urmează să-l înfrunte pe premierul naționalist Viktor Orban în alegerile legislative prevăzute în aprilie 2022.

Peter Marki-Zay, un catolic practicant și tatăl al șapte copii, a obținut aproximativ 58% din voturile exprimate, potrivit Comisiei Electorale a alegerilor primare. “Vrem o Ungarie nouă, mai curată, mai cinstită, nu doar să-l înlocuim pe Orban”, a declarat el în discursul victoriei, referindu-se la premierul suveranist, care se află la putere din 2010.

El a adus un elogiu procesului fără precedent al alegerilor primare, care au permis selectarea unor candidați din întreaga țară, “capabili să se debaraseze de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei” în alegerile legislative prevăzute în aprilie. Rivala sa, avocata proeuropeană Klara Dobrev (centru-stânga), a obținut 42% din voturile exprimate.

“Îl susțin încă de-acum pe Marki-Zay”, a declarat ea, recunoscându-și rapid înfrângerea.

Scrutinul a desemnat atât candidatul opoziției la postul de premier, cât și candidații la postul de deputat în circumscripții.

Peter Marki-Zay nu are un partid în spatele său și a făcut o campanie discretă, în care a cheltuit doar 10.000 de euro, din buzunar, și a fost susținut de numeroși voluntari.

Votat primar de alegători de stânga și de dreapta

El s-a prezentat ca un candidat anti-elită și anti-corupție. Un fost elector Fidesz, partidul lui Viktor Orban, el a obținut o victorie cu votul tinerilor.

Fost director de marketing, Marki-Zay a ieșit din lumea afacerilor în urmă cu trei ani și a devenit primarul independent al unui orășel care era un bastion al Fidesz. El a fost reales la conducerea localității atât de alegători de stânga, cât și de dreapta.

Peter Marki-Zay, spre deosebire de Viktor Orban, este profund european și se declară liberal. El a trăit cinci ani în Statele Unte și Canada și susține că nu se mai recunoaște în politica liderul Fidesz, pe care-l acuză de corupție și autoritarism. Toate aceste puncte pot complica alegerile în cazul lui Orban.

Partidului aflat la putere în Ungaria îi este dificil să atace un politican de dreapta, independent și integru. În cazul în care opoziția rămâne unită în viitoarele alegeri legislative, Peter Marki-Zay ar putea obține votul indecișilor și unor alegători Fidesz și să răstoarne actualul Guvern.

Victoria lui Peter Marki-Zay este “un coșmar pentru Viktor Orban”, declară analistul Robert Laszlo. “Spre deosebire Klara Dobrev, el nu poate fi luat în derâdere cu ușurință de către Viktor Orban ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany. El era învingătorul primarelor cel mai puțin dorit de către Fidesz și pare în măsură să atragă noi alegători indeciși”, apreciază el.

Candidatul conservator s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor primare, însă a beneficiat de pe urma retragerii din cursă a primarului liberal și ecologist al Budapestei Gergely Karacsony (27%), care a apreciat că opoziția are mai multe șanse să obțină o victorie în alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban în cazul în care Klara Dobrev nu conduce coaliția. Klara Dobrev s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor primare, la sfârșitul lui septembrie, cu 35% din voturile exprimate.

Klara Dobrev avea ca atu experiența sa în Parlamentul European (PE) - al cărei vicepreședintă este -, însă faptul că ea este soția fostului premier Ferenc Gyurcsany constituia un handicap pentru ea, potrivit sondajelor.

Acest scrutin a mobilizat peste 800.000 de alegători în cele două tururi, reprezentând aproape 10% din corpul electoral al Ungariei, o țară cu 9,8 milioane de locuitori.

Formațiunile din opoziție prezente în Parlament, liberale, ecologiste și social-democrate, au semnat o declarație comună în care-l acuză pe Viktor Orban de faptul că a modificat legea electorală în avantajul său - cu scopul de a împiedica alternanța la putere - și prin care s-au angajat la un program de guvernământ.

Rusia a recrutat o “cârtiță” la în ministerul francez al Apărării

O “cârtiță” în serviciul Rusiei lucra la cabinetul ministerului francez al Apărării, dezvăluie fostul director al serviciilor franceze de informații externe (DGSE) Bernard Bajolet, într-un resportaj difuzat în weekend de postul France 5. Întrebat despre dezvăluiri potrivit cărora exista un spion în serviciul Rusiei la cabinetul actualului șef al diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, pe când era ministrul Apărării, Bernard Bajolet a răspuns că “într-adevăr, când eram director general al securtății externe, l-am demascat” Executivului. “În anii dinainte se spunea că toate astea s-au terminat, după Războiul Rece, că nu mai ai să-ți pierzi timpul împotriva unor spioni, care nu mai există, că prioritatea sunt dosarele de terorism, însă, cu toate acestea, observăm că activitățile de spionaj nu au încetat definitiv și că mijloacele folosite de către ruși, chinezi, dar și de alții, ca americanii, să nu ne facem că nu vedem, n-au fost niciodată mai importante”, a declarat el.

Atacul din Norvegia: Suspectul nu a ucis victimele cu arcul

​Poliția norvegiană a anunțat ieri că bărbatul care a mărturisit comiterea atacului de săptămâna trecută în urma căruia cinci persoane și-au pierdut viața a ucis victimele cu un „obiect ascuțit” și nu cu un arc și săgeți, cum a fost anunțat anterior. „La un moment dat el a aruncat sau a pierdut arcul și săgețile”, a declarat inspectorul Per Thomas Omholt în timpul unei conferințe de presă. Acesta a afirmat că în timpul atacului de miercurea trecută suspectul „a ucis 5 persoane cu un obiect atât în spațiile publice, cât și la adresele private”.

Poliția norvegiană, care anterior declarase că suspectul Espen Andersen Brathen a fost înarmat cu un arc cu săgeți și alte două arme în momentul comiterii atacului, a refuzat să ofere mai multe informații despre celelalte două arme, afirmând că încă intervievează martori. „Toate indiciile arată înspre alegerea la întâmplare a victimelor”, a mai declarat Omholt.

Potrivit poliției norvegiene, peste 10 persoane au fost de asemenea lovite de săgeți la începutul atacului însă niciuna nu a fost ucisă cu această armă.

Brathen, în vârstă de 37 de ani, a mărturisit comiterea atacului după ce a fost reținut de poliție. „În ceea ce privește motivul, boala mintală rămâne principala ipoteză. În ceea ce privește convertirea la islam, această ipoteză a devenit mai puțin plauzibilă”, a adăugat Per Thomas Omholt.

O evaluare psihiatrică este în desfășurare pentru a stabili dacă el poate fi judecat pentru faptele sale.

Israelul se așteaptă la 2.000 de proiectile pe zi în cazul unui război cu Hezbollah

Israelul nu dorește un război cu mișcarea islamistă libaneză Hezbollah, însă se pregătește de tiruri-record de aproxmativ 2.000 de proiectile pe zi, în cazul în care ar avea loc un război israliano-libanez, apreciază un oficial militar israelian de rang înalt. În urma unor manifestații în forță, în mai, în Ierusalimul de Est, mișcarea islamistă Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza, a lansat salve de proeictile către principalele orașe din Israel, care au condus la un război de 11 zile. În total au fost trase atunci aproximativ 4.400 de proiectile către teritoriul israelian din enclava palestiniană, un ritm mai mare decât în ultimul război cu Hezbollah, în 2006, în care din Liban s-a tras un număr similar de proiectile, dar în decurs de o lună, potrvit armatei israeliene.

Scutul antirachetă israelian “Domul de Fier” - aflat în serviciu de aproape un deceniu - a interceptat majoritatea proiectilelor lansate în mai din Fâșia Gaza, dar până la 300 au căzut în zone locuite în Israel.

Astfel, orașe precum Tel Aviv sau Ashdod (sud) au fost vizate de “cel mai mare număr de tiruri” de la înființarea Israelului, a declarat duminică generalul israelian Uri Gordin. “Dacă ar avea loc un conflict sau un război cu Hezbollah, ne așteptăm să fie trase de cel puțin cinci ori mai multe proiectile zilnic din Liban către Israel. Asta ar însemna între 1.500 și 2.500 de proiectile”, estimează acest ofițer de rang înalt, comandantul “Home Front Command” (Comandamentul Frontului Intern).

În 2006, Comandamentul Frontului Intern a fost criticat din cauza felulu în care a reacționat în Războiul cu Hezbollahul libanez, soldat cu peste 1.200 de morți de partea libaneză, majoritatea civili, și 160 de morți de partea israeliană, majoritatea militari.

Colin Powell a murit din cauza unor complicații legate de COVID-19

Colin Powell, secretar de stat în timpul fostului președinte american George W. Bush și fost șef al Statului Major interarme, a murit ieri, la vârsta de 84 de ani, din cauza unor complicații provocate de COVID-19, relatează Reuters și AFP, citând pagina sa de Facebook și familia sa. “Am pierdut un soț, un tată și un bunic remarcabil, precum și un mare american”, au precizat membrii familiei într-un comunicat.

Colin Powell a fost primul afro-american care a ocupat postul de șef al Statului Major al armatei, înainte de a deveni șef al diplomației americane în președinția lui George W. Bush.

Rusia își suspendă activitatea misiunii la NATO

Kremlinul a anunțat ieri că suspendă activitatea Misiunii ruse la NATO și pe cea a NATO la Moscova, după retragerea acreditărilor la Alianța Nord-Atlantică a opt reprezentanți ruși, acuzați de spionaj. “În urma unor măsuri luate de către NATO, condițiile de bază în vederea unei activități în comun nu se mai îndeplinesc”, a anunțat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Aceste decizii urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie, a precizat șeful diplomației ruse. Rusia urmează, astfel, să suspende - pe termen nedeterminat - atât activitatea Misiunii sale la Bruxelles, la sediul alianței militare occidentale, cât și activitatea misiunii NATO, găzduită de Ambasada Belgiei la Moscova.

Misiunea NATO la Moscova are rolul să asigure legătura între Alianța Nord-Atlantică și Ministerul rus al Apărării. Serghei Lavrov a mai anunțat că “pune capăt activității Biroului de Informare NATO”, definit de Alianță ca având misiunea “să îmbunătățească cunoașterea și înțelegerea reciproce”.

Aceste anunțuri intervin în urma unor noi acuzații se spionaj.

La începutul lui octombrie, NATO a anunțat că a retras acreditările unui număr de opt membri ai Misiunii ruse de la Bruxelles, acuzați de faptul că sunt “agenți ai serviciilor de informații ruse nedeclarați”. De asemenea, Rusia se face vinovată de “activități răuvoitoare” în creștere în Europa, a acuzat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.